--Notification--

logo

Prvi vtisi: Specialized Tarmac

Dan pred startom Toura vam med prvimi predstavljamo podrobnosti o novem, povsem prenovljenem Tarmacu šeste generacije.
Prvi vtisi: Specialized Tarmac
Foto: Alex Quesada

Novi Tarmac že nekaj časa ni bil več nobena skrivnost. Navsezadnje je prvo zmago z njim Peter Sagan dosegel že na Dirki po Kaliforniji pred dobrima dve tednoma, Rafal Majka pa je z njim zmagal Dirko po Sloveniji. Bolj uspešno so pri Specializedu skrivali informacije o podrobnostih. Mi smo ga prvič preizkusili na razgibanih in do materiala neprizanesljivih cestah v zvezdni državi New Jersey.

Vilice po meri
Z novim Tarmacom se poslavlja Amira, zato pa prihaja ženski Tarmac – s povsem enako geometrijo kot moški, a tudi z manjšimi številkami okvirjev, ženskimi sedeži in v drugačnih barvah. Geometrija je sicer povsem spremenjena. Sprednji trikotnik je nekoliko krajši, za pol centimetra pa so skrajšali tudi sprednje vilice, kar pomeni, da je sredina nižje.

Tudi če ne bi obiskali predstavitve, bi lahko domnevali, da bo novi Tarmac lažji, bolj aerodinamičen in bolj udoben, razvojni inženir Eric Shuda pa je poudaril, da je tudi bolj vodljiv. K boljši aerodinamiki pripomorejo spuščene zadnje zgornje vilice in aerodinamična D-oblika podsedežne cevi in sedežne opore. Spuščene zgornje zadnje vilice že same po sebi izboljšajo blaženje vibracij spod zadnjega kolesa,dodatno pa so udobje izboljšali še s progresivno zgradbo kompozita sedežne opore: pri glavi je tako material bolj fleksibilen, potem pa togost narašča. Objemka sedežne opore ima po novem vijak na zgornjem delu zgornje cevi in je zakrita z gumo.

Okvir je izdelan v skladu s Specializedovo filozofijo Rider-First Engineered, kar pomeni, da so plasti karbona za vsako velikost okvirja položene različno, tako da so lastnosti neodvisne od velikosti okvirja oziroma kolesarja. Pri vilicah pa so šli še korak dlje in izdelali tri različne oblike za različne velikosti okvirja (za 44-52, 54-56 in 58-64 cm). Vilice so lahko zaradi 1,5-palčnega premera glavne cevi pomaknili navzgor in približali težišče k tlom.

Z diski leta 2018
Novi Tarmac naj bi bil na 40 kilometrov kar 45 sekund hitrejši od konkurenčnih koles. Impozantna je tudi teža. Takoj lahko opazimo, da je sredinski del bistveno manjši in že samo tam so verjetno prihranili veliko. Model S-Works tako tehta pri velikosti 56 le 733 gramov. Že kar neverjetno se zdi, da s postopkom barvanja Ultralight Paint na okvir nanesejo le pičlih 10 gramov barve – na tak način barvano različico S-Works Ultralight bodo sicer prodali v le 500 kosih.

Spremenili so tudi napeljavo kablov, bolj tog naj bi bil nosilec menjalnika, obročne zavore imajo dvojno vpetje, na zgornjih zadnjih vilicah pa ni več fiksnega mostička, ampak tanka karbonska ploščica, ki jo je mogoče odviti. Ogledali smo si lahko tudi različico Tarmaca s kolutnimi zavorami, a bo na voljo šele v začetku leta 2018.

V kakšno smer se razvija cestno kolesarstvo, dokazuje tudi podatek, da je mogoče na kolo namestiti plašče vse do širine 30 milimetrov. Model S-Works Tarmac smo sicer preizkusili na 26-milimetrskih plaščih Turbo Cotton z bombažnimi stenami, ki so se na razdrapanem asfaltu obnesli odlično, kolo pa jw presenetilo tudi na makadamu, ki sicer, kot pove že ime, ni njegovo delovno okolje. Vsekakor je novi Tarmac impozantno kolo in že komaj čakamo, da ga dobimo na daljši preizkus.

Več o Specializedovih cestnih novostih boste lahko prebrali v naslednji številki revije Bicikel, ki izide naslednji teden.

Komentarji

 • 0 |-10+10
  Zelo dvomim, da Sagan in Majka furata Tarmaca, ki ga Specialised ponuja nam "navadni" raji!?
 • 1 |-10+11
  Seveda da ne! Ona imata Team Bora edition....
 • 0 |-10+10

  Kaj pomeni Team Bora Edition ? Imajo Pro Stock kolesa sploh kaj skupnega z retail razen imena ?

 • 1 |-10+11
  Pomeni, da imajo kolesa od moštva Bora Hansgrohe posebno 'poslikavo', sponzorske nalepke na okvirjih, katerih 'navadni' nimajo...
 • 0 |-10+10

  V kolesarskem športu imamo to srečo, da lahko dejansko vozimo povsem enaka (ali celo boljša) kolesa kot profesionalni kolesarji. Niti Sagan ni tako dober in niti Specialized ni tako velik, da bi se lotil razvoja kolesa posebej zanj. Skratka, Sagan vozi točno tak okvir, kot ga vidimo v trgovinah. Samo da ga dobi malo prej.

 • 0 |-10+10

  A res ? No najdi mi fajfe po 1 mm razmaka po velikosti kot jih ima Sky ?

 • 0 |-10+10

  No meni se nekaj posebnega ne zdi ima nekaj podobnih rešitev kot smo jih videli že pri drugih znamkah, ki izdelujejo okvirje  za svojo hišno znamko in tudi za specialized. Razlika je samo, da te rešitve pri  dodelavnih poslih predstavijo kasneje v tem primeru za specialized. 

 • 0 |-10+10

  Pravilo UCI-ja sicer razlaga,da mora biti okvir in vsa oprema na kolesu - serijska,torej dostopna v maloprodaji,sicer kolo ne dobi UCI tehničnega cerfitikata....kolikšna pa je verjetnost,da si lahko tudi osebno kupimo fajfo ipd. dele kolesa na mm natančno pe je drugo vprašanje!?

  Izvenstandardnih vsakovrstnih mer opreme verjetno izdelajo nekako toliko,da zadovoljijo pravila...in seveda prve prejmejo večje ekipe,potem pa kaj drobtinic ostane tudi za morebitne srečneže ;)

 • 0 |-10+10

  pol se vidi kako so fitingi narejeni, da po 5mm ali 1cm dolzine fajfe ne pomeni tolk razlike za njih, da se vedno recejo uspesno opravljen fitingzapečateno
  edit:
  a niso za sagana posebej okvirje delal?

 • 0 |-10+10

  Nič ne bom trdil, ker nisem toliko vpet v kolesartvo, ampak gre za industrijo kjer se obrača veliko denarja, dobiček oziroma njegovo maksimiranje je na prvem mestu, zato dvomi.

   

  Če malo pomešam jabolka in hruške, v tenisu so tudi trdili, da igralci uporabljalo loparje katere reklamirajo oziroma so pobarvani na zadnje prodajne modele, ampak se je izkazalo, da je vse skupaj laž, še več, enega največjih proizvajalcev so celo dobili pri tem, da sploh ni vgrajeval materiala, katerega je reklamiral. Še en drugi velik proizvajalec se smeši s tem, ko hoče prepričati rajo, da je Graphene super in "vesoljski" material, a nobeden v touru ne igra z Graphene loparjem, etc. Hvala bogu je prišlo tako daleč, da se sedaj uporablja beseda "endorse" in ne "play". Ampak saj večina itak ne ve zakaj se gre in še vedno kupujejo tisto, kar vidijo pri idolih in mislijo, da imajo v roki enak produkt kot tour igralec :) Vendar temu ni tako, za tour igralce se delajo posebne serije, iz bolj kvalitetnih materialov, loparji so mehkejši, tisti retail vsebujejo več "smole" kot grafita (več dobička za proizvajalca), so veliko trši in manj prijazni roki ...

   

  In zakaj pri kolesarski industriji tudi ne bi bilo tako, da bi določena serija koles za pro tour ekipe bila deležna boljših materialov kot tiste serije, ki pristanejo na prodajnih policah, čeprav si delita enako ime proizvoda. Pa ne gre zato, da bi mi rekreači rabili enako kolo kot profesionalci, gre se samo zato, da ni zavajanja.

   

  Jaz bom ostal še vedno v dvomih, da npr. Sagan, Frumi, etc. vozijo enaka kolesa, popolnoma enakih materialov kot jih dobiš v naših trgovinah in da je razlika samo drugačna poslikava. Ni pa to neki faktor, ko se odločam za nakup kolesa, meni je glavno, da mi je všeč, zame so itak prav vsa vrh glave ;-)

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Marin Gestalt 2 Gravel bike

  Marin Gestalt 2 Gravel bike

  Prodam...velikost Large.

  Cena: 800,00 EUR
 • Wlier 101, XL, karbonski, nov

  Wlier 101, XL, karbonski, nov

  Wilier 101, MTB 29-er, 60Ton carbon kupljen 6/2017, dokumenti o izvoru A2U XL; 180-190cm Oprema XT, Ritchey, Rock Shox Reba Obroči Miche xm45 truaxle 15/12 ( z novimi obroči Miche 966 + 250€) Kol(...)

  Cena: 1.800,00 EUR
 • Wilier 101, 565mm, kot nov

  Wilier 101, 565mm, kot nov

  Wlier 101, 46Ton,  z dokumeti o izvoru, A2U Velikost L/Top-Tube 565mm; 175-183cm Okvir ima 4500km Grupa Ultegra 6700 ima 820km Gonilka Compact 50/34/172,5mm Novi  (0km) obroči Miche Race 707 Gum(...)

  Cena: 1.450,00 EUR
 • Specialized s-works cevlji

  Specialized s-works cevlji

  Prodam dobro ohranjene cevlje specialized s works. Stevilka 43,5. (slika) (slika)

  Cena: Po dogovoru
 • Ritchey Zeta II obroči - 200€

  Ritchey Zeta II obroči - 200€

  Prodam klinčer obroče Ritchey Zeta II s campa račno. Zraven 10 redna campagnolo kaseta 12-30. Ravni v nulo, lepo ohranjeni, brez poškodb. Uporabni za road/cx. 200€ do konca novembra. 

  Cena: 200,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

 • Aero vsestransko cestno kolo
 • Iščemo dostavljavce s kolesom!
 • Iščemo dostavljavce s kolesom!

Oglas 300x250

 • Prodajam
  Marin Gestalt 2 Gravel bike
  Prodam...velikost Large.
  Cena: 800,00 EUR
 • Prodajam
  Wlier 101, XL, karbonski, nov
  Wilier 101, MTB 29-er, 60Ton carbon kupljen 6/2017, dokumenti o izvoru A2U XL; 180-190cm Oprema XT, Ritchey, Rock Shox Reba Obroči Miche xm45 truaxle 15/12 ( z novimi obroči Miche 966 + 250€) Kol(...)
  Cena: 1.800,00 EUR
 • Prodajam
  Wilier 101, 565mm, kot nov
  Wlier 101, 46Ton,  z dokumeti o izvoru, A2U Velikost L/Top-Tube 565mm; 175-183cm Okvir ima 4500km Grupa Ultegra 6700 ima 820km Gonilka Compact 50/34/172,5mm Novi  (0km) obroči Miche Race 707 Gum(...)
  Cena: 1.450,00 EUR
Prikaži večplusNova objava
 • Podarjam
  Rešitve za denar težave
  Storitve za podjetja in posameznike To sporočilo je naslovljena na posameznike, pravne osebe in podjetja, se lahko zadolžujejo do 2.000€ do 10.000.000€ ali več, na zelo nizko obrestno mero, Zaslu(...)
 • Podarjam
  veriga, 8-redna
  Če komu doma leži kakšna odslužena veriga za 8 prestav (ali pa en del verige), bi se priporočil.   Med čiščenjem verige na trek kolesu sem namreč zgubil dva obročka pri zadnjem členku pred "Missi(...)
 • Podarjam
  Talno tlačilko SKS
  Podarim talno tlačilko SKS, primerno za avto in presta ventil. Potrebno zamenjati glavo. Več info na ZS  
Prikaži večplusNova objava
 • Kupim
  kupim 11 redno grupo
  Kupim 11 redno grupo za cestno kolo. Ponudbe na ZS ali 031 311 675.
 • Kupim
  cestno krmilo Syncros
  Kupim alu cestno krmilo Syncros širine 42 cm.   Krmilo naj bo s kolesa Scott Foil letnik 2013 - 2015, z napisi v rdeči, beli ali sivi (črni) barvi.
 • Kupim
  Cannondale starejše, brez vzmetenja
  Zdravo,Moj dobri stari Rog ga razpada :( zato iščem starejše cannondale kolo, brez vzmetenja. Visok sem 182, okvir naj bo primerne velikosti.moj mail: sampejmo@gmail.comLP,M
Prikaži večplusNova objava


V redu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih