--Notification--

logo

2018/05

Revija je na voljo tudi v vseh kioskih in prodajalnah Dela.

Naslovka

1 Granfondo Stelvio Santini

Uvodnik

5 Družabne (ne)aktivnosti

Fotolov

8 Strade Bianche
NA ROMANTIČNE TOSKANSKE GRIČE JE ZIMA 3. MARCA NARISALA PODOBO PEKLA. BELE CESTE SO POSTALE KAČE RJAVE BROZGE. BLATO JE BIČALO TRPEČE OBRAZE, KI SO BILI ZARADI DEBELE, NAPOKANE PLASTI NESNAGE VIDETI DVAJSET LET STAREJŠI. VIDELI SMO EPSKO BITKO PREOBRATOV MED NAJBOLJŠIMI, MEDTEM KO SE JE VEČINA SAMO BORILA ZA PREŽIVETJE. IN PREŽIVELIH JE BILO TOKRAT NA TRGU CAMPO ZELO MALO.

BMX

14 BMX
KRATICA BMX (BICYCLE MOTO CROSS) JE NASTALA S POVEZAVO MED MX (MOTO CROSS) IN KOLESOM. ZAČELO SE JE V ZAČETKU SEDEMDESETIH LET NA PROGAH ZA MOTOKROS V JUŽNI KALIFORNIJI. OTROCI SO S KOLESI SLEDILI ZGLEDU STAREJŠIH MOTORISTOV IN RODILE SO SE PRVE DIRKE, IMENOVANE »PEDAL CROSS«. PO ZAČETNI EVFORIJI JE BMX S KONCEM SEDEMDESETIH LET NEKOLIKO PONIKNIL, A SE KOT DICIPLINA HITRO POBRAL IN RAZŠIRIL TUDI ZUNAJ DIRKALIŠČ. NAJSTAREJŠA DISCIPLINA TOVRSTNEGA KOLESARJENJA JE RACE, DRUGE DISCIPLINE, KI SO NASTAJALE POD SKOVANKO FRISTAJL (PROSTI SLOG), PA SO NA PLANO PRIŠLE NEKOLIKO KASNEJE.
16 BMX: Disipline prostega sloga
18 BMX: Race
24 BMX; Kolesa

Za krmilom

32 Tomaž Poljanec: Tablica in risanje namesto jezika
OD RISANJA OSNOVNIH KOLESARSKIH VEŠČIN NA TABLICO DO URESNIČITVE SANJ. TAKO BI LAHKO OPISALI ZADNJA LETA TOMAŽA POLJANCA, KI JE JASEN: »VEDNO SEM SI ŽELEL VODITI EKIPO.« IN TO IDEJO JE URESNIČIL, SAJ ZDAJ VODI ČLANSKO MOŠTVO KD ROG – LJUBLJANA GUSTO XAURUM.
40 Grega Bole: Priprava kave je kot trening, vaja del amojstra
LANI SEM Z GREGO V DRUŽBI REKREATIVNIH KOLESARJEV IZ OKOLICE BLEDA ODVRTEL NEKAJ KILOMETROV POD GORAMI, NA ENI NAJLEPŠIH GORENJSKIH CEST, KI SE POD DOBRČO VIJE OD TRŽIČA DO BEGUNJ. KOLESARITI S PROFESIONALCEM JE PODOBNO, KOT SEDETI NA SOVOZNIKOVEM SEDEŽU VRHUNSKEGA AVTOMOBILA. MALO ZAVIDAŠ VOZNIKU, A VSEENO UŽIVAŠ.

Hočem več

50 Merilniki moči: Izmerite moč
PRAVILOMA SE VEDNO, KO JE NA KUPU VEČ KOLESARJEV, MED NJIMI PA KAVA, RAZGLABLJA O KOLESARSKI OPREMI. VEDNO POGOSTEJE TUDI O ELEKTRIČNIH NAPRAVAH: BODISI O PRESTAVAH, ELEKTRIČNIH KOLESIH ALI MERILNIKIH MOČI. TE SO, KOT VEČINO DRUGIH KOLESARSKIH IZUMOV, SPRVA RAZVILI ZA TEKMOVALCE, DANES PA NAJNOVEJŠE TEHNOLOŠKE MODNE KRIKE UPORABLJA VEČ REKREATIVNIH KOT TEKMOVALNIH KOLESARJEV.
56 Nadgradnja kolesarskega kokpita
KOLESARSTVO JE ZA MARSIKOGA NADVSE ZABAVNO TUDI ZARADI NEOMEJENIH MOŽNOSTI IZBOLJŠEVANJA KOLES. MNOGI V »PIMPANJU« UŽIVAJO ŠE BOLJ KOT V KOLESARJENJU.
86 Granfondo Stelvio Santini: Vas je dovolj v hlačah?
SE SPOMNITE 20. ETAPE GIRA LETA 2012? TAKRAT SO KOLESARJE PO VZPONIH NA PASSO DEL TONALE, APRICO IN TEGLIO PRVIČ IN DOSLEJ TUDI ZADNJIČ NA MORTIROLO POSLALI IZ KRAJA TOVO DI SANT AGATA. BRUTALNEMU VZPONU, KI SE SICER ZAKLJUČI MALO POD VRHOM PRELAZA, STA SLEDILA TEHNIČNO ZAHTEVEN SPUST V GROSIO IN CILJNI VZPON NA VELIKI STELVIO. KRALJ CIME COPPI JE POSTAL THOMAS DE GENDT, 219 KILOMETROV DOLGA ETAPA PA SE JE ZAPISALA V ANALE KOT ENA NAJTEŽJIH VSEH ČASOV. KAKO JE PREVOZITI DVE TRETJINI TE ETAPE, LAHKO VSAKO LETO UGOTOVITE NA 150-KILOMETRSKI TRASI GRANFONDA STELVIO SANTINI. ČEZ TEGLIO, MORTIROLO IN STELVIO SE NABERE VEČ KOT 4000 METROV VIŠINSKE RAZLIKE.

Vozili smo

60 Wilier Cento 10 NDR Disc
RAZVOJ NOVIH TRENDOV ŽE NEKAJ LET NAREKUJEJO MLAJŠI PROIZVAJALCI, KI SE POVSEM NEOBREMENJENO NASLANJAJO NA REŠITVE IZ GORSKOKOLESARSKEGA SVETA. »EUREKA«, VZKLIKAJO BOLJ PROGRESIVNO USMERJENI KOLESARJI, TRADICIONALISTI PA SE KRIŽAJO OB POGLEDU NA SPECIALKE Z LAHKIMI PRENOSI, ŠIROKIMI PLAŠČI IN POKONČNIMI GEOMETRIJAMI. V ITALIJI JE DOMA TRADICIJA IN ZDI SE, DA V PISARNE RAZVIJALCEV NOVE ZAMISLI PRODIRAJO POČASI. POTEM PA NAS Z NEKAJ LETI ZAMUDE PRESENETIJO Z IZVRSTNIMI IN SKLADNO OBLIKOVANIMI REŠITVAMI.
64 Trek Domane SLR
AMERIŠKI TREK JE SVOJ MODEL VZDRŽLJIVOSTNEGA CESTNEGA KOLESA Z IMENOM DOMANE PRVIČ PREDSTAVIL PRED ŠESTIMI LETI. DOMANE JE ANAGRAM BESEDE MADONE, POTEM PA JE IGRO ČRK POTRDILA ŠE EMONDA, SPECIALISTKA ZA TEŽKE GORSKE ETAPE.
68 Fuji SL LTD
JAPONSKO ZNAMKO FUJI SO MNOGI ZAČELI JEMATI ZELO RESNO ŠELE LETA 2015, OB PREDSTAVITVI NAJLAŽJEGA SERIJSKEGA CESTNEGA OKVIRJA. OKVIR TEKMOVALNE RAZLIČICE KOLESA SL JE TEHTAL MANJ KOT 700 GRAMOV IN JE BIL PO MOJEM MNENJU KLJUČNEGA POMENA ZA RAZVOJ IN KONEC KONCEV SUVEREN OBSTOJ V KOLESARSKI INDUSTRIJI.
70 Specialized Turbo Kenevo
V ZADNJIH LETIH JE GORSKOKOLESARSKI BESEDNJAK MOČNO ZAZNAMOVALA BESEDA ENDURO. PRI SPECIALIZEDU SO Z NJO CELO POIMENOVALI ENEGA SVOJIH PARADNIH MODELOV. BESEDA IZHAJA IZ VZDRŽLJIVOSTNIH MOTOCIKLISTIČNIH DIRK PO BREZPOTJIH, VSEM JE NAJBOLJ ZNAN RELI DAKAR. IN S KENEVOM LAHKO IZKUŠNJO DAKARJA DOŽIVIMO PRAV VSAK DAN.
74 Bergamont Encore Elite
BIL SEM NA NEMALO KONCERTIH, V SPOMIN PA SE MI JE ŠE POSEBEJ ZASIDRAL TISTI, KO SMO KAR PETKRAT IZPROSILI BIS IN NASTOP PODALJŠALI DOLGO V NOČ. OBČUTKE BI Z LAHKOTO PRESLIKAL NA KOLESARJENJE, KJER SI PO KONCU SPUSTA VSAKIČ ZAŽELIM, DA BI PONOVIL ŠE ENKRAT, ŠE POSEBEJ KO IMAM POD SEBOJ VŠEČNO KOLO. ENO TAKIH JE BERGAMONT ENCORE ALI PREVEDENO – BIS.

Oprema

67 Dres Ale, čelada Met Trenta
77 Čelada Rudy Project Protera, očala Sintryx Polar3FX HDR
ČELADE IN OČALA RUDY PROJECT SEM DOSLEJ VIDEVAL PREDVSEM NA CESTAH, NE PA TUDI NA GORSKOKOLESARSKIH POTEH. A O VSEGORSKI ČELADI PROTERA IMAM POVEDATI MARSIKAJ DOBREGA TUDI KOT GORSKI KOLESAR.
78 Specialized S-Works Evade II
STARA EVADE JE BILA VERJETNO DALEČ NAJDALJŠA ČELADA V PELOTONU. PRI SPECIALIZEDU SO PRIZNALI, DA JE BILA TUDI NEKOLIKO VROČA. PO NOVEM NI LE BOLJ ZRAČNA, AMPAK TUDI LAŽJA IN BOLJ AERODINAMIČNA.
80 Garmin Vector 3
KOLESARSKI MERILCI MOČI POSTAJAJO STALNICA TUDI PRI REKREATIVNIH UPORABNIKIH. MINILI SO ČASI, KO JE BILA TOVRSTNA OPREMA REDKA IN PREDVSEM DRAGA. DANES LAHKO ZA RELATIVNO MALO DENARJA IZBIRAMO MED CELO MNOŽICO KOLESARSKIH MERILCEV MOČI, KI SE MED SEBOJ RAZLIKUJEJO PO NAČINU VGRADNJE, DELOVANJU IN SEVEDA V CENI.
81 Kask Mojito
MORDA BO KRATKA ZGODOVINA ITALIJANSKEGA PODJETJA IZ BLIŽINE BERGAMA MARSIKOGA PRESENETILA. ZAČNE SE ŠELE LETA 2004. A NAJ SPOMNIM, DA JE NOŠENJE ČELADE V CESTNEM KOLESARSTVU OBVEZNO ŠELE OD TRAGIČNE NESREČE KAZAHSTANSKEGA ASA ANDREIA KIVILEVA LETA 2003.
82 Scott Road RC SL
OD KOLESARSKIH ČEVLJEV NAJVIŠJEGA CENOVNEGA RAZREDA ZAHTEVAMO OB TOGEM PODPLATU PREDVSEM NIZKO TEŽO. NOVE SCOTT ROAD RC SL SO RES ENE NAJLAŽJIH SPRINTERIC. TO SE ODRAŽA V VISOKI CENI, ZA KATERO PA JE ODGOVORNA TUDI UPORABA NAPREDNEGA – IN SEVEDA DRAGEGA – MATERIALA IZ OGLJIKOVIH VLAKEN V ZGORNJEM DELU.

Nazaj v prihododnost

92 Beryl Burton: Največja kolesarksa vseh časov
Septembra leta 1967 je kolesarski klub Otley CC iz Velike Britanije priredil 12-urno cestno kolesarsko preizkušnjo na krožni trasi po cestah Yorkshirea, ki je obenem štela kot državno prvenstvo v vožnji na čas. Organizatorji niso imeli nič proti, če so tekmovale tudi maloštevilne ženske, oči gledalcev pa so bile uprte predvsem v izrazitega favorita med kolesarji Mikea Mcnamaro. Ta je napovedoval naskok na nov svetovni rekord, ki pred tem ni bil izboljšan že dolgih devet let.

Kolumna

30 Bodo pum tracki, še namenjeni kolesarjem?
Pump tracki v skladu s sodobnimi trendi navdih vedno bolj iščejo v skejterskih parkih oziroma njihovih elementih. V Red Bull Bulletinu so pred časom zapisali, da tlačilne proge postajajo novi skejterski parki.
38 Zrela oseba vzljubi specialke
Ko mulci v petem razredu opravljajo vozniški izpit za kolo, jih podučijo o zgodovini teh krasnih instrumentov, naučijo jih cestno prometne predpise in jih pošljejo krožit po naselju za šolo. Ne povedo pa jim, da je kolesarjenje najbližje letenju. Ne čez krmilo. Ne povedo jim niti, da je treba kolo vzdrževati bolj kot čevlje.
48 Ultraam. Kronika: Mamilo za mamila
V RESNICI SEM BIL MALO SKEPTIČEN GLEDE PRVE ZIME. SI BOM PO POL LETA MRZLIČNE ZAGNANOSTI IN PO JESENSKEM PADCU NA RAVNEM ŠE ŽELEL OBLEČI ČUDAŠKO ŽIVOPISANO SINTETIKO, LOVITI KILOMETRE IN SE PODITI PO CESTAH IN STEZAH – Z ENO NOGO VEDNO V SVETU LJUDI TER Z DRUGO NA TRAVNIKU, HRIBU IN GOZDU? KAJ ČE SE BOM SPET UDOBNO ZASEDEL V GARAŠTVU IN NA LEPEM ODKRIL TISOČ IN EN RAZLOG, ZAKAJ JE BOLJ PAMETNO POČETI KAJ DRUGEGA?
58 Prvi kilometri ob melodijah zvončkov in trobentic
Ugotovitev, da nas čaka ponoven start, pri katerem začnemo precej nizko, ni vzpodbujajoča. Je pa skoraj neizbežna. Kako pričeti z novo sezono, da bomo motivirani za nadaljnje vožnje?
84 Brez Gira, a priložnosti za dokazovanje bo dovolj
Premor med svetovnim prvenstvom in prvo dirko je zelo dolg in v tem času že nekoliko pozabiš, kako je voziti v glavnini. Po kakšnih treh tednih začneš pogrešati adrenalin na dirkah.
naro�i revijo
naro�i revijo

63 dni kolesarstva  - revija Bicikel.com plus

Kolesarske velike dirke so najdaljše športne preizkušnje na svetu. Cele olimpijske igre trajajo le dobra dva tedna. Teniški turnirji za grand slam so prav tako dolgi dva tedna, a najboljša igralca in najboljši igralki odigrajo v posamični konkurenci le sedem dvobojev. Tritedenske dirke z 21 etapami pa od starta do cilja pravzaprav trajajo 23 dni – Giro letos celo 24 dni –, a kolesarji pridejo na start še dva, tri dni prej in so tako torej odsotni od doma skoraj ves mesec. Osebje ekip pa še dlje. To so strašansko dolge preizkušnje. Se spomnite, kje ste kolesarili pred tremi tedni?

To je dolgo obdobje, v katerem se spiše na tisoče zgodb. Vsak tekmovalec bi lahko po vsaki tritedenski dirki napisal knjigo.

Tudi pričujoča posebna izdaja revije Bicikel je bila precejšen zalogaj. Ne le, da smo na kratko opisali vse etape letošnjih tritedenskih dirk, ampak smo vključili tudi več kot 50 kolesarskih zgodb o bogati zgodovini Gira, Toura in Vuelte. Tako je nastal nekakšen vodnik po velikih dirkah z vsemi podatki o etapah, ki so trenutno na voljo. Za bolj poglobljeno branje ob tem priporočam knjige Dirka po Italiji Brendana Gallagherja, Rdeča laterna Maxa Leonarda in Klub rumene majice Edwarda Pickeringa, ki so izšle pri založbi Aktivni mediji. Pa še avtobiografijo Pomočnik Charlyja Wegeliusa, ki postreže s prvoosebnim pogledom na ta brutalen šport, ki je lahko ena najlepših oblik rekreacije.

Le malo športov nas skozi vse leto nagradi s tako dolgo televizijsko minutažo kot tekmovalno cestno kolesarstvo. Samo vse tri velike dirke nam skupaj popestrijo 63 dni, ko je včasih kar težko izbrati med fizkulturo in dremežem na kavču v pričakovanju zaključnih akcij. Sam sem zahvaljujoč tehnologiji s tem že zdavnaj opravil. Okrog štirih, petih popoldne se odklopim od družabnih omrežij in upam, da mi kak pretirani navdušenec ne bo na silo zaupal rezultatov, še preden si bom dirko v miru ogledal zvečer, prijetno ali neprijetno utrujen od nabiranja lastnih kilometrov. A lani se je zgodilo najhujše. Ko sem poganjal v nasprotni veter nekje v bližini Grosupljega, me je neznanec s svojega domačega dvorišča veselo in glasno in jasno obvestil, da Roglič beži. Mislil je, da mi dela uslugo, a me je prikrajšal za doživljanje zgodovinskih trenutkov ob prvi slovenski zmagi na Touru.

Kolesarski puritanci imajo morda prav, ko trdijo, da pravi kolesar gleda dirke v živo.

Komentarji

 • Prazno

Dodaj komentar

Pošlji komentar kot odgovor uporabniku: nobody
 • Znižana cena: Novo kolo Orbea Avant (2018), Tiagra, SRAM S30

  Znižana cena: Novo kolo Orbea Avant (2018), Tiagra, SRAM S30

  Naprodaj je pravkar sestavljeno kolo z okvirjem Orbea Avant. Custom paintjob.Kompletna oprema je Shimano Tiagra.Gonilka 36-52, kaseta 11-32.Obročniki so lahki alu klinčerji SRAM S30 Al Race.Gume (...)

  Cena: 600,00 EUR
 • Felt B2 Pro, XL - ugodno

  Felt B2 Pro, XL - ugodno

  Kapitalno Top Aero Crono/TT kolo, z dokumenti o nakupu r.cena zgolj frameseta 4700€ Sedaj ima (že(slika) ) 2400km Deklarirana velikost XL 185-200cm Menjalne ročke Dura Ace 11r Oprema Ultegra 680(...)

  Cena: 2.250,00 EUR
 • krono Felt B12, L

  krono Felt B12, L

  Crono/TT FELT B12, 2011 Velikost L/57; 180-192cm Prevoženih do 2500km Grupa Ultegra 6700, Gonilka Dura Ace 53/39 ima več km, lahko druga Obroči Felt TTR Aero by Zipp  ... ali drugi Brezhibno, vs(...)

  Cena: 1.300,00 EUR
 • Gonilka Shimano Ultegra

  Gonilka Shimano Ultegra

  Ugodno prodam lepo ohranjeno gonilko Shimano Ultegra 53/39 ,10speed,175mm Celje   Vec slik je na bolhi. 051 256 949

  Cena: 80,00 EUR
 • Gonilka Sram RED

  Gonilka Sram RED

  Ugodno prodam lepo ohranjeno in malo rabljeno gonilko Sram RED 53/39 , 10speed , 175mm Celje   Vec slik je na bolhi. 051 256 949

  Cena: 140,00 EUR
Prikaži večplusNova objava

Zadnji pluski

 • -BLAŽ- je ocenil +1
  IŠČEM DOBER KOLESARSKI SERVIS
 • oschti je ocenil +1
  Biciklistika
 • oschti je ocenil +1
  SQUIRT LUBE
Prikaži več

Najboljši komentarji v obdobju

 • DOS 2018
 • DOS 2018
 • slab dan za kolesarje

Oglas 300x250

 • Prodajam
  Znižana cena: Novo kolo Orbea Avant (2018), Tiagra, SRAM S30
  Naprodaj je pravkar sestavljeno kolo z okvirjem Orbea Avant. Custom paintjob.Kompletna oprema je Shimano Tiagra.Gonilka 36-52, kaseta 11-32.Obročniki so lahki alu klinčerji SRAM S30 Al Race.Gume (...)
  Cena: 600,00 EUR
 • Prodajam
  Felt B2 Pro, XL - ugodno
  Kapitalno Top Aero Crono/TT kolo, z dokumenti o nakupu r.cena zgolj frameseta 4700€ Sedaj ima (že(slika) ) 2400km Deklarirana velikost XL 185-200cm Menjalne ročke Dura Ace 11r Oprema Ultegra 680(...)
  Cena: 2.250,00 EUR
 • Prodajam
  krono Felt B12, L
  Crono/TT FELT B12, 2011 Velikost L/57; 180-192cm Prevoženih do 2500km Grupa Ultegra 6700, Gonilka Dura Ace 53/39 ima več km, lahko druga Obroči Felt TTR Aero by Zipp  ... ali drugi Brezhibno, vs(...)
  Cena: 1.300,00 EUR
Prikaži večplusNova objava
 • Podarjam
  Prijavite se za posojilo tukaj na 3%
  Ali potrebujete Finance? lahko danes izposodiš denar iz mojega podjetja po ugodni obrestni meri. naše storitve so 100% jamstvo in brez tveganja. Če se želite prijaviti, pošljite e-poštno sporočil(...)
 • Podarjam
  Rešitve za denar težave
  Storitve za podjetja in posameznike To sporočilo je naslovljena na posameznike, pravne osebe in podjetja, se lahko zadolžujejo do 2.000€ do 10.000.000€ ali več, na zelo nizko obrestno mero, Zaslu(...)
 • Podarjam
  veriga, 8-redna
  Če komu doma leži kakšna odslužena veriga za 8 prestav (ali pa en del verige), bi se priporočil.   Med čiščenjem verige na trek kolesu sem namreč zgubil dva obročka pri zadnjem členku pred "Missi(...)
Prikaži večplusNova objava
 • Kupim
  MERILEC KADENCE za RS800cx
  Kupim merilec kadence W.I.N.D za uro POLAR RS800CX
 • Kupim
  Fajfo 120 mm
  Kupim fajfo 120 mm za krmilo 25 mm premera.
 • Kupim
  sedež Syncros
  Če se komu slučajno doma valja sedež Syncros (model 2012-2014), ga kupim !   V barvah: črna, bela, siva, oranžna, zelena, bela. Sedež naj bo nov ali rabljen, vendar lepo ohranjen. Nekaj primerov (...)
Prikaži večplusNova objava


V redu

Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi.  
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih