--Notification--

logo

2018/03

Revija je na voljo tudi v vseh kioskih in prodajalnah Dela.

Naslovka

1 Granfondo Stelvio Santini

Uvodnik

5 Družabne (ne)aktivnosti

Fotolov

8 Strade Bianche
NA ROMANTIČNE TOSKANSKE GRIČE JE ZIMA 3. MARCA NARISALA PODOBO PEKLA. BELE CESTE SO POSTALE KAČE RJAVE BROZGE. BLATO JE BIČALO TRPEČE OBRAZE, KI SO BILI ZARADI DEBELE, NAPOKANE PLASTI NESNAGE VIDETI DVAJSET LET STAREJŠI. VIDELI SMO EPSKO BITKO PREOBRATOV MED NAJBOLJŠIMI, MEDTEM KO SE JE VEČINA SAMO BORILA ZA PREŽIVETJE. IN PREŽIVELIH JE BILO TOKRAT NA TRGU CAMPO ZELO MALO.

BMX

14 BMX
KRATICA BMX (BICYCLE MOTO CROSS) JE NASTALA S POVEZAVO MED MX (MOTO CROSS) IN KOLESOM. ZAČELO SE JE V ZAČETKU SEDEMDESETIH LET NA PROGAH ZA MOTOKROS V JUŽNI KALIFORNIJI. OTROCI SO S KOLESI SLEDILI ZGLEDU STAREJŠIH MOTORISTOV IN RODILE SO SE PRVE DIRKE, IMENOVANE »PEDAL CROSS«. PO ZAČETNI EVFORIJI JE BMX S KONCEM SEDEMDESETIH LET NEKOLIKO PONIKNIL, A SE KOT DICIPLINA HITRO POBRAL IN RAZŠIRIL TUDI ZUNAJ DIRKALIŠČ. NAJSTAREJŠA DISCIPLINA TOVRSTNEGA KOLESARJENJA JE RACE, DRUGE DISCIPLINE, KI SO NASTAJALE POD SKOVANKO FRISTAJL (PROSTI SLOG), PA SO NA PLANO PRIŠLE NEKOLIKO KASNEJE.
16 BMX: Disipline prostega sloga
18 BMX: Race
24 BMX; Kolesa

Za krmilom

32 Tomaž Poljanec: Tablica in risanje namesto jezika
OD RISANJA OSNOVNIH KOLESARSKIH VEŠČIN NA TABLICO DO URESNIČITVE SANJ. TAKO BI LAHKO OPISALI ZADNJA LETA TOMAŽA POLJANCA, KI JE JASEN: »VEDNO SEM SI ŽELEL VODITI EKIPO.« IN TO IDEJO JE URESNIČIL, SAJ ZDAJ VODI ČLANSKO MOŠTVO KD ROG – LJUBLJANA GUSTO XAURUM.
40 Grega Bole: Priprava kave je kot trening, vaja del amojstra
LANI SEM Z GREGO V DRUŽBI REKREATIVNIH KOLESARJEV IZ OKOLICE BLEDA ODVRTEL NEKAJ KILOMETROV POD GORAMI, NA ENI NAJLEPŠIH GORENJSKIH CEST, KI SE POD DOBRČO VIJE OD TRŽIČA DO BEGUNJ. KOLESARITI S PROFESIONALCEM JE PODOBNO, KOT SEDETI NA SOVOZNIKOVEM SEDEŽU VRHUNSKEGA AVTOMOBILA. MALO ZAVIDAŠ VOZNIKU, A VSEENO UŽIVAŠ.

Hočem več

50 Merilniki moči: Izmerite moč
PRAVILOMA SE VEDNO, KO JE NA KUPU VEČ KOLESARJEV, MED NJIMI PA KAVA, RAZGLABLJA O KOLESARSKI OPREMI. VEDNO POGOSTEJE TUDI O ELEKTRIČNIH NAPRAVAH: BODISI O PRESTAVAH, ELEKTRIČNIH KOLESIH ALI MERILNIKIH MOČI. TE SO, KOT VEČINO DRUGIH KOLESARSKIH IZUMOV, SPRVA RAZVILI ZA TEKMOVALCE, DANES PA NAJNOVEJŠE TEHNOLOŠKE MODNE KRIKE UPORABLJA VEČ REKREATIVNIH KOT TEKMOVALNIH KOLESARJEV.
56 Nadgradnja kolesarskega kokpita
KOLESARSTVO JE ZA MARSIKOGA NADVSE ZABAVNO TUDI ZARADI NEOMEJENIH MOŽNOSTI IZBOLJŠEVANJA KOLES. MNOGI V »PIMPANJU« UŽIVAJO ŠE BOLJ KOT V KOLESARJENJU.
86 Granfondo Stelvio Santini: Vas je dovolj v hlačah?
SE SPOMNITE 20. ETAPE GIRA LETA 2012? TAKRAT SO KOLESARJE PO VZPONIH NA PASSO DEL TONALE, APRICO IN TEGLIO PRVIČ IN DOSLEJ TUDI ZADNJIČ NA MORTIROLO POSLALI IZ KRAJA TOVO DI SANT AGATA. BRUTALNEMU VZPONU, KI SE SICER ZAKLJUČI MALO POD VRHOM PRELAZA, STA SLEDILA TEHNIČNO ZAHTEVEN SPUST V GROSIO IN CILJNI VZPON NA VELIKI STELVIO. KRALJ CIME COPPI JE POSTAL THOMAS DE GENDT, 219 KILOMETROV DOLGA ETAPA PA SE JE ZAPISALA V ANALE KOT ENA NAJTEŽJIH VSEH ČASOV. KAKO JE PREVOZITI DVE TRETJINI TE ETAPE, LAHKO VSAKO LETO UGOTOVITE NA 150-KILOMETRSKI TRASI GRANFONDA STELVIO SANTINI. ČEZ TEGLIO, MORTIROLO IN STELVIO SE NABERE VEČ KOT 4000 METROV VIŠINSKE RAZLIKE.

Vozili smo

60 Wilier Cento 10 NDR Disc
RAZVOJ NOVIH TRENDOV ŽE NEKAJ LET NAREKUJEJO MLAJŠI PROIZVAJALCI, KI SE POVSEM NEOBREMENJENO NASLANJAJO NA REŠITVE IZ GORSKOKOLESARSKEGA SVETA. »EUREKA«, VZKLIKAJO BOLJ PROGRESIVNO USMERJENI KOLESARJI, TRADICIONALISTI PA SE KRIŽAJO OB POGLEDU NA SPECIALKE Z LAHKIMI PRENOSI, ŠIROKIMI PLAŠČI IN POKONČNIMI GEOMETRIJAMI. V ITALIJI JE DOMA TRADICIJA IN ZDI SE, DA V PISARNE RAZVIJALCEV NOVE ZAMISLI PRODIRAJO POČASI. POTEM PA NAS Z NEKAJ LETI ZAMUDE PRESENETIJO Z IZVRSTNIMI IN SKLADNO OBLIKOVANIMI REŠITVAMI.
64 Trek Domane SLR
AMERIŠKI TREK JE SVOJ MODEL VZDRŽLJIVOSTNEGA CESTNEGA KOLESA Z IMENOM DOMANE PRVIČ PREDSTAVIL PRED ŠESTIMI LETI. DOMANE JE ANAGRAM BESEDE MADONE, POTEM PA JE IGRO ČRK POTRDILA ŠE EMONDA, SPECIALISTKA ZA TEŽKE GORSKE ETAPE.
68 Fuji SL LTD
JAPONSKO ZNAMKO FUJI SO MNOGI ZAČELI JEMATI ZELO RESNO ŠELE LETA 2015, OB PREDSTAVITVI NAJLAŽJEGA SERIJSKEGA CESTNEGA OKVIRJA. OKVIR TEKMOVALNE RAZLIČICE KOLESA SL JE TEHTAL MANJ KOT 700 GRAMOV IN JE BIL PO MOJEM MNENJU KLJUČNEGA POMENA ZA RAZVOJ IN KONEC KONCEV SUVEREN OBSTOJ V KOLESARSKI INDUSTRIJI.
70 Specialized Turbo Kenevo
V ZADNJIH LETIH JE GORSKOKOLESARSKI BESEDNJAK MOČNO ZAZNAMOVALA BESEDA ENDURO. PRI SPECIALIZEDU SO Z NJO CELO POIMENOVALI ENEGA SVOJIH PARADNIH MODELOV. BESEDA IZHAJA IZ VZDRŽLJIVOSTNIH MOTOCIKLISTIČNIH DIRK PO BREZPOTJIH, VSEM JE NAJBOLJ ZNAN RELI DAKAR. IN S KENEVOM LAHKO IZKUŠNJO DAKARJA DOŽIVIMO PRAV VSAK DAN.
74 Bergamont Encore Elite
BIL SEM NA NEMALO KONCERTIH, V SPOMIN PA SE MI JE ŠE POSEBEJ ZASIDRAL TISTI, KO SMO KAR PETKRAT IZPROSILI BIS IN NASTOP PODALJŠALI DOLGO V NOČ. OBČUTKE BI Z LAHKOTO PRESLIKAL NA KOLESARJENJE, KJER SI PO KONCU SPUSTA VSAKIČ ZAŽELIM, DA BI PONOVIL ŠE ENKRAT, ŠE POSEBEJ KO IMAM POD SEBOJ VŠEČNO KOLO. ENO TAKIH JE BERGAMONT ENCORE ALI PREVEDENO – BIS.

Oprema

67 Dres Ale, čelada Met Trenta
77 Čelada Rudy Project Protera, očala Sintryx Polar3FX HDR
ČELADE IN OČALA RUDY PROJECT SEM DOSLEJ VIDEVAL PREDVSEM NA CESTAH, NE PA TUDI NA GORSKOKOLESARSKIH POTEH. A O VSEGORSKI ČELADI PROTERA IMAM POVEDATI MARSIKAJ DOBREGA TUDI KOT GORSKI KOLESAR.
78 Specialized S-Works Evade II
STARA EVADE JE BILA VERJETNO DALEČ NAJDALJŠA ČELADA V PELOTONU. PRI SPECIALIZEDU SO PRIZNALI, DA JE BILA TUDI NEKOLIKO VROČA. PO NOVEM NI LE BOLJ ZRAČNA, AMPAK TUDI LAŽJA IN BOLJ AERODINAMIČNA.
80 Garmin Vector 3
KOLESARSKI MERILCI MOČI POSTAJAJO STALNICA TUDI PRI REKREATIVNIH UPORABNIKIH. MINILI SO ČASI, KO JE BILA TOVRSTNA OPREMA REDKA IN PREDVSEM DRAGA. DANES LAHKO ZA RELATIVNO MALO DENARJA IZBIRAMO MED CELO MNOŽICO KOLESARSKIH MERILCEV MOČI, KI SE MED SEBOJ RAZLIKUJEJO PO NAČINU VGRADNJE, DELOVANJU IN SEVEDA V CENI.
81 Kask Mojito
MORDA BO KRATKA ZGODOVINA ITALIJANSKEGA PODJETJA IZ BLIŽINE BERGAMA MARSIKOGA PRESENETILA. ZAČNE SE ŠELE LETA 2004. A NAJ SPOMNIM, DA JE NOŠENJE ČELADE V CESTNEM KOLESARSTVU OBVEZNO ŠELE OD TRAGIČNE NESREČE KAZAHSTANSKEGA ASA ANDREIA KIVILEVA LETA 2003.
82 Scott Road RC SL
OD KOLESARSKIH ČEVLJEV NAJVIŠJEGA CENOVNEGA RAZREDA ZAHTEVAMO OB TOGEM PODPLATU PREDVSEM NIZKO TEŽO. NOVE SCOTT ROAD RC SL SO RES ENE NAJLAŽJIH SPRINTERIC. TO SE ODRAŽA V VISOKI CENI, ZA KATERO PA JE ODGOVORNA TUDI UPORABA NAPREDNEGA – IN SEVEDA DRAGEGA – MATERIALA IZ OGLJIKOVIH VLAKEN V ZGORNJEM DELU.

Nazaj v prihododnost

92 Beryl Burton: Največja kolesarksa vseh časov
Septembra leta 1967 je kolesarski klub Otley CC iz Velike Britanije priredil 12-urno cestno kolesarsko preizkušnjo na krožni trasi po cestah Yorkshirea, ki je obenem štela kot državno prvenstvo v vožnji na čas. Organizatorji niso imeli nič proti, če so tekmovale tudi maloštevilne ženske, oči gledalcev pa so bile uprte predvsem v izrazitega favorita med kolesarji Mikea Mcnamaro. Ta je napovedoval naskok na nov svetovni rekord, ki pred tem ni bil izboljšan že dolgih devet let.

Kolumna

30 Bodo pum tracki, še namenjeni kolesarjem?
Pump tracki v skladu s sodobnimi trendi navdih vedno bolj iščejo v skejterskih parkih oziroma njihovih elementih. V Red Bull Bulletinu so pred časom zapisali, da tlačilne proge postajajo novi skejterski parki.
38 Zrela oseba vzljubi specialke
Ko mulci v petem razredu opravljajo vozniški izpit za kolo, jih podučijo o zgodovini teh krasnih instrumentov, naučijo jih cestno prometne predpise in jih pošljejo krožit po naselju za šolo. Ne povedo pa jim, da je kolesarjenje najbližje letenju. Ne čez krmilo. Ne povedo jim niti, da je treba kolo vzdrževati bolj kot čevlje.
48 Ultraam. Kronika: Mamilo za mamila
V RESNICI SEM BIL MALO SKEPTIČEN GLEDE PRVE ZIME. SI BOM PO POL LETA MRZLIČNE ZAGNANOSTI IN PO JESENSKEM PADCU NA RAVNEM ŠE ŽELEL OBLEČI ČUDAŠKO ŽIVOPISANO SINTETIKO, LOVITI KILOMETRE IN SE PODITI PO CESTAH IN STEZAH – Z ENO NOGO VEDNO V SVETU LJUDI TER Z DRUGO NA TRAVNIKU, HRIBU IN GOZDU? KAJ ČE SE BOM SPET UDOBNO ZASEDEL V GARAŠTVU IN NA LEPEM ODKRIL TISOČ IN EN RAZLOG, ZAKAJ JE BOLJ PAMETNO POČETI KAJ DRUGEGA?
58 Prvi kilometri ob melodijah zvončkov in trobentic
Ugotovitev, da nas čaka ponoven start, pri katerem začnemo precej nizko, ni vzpodbujajoča. Je pa skoraj neizbežna. Kako pričeti z novo sezono, da bomo motivirani za nadaljnje vožnje?
84 Brez Gira, a priložnosti za dokazovanje bo dovolj
Premor med svetovnim prvenstvom in prvo dirko je zelo dolg in v tem času že nekoliko pozabiš, kako je voziti v glavnini. Po kakšnih treh tednih začneš pogrešati adrenalin na dirkah.
naro�i revijo
naro�i revijo

Družabne (ne)aktivnosti -  Revija BICIKEL ( 1-2 )

Nedavno mi je v roke prišel članek o slovenskih vladarjih na družabnih omrežjih. Na lestvici vlogerjev in blogerjev sem med prvimi desetimi poznal le enega. Na vrhu z največ sledilci prevladujejo tisti, ki so aktivni na področju mode, sledijo področja fitnesa, avtomobilizma in kulinarike. Večina gradi svoj uspeh na prepoznavnosti v tujini in prednost socialnih omrežij je, da jim to omogočajo.

Danny MacAskill – njegovo avtobiografijo Na robu lahko beremo tudi v slovenskem prevodu – je bil eden prvih iz kolesarskega sveta, ki je prepoznavnost zgradil prek družabnega omrežja. Če njegove avtobiografije še niste brali, toplo priporočam izposojo v knjižnici, na voljo pa je tudi v spletni trgovini na www.bicikel.com.

V desetih letih, odkar je začel Danny MacAskill objavljati na Youtubeu, so se družabna omrežja razvila nepredstavljivo hitro in vstopila ne le v naš vsakdan, ampak tudi v nočne urice. Če je bilo v preteklosti sledenje takšnim in drugačnim objavam predvsem zabava, je to danes, še posebej v vrhunskem športu, postala dnevna rutina, kot vsakdanji trening. Športnikom so družabna omrežja že zdaj v pomoč tudi za mehkejši prehod v civilno življenje po zaključku športne poti. Seveda v primeru, da so v času kariere objavljali aktivno in dosledno. V zadnjih desetih letih ni bilo opaziti, da se slovenski kolesarji zavedajo moči družabnih omrežij. S tem se soočijo v trenutku, ko jim uspe prestop v ekipe višjega ranga. A zelo verjetno bi prišlo tudi do kakšnega prestopa več, če bi bolj redno objavljali na najbolj razširjenih družabnih omrežjih, ki so že prevzela vlogo imenikov. Danes je običajno, da prvi stik poteka prek družabnega omrežja.

Med slovenskimi kolesarji je najbolj aktiven Luka Mezgec. Ob njegovih objavah se zdi, da je zanj aktivna prisotnost na družabnih omrežjih nekaj vsakdanjega, tako kot trening. Trojni naslov državnega prvaka v cestni vožnji, olimpijskem krosu in ciklokrosu ga je vpisal med najbolj izpostavljene kolesarje njegove ekipe, tako na družabnih omrežjih kot v karavani, saj je Scott njegovo kolo, čelado in čevlje obarval v kombinacijo barv slovenske zastave.

Po izjemnih uspehih je v lanskem letu po številu sledilcev močno napredoval Primož Roglič. Z objavami odstopajo od drugih še Matej Mohorič, Grega Bole, Luka Pibernik, Borut Božič, Janez Brajkovič, Kristijan Koren in Tanja Žakelj. Da med navedenimi ni kolesarke iz vrst ekipe BTC City Ljubljana, bi lahko bil znak, da je zadnji čas, da se dela lotijo sistematično. Predvsem zato, ker je za sponzorje pomembna izpostavljenost v tujini.

S tem razmišljanjem ne želim kritizirati posameznikov ali klubov, ki bi morali nameniti energijo v izobraževanje svojih članov. Gre bolj za spoznanje in presenečenje, da mladi športniki temu namenjajo tako malo pozornosti kljub temu, da so zanje pametne mobilne naprave že sestavni del dnevne opreme.

Nekaj podobnega je spoznal Tomaž Poljanec na svoji poti športnega direktorja, še posebej, ko je delal v vlogi športnega direktorja na Tajvanu. Po nekaj letih dela v tujini se mu je uresničila želja, da bi vodil svoje moštvo. Člani ekipe Ljubljana Gusto Xaurum so po dva kolesarja s Tajvana, Avstralije in Japonske. Vsem njihovim tujim kolesarjem je skupno, da so zelo dejavni na družabnih omrežjih, kar je za sponzorje zelo pomembno. In bo po koncu letošnje sezone tudi pomemben dejavnik, ko bo treba ponovno podpisati novo pogodbo.

Komentarji

 • Prazno

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Nahrbtnik

  Nahrbtnik

  Prodam kol. nahrbtnik. Je rabljen.

  Cena: 10,00 EUR
 • Anorak

  Anorak

  Prodam anorak dolgi rokav(WATER RESISTANT). Vel. XXL. Malo nošen.

  Cena: 15,00 EUR
 • Verižnik 10 redni

  Verižnik 10 redni

  Prodam posamezne dele verižnika(12-13-25),za 10 redno Campagnolo. So rabljeni.

  Cena: 6,00 EUR
 • GAERNE

  GAERNE

  Prodam čevlje;GAERNE; št. 44. Mob. 041 597767

  Cena: 40,00 EUR
 • SIDI

  SIDI

  Čevlji malo nošeni velikost 43 za nogo 42.

  Cena: 80,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • majas je ocenil +1
  Dirka po Sloveniji: Kronometer, "Maraton Alpe" in pet dni
 • zuzek123 je ocenil +1
  DOS 2018
 • zuzek123 je ocenil +1
  DOS 2018
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

 • Assos
 • Assos
 • Assos

Oglas 300x250

 • Prodajam
  Nahrbtnik
  Prodam kol. nahrbtnik. Je rabljen.
  Cena: 10,00 EUR
 • Prodajam
  Anorak
  Prodam anorak dolgi rokav(WATER RESISTANT). Vel. XXL. Malo nošen.
  Cena: 15,00 EUR
 • Prodajam
  Verižnik 10 redni
  Prodam posamezne dele verižnika(12-13-25),za 10 redno Campagnolo. So rabljeni.
  Cena: 6,00 EUR
Prikaži večplusNova objava
 • Podarjam
  Prijavite se za posojilo tukaj na 3%
  Ali potrebujete Finance? lahko danes izposodiš denar iz mojega podjetja po ugodni obrestni meri. naše storitve so 100% jamstvo in brez tveganja. Če se želite prijaviti, pošljite e-poštno sporočil(...)
 • Podarjam
  Rešitve za denar težave
  Storitve za podjetja in posameznike To sporočilo je naslovljena na posameznike, pravne osebe in podjetja, se lahko zadolžujejo do 2.000€ do 10.000.000€ ali več, na zelo nizko obrestno mero, Zaslu(...)
 • Podarjam
  veriga, 8-redna
  Če komu doma leži kakšna odslužena veriga za 8 prestav (ali pa en del verige), bi se priporočil.   Med čiščenjem verige na trek kolesu sem namreč zgubil dva obročka pri zadnjem členku pred "Missi(...)
Prikaži večplusNova objava
 • Kupim
  Campagnolo Record 10v ročke
  Iščem Campagnolo Record 10 redne ergopower ročke. Gumice na ročkah ni panike, če so že malo obrabljene, bi bilo pa fino, da je vse ostalo v čim lepšem stanju.
 • Kupim
  sedež Syncros
  Če se komu slučajno doma valja sedež Syncros (model 2012-2014), ga kupim !   V barvah: črna, bela, siva, oranžna, zelena, bela. Sedež naj bo nov ali rabljen, vendar lepo ohranjen. Nekaj primerov (...)
 • Kupim
  Syncros sedež
  Če se komu slučajno doma valja sedež Syncros (model 2012-2014), ga kupim !   V barvah: črna, bela, siva, oranžna, zelena, bela. Sedež naj bo nov ali rabljen, vendar lepo ohranjen. Nekaj primerov(...)
Prikaži večplusNova objava


V redu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih