--Notification--

logo

Najboljši "spustaši" v zgodovini cestnega kolesarstva

Na spletni strani so sestavili zanimivo lestvico desetih po njihovem mnenju najhitrejših kolesarjev v spustih. Najboljši? Paolo Savoldelli.
Najboljši "spustaši" v zgodovini cestnega kolesarstva
Paolo Savoldelli se je na Giru leta 2005 takole spuščal s prelaza Finestre. Giro je kasneje dobil (foto: sirotti).

Deset najboljših. Najbrž se z imeni ne boste strinjali. Na lestvici vsekakor še kdo manjka. Vsekakor Fabian Cancellara, Marco Pantani … pa še koga bi lahko našli. Morda je kdo, ki si tu ne zasluži biti. A gre za izbor novinarjev spletne strani velonews.com. In tu je njihov izbor.

1. PAOLO SAVOLDELLI: Paolo Savoldelli je na glavo postavil trditev, da se v spustih ne more dobiti velike tritedenske dirke. Savoldelli si je obe zmagi na dirki po Italiji (leta 2002 in 2005) privozil tudi po zaslugi neustrašnega spuščanja na najnevarnejših odsekih. »Še nikogar nisem videl, ki bi se tako dobro spuščal kot Paolo. Iz ovinkov ven lahko izjemno pospešuje in lahko odpelje najbolj agresivno linijo. Nikoli pa ne izgubi nadzora. To sta dve nasprotji in prav to, da ima vse pod nadzorom, ga dela dobrega, « je o Savoldelliju povedal njegov nekdanji športni direktor Sean Yates. Leta 2005 je na znamenitem vzponu Colle delle Finestre že krepko zaostajal za Simonijem in Rujanom in zdelo se je, da bo Giro izgubil prav v zadnji gorski etapi. Potem pa je uprizoril neverjeten spust. Savoldelli je dejal, da je ta občutek pri velikih hitrostih imel, ker je pred kolesarstvom treniral alpsko smučanje.

2. THOR HUSHOVD: Za mnoge je to kar veliko presenečenje. Sveže upokojeni kolesar, pa si je vsekakor zaslužil to mesto. Leta 2009 so ga v anketi L'Equipa športni direktorji izglasovali celo za najboljšega spustaša. Med drugim je svoje spustaške sposobnosti pokazal v Pirenejih na dirki po Franciji 2011. V 13. etapi je napadel na prelaz Aubisque, v spustu pa je drvel tudi 110 km/h in tako nadoknadil skoraj dve minuti zaostanka in ujel vodilna Moncoutieja in Roya ter potem zmagal. Nekaj dni kasneje je napadel na spustu s Col de Manse – tam, kjer je leta 2003 grdo padel Joseba Beloki – in kasneje dobil tudi etapo.

3. VINCENZO NIBALI: Na dirki po Franciji, ki jo je dobil, svojih sposobnosti v spustih sploh ni pokazal, saj ni bilo potrebe po tem. V preteklosti pa se je Nibali že izkazal z izjemnimi spusti. Velja za najboljšega »spustaša « njegove generacije. In to povsem upravičeno. »Spusti so me nekajkrat rešili, saj vem, da lahko v spustu nadoknadim čas, ki ga morda izgubim na vzponu. Nikoli ne tvegam po nepotrebnem, čeprav drugi tega morda ne mislijo, « je priznal Nibali. Nibali je na svoje sposobnosti opozoril leta 2010, ko je po odličnem spustu do Asola dobil etapo na dirki po Italiji. Leta 2010 je prav Nibali Ivanu Bassu pomagal do končne zmage. Takrat je Bassa vodil na mokrem spustu z Mortirola, tako da ju takrat vodilni David Arroyo ni uspel ujeti.

4. GASTONE NENCINI: Težko je primerjati stare čase z zdajšnjimi. Takrat ceste niso bile tako dobre. Še posebej ne v spustih z visokih prelazov. Tudi kolesa niso bila tako dobra. A vseeno. Gastone Nencini. Lev iz Mugella je v 50-ih letih veljal za neustrašnega spustaša. Leta 1957 je dobil Giro, tri leta kasneje pa še Tour. Vozil je v nekakšen obdobju po Coppiju in pred vzponom Anquetila. Bil je popoln kolesar, ki je lahko zmagoval na različnih terenih, a najboljši je bil v spustih. Vsaj v primerjavi s takratno konkurenco. »Nenciniju si lahko sledil samo, če si si želel umreti, « je dejal Raphael Geminiani. Leta 1960 si je Nencini rumeno majico na Touru privozil prav na spustih v Pirenejih. Na spustu s prelaza Perjuret je prvi favorit za končno zmago Riviere Nenciniju poskušal slediti, a je grdo padel in je moral zaradi poškodb končati kariero. Nencini je dobil Tour.

5. EDDY MERCKX: Najboljši na vseh terenih. Merckx je naredil vse, da bi zmagal. Napadel je lahko povsod in tudi spusti niso bili nobena izjema. Na začetku kariere so bili prav spusti njegova šibka točka, potem pa se je neverjetno izboljšal in konkurenca zares ni vedela, kje jih lahko Belgijec napade. Na Touru leta 1969 je napadel tik pod vrhom Tourmaleta in v spustu prednost povečal. Potem je po 130 kilometrih pobega dobil odločilno etapo. Znan je tudi njegov boj z Luisom Ocano leta 1971. Španec si je v skupnem seštevku privozil že osem minut prednosti. Merckx se ni predal in na Col de Mente ostro napadel, Ocana pa mu je lahko sledil. V spustu je Merckx še pospeševal, potem pa v enem izmed ovinkov padel. Ocana se mu ni mogel izogniti. Merckx je takoj nadaljeval, v Ocano pa se je kasneje zaletel še Joop Zootemelk in Španec je moral odstopiti.

6. SAMUEL SANCHEZ: Španec, ki je lani vozil za BMC, letos pa ne najde ekipe, je v preteklosti večkrat dokazal, da se zares zna spuščati. »Rojen na spolzkih cestah v Asturiji, « so zapisali pri velonewsu. Sanchez je priznal, da so mu prav prišle predvsem izkušnje iz motociklizma. »Moj oče je bil velik navdušenec na motorji, sam pa sem se kot najstnik veliko vozil z njimi. Stvari so podobne. Skozi ovinek moraš pospeševati in težo prenesti na kolo. Mokrih cest pa sem že vajen, « je priznal Sanchez, ki je večji del kariere preživel v moštvu Euskaltel Euskadi. Prvo veliko zmago je dosegel prav po zaslugi spusta z vzpona Monachil na Vuelti 2007. Tam je ujel ubežnika Manuela Beltrana in kasneje je dobil prvo izmed treh etap. Leta 2011 je zablestel tudi na Touru, ko se je neverjetno hitro spustil z Galibierja in ujel tiste, ki jim na vzponu ni mogel slediti.

7. LANCE ARMSTRONG: Ljubite ga, ali sovražite. Nesojeni sedemkratni zmagovalec dirke po Franciji je kolo dobro obvladal. Na spustih ni pokazal strahu. Se spomnite, ko je Jan Ullrich v spustu s Peyresourda pretiraval v enem izmed ovinkov in padel? Lance Armstrong je bil tik za njim, pa je uspel ostati na kolesu. Najboljši prikaz Armstrongovih sposobnosti pa smo zagotovo videli na Touru 2003. Takrat je bil Armstrong še najbolj ogrožen in zdelo se je, da je celo ranljiv. V skupinici z najboljšimi – pred njimi je bil zgolj Aleksander Vinokurov – se je Armstrong bližal cilju v Gapu. Dobre štiri kilometre pred ciljem, na spustu s prelaza Manse je Joseba Beloki grdo padel. Armstrong je bil tik za njim in se mu ni mogel izogniti. Zato pa se je odločil, da zavije levo in na travo. Z vožnjo po travi in številnih luknjah je kar nadaljeval. Tako je presekal ovinek, ki so ga naredili preostali. Na koncu je še preskočil jarek in pristal na cesti. Armstronga so preostali sicer ravno tam prehiteli, vendar se jim je takoj pridružil. Beloki je moral odstopiti. Armstrongova poteza pa je požela ogromno pozornosti.

8. ABRAHAM OLANO: Kolesar, ki je veljal za naslednika Miguela Induraina, a je v tej želji velikokrat preveč treniral, predvsem pa na težkih vzponih preprosto ni bil dovolj konkurenčen. Vseeno pa je uspel doseči nekaj vrhunskih rezultatov. Dobil je dirko po Španiji, postal je svetovni prvak v cestni vožnji in tudi v vožnji na čas. Dvakrat je bil med najboljšimi tremi na Giru in četrti na Touru. A Olano je večkrat odpadel na vzponih in potem zaostanek nadoknadil v spustu. Na tak način je tudi prišel do zmage na Vuelti 1998. Kot član Banesta je imel ob sebi zelo napadalnega Joseja Mario Jimeneza, ki je na vzponih vseskozi napadal, na spustih pa je Olano pogosto nadoknadil tudi po več kot minuto zaostanka. Leta 1995 je zasenčil tudi Induraina. Na zelo zahtevnem svetovnem prvenstvu v Kolumbiji. Olano je napadel na vzponu Cogollo, hrbet pa mu je ščitil prav Indurain. V dežju se je odlično spustil proti cilju. Tako zelo, da se mu dva hitra spustaša Mauro Gianetti in Marco Pantani nista uspela približati. V zadnjem kilometru je dobil celo defekt in se naslova prvaka veselil s prazno zračnico.

9. PETER SAGAN: V prihodnosti se bo morda povzpel še više. Peter Sagan je dokazal, da dirkalno kolo obvlada do potankosti in že pri 24 letih velja za izjemnega spustaša. Leta 2011 je v spustu z Grosse Scheidegga na dirki po Švici ujel Damiana Cunega, ki je ravno tako zelo hiter v spustih. Še istega leta je na dirki po Španiji v šesti etapi napadel v spustu in prav po njegovi zaslugi se je glavnina razbila na več skupin. »Sagan vsaj za zdaj še nima dovolj moči, da bi lahko sledil najboljšim na vzponih in se na tritedenskih dirkah potegoval za visoka mesta v skupnem seštevku. Zato so njegove neverjetne spustaške sposobnosti najbolj učinkovite v posamičnih etapah in na klasikah. Zdi se, da je zgolj vprašanje časa, kdaj se bo spustil s Poggia in dobil Milano-Sanremo, « so zapisali pri velonews.

10. SEAN KELLY: »Trdi, da je na Touru 1984 na merilcu hitrosti zasledil, da se s Col de Joux Plana proti Morzinu spušča 124 km/h, « so zapisali na velonews. Zadnjo veliko zmago je Kelly dosegel leta 1992, ko je dobil klasiko Milano-Sanremo. Prav v spustu s Poggia je ujel ubežnika Morena Argentina, ki je imel na vrhu 15 sekund prednosti.

Komentarji

 • 0 |-10+10

  Tako kot je letel "Il Falco" ni nobeden. Tista zmaga od Hushovda v mavričasti majci pa je bla tudi neki lepega.

 • 0 |-10+10
  Narobe! Prvo mesto gre pokojnem Laurentu! Z mirno vestjo pišite pisma bralcev.
 • 0 |-10+10

  Il Falco vola!  Kdor se ne spomni, naj si pogleda posnetke spustov etap, npr v Corvaro, pa na Tre Cime idr.  Zato pa so tudi ga vabili na dirke v US.

 • 1 |-10+11

  Men je tale posnetek iz Toura hud. pri 100 na uro ga z eno roko še odrine nasmeh

  www.youtube.com/watch?v=I4aMT p6-WKU

   

 • 1 |-10+11

  Počakajte, da še Mohorič pokaže, kaj zna!
   

 • 0 |-10+10

  Dimitrij Konišev tudi ni bil slab. Ko je bilo treba na spustih koga lovit, se je postavil spredaj. Tisti za njim so pa še vedno imeli težave opelat, čeprav naj bi bilo "malo lažje" zanje.

 • 0 |-10+10

  Očevidci pravijo, da je Laurentov spust na SP v Chamberyu nezemljski, ker se asfalta torej zemlje sploh ni dotikal in je Falco čez leta po tem spustu dobil ime...seveda ga kamere tako kot nobenega "pravega" spusta niso posnele...šlo se je za priključitev skupini v samem zaključku dirke potem, ko je na zadnji klanec odpadel zaradi posledice Gregovega napada.

 • 1 |-10+11
  Kdo so pa slovenski ??

 • 3 |-10+13

  Eden najboljših je bil Janez Zakotnik. Na dirki Alpe Adria je z Vršiča prehitel policijsko vozilo, potem pa še motorista. Promet so zaprli v Kranjski gori. V Kranjski gori je imel toliko prednosti, da je sam prišel v Ljubljano na cilj, ki je bil na štedionu na Bežigradom. Pisalo se je leto 1973.

 • 0 |-10+10

  Bo držalo, da je bil Bingo ( Janez Zakotnik ) zelo hiter v spustu.

  Verjetno bo več ali manj naš spustaš znan po vožnji iz Vršiča do Kranjske Gore - ker drugih cest, kjer bi potekal spust čez daljše časovno obdobje v Sloveniji - več generacij - preprosto ni. Primeren je še npr. klanec z vrha Ljubelja proti Celovcu po Avstriji - a tam je večinoma skoraj vedno šlo v nasprotno smer. Pa morda še cesta s Črnega Vrha nad Idrijo, kjer so včasih tudi potekale dirke - in je bil Valter Bonča baje sposoben priti dol brez zaviranja. Pač prednost domačega terena - a brez talenta to ne bi šlo skozi !

  Po Krvavcu dol tudi leti - a dirk s spustom v dolino se vsaj jaz ne spomnim. Seveda bi se našlo še kup klancev, kjer bi bil možen hiter spust s kolesom - precej cest je zdaj asfaltiranih. Samo ti klanci še niso "primerljivi" npr z Vršičem in seveda nimajo dirk s tradicijo. Pa še nekaj zna biti problem - stanje cest. Lep spust, kjer bi lahko kolesar pokazal svoje znanje in pogum je npr spust z Dražgoš -
  - predvsem v smeri proti Železnikom - a asfalt žal ne omogoča vožnje po idealni liniji...

  Tako da več ali manj o(b)stajajo zgodbe iz Vršiča.


   

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Brezžični števec

  Brezžični števec

  Prodam praktično nerabljen brezžični števec z veliko funkcijami:Functions: Spd  current speed                        Odo  odometer                        Dst  tripdistance                      Mx(...)

  Cena: 25,00 EUR
 • Triatlonski sedež Profile Design

  Triatlonski sedež Profile Design

  Prodam nerabljen triatlonski sedež znamke Profile Design - model Tri Stryke:- posebno oblikovan za triatlon oz. kronometer- zračnik v sredini sedeža- na psrednjem delu sedeža je lycra za dodano u(...)

  Cena: 60,00 EUR
 • Suunto Ambit 3 Sport Black

  Suunto Ambit 3 Sport Black

  Prodam gps uro. Garancija do 14.12.2018. Pas za merjenje utripa ne dela. Info 070495990

  Cena: 165,00 EUR
 • Power2max S Type SRAM GXP 110bcd

  Power2max S Type SRAM GXP 110bcd

  Power2max S Type SRAM GXP 110bcd. Gonilka sram force 22. Dolžina 172,5. Verižniki 52/36 sram force.Power meter je bil v uporabi samo 6 mesecev in je v garanciji. Prodaja se izključno zaradi tega,(...)

  Cena: 500,00 EUR
 • GONILKA Shimano Dura Ace FC-R9100

  GONILKA Shimano Dura Ace FC-R9100

  Prodam gonilko Shimano Dura Ace FC-R9100, 2x11, kompakt 50-34, dolžina gonilke 172,5 mm, rabljena 6 mesecev. Lahko skupaj s Stages Power L - Shimano Dura-Ace R9100 - 172.5mm.Cena kompleta 850,00 (...)

  Cena: 350,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • bécane je ocenil +1
  Barjanska runda 2018
 • SODROVC je ocenil +1
  Assos
 • bécane je ocenil +1
  Assos
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

 • Biciklistika
 • Sam svoj mojster
 • Assos

Oglas 300x250

 • Prodajam
  Brezžični števec
  Prodam praktično nerabljen brezžični števec z veliko funkcijami:Functions: Spd  current speed                        Odo  odometer                        Dst  tripdistance                      Mx(...)
  Cena: 25,00 EUR
 • Prodajam
  Triatlonski sedež Profile Design
  Prodam nerabljen triatlonski sedež znamke Profile Design - model Tri Stryke:- posebno oblikovan za triatlon oz. kronometer- zračnik v sredini sedeža- na psrednjem delu sedeža je lycra za dodano u(...)
  Cena: 60,00 EUR
 • Prodajam
  Suunto Ambit 3 Sport Black
  Prodam gps uro. Garancija do 14.12.2018. Pas za merjenje utripa ne dela. Info 070495990
  Cena: 165,00 EUR
Prikaži večplusNova objava
 • Podarjam
  Prijavite se za posojilo tukaj na 3%
  Ali potrebujete Finance? lahko danes izposodiš denar iz mojega podjetja po ugodni obrestni meri. naše storitve so 100% jamstvo in brez tveganja. Če se želite prijaviti, pošljite e-poštno sporočil(...)
 • Podarjam
  Rešitve za denar težave
  Storitve za podjetja in posameznike To sporočilo je naslovljena na posameznike, pravne osebe in podjetja, se lahko zadolžujejo do 2.000€ do 10.000.000€ ali več, na zelo nizko obrestno mero, Zaslu(...)
 • Podarjam
  veriga, 8-redna
  Če komu doma leži kakšna odslužena veriga za 8 prestav (ali pa en del verige), bi se priporočil.   Med čiščenjem verige na trek kolesu sem namreč zgubil dva obročka pri zadnjem členku pred "Missi(...)
Prikaži večplusNova objava
 • Kupim
  Campagnolo Record 10v ročke
  Iščem Campagnolo Record 10 redne ergopower ročke. Gumice na ročkah ni panike, če so že malo obrabljene, bi bilo pa fino, da je vse ostalo v čim lepšem stanju.
 • Kupim
  sedež Syncros
  Če se komu slučajno doma valja sedež Syncros (model 2012-2014), ga kupim !   V barvah: črna, bela, siva, oranžna, zelena, bela. Sedež naj bo nov ali rabljen, vendar lepo ohranjen. Nekaj primerov (...)
 • Kupim
  Syncros sedež
  Če se komu slučajno doma valja sedež Syncros (model 2012-2014), ga kupim !   V barvah: črna, bela, siva, oranžna, zelena, bela. Sedež naj bo nov ali rabljen, vendar lepo ohranjen. Nekaj primerov(...)
Prikaži večplusNova objava


V redu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih