--Notification--

logo

2017/09

Revija je na voljo tudi v vseh kioskih in prodajalnah Dela.

Naslovka

1 Eva Mastnak

Uvodnik

5 Vroča roba
Na vsako kolo posebej nas ve- žejo posebni in lepi spomini. Kolo, s katerim je otrok prvič speljal. Tisto, ki se je najbolje amortiziralo. Tako težko kolo, da ne moreš verjeti in ga večkrat stehtaš. Prvo kolo z zavoro na krmilu in spomin na težave ob prehodu nanj s prejšnjega z nožno zavoro.

Fotolov

8 Veliki kitajski zid
NAJVEČJI PROJEKT V ZGODOVINI ČLOVEŠTVA JE TISOČ- KRAT DALJŠI OD KATEREGA KOLI DRUGEGA OBJEKTA, KI GA JE KDAJ POSTAVIL ČLOVEK. GRADITI SO GA ZAČELI ŽE PRED KRISTUSOVIM ROJSTVOM, GRADNJA, MED KATERO SO UMRLI TISOČI LJUDI, PA JE TRAJALA ŠE V ČASU, KO JE KRIŠTOF KOLUMB ODKRIL AMERIKO.

Izziv

14 10 let modrosti izza krmila
V desetih letih smo v reviji Bicikel objavili 131 intervjujev. Zato se bomo v jubilejnem letu še enkrat spomnili najzanimivejših vizionarskih, kritičnih, anekdotičnih in morda tudi zgrešenih izjav, ki ne smejo utoniti v pozabo.

Otroško kolo

18 Prvi obrat v svet odraslih
SE ŠE SPOMNITE SVOJEGA PRVEGA KOLESA IN KASNEJE PONOSA, KO STE PRVE METRE PREMAGALI BREZ POMOŽNIH KOLESC? KOLO JE ZA OTROKA NAJPREJ IGRAČA, POTEM TRANSPORTNO SREDSTVO, KI MU OMOGOČA SVOBODNO PREMAGOVANJE RAZDALJ, IN ŠELE POTEM MORDA TUDI ŠPORTNI REKVIZIT. ZATO, DA BO OTROK RES VZLJUBIL VAŠ NAJLJUBŠI ŠPORT, MORATE NAJPREJ POSKRBETI ZA USTREZNO KOLO, KI MU BO VZBUJALO VESELJE IN NE STRAHU. TO NI NAJTEŽJA NALOGA, A TUDI NI NAJLAŽJA – V SEGMENTU OTROŠKIH KOLES SE LAHKO SREČAMO S PRECEJ DRUGAČNIMI ZAKONITOSTMI USTREZNE IZBIRE VELIKOSTI IN OPREME.
24 Cestna kolesa
SPECIALKE ZA OTROKE SO V OSNOVI POMANJŠANE RAZLIČICE PRAVIH DIRKALNIH KOLES, A ČE SE OTROK ODLOČI, DA BO NA CESTNIH DIRKAH MLAJŠIH KATEGORIJ TUDI TEKMOVAL, SE NE RAZLIKUJEJO SAMO V VELIKOSTI OKVIRJA, TEMVEČ TUDI V PRENOSIH. RAZLOGI SO PRECEJ POMEMBNEJŠI, KOT SE ZDI NA PRVI POGLED.
26 Otroci in kolesarski šport
V GORSKEM IN CESTNEM KOLESARSTVU JE PODMLADEK V SLOVENSKIH KLUBIH ŠTEVILEN. TRENERJI TREH SLOVENSKIH KLUBOV POJASNJUJEJO, KAKO UČIJO IN VZGAJAJO DEKLICE IN DEČKE, KI SO SE ODLOČILI, DA BI SE PREIZKUSILI V TEM ŠPORTU.

Za krmilom

34 Andrej Hauptman: Fantom je jasno, nisi faca če ne zmagaš
LETOŠNJI REZULTATI SLOVENSKIH KOLESARJEV SO BOMBASTIČ- NI, A NAJVEČJE USPEHE VSEH ČASOV V SLOVENSKEM DRESU JE S TRETJIM MESTOM NA SVETOVNEM PRVENSTVU IN PETIM NA OLIMPIJSKIH IGRAH PRINESEL HEMPI. ZDAJ IMA PRILOŽNOST, DA KOT SELEKTOR ČLANSKE REPREZENTANCE SODELUJE PRI IZBOLJŠANJU SVOJIH REZULTATOV. NISMO SE POGOVARJALI O PRETEKLOSTI. TO DOBRO POZNAMO. KARIERO PROFESIONALNEGA KOLESARJA JE PREZGODAJ ZAKLJUČIL ZARADI HUDE BOLEZNI, NADALJEVAL PA JO JE KOT TRENER IN ŠPORTNI DIREKTOR V KD ROG. PRAV ON JE DAL PRVO PRILOŽNOST NA CESTI LUKI MEZGECU IN KASNEJE ŠE PRIMOŽU ROGLIČU, SKOZI NJEGOVO MLADINSKO ŠOLO PA JE ŠEL MED DRUGIMI TUDI MLADI AS TADEJ POGAČAR.
42 Tadej Pogačar: Rad imam dolge klance
MNOGI SO NANJ OPOZARJALI ŽE PRED DVEMA LETOMA, ZABLESTEL PA JE LANI, ŠE V MLADINSKI KONKURENCI, S TRETJIM MESTOM NA EVROPSKEM PRVENSTVU IN ZMAGO NA DIRKI PO LUNIGIANI. TADEJ POGAČAR, MNOGI SO MU DODALI VZDEVEK ČRIČEK, JE NADARJENOST POTRDIL ŽE V PRVI SEZONI MED MLAJŠIMI ČLANI. DIRKO PO SLOVENIJI JE KONČAL NA PETEM MESTU.

Kolumna

30 Poslati otroka na cesto
Veliko dirk sem videl, a ta je bila med prvimi, ki sem jih gledal kot oče. Ne vem, kaj se zgodi s človekom, ki postane starš, a v nekem trenutku sem si rekel, da bom izredno vesel, če bo moj otrok dirkal s kolesom, če ne bo, bom pa še bolj vesel.
32 Vzgojimo si gorskokolesarske goste
Če smo se družinam z otroki v kolesarskih parkih še nedavno čudili, so postali tovrstni prizori, predvsem v tujini, nekaj povsem običajnega, podobno kot smučanje v družinskem krogu.
48 Ultraam. Kronika: Preporod
4:52. ZBUDIM SE NEMIREN, GLAVA DIVJA V VSE SMERI. ČAKA ME PRVI MARATON V ŽIVLJENJU. VEM, NIČ POSEBNEGA, NISEM SE PRIJAVIL NITI NA DALJŠO PROGO, PA VENDAR. SAM GREM. BORIH TRIINŠESTDESET KILOMETROV. NITI NE VEM, KAKO VSE SKUPAJ POTEKA.
50 Zakaj je Tour drugačen
Počena guma, težave z verigo ali padec in Froomey bi lahko izgubil Tour. Kako napeto je bilo? Pet kilometrov pred ciljem sem med čakanjem preveril svoj srčni utrip: na uri je pisalo 138.

Vozili smo

52 Orbea Orca OMR Di2
KO JE GOVORA O ZLATO ZAPISANIH LEGENDARNIH KOLESARSKIH ZNAMKAH, NE SMEMO POZABITI NA ORBEO. ZAČETKI SEGAJO V LETO 1840, KO SO BRATJE JUAN MANUEL, MATEO IN CASIMIRO ZASLOVELI Z REVOLVERJI, V TRIDESETIH LETIH PREJŠNJEGA STOLETJA PA JE OROŽARSKI POSEL ZAMENJALA PROIZVODNJA KOLES. SLOVES BASKOVSKEGA PODJETJA JE V KOLESARSKI SVET DOKONČNO PONESEL MARIANO CA?ARDO, KO JE Z ZMAGO NA ETAPI TOURA LETA 1937 DOKAZAL, DA ORBEA ŠE VEDNO IZDELUJE OROŽJE VELIKEGA KALIBRA. IN TAKO JE OSTALO DO DANES. ORBEA KOT DEL BASKOVSKEGA ZADRUŽNEGA ZDRUŽENJA MONDRAGON ŠE VEDNO KLJUBUJE VELIKIM KORPORACIJAM IN OSTAJA TUDI NEPOGREŠLJIV DEL WORLD TOURA.
56 Giant TCR Advanced 1
SEVEDA JE UŽITEK VOZITI PRESTIŽNA KOLESA, KI PRESEGAJO CENE OGROMNIH KUHINJ Z BELO TEHNIKO VRED, A NAS SKORAJ BOLJ NAVDUŠIJO CENOVNO DOSTOPNI MODELI, KI JIH LAHKO Z NADGRADNJO SPREMENIMO V PRAVE TEKMOVALNE ZVERINE. MED NJIMI JE TUDI NAJDOSTOPNEJŠI GIANTOV TCR.
58 Fuji Transonic 2.7
AERODINAMIKA JE POMEMBNA, A VSAJ V SVETU REKREATIVNEGA KOLESARJENJA JE VIDEZ ŠE POMEMBNEJŠI. KOLESA NE BOSTE KUPILI ZARADI PRIHRANKA NEKAJ VATOV PRI HITROSTIH, KI JIH DOSEŽEMO LE REDKO, AMPAK ZATO, KER OPREMA SPOROČA KAKŠEN TIP KOLESARJA STE IN KER VAM JE AERODINAMIKA VŠEČ. IN FUJI TRANSONIC JE RES LEPO GRAJENO AERODINAMIČNO KOLO.
60 Specialized Epic Carbon
ZA MODELNO LETO 2018 JE SPECIALIZED SVOJ VZMETENI DIRKALNI STROJ ZA KROS TEMELJITO PRENOVIL IN SE POSLOVIL OD VZMETENJA FSR. ZASNOVA ZADNJEGA TRIKOTNIKA JE DRUGAČNA IN OKVIR BISTVENO LAŽJI. TEMELJITO SO SPREMENILI TUDI GEOMETRIJO, KI JE BOLJ PRILAGOJENA ZAHTEVNIM PROGAM V OLIMPIJSKEM KROSU – IN TUDI REKREATIVNIM LJUBITELJEM ZAHTEVNIH STEZIC, KI NOČEJO SPREJEMATI KOMPROMISOV PRI VOŽNJI NAVKREBER. KOT VILIC JE POLOŽNEJŠI, ZATO SO ZMANJŠALI ZAMIK VILIC, OBVERIŽNE CEVI SO KRAJŠE, SPREDNJI TRIKOTNIK PA DALJŠI.
66 GT Pantera Comp
ŽE PO NEKAJ TRENUTKIH POSTOPANJA OKROG KOLESA SEM GA POIMENOVAL KOLO ZA PRAVE METALCE. TROHICA PODIVJANOSTI, ROBUSTEN VIDEZ, LEGENDARNO IME IN POVRHU VSEGA ŠE DISKRETNA METALNA BARVA.
68 Specialized Riprock
RAZRED PLUS SE JE PRI GORSKIH KOLESIH ZELO DOBRO PRIJEL. NOVE MODNE ZAPOVEDI SO RODILE NEKAJ NOVEGA, DRUGAČNEGA IN BOLJ UPORABNEGA, TRENDOVSKI VETER PA JE ZAPIHAL TUDI MED OTROŠKA KOLESA. DA, TUDI PRI OTROŠKIH POZNAMO STANDARD PLUS Z 20- ALI 24-PALČNIMI OBROČNIKI IN PLAŠČI ŠIRINE 2,8.
70 Scott Foil Disc
LETOS SMO BILI V BLIŽINI PRIZORIŠČA SVETOVNEGA KOLESARSKEGA SEJMA EUROBIKE ŽE DAN PRED ZAČETKOM. PREDSTAVITVE NOVIH SCOTTOVIH CESTNIH KOLES V KRAJU ILLMENSEE, LE 15 KILOMETROV OD FRIEDRICHSHAFNA, STA SE UDELEŽILA TUDI LANSKI ZMAGOVALEC DIRKE PARIZ–ROUBAIX MATHEW HAYMAN IN LUKA MEZGEC. MED TESTNIM DNEVOM SE JE LEPO VIDELO, KAKO ZELO SO CENJENI LUKOVI LETOŠNJI DOSEŽKI.

Oprema

64 Castelli Promessa 2/Velocissima
74 Campagnolo H11
KONČNO SMO DOČAKALI ŠE TRETJEGA, TEŽKO PRIČAKOVANEGA IGRALCA V DRAMI O KOLUTNIH ZAVORAH NA CESTNIH KOLESIH. CAMPAGNOLO JE KOMPONENTE S HIDRAVLIČNIMI DISKASTIMI ZAVORAMI POIMENOVAL H11 (HYDRAULIC 11 SPEED) TER JIH PRIPRAVIL ZA MEHANSKE IN ELEKTRONSKE (EPS) PRESTAVE SKUPIN SUPER RECORD, RECORD IN CHORUS. ZAVORNI SISTEM SO V CAMPY TECH LABU RAZVILI V SODELOVANJU Z NEMŠKO MAGURO, UVELJAVLJENIM PROIZVAJALCEM HIDRAVLIČNIH ZAVORNIH SISTEMOV ZA GORSKA KOLESA.
78 Livall BH60
V ČASU, KO PAMETNE NAPRAVE POSTAJAJO VSE BOLJ PAMETNE, BI BILO NENAVADNO, ČE V KOLESARSKI SVET NIH- ČE NE BI VPELJAL PAMETNIH ČELAD. TO SO STORILI PRI LIVALLU IN USPELO JIM JE PREKLEMANSKO DOBRO.
80 Potopna opora KS Lev Ci
PO NEKAJ PORODNIH TEŽAVAH LAHKO ZDAJ ŽE GOVORIMO O RELATIVNI ZANESLJIVOSTI TEH PREGOVORNO POKVARLJIVIH KOMPONENT. PODJETJE KINDSHOCK OZIROMA KS JE NA TRGU PRISOTNO ŽE OD SAMEGA ZAČETKA POPULARIZACIJE POTOPNIH SEDEŽNIH OPOR IN IMA TAKO BOGATE IZKUŠNJE, DA UPRAVIČENO PRIČAKUJEMO VRHUNSKE IZDELKE.
81 Specialized Torch
ZA KOLESARSKE SPRINTERICE VELJA, DA NAJDRAŽJE NISO NUJNO NAJBOLJŠE. VRHUNSKI SPECIALIZEDOVI ČEVLJI S-WORKS 6 IN S-WORKS SUB6 UTEGNEJO BITI ZA MARSIKOGA PRETRDI IN PREOZKI. ZATO JE TU NOVA LINIJA TORCH, KI ZA SEZONO 2018 NADOMEŠČA MODELE EXPERT, COMP IN SPORT. SEVEDA V MOŠKI IN ŽENSKI RAZLIČICI.

Hočem več

86 Kolumbija: V iskanju izgubljenega časa
POTREBA PO POTOVANJIH SE JE DOKONČNO NEHALA PRED PRIBLIŽNO 300 LETI. TAKRAT JE GULIVER V SVOJIH ŠTIRIH POTOVANJIH ODKRIL VSE, KAR JE BILO ŠE NERAZISKANEGA NA ZEMLJI: OTOKA LILIPUT IN BLEFASKU S PRITLIKAVIMI PREBIVALCI, ZAPLETENIMI V VOJNE ZARADI TRDO KUHANEGA JAJCA, KRALJESTVO VELIKANOV BROBDINGNEG, KAOTIČNO DRŽAVO BALNIBARBI Z NJENIMI VZVIŠENIMI VLADARJI NA LEBDEČEM OTOKU LAPUTA TER DEŽELO KONJ HUIHNHNMOV IN NJIHOVIH PRIMITIVNIH ČLOVEKOLIKIH PODLOŽNIKOV JEHUJEV. ČE VELJA REKLO, DA JE PRAVO POTOVANJE TISTO, S KATEREGA PRIDEŠ SPREMENJEN, JE BILO ZADNJE GULIVERJEVO POTOVANJE ZADETEK V ČRNO.
naro�i revijo
naro�i revijo

Vroča roba -  Revija BICIKEL ( 09-10 )

Pred časom je tekel pogovor o tem, koliko koles ima doma kolesarska družina. Štiričlanska družina hitro našteje štiri primerke, a bolj realna številka je osem ali več. Zanimale so me rešitve za shranjevanje koles, saj je garažiranje lahko težava že v hiši z garažo in avto hitro ostane na dvorišču ter imajo pod streho prednost dvokolesniki. Pokazalo se je, da bi bilo to temo zanimivo raziskati podrobneje in predstaviti praktične primere.

Zadnjih deset let sem kolesa bolj vozil k hiši kot obratno in skupno število je krepko preseglo osem. Več kot polovica koles je bila otroških, od poganjalčka naprej. Ko se ob tega ali onega spotakneš že preveč pogosto ali ko celo pride do najhujšega, da praktično neuporabljano kolo opraska najljubšega, pride čas vrtne prodaje.

V našem primeru prodaje celotnega nabora z 12-, 16-, 20-, 24- in 26-palčnimi kolesi v barvnih kombinacijah za fantka in punčko. Na vsakega posebej nas vežejo posebni in lepi spomini. Kolo, s katerim je otrok prvič speljal. Tisto, ki se je najbolje amortiziralo. Tako težko kolo, da kar ne moreš verjeti in ga večkrat stehtaš. Prvo kolo z zavoro na krmilu in spomin na težave ob prehodu nanj s prejšnjega z nožno zavoro. Prvo kolo s prestavami in prerekanje, v katero prestavo naj prestavi. Ugotovitev, da je bila to malenkost, ko pride kolo z menjalnikom spredaj in zadaj. Ob pogledu na dolgo vrsto jeklenih konjičkov me je prešinilo, kako hitro se je obrnilo zadnjih dobrih deset let. Dobro se še spomnim svojega otroškega kolesa iz časa, ko sta bili na voljo le dve možnosti: kolo za začetek in potem drugo, ki je med odraščanjem spreminjalo svojo obliko. Tudi z mojo pomočjo. Zdaj različne velikosti koles omogočajo menjavo na tri leta. A preden se razburite, da gre za marketinški trik, naj vas pomirim. Otroška kolesa so dobra investicija, saj vrednost izgubljajo minimalno, prodaja v malih oglasih pa poteka neverjetno tekoče. In pri tem sploh še nisem omenil hvaležnosti in veselja otrok.

Vrtna prodaja, torej. Oglase za vsa kolesa sem na specializiranih spletnih straneh objavil na isti dan, in to julija, v času dopustov. Do prvega povpraševanja ni minilo niti pol ure. Običajno je kljub podrobnemu opisu v besedi in sliki potrebno dodatno pojasnilo o prodajanem primerku. Sem ter tja je treba posneti dodatno fotografijo točno določenega dela kolesa, najpogosteje verige, da se kupec prepriča, da je ni načela rja. Sledi zadnje pogajanje in dogovor za ogled, prevzem ali dostavo - zgodilo se je celo, da so po kolo poslali hitro dostavno službo. Tudi sicer sem spoznal zelo različne kupce, od manj veščih do poznavalcev. Ko pride na ogled vsa družina, pogosto pretehta mamina odločitev. Tako je bilo na primer kolo živahnih barv otroku všeč, mama pa si ga nikakor ni mogla predstavljati doma in odpeljali so se s praznim avtom. A čez pol ure so se vrnili in kolo odpeljali - verjetno je bilo tiste pol ure še malo bolj vroče, kot že tako. Vsa kolesa smo prodali v dveh tednih in še zdaj sem pozitivno presenečen nad kupci.

Za lažji stik otrok s svetom kolesarjenja smo vam pripravili pregled, kako odraščati s kolesom. In ne pozabite. Deset let je hitro naokoli.

Komentarji

 • Prazno

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Gonilka Hollowgram SL + karbonski TT zobniki

  Gonilka Hollowgram SL + karbonski TT zobniki

  Prodajam malo uporabljen FSA zobnik 54 zob in 39 zob 70€Zraven lahko prodam tudi gonilke 172,5mm Hollowgram SL 80€Več o ponudbiK-Force TT chainring, 130BCDx54T blkSpeed: 9/10/11spBCD: 130mmTeeth:(...)

  Cena: 150,00 EUR
 • FSA karbonski zobnik 54 zob + 39zobnik

  FSA karbonski zobnik 54 zob + 39zobnik

  Prodajam malo uporabljen FSA zobnik 54 zob in 39 zobZraven lahko prodam tudi gonilke 172,5mm Hollowgram SL + 80€K-Force TT chainring, 130BCDx54T blkSpeed: 9/10/11spBCD: 130mmTeeth: 54tColor: carb(...)

  Cena: 70,00 EUR
 • Kolesarski čevlji, Šprintarice NALINI TORPEDINE

  Kolesarski čevlji, Šprintarice NALINI TORPEDINE

  NALINI TORPEDINE rabljene 3x. Kupil napačno številko oz. imam preširoko nogo. Številka 43. Nove so bile 160€NALINI TORPEDINE ROAD SHOES HIGHLIGHTS:UPPER: 1.6 mm seamless microfiber material HEEL:(...)

  Cena: 80,00 EUR
 • SEDEŽ

  SEDEŽ

  Prodam Sedež ISM Adamo Prologue. www.ismseat.com/saddle/adamo- prologue

  Cena: 60,00 EUR
 • Mavic Cosmic Carbone SL / SLS / PRO

  Mavic Cosmic Carbone SL / SLS / PRO

  Kupim cestne obroče Mavic Cosmic Carbone SL / SLS / PRO ipd. !   Obroči naj bodo novi ali malo rabljeni. Račna Shimano.

Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • vl1970 je ocenil +1
  Menjava Shimano blokejev
 • kenz76 je ocenil +1
  Eko sklad v koraku s časom
 • SODROVC je ocenil +1
  Menjava Shimano blokejev
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

 • Forum bicikel.com
 • Forum bicikel.com
 • Vreme Ljubljana

Oglas 300x250

 • Prodajam
  Gonilka Hollowgram SL + karbonski TT zobniki
  Prodajam malo uporabljen FSA zobnik 54 zob in 39 zob 70€Zraven lahko prodam tudi gonilke 172,5mm Hollowgram SL 80€Več o ponudbiK-Force TT chainring, 130BCDx54T blkSpeed: 9/10/11spBCD: 130mmTeeth:(...)
  Cena: 150,00 EUR
 • Prodajam
  FSA karbonski zobnik 54 zob + 39zobnik
  Prodajam malo uporabljen FSA zobnik 54 zob in 39 zobZraven lahko prodam tudi gonilke 172,5mm Hollowgram SL + 80€K-Force TT chainring, 130BCDx54T blkSpeed: 9/10/11spBCD: 130mmTeeth: 54tColor: carb(...)
  Cena: 70,00 EUR
 • Prodajam
  Kolesarski čevlji, Šprintarice NALINI TORPEDINE
  NALINI TORPEDINE rabljene 3x. Kupil napačno številko oz. imam preširoko nogo. Številka 43. Nove so bile 160€NALINI TORPEDINE ROAD SHOES HIGHLIGHTS:UPPER: 1.6 mm seamless microfiber material HEEL:(...)
  Cena: 80,00 EUR
Prikaži večplusNova objava
 • Podarjam
  P: absoluteBLACK verižniki, ovalni
  absoluteBLACK, oval, 52-36, za Ultegra 6800 ali Dura-Ace 9000.Voženi 500km. Prodajam ker nimam več cestnega kolesa. (slika)
 • Podarjam
  Prijavite se za posojilo tukaj na 3%
  Ali potrebujete Finance? lahko danes izposodiš denar iz mojega podjetja po ugodni obrestni meri. naše storitve so 100% jamstvo in brez tveganja. Če se želite prijaviti, pošljite e-poštno sporočil(...)
 • Podarjam
  Rešitve za denar težave
  Storitve za podjetja in posameznike To sporočilo je naslovljena na posameznike, pravne osebe in podjetja, se lahko zadolžujejo do 2.000€ do 10.000.000€ ali več, na zelo nizko obrestno mero, Zaslu(...)
Prikaži večplusNova objava
Prikaži večplusNova objava


V redu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih