--Notification--

logo

2017/06

Revija je na voljo tudi v vseh kioskih in prodajalnah Dela.

Naslovka

1 Bicikel.com plus gorsko kolo

Uvodnik

5 Poiščite najboljšo linijo
Gorsko kolesarjenje je praviloma preprost šport. A od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so zanesenjaki iz Kalifornije mestne cruiserje predelali v prva gorska kolesa in jih uničevali na poteh okoliških hribov, se je spremenilo marsikaj.

Gorsko kolo

10 Prvo gorsko kolo
Proizvajalci so v zadnjih letih poskrbeli, da bo praktično vsak našel ustrezno gorsko kolo, ki bo odgovarjalo vsem njegovim željam. A to tudi pomeni, da izbira še nikdar ni bila tako težka. Če pričakujete, da vam bomo odgovorili na vprašanje, katero kolo kupiti, se motite. Vprašanja si morate postaviti sami, v nadaljevanju pa najdete vse, kar morate vedeti o različnih tipih koles, najpomembnejših komponentah in materialih okvirja.
12 Tipi gorskih koles
Dandanašnji se je res težko odločiti za pravo kolo. Veliko ponudbe, ogromno razredov in podrazredov, cela gora različic opreme in okvirjev, od prednjevzmetenih do polnovzmetenih z različnimi dolžinami hoda amortizerjev. Potem je še odločitev o materialu okvirja: aluminij, karbon, jeklo ali titan? A še vedno velja, da so najpomembnejše namembnost kolesa, cena in seveda prava velikost.
14 Kolo za kros in maraton
Kolesa za kros z le prednjim vzmetenjem so primerna predvsem za začetnike ter za tiste, ki se ne lotevajo zahtevnih spustov ali pa dirkajo v krosu in maratonu. V žargonu jih imenujemo tudi »trdaki«, blizu pa nam je še poimenovanje »trdorepec«, ki izhaja iz angleške besede hardatil.
15 Polnovzmeteno kolo za kros in maraton
Marsikateri tekmovalec v krosu, predvsem pa v maratonu se odloči za polnovzmeteno kolo, ki je zaradi večjega udobja priljubljeno tudi med rekreativnimi kolesarji, ki so radi hitro gor, a iščejo tudi več udobja na spustih.
16 Kolo za trail
Če vas mami zabava na spustih, a bi se radi udobno vozili tudi po razgibanem terenu, je prava rešitev trail kolo. Večina bo kupila polnovzmeteno različico, a čedalje bolj priljubljena so tudi trail kolesa z le prednjim vzmetenjem.
17 Vsegorsko in enduro kolo
Razred vsegorskih oziroma all mountain koles s hodom vzmetenja med 130 in 150 milimetri je s pohodom discipline enduro nekoliko utonil v pozabo in prevzel njeno ime. Ne pri vseh proizvajalcih, a trend tovrstnih koles je šel v smer daljših hodov vzmetenja.
18 Kolo za spust in freeride
Spust z gorskimi kolesi velja za formulo 1 gorskega kolesarstva. Visoke hitrosti zahtevajo amortizerje z dolgim hodom, brutalne sile pri skokih pa vzdržljiv okvir in komponente. Primerna so le za resno dirkanje ali za doseganje visokih hitrosti in dolgih skokov v gorskokolesarskem parku.
19 Fat bike, bajsi
V slovenščini smo ga zaradi izredno širokih plaščev poimenovali tolstež ali bajsi. V osnovi je namenjen vožnji po peščenih sipinah in snegu, vendar ga v zadnjih letih predstavljajo kot multipraktik.
20 Kolesa plus
Najbolj popularna novost zadnjih sezon je zagotovo razred koles plus s širšimi plašči, ki so po dimenzijah nekje med obi- čajnimi in tolstimi. Zahtevajo tudi širše obroče in širšo prednjo in zadnjo os standarda Boost.
21 Dirt in BMX
Kolesa za izvajanje trikov in vožnjo po »dirtih«, od tod tudi ime dirt oziroma DJ (dirt jump), so največkrat brez prestav, z le zadnjo zavoro, kar daje možnost obračanja krmila za 360 stopinj
24 Električna kolesa; dlje, više in hitreje
Pri skupinskih izletih vedno trpita vsaj dve osebi. Najšibkejša bo lovila stik s skupino, najmočnejšemu pa bo zmanjkovalo sape le zaradi neumornega vrtenja jezika. E-kolesa pa lahko nevtralizirajo moč skupine in obenem zmanjšajo generacijski razkorak in veterani lahko držijo tempo nekaj desetletij mlajše generacije.
26 Ostanite v stiku s podlago
Kolo je v stiku s podlago z obročniki in plašči, zato so ti med najpomembnejšimi komponentami. Dobri obročniki in ustrezni plašči izboljšajo vodljivost in vožnjo po najrazličnejših terenih.
27 Naj se svet zavrti
26-palčni obročniki, ki so zaznamovali večji del zgodovine gorskega kolesarstva, se počasi poslavljajo, saj jih (z izjemo dirta) nadomeščajo večji obročniki, ki imajo v zadnjem času tudi širše obroče.
28 Izberite pravi karakter
Če je znamka duša kolesa, je okvir njegov karakter. Zato je ena glavnih dilem pri nakupu material okvirja. A v resnici se je bolje najprej vprašati, kaj pričakujemo od kolesa in koliko denarja bomo zanj zapravili. Lastnosti okvirja namreč ne glede na material v veliki meri določata trud in znanje, vložena v razvoj ter kakovost izdelave.
30 Udobnejša in hitrejša vožnja
Razen nekaj nišnih in vsaj polovice debeluhov ni gorskega kolesa, ki ne bi imelo vsaj prednjega vzmetenja. Cenejše vzmetenje služi predvsem udobju, pravilno nastavljeni dražji modeli pa igrajo pomembno vlogo pri hitrosti.
32 Vedno v pravi prestavi
Prestavno-pogonski sistemi se v zadnjem času pomikajo k redukciji zobnikov na gonilki in širjenju razpona zadnjega verižnika.
33 Ustavite se zanesljivo
Razen na najcenejših in otroških (ki imajo V-zavore) so na gorskih kolesih brez izjeme nameščene kolutne zavore, ki pa se med seboj močno razlikujejo že po principu delovanja, pa tudi po zavornih čeljustih in rotorjih.
34 Kolesarski sedež, potopna opora
DA
35 Najpomembnejša stična točka s kolesom
Boljša kolesa se prodajajo brez pedal, saj se okusi in želje uporabnikov precej razlikujejo. Izbira je odvisna od namembnosti kolesa, sloga vožnje ter osebnih želja in zahtev. Najprej se je treba odločiti med sistemskimi (klik), ploskimi (?at) in kombiniranimi pedali.
36 Izberite pravo kolo za svojo višino
Pri nakupu kolesa je najpomembnejša ustrezna velikost okvirja. Niti najdražji okvir in vrhunske komponente namreč ne morejo preprečiti slabega počutja ali celo bolečin, če sedite na premajhnem ali prevelikem okvirju. Reševanje teh težav s krmilno oporo vsekakor ni ustrezna rešitev, zato se morate pred nakupom temeljito posvetiti meram telesa in kolesa.

Oprema

40 Oprema
Obleka še ne naredi gorskega kolesarja, vsekakor pa odločno prispeva k dobremu počutju in dandanes je mogoče udobno kolesariti tudi v hladnem vremenu in celo v dežju. Najpomembnejša pa je seveda varnost. Če se gorskega kolesarjenja lotite v skladu s svojimi sposobnostmi in z brezhibno zaščitno opremo, je to povsem varen šport. Ne pozabite na vsako turo vzeti rezervne zračnice, majhne tlačilke in zložljivega orodja, v kolesarski nahrbtnik pa lahko pospravite še svetilko in tako brezskrbno uživate tudi na daljših turah.
42 Urejeni za gozne poti
Na kolesarskih poteh velja enako kot na mestnih ulicah: s kolesarskimi oblačili pokažemo, kdo smo, in tako kot se spodobi, da urejeni hodimo v službo, naj bi bili urejeni tudi med rekreacijo. Kolesarska oblačila odlikuje visoka funkcionalnost, izbira pa je odvisna od sloga kolesarjenja.
44 Kolesarska oblačila - hlače
Za udobje na kolesu je bistvena dobra podloga kolesarskih hlač. Tudi kolesarji, ki nosijo široke hlače, pod njimi oblečejo spodnje hlače s podlogo.
45 Kolesarska oblačila - majica
Hitrejši gorski kolesarji bodo izbrali običajno kolesarsko majico s hrbtnimi žepi, za bolj sproščeno gorsko kolesarjenje ali za izletnike na trekingih pa priporočamo ohlapne modele iz hitro sušečih se materialov.
46 Kolesarska oblačila - aktivno perilo
Funkcionalno športno perilo je narejeno iz materialov, ki vpijejo zelo malo vlage in tako zagotavljajo zaščito pred mrazom, tudi ko je mokro, obenem pa je udobno in ne ovira gibanja. Nosimo ga pozimi in poleti.
47 Kolesarska oblačila - vetrovka
Pozimi nikakor ne gre brez kakovostne kolesarske jakne, tudi v toplejših delih leta pa vsaj na daljše ture vedno vzemite vetrovko, saj v gorah pogosto piha, vremenske spremembe pa so lahko hipne.
48 Kolesarska oblačila - rokavice, nogavice
DA
52 Najprej varnost, potem zabava
DA
54 Ščitniki
DA
55 Kolesarska očala, goggli
DA
56 Na turo za ves dan
DA
57 Vodni meh ali bidon
DA
58 Klik za boljši stik
DA
60 Mobilna delavnica
DA
62 Kolesarski računalniki
DA
64 Razsvetlite kolesarske poti
DA

Na kolesu

66 Na kolesu
Čas je, da se spravite na gorsko kolo in začnete uživati! A nikar s čelado v drevo! Še prej je treba poskrbeti za udoben in varen položaj na kolesu, potem pa za postopno privajanje na osnovne prvine gorskega kolesarjenja. To je tehnična športna disciplina, ne samo zaradi tehnike med nogami, temveč tudi zaradi raznolikega terena, ki vas ne sme presenetiti. Ne pustite, da kolo vozi vas, ampak vi vodite kolo! Pravi užitek pa bo vožnja postala, ko boste pridobili kondicijo. Že v kratkem času lahko na zabaven način dosežete zavidljivo formo. Potem vas bo hitro zagrabila tudi tekmovalna mrzlica!
68 Kolo po vaši meri
Kolesarjenje je šport ponovitev in s kadenco 90 obratov na minuto opravimo v eni uri 5.400 obratov. Pravilen položaj pripomore k boljšemu izkoristku vloženega dela in udobju, nepravilna nastavitev sedeža pa lahko kolesarja utrudi in v mnogih primerih povzroči celo trajne poškodbe.
70 Šola gorskega kolesarjenja
Spretnost in samozavest na kolesu dosežemo le z obvladovanjem osnovnih prvin, ki olajšajo vožnjo navzdol. Ne mislimo na ekstremne skoke in divjanje po lesenih objektih kolesarskih parkov, ampak na osnovno obvladovanje kolesa.
80 7 ur vadbe tedensko za dobro formo
Dobra kondicija je pomembna tudi za rekreativce, saj je pravi užitek šele lahkotno kolesarjenje. Menite, da je treba za dobro pripravljenost preživeti na kolesu dolge ure in prevoziti na stotine kilometrov? Ne obupajte in namesto na kvantiteto stavite na kvaliteto!
82 Pospešite srčni utrip
Vsak rekreativni kolesar bi se rad slej ko prej izkazal tudi z vožnjo na rekreativnem maratonu, ki se pogosto sprevrže v pravo tekmovanje. Nekaj atraktivnih prireditev je tudi v Sloveniji.

Delavnica

84 Delavnica
Gorsko kolo se sooča s hudimi obremenitvami, ki terjajo redne preglede, čiščenje in mazanje ter pravočasno menjavo potrošnega materiala, kot so zavorne obloge, veriga in plašči. S tem močno podaljšamo življenjsko dobo komponent in na srednji ali dolgi rok prihranimo kar nekaj denarja. Redno vzdrževanje ni raketna znanost, za zahtevnejša popravila in vzdrževanje vzmetenja, ležajev ali zavor pa vseeno svetujemo strokoven servis – seveda pravočasno, sicer bodo stroški samo narasli.
86 Preglejte kolo
Gibajoči se podmazani deli so magnet za umazanijo, ki poveča obrabo in skrajša rok trajanja. Pozorni moramo biti tudi na potrošne dele, predvsem zavorne obloge in verigo, ki lahko po koncu življenjske dobe poškodujejo preostale komponente. Med čiščenjem opazimo tudi druge nepravilnosti, ki lahko pokvarijo težko izborjeni čas na dvokolesniku.
88 Nega gorskega kolesa
Čisto in podmazano kolo ni le odraz urejenosti kolesarja. Z rednim čiščenjem mimogrede pregledamo kolo, z rednim podmazovanjem pa poskrbimo za daljšo življenjsko dobo gibljivih delov.
90 Domača delavnica
Investicija v kakovostno kolesarsko orodje se hitro poplača. Osnovna popravila niso zahtevna in prihranili boste čas in denar, ob tem pa bolje spoznali delovanje svojega kolesa.
92 Menjava zračnice in plaščev
Menjava zračnice je v teoriji lahko opravilo, ki pa ga lahko močno začini kak plašč, ki kar noče sesti za robove obroča. Takšne zagonetke zahtevajo kar nekaj izkušenj, ki jih je, bolje kot na terenu, pridobiti s testno demontažo v domači delavnici.
94 Namestitev plašča brez zračnice, tubeless
To je precej umazano opravilo, saj tesnilno mleko deluje podobno kot lepilo. Pri odstranjevanju ostankov, ki so zaščitili robove plašča in obroča, je potrebnega kar nekaj potrpljenja.
96 Spreminjanje višine krmila
Višina krmila vpliva na usločenost hrbta in razporeditev teže med zadnjo platjo in rokami. Z nižje postavljenim krmilom imamo zaradi nižjega težišča boljši nadzor nad kolesom. Cena za to je manj udoben položaj, in če z njim nismo zadovoljni, moramo krmilo dvigniti.
98 Nastavitev vzmetenja
Pravilno nastavljeno vzmetenje srednjega razreda deluje bolje kot najboljše, a neustrezno nastavljeno vzmetenje. Nastavitev je odvisna od teže kolesarja in njegovega sloga vožnje. Posed (sag) in hitrost vračanja (rebound) lahko pri boljših modelih nastavljamo neodvisno.
100 Nastavitev zavor
Kolutne zavore so postale v zadnjem desetletju dovolj zanesljive, da vam v domači delavnici ni treba skrbeti za dosti več kot menjave oblog ter nastavitev razmika zavornih oblog.
102 Nastavitev mehanskih menjalnikov
Temperaturne spremembe in deformacije materialov s časom zmanjšajo natančnost mehanskih menjalnikov (pri elektronskih te težave ni), ki jo lahko povrnemo z nekaj obrati vijakov ob izhodih ročic in vhodih pletenic v menjalnike. Včasih pa moramo spremeniti dolžino pletenice ali obseg delovanja, kar zahteva nekaj več časa.
104 Menjava verige
Za brezhibno delovanje se mora veriga popolnoma prilegati proflu zobnikov. Obraba med jeklenimi spoji členov povzroči mikroskopsko podaljšanje verige, ki začne »stružiti« nov profl (aluminijastih) zobnikov. S pravočasno menjavo verige zobniki zdržijo precej dlje.
naro�i revijo
naro�i revijo

Poiščite najboljšo linijo  - revija Bicikel.com plus

Bistvo kolesarjenja je mobilnost in tako je ta šport neposredno povezan s svobodo. Kdor je mobilen, je namreč tudi svobodnejši. In ker gorsko kolo omogoča vožnjo tudi tam, kamor s cestnim kolesom, kaj šele avtomobilom, ne moremo, je gorsko kolesarjenje lahko sinonim za svobodo, obenem pa tudi najbolj čista oblika športa na dveh kolesih, saj se odvija v čistem in malo okrnjenem okolju, kjer imamo mir pred vsakodnevnim vrvežem. Idealen šport torej za popoldanski izlet na bližnji hrib, celodnevno kolesarjenje ob koncih tedna ali kolesarske počitnice.

Gorsko kolesarjenje je praviloma preprost šport. A od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so zanesenjaki iz Kalifornije mestne cruiserje predelali v prva gorska kolesa in jih uničevali na poteh okoliških hribov, se je spremenilo marsikaj. Še posebej v zadnjih desetih letih je razvoj podivjal, pojavile so se nove tekmovalne discipline, kolesa pa se delijo v skoraj toliko razredov, kot je kolesarskih okusov. Izbira ustreznega gorskega kolesa tako še nikdar ni bila zahtevnejša. Se mora racionalen nadobudnež pred nakupom prvega kolesa preleviti v malega strokovnjaka za materiale in čedalje bolj zapletene sisteme vzmetenja, obenem pa še doumeti, ali potrebuje manjša ali večja kolesa ter ožje ali širše plašče? Morda. A delo si je močno olajšal že s tem, da je kupil priročnik ABC gorskega kolesa.

Le delno velja ljudsko prepričanje, da je najboljše gorsko kolo tisto, ki je najlažje, ki ima največ hoda v vzmetenju ali pa največ prestav. Najboljše gorsko kolo je tisto, ki ustreza vašemu načinu vožnje ter znanju in spretnostim oziroma izkušnjam. Ne glede na napredno tehniko so najpomembnejši prav kolesarjevo znanje, spretnost in izkušnje, ki pa jih najlaže pridobi prav z nekoliko cenejšim kolesom brez zadnjega vzmetenja, ki od kolesarja zahteva boljši način gibanja na kolesu. Potem pride čas za nadgradnjo – in naj nas proizvajalci še tako prepričujejo, da so s trail kolesi naredili vsestranske gorske igrače, imajo pravi zanesenjaki v garaži parkiranih več koles za različne namene.

Seveda je na gorskem kolesu pomemben tudi pogum ali bolje rečeno suverenost, ki jo pridobimo z vadbo. Kdor je pogumen in suveren, je praviloma pameten, kdor je le pogumen, pa je lahko tudi nor. In če smo že pri pogumu, gorsko kolesarjenje ni nevaren šport. Najbolj nevaren je, dokler ne zapustimo prometnih cest – kjer, tehnično gledano, ne kolesarimo gorsko, ampak cestno. Potem smo bolj ali manj odvisni samo še od samih sebe. Zato v priročniku najdete tudi napotke za izboljševanje tehnike vožnje gorskega kolesa, na koncu pa še navodila za vzdrževanje oziroma najosnovnejša popravila, ki so pomembna za dolgoživost komponent in užitek v vožnji.

Ne pozabite, gorsko kolesarjenje je enako kot življenje.

Izbiramo najtežje poti in tam iščemo najboljše linije.

Komentarji

 • Prazno

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Prodam krmilo Syncros Creston 1.5 Compact 420

  Prodam krmilo Syncros Creston 1.5 Compact 420

  Prodam novo krmilo Syncros Creston 1.5 Compact 420 vzeto iz novega kolesa Scott Foil 10. www.syncros.com/ca/en/product s/265563/syncros-creston-1-5- c ompact-handlebar

  Cena: 40,00 EUR
 • Prodam nov nosilec krmila Syncros Aero RR1.5 Foil

  Prodam nov nosilec krmila Syncros Aero RR1.5 Foil

  Prodam popolnoma nov nosilec krmila Syncros Aero RR1.5 Foil / 110, vzeto iz novega kolesa Scott foil 10. www.syncros.com/ca/en/product s/241888/syncros-aero-foil-st e m

  Cena: 40,00 EUR
 • Prodam novo gonilko Shimano Ultegra FC-R8000 Hollowtech II 52x36 T

  Prodam novo gonilko Shimano Ultegra FC-R8000 Hollowtech II 52x36 T

  Prodam novo gonilko Shimano Ultegra FC-R8000 Hollowtech II 52x36 T,172,5mm vzeto iz novega kolesa Scott Foil 10.

  Cena: 160,00 EUR
 • sedežna opora REPARTO CORSE

  sedežna opora REPARTO CORSE

  Prodam karbonsko sedežno oporo REPARTO CORSE, širine 31,6. Opora je brez prask! Več info na ZS ali 031 311 675

  Cena: 35,00 EUR
 • Dereze

  Dereze

  Prodam nove dereze za mestno uporabo št. 37 - 45. Cena je 15 Eur.

  Cena: 15,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • bécane je ocenil +1
  Assos
 • ken je ocenil +1
  Assos
 • SODROVC je ocenil +1
  Doping in ergogena sredstva
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

 • višina sedeža na cestnem kolesu
 • Assos
 • Assos

Oglas 300x250

Prikaži večplusNova objava
 • Podarjam
  Prijavite se za posojilo tukaj na 3%
  Ali potrebujete Finance? lahko danes izposodiš denar iz mojega podjetja po ugodni obrestni meri. naše storitve so 100% jamstvo in brez tveganja. Če se želite prijaviti, pošljite e-poštno sporočil(...)
 • Podarjam
  Rešitve za denar težave
  Storitve za podjetja in posameznike To sporočilo je naslovljena na posameznike, pravne osebe in podjetja, se lahko zadolžujejo do 2.000€ do 10.000.000€ ali več, na zelo nizko obrestno mero, Zaslu(...)
 • Podarjam
  veriga, 8-redna
  Če komu doma leži kakšna odslužena veriga za 8 prestav (ali pa en del verige), bi se priporočil.   Med čiščenjem verige na trek kolesu sem namreč zgubil dva obročka pri zadnjem členku pred "Missi(...)
Prikaži večplusNova objava
 • Kupim
  Campagnolo Record 10v ročke
  Iščem Campagnolo Record 10 redne ergopower ročke. Gumice na ročkah ni panike, če so že malo obrabljene, bi bilo pa fino, da je vse ostalo v čim lepšem stanju.
 • Kupim
  sedež Syncros
  Če se komu slučajno doma valja sedež Syncros (model 2012-2014), ga kupim !   V barvah: črna, bela, siva, oranžna, zelena, bela. Sedež naj bo nov ali rabljen, vendar lepo ohranjen. Nekaj primerov (...)
 • Kupim
  Syncros sedež
  Če se komu slučajno doma valja sedež Syncros (model 2012-2014), ga kupim !   V barvah: črna, bela, siva, oranžna, zelena, bela. Sedež naj bo nov ali rabljen, vendar lepo ohranjen. Nekaj primerov(...)
Prikaži večplusNova objava


V redu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih