--Notification--

logo

2017/07

Revija je na voljo tudi v vseh kioskih in prodajalnah Dela.

Naslovka

1 Tina Brelih
Še danes ne vem, ali je Bogdan vizionar slovenskega kolesarstva ali samo dovolj nor in zaljubljen v kolesarstvo, da je že pred petimi leti verjel v neposredni prenos Dirke po Sloveniji po televiziji.

Uvodnik

5 Kolesarji so najpomembnejši

Fotolov

10 Dirka Po Sloveniji
Dirka po Sloveniji je lokalne okvire prerasla že zdavnaj, a tudi v dobi interneta še vedno velja, da se ni zgodilo, če ni bilo po televiziji. In letos je bilo. Sliko Slovenije so videli gledalci Eurosporta v šestdesetih državah, mi pa smo od komentatorjev izvedeli, da imamo odlične ceste. Skok stopničko višje z vidika prepoznavnosti je hkrati čvrsta osnova za nadaljnji razvoj. Naslednje leto bo slovenski Tour praznoval 25. rojstni dan. Si lahko obetamo kakšno etapo več?

Izziv

16 10 let modrosti izza krmila
V desetih letih smo v reviji Bicikel objavili 131 intervjujev. Zato se bomo v jubilejnem letu še enkrat spomnili najzanimivejših vizionarskih, kritičnih, anekdotičnih in morda tudi zgrešenih izjav, ki ne smejo utoniti v pozabo.

Hočem več

20 Bike park Rabac
Kot otrok sem vedno mislil, da je Rabac otok. Saj razumete, neke vrste manjša izvedenka Raba. Pred kratkim sem spoznal nekaj, kar je pravzaprav še bolj žalostno od te otroške neumnosti, namreč to, da Rabcaše nikoli nisem obiskal. In že takoj ob prihodu v Valamar Girandella Resort mi je bilo jasno, da sem zamujal veliko.
30 Visoko nad Davosom
Trener ftnesa, učitelj deskanja na snegu, gorski vodnik, predvsem pa gorski kolesar Gerhard Czerner in priznani fotograf Martin Bissig, ki sodeluje s celo vrsto proizvajalcev koles in kolesarskih medijev, sta z družbo uživala na švicarskih enoslednicah nad Davosom, ki so med najlepšimi alpskimi traili. Vabljeni v sanjsko deželo, ki bi se morala znajti na seznamu želja vsakega pravega gorskega kolesarja.
38 Ne gremo samo na kolo
Čedalje bliže mi je misel, da je rana ura tudi za kolesarje zlata ura. Da ne gre samo za kolo, je ugotovil celo tisti Teksašan, ki je pa ni sedemkrat zmagal na Touru. Da gre samo za kolo, morda razmišljate doma, kjer je prav uporaba tega rekvizita pogosto ali največkrat vrhunec dneva. V Istri je drugače. Škoda bi bilo ves dan zapraviti za kolesarjenje. Pa tudi škoda bi bilo ne kolesariti. Zato je rana ura zlata vredna. Poleti pa seveda tudi iz manj romantičnih razlogov. Zaradi vročine.

Za krmilom

50 Morten Kristiansen - Ridley: Disk zavore bodo prevladale
Skoraj tri leta je bil oblikovni inženir v Cannondalu, vodil je podjetje Guru Sports, danes pa je hkrati vodja razvoja v Ridleyju in izvršni direktor Ridleyjevega podjetja 4ZA, ki izdeluje komponente. Morten Kristiansen je človek, ki ve, kakšna cestna kolesa bomo vozili čez pet let.
62 Rafal Majka: Pritiska sem že vajen
»Lepa dirka. Odlični hoteli. Odlična hrana. Zame je to boljša izbira kot katera koli težja, daljša preizkušnja.« Tako je 24. Dirko po Sloveniji opisal glavni junak, poleg Marka Cavendisha brez dvoma največji zvezdnik letošnjega slovenskega Toura in prvi, ki je osvojil zeleno majico za Zeleno Slovenijo. Rafal Majka je v Slovenijo prišel z enim samim namenom ...

Pred izidom

58 Kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji?
V klubu rumene majice je 26 še živečih članov. Vstop v ekskluzivno druščino terja popolno predanost, brutalno žrtvovanje in neverjetne fzične sposobnosti. Pa vendar, kaj je poleg vrhunskega vzpenjanja, dobrih voženj na čas in izmikanja nevarnostim ceste tisto, zaradi česar nekdo postane zmagovalec Toura?

Kolumna

48 Giro je generalka za tour
Ekipa se na Tour pripravlja že od lanskega leta z analizo vseh etap, predvidevanji možnih scenarijev za vsako etapo posebej in pripravo zapletene logistike.
60 Fotelj specialke
Specialke so prišle spet v modo po dveh desetletjih stagniranja. Ne vem, kaj točno je pripomoglo k temu, da so ljudje spet vzljubili ukrivljene balance, žilet gume, podhranjene okvirje in najtrše dile namesto sedeža in … skratka, eno samo neudobje.
68 V iskanju ultimativnega floea
Ob hitri rasti priljubljenosti gorskega kolesarjenja in vse večjem številu začetnikov ter gorskih kolesarjev s povprečnimi kolesarskimi spretnostmi ne preseneča, da se je nekdaj priljubljen slog gradnje in vožnje »north shore«, ki je temeljil na počasnejših poteh s tehnično zahtevnimi objekti, umaknil hitrejšim in manj zahtevnim potem brez nepotrebnih zatikov.

Vozili smo

70 Specialized 2018
Novosti za leto 2018 je Specialized predstavil na obronkih Apalačev, nedaleč od New Yorka. Prizorišče za preizkus novosti cestnega oddelka je bilo idealno. Grob asfalt, še bolj grob makadam, relief brez ravnine in z zastrašujoče strmimi vzponi ter hitrimi spusti, na katerih števec mimogrede pokaže več kot 55 milj, so pravi teren za prvi preizkus popolnoma prenovljenih Tarmaca, Alleza in Divergea ter šokantno lažjega Cruxa.
78 Cannondale Jekyll 3
Doktor Jekyll ali gospod Hyde? Pri Cannondalovem paradnem konju se ni mogoče otresti asociacije na novelo škotskega pisatelja Roberta Louisa. Stevensona, ki je leta 1886 ustvaril enega najbolj kultnih literarnih likov, s katerim je mojstrsko nakazal dvoličnost človeške narave.
82 Colnago Concept
Priznam, da me je pred prvo vožnjo s to vranje črno aerodinamično živaljo dajala trema. K sreči se človek hitro navadi luksuza. Težko pa je biti kritičen, ne da bi se zatekal v cinične pripombe o domnevnem italijanskem tradicionalizmu ali celo nazadnjaštvu – a tudi tega Conceptu ne moremo očitati, čeprav je svoje res pravo aerodinamično kolo lani predstavil s precejšnjo zamudo v primerjavi s konkurenco.
86 Specialized Venge ViAS Disc
Svoje aerodinamično orožje je Specialized snoval okoli diskov, a so zaradi zapletov z dovoljenji Mednarodne kolesarske zveze najprej predstavili model z obročnimi zavorami. Šele lansko poletje so uradno predstavili tudi model s kolutnimi zavorami.
89 Oblačila Craft
90 Ridley Helium SLX
Najlažji Ridleyjev izdelek je prva izbira Thomasa De Gendta v njegovih samomorilskih napadih v gorskih etapah, a pogosto boste na njem videli sprintati tudi Andreja Greipla. To je dokaz, da Helium zmore marsikaj.
92 Oblačila DotOut
94 Fuji Beartooth 27.5+
Znamka Fuji, ki velja za sinonim moči in vztrajnosti, se je dobro afrmirala šele sredi sedemdesetih let s prodajo na ameriškem trgu. Čeprav so se v osemdesetih kolesa Fuji že pojavljala na tekmovanjih, jih do preloma tisočletja skorajda ni bilo več opaziti. Regeneracija podjetja je trajala tri leta, od takrat pa Fuji sledi in na svoj način kroji usodo razvoja koles v vseh segmentih.
96 Ghost H AMR 8 LC
Nekaj dni preden sem v roke dobil Ghosta H AMR 8 LC, sem na sončno sobotno jutro ob kavi listal časopis in prebral, da slovenska vojska spet kupuje nove oklepnike. Nekaj dni za tem sem se vprašal, ali se ni eden izmed njih pravkar znašel v moji garaži.
98 Pivot Vault
Pivot je komaj deset let stara znamka, ki jo mnogi pomnimo kot vrhunsko, butično in nedosegljivo, rezervirano za trg čez lužo. Nastopili so izključno z gorskimi kolesi in v trenutku osvojili kolesarje, tako s kvalitetno izdelavo okvirjev kot z voznimi lastnostmi.
100 Sigma Rox 11.0
V informacijski družbi smo obsedeni s podatki … Še posebej obsedene pa so kolesarske družbe in še tako zadrt načelnež slej ko prej zapravi malo bogastvo za računalnik, ki mu pove vse in ki to pove vsem. Nova, najnaprednejša Sigma se tako poveže tudi s Stravo.
naro�i revijo
naro�i revijo

Kolesarji so najpomembnejši -  Revija BICIKEL ( 07-08 )

Od prvega intervjuja z Bogdanom Finkom, direktorjem Dirke po Sloveniji, je minilo dobrih pet let, takrat smo se z njim pogovarjali ob 40-letnici kluba Adria Mobil. Sezona 2012 je bila za dolenjski klub ena najboljših, Primož Roglič pa je rekreativno kolesaril šele prvo leto, a se je že sprehajal med amatersko elito. Še danes ne vem, ali je Bogdan vizionar slovenskega kolesarstva ali samo dovolj nor in zaljubljen v kolesarstvo, da je že takrat verjel v neposredni prenos dirke po televiziji. Intervju smo namreč naslovili z njegovimi besedami: »Dirko po Sloveniji želim gledati na Eurosportu. «

Osebno in v vlogi urednika ne morem reči, da sem kdaj v to resno verjel, saj je bilo treba premagati kar nekaj birokratskih in še veliko več organizacijskih ovir. Da se bo 24. izvedba dirke po tem premiku zapisala v zgodovino slovenskega kolesarskega športa in turizma, sem izvedel precej pozno, a ravno dovolj zgodaj, da sem lahko zapisal nekaj misli v zadnjem uvodniku.

Od zadnjega intervjuja je Bogdan Fink, ko je postal predsednik odbora za cestno kolesarstvo, dozorel in si predvsem drznil razmišljati na veliko ter vseslovensko. Ali bolj enostavno: Bogdan je trmast kot bik in tudi vztrajen ter izpelje tisto, v kar se zapiči. Ob tem sam dobro ve, da kot posameznik ne pomeni veliko in da izvedba takšnega projekta zahteva sposobno ekipo in dobro sodelovanje med institucijami.

V času od intervjuja leta 2012 so slovenski športniki spisali veliko športnih pravljic, od Tine Maze, Petra Prevca, Gorana Dragića in Anžeta Kopitarja do slovenskih košarkarjev, odbojkarjev, judoistov, hokejistov in drugih, ki so tudi prispevali, da si je skozi šport ali bolje rečeno promocijo športa Slovenska turistična organizacija drznila razmišljati širokopotezno in zaupala, da je ravno Dirka po Sloveniji tista športna prireditev, ki lahko kar najbolje predstavi našo majhno, a prečudovito državo. Da je Slovenija lepa, nam morajo vse prevečkrat povedati tujci. Mehanik ekipe Bora Hansgrohe mi je tako omenil, da imamo dobre ceste. Seveda, vedno je lahko bolje, in če bosta dirko tudi v prihodnje neposredno prenašala Eurosport in nacionalna televizija, se bo kultura voznikov in tudi kolesarjev izboljševala bistveno hitreje.

V času letošnje Dirke po Sloveniji se je zgodil še en mejnik, zaradi katerega bi lahko Kolesarska zveza Slovenije razglasila, ne, morala bi razglasiti, 16. junij za dan slovenskega kolesarstva. Le narodom, ki se hvalijo kot kolesarske velesile, morda samo izjemoma uspe to, kar je na ta dan uspelo slovenskim kolesarjem: Luka Mezgec je v kaotičnem deževnem ciljnem šprintu dobil drugo etapo Dirke po Sloveniji, Simon Špilak je slavil na sedmi etapi Dirke po Švici in na koncu na dirki tudi že drugič zmagal, Primož Roglič pa je vozil v majici vodilnega na dirki Ster ZLM in jo končal na drugem mestu.

Bogdan Fink nam je leta 2012 pred intervjujem rekel: »Zame so najpomembnejši kolesarji. Zakaj bi intervjuvali direktorje? Športniki so pomembni. Samo oni. « In z neposrednim prenosom dirke se je pokazalo, da nas prek športnikov športne prireditve združujejo. In, še pomembneje, Dirka po Sloveniji je velika mednarodna športna prireditev, ki združuje vse, ljubitelje kolesarstva, gospodarstvo in institucije, ki so potrebne za izvedbo takšnega dogodka.

Komentarji

 • Prazno

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • FSA omega compact

  FSA omega compact

  Prodam gonilko FSA omega double z prenosi 34-50, dolžina gonilke je 172,5 mm. Primerna je za BB30/PF30. Rabljena 4 mesece. Ima znake uporabe, zobniki so kot novi. Prodajam zaradi prehoda na shima(...)

  Cena: 40,00 EUR
 • Obroči Specialized Axis 2.0

  Obroči Specialized Axis 2.0

  Prodam Specialized Axis 2.0 set obročev, vzetih iz novega kolesa, račna shimano   prevzem možen v mb 051 372 784 David cena 100€

  Cena: 100,00 EUR
 • Ženski kolesarski čevlji-Shimano

  Ženski kolesarski čevlji-Shimano

  Prodam ženske kolesarske čevlje Shimano SPD-SL številka 41. Čevlji so nenošeni, ker smo kupili premajhne. Ogled možen na relaciji Mislinja-Velenje-Celje

  Cena: 80,00 EUR
 • TRENAŽER+GUMA+OBROČ+KASETA

  TRENAŽER+GUMA+OBROČ+KASETA

  VSE SKUPAJ 120€ guma je nova, obroč je nov, kaseta Sh10r, trenažer ne zavira...  

  Cena: 120,00 EUR
 • GIANT XTC1, 26"

  GIANT XTC1, 26"

  GIANT XTC1, velikost XL/20"; 178-188cm Praktično novo - brez sledi uporabe r. cena 1450€ - dokazilo račun Okvir ALU XXSL Fluid Kvalitetna oprema: Rock Shox Reba - motion control Shimano SLX, XT (...)

  Cena: 725,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • StaraKost je ocenil +1
  Forum bicikel.com
 • bine1 je ocenil +1
  Forum bicikel.com
 • SODROVC je ocenil +1
  Forum bicikel.com
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

 • Jani Brajkovič
 • Jani Brajkovič
 • Lepa tura

Oglas 300x250

 • Prodajam
  FSA omega compact
  Prodam gonilko FSA omega double z prenosi 34-50, dolžina gonilke je 172,5 mm. Primerna je za BB30/PF30. Rabljena 4 mesece. Ima znake uporabe, zobniki so kot novi. Prodajam zaradi prehoda na shima(...)
  Cena: 40,00 EUR
 • Prodajam
  Obroči Specialized Axis 2.0
  Prodam Specialized Axis 2.0 set obročev, vzetih iz novega kolesa, račna shimano   prevzem možen v mb 051 372 784 David cena 100€
  Cena: 100,00 EUR
 • Prodajam
  Ženski kolesarski čevlji-Shimano
  Prodam ženske kolesarske čevlje Shimano SPD-SL številka 41. Čevlji so nenošeni, ker smo kupili premajhne. Ogled možen na relaciji Mislinja-Velenje-Celje
  Cena: 80,00 EUR
Prikaži večplusNova objava
 • Podarjam
  P: absoluteBLACK verižniki, ovalni
  absoluteBLACK, oval, 52-36, za Ultegra 6800 ali Dura-Ace 9000.Voženi 500km. Prodajam ker nimam več cestnega kolesa. (slika)
 • Podarjam
  Prijavite se za posojilo tukaj na 3%
  Ali potrebujete Finance? lahko danes izposodiš denar iz mojega podjetja po ugodni obrestni meri. naše storitve so 100% jamstvo in brez tveganja. Če se želite prijaviti, pošljite e-poštno sporočil(...)
 • Podarjam
  Rešitve za denar težave
  Storitve za podjetja in posameznike To sporočilo je naslovljena na posameznike, pravne osebe in podjetja, se lahko zadolžujejo do 2.000€ do 10.000.000€ ali več, na zelo nizko obrestno mero, Zaslu(...)
Prikaži večplusNova objava
Prikaži večplusNova objava

Vroče strani

Seznam vseh


V redu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih