Vaje za utrditev kolen

Domov > Forum > Vaje za utrditev kolen

Vaje za utrditev kolen

SORTIRAJ PO:
Sencurjan 17.03.2006 18:02
Pozdravljeni!

Katere vaje so dobre za utrditev kolen oziroma vseh mišic in vezi, ki so v oporo kolenuč Poznate kakšno literaturo ali spletno stran na to temoč

Ker preveč časa presedim na riti in se premalo gibljem, imam precej občutljiva kolena. Tako je že pohod na manjši hrib (npr. Jakob nad Prddvorom) dovolj, da po spustu "čutim" kolena, kar se mi za tako majhen hrib ne zdi normalnoččč Vsaj včasih se mi to ni dogajalo ... ali pa sem že pozabil. ;)

Začel sem že s počepi, pa se mi tudi v tem primeru dogaja, da "čutim" kolena, če je počepov preveč. Sprva sem čutil le prijetno utrujenost v stegenski mišici nad kolenom. Sedaj te ne čutim več, zato pa čutim blago bolečino pod "šalčko" kolena in to kar kakšen dan. Je to normalnoč Je možno s počepi uničiti kolenač
vovk 17.03.2006 18:48
Napamet delat vaje je precej brezveze. Če imaš resne težave s koleni, ki se jih morda da rešiti z izvajanjem primernih najprvo izvedi test razvitosti mišic. Tako se ugotovi morebitna nesorazmerja, ki se jih nato odpravi...

Za tako merjenje imaš dve možnosti:
www.izomed.si ali metoda Srdjana Djordjeviča (sem pozabu kako se reče), ma tudi home page, pa sedaj ne najdem.
bikec 18.03.2006 19:14
Men so rekl, da so počepi smrt za kolena :roll:
Raje deli kej drzga. Za povečano stabilnost kej tazga kot po operaciji križnih vzi ipd. Obstaja nekje na netu stran Kneeguru neki tazga. Tm use najdeš :wink:
Sencurjan 19.03.2006 07:42
Sodelavka si je pri smučanju nategnila ali natrgala križne vezi, pa so ji dal (sobno) kolo za gonit. To bo prava terapija ... :twisted:
JiRi 19.03.2006 08:26
bikec je napisal:
Men so rekl, da so počepi smrt za kolena :roll:


Kaj pa govorišč Počepi so ravno nalboljša vaja za kolena. Če delaš seveda pravilno.

Če imaš občutljiva kolena, delaj vaje za kolena, in ne ˝kaj druzga˝, ker klin se s klinom zbija.... vsaka vaja, ki jo narediš je boljše kot pa da nič ne delaš. Ko pa te začnejo kolena bolet, potem že pretiravaš z vajo :wink:
Fantom 19.03.2006 09:12
men je zdravnica svetovala (kr mam podoben problem) da tko leže dvigujem nogo, v zraku zadržat (preštet do 20) pa spustit. Potem pa ista fora sm da delaš osmice, kroge. Sicer se pa kmalu naveličaš to počet. Saj jst sm se. Drugače pa hodm na fizioterapije pa ne vem - mogoče mi je čist mal pomagal do zdj. Tko da je bedno če si uničš kolen, vezi.
Lea 19.03.2006 12:07
bikec je napisal:
Men so rekl, da so počepi smrt za kolena :roll:
Raje deli kej drzga. Za povečano stabilnost kej tazga kot po operaciji križnih vzi ipd. Obstaja nekje na netu stran Kneeguru neki tazga. Tm use najdeš :wink:


Pravilno izveden počep krepi kolenske vezi :!:
uros 19.03.2006 13:55
FITNES!!!!

Lahk ti napišem kaj poreče specialist katere vaje morš delat.

za Quadriceps za zadnjo ložo
streching hemstringov


6 tednov...


sm meu oz mam podobne probleme....


lp
bikec 19.03.2006 22:38
Aha, sam kakšn pa je pravilo izveden počepč Bi si človek predstavljal, da bi ap to že znal, samo kot pri usemu je tut kle fora očitno.
hvala
kamencek 20.03.2006 08:14
Sencurjan, s počepi si ne boš uničil kolen, če jih boš izvajal pravilno. Literature o tem kako se jih pravilno izvaja, je napretek.
Za začetek delaj počepe brez obremenitve in sicer tako, da se z obrazom obrni k zidu, tako da boš z nožnimi prsti kakšnih 5-10 cm stran od zidu. Stoj vzravnano, potem pa delaj čimglobje počepe in pazi na nos :lol: Na ta način se boš naučil pravilno izvajati počepe - od začetka se boš matral, vendar bo čez čas, ko se navadiš, vaja čisto preprosta.
Dobra vaja za utrjevanje kolenskih vezi je tista, ki jo je omenil Fantom - ulezi se na hrbet, potem pa stegnjeno nogo dvigni v zrak, pri tem pa vleci nožne prste k sebi - drugače povedano, zategni prste k sebi. Potem pa drži tako zategnjeno nogo nekaj sekund v zraku. Ko po nekaj sekundah spustiš nogo, 'odtegni' nožne prste. Potem pa vadiš dokler se ne naveličaš - gor zategni-dol odtegni-gor-dol...
bikec 20.03.2006 11:27
U, zanimivo!!!
Kaj pol je sam ta fora, da koleno ne sme it šez prste nogeč Grem delat počepe, mam natrgano prednjo križno vez ;)
hvala!
cvalenti 20.03.2006 11:48
Sencurjan je napisal:
Katere vaje so dobre za utrditev kolen oziroma vseh mišic in vezi, ki so v oporo kolenuč


Hoja,hoja in še enkrat hoja oz rahel tek,ne prtiravej in postopoma stopnjuj z klanci.
vamp-pir 21.03.2006 02:16
dobra vaja je "gušterov let"
Jukio 24.03.2006 14:16
Imaš prav,da koleno ne sme it čez prste.Ni pa treba it v globok počep,ampak greš dol,da je stegnenica vzporedno z tlemi.In še nekaj.Nikar ne podlagaj pet,kot boš mogoče videl še marsikoga v utežarni.Utegne se pojaviti tudi problem premajhne razgibanosti meč in ahilove tetive vsled česa ne boš mogel it dovolj nizko.Boš moral delat raztezne vaje in šele,ko bo to v redu začni s počepi.Do takrat pa delaj vaje na preši ali podobnem trenažerju.Začni z nizko težo in 15-20 ponovitvami,dokler ne obvladaš tehnike.Saj ti bodo že inštruktorji v utežarni vse povedali.In še nekaj.Če imaš že natrgano križno vez se moraš izogibat dinamičnimo bremenitvam kolena.Z nobeno vajo pa vezi ne boš spravil v prejšnje stanje.Poleg počepov boš moral delat še vaje za zadnjo ložo in meča.Kolesariš pa lahko brez omejitev.
scale_80 04.08.2012 08:52

Vse vaje za kolena je potrebno izvajati počasi brez sunkovitih gibov. Govorim, če imate težave s koleni. Imate pa na tej strani začetne vaje za kolena, ki se priporočajo pri bolečih kolenih, po poškodbah, po artroskopiji ali rekonstrukciji križne vezi.

Bambusov Janči 04.08.2012 08:58

Tudi po 6 letih prav pride dober nasvet. zarečeni kruh

 

Luc 04.08.2012 09:00

Počepi so ena najboljših vaj za krepitev mišic nog, o čemer sem pred kratim na blogu napisal prispevek - www.luciano.si/blog/po-ep-po-krivem-obsojen-poln-neresnic-in-prepogosto-zapostavljen.php .. Branje svetujem vsem, še najbolj pa vsem tistim, ki trdijo, da kolena pri izvedbi počepa ne smejo iti preko linije prstov..

 

LP

 

Odinko 04.08.2012 09:56
@Luc:

Počepi so ena najboljših vaj za krepitev mišic nog, o čemer sem pred kratim na blogu napisal prispevek - www.luciano.si/blog/po-ep-po-krivem-obsojen-poln-neresnic-in-prepogosto-zapostavljen.php .. Branje svetujem vsem, še najbolj pa vsem tistim, ki trdijo, da kolena pri izvedbi počepa ne smejo iti preko linije prstov..

 

LP

 

+1 =)

 

 

 

P.S. bicikl gont! =)

scale_80 04.08.2012 12:20
@Odinko:
@Luc:

Počepi so ena najboljših vaj za krepitev mišic nog, o čemer sem pred kratim na blogu napisal prispevek - www.luciano.si/blog/po-ep-po-krivem-obsojen-poln-neresnic-in-prepogosto-zapostavljen.php .. Branje svetujem vsem, še najbolj pa vsem tistim, ki trdijo, da kolena pri izvedbi počepa ne smejo iti preko linije prstov..

 

LP

 

+1 =)

 

 

 

P.S. bicikl gont! =)

Bicikl je res fantastičen za kolena sploh po kakšni operaciji. Sam sem imel v zadnjih treh letih tri arteroskopije (ena me še čaka) in enkrat rekonstrukcijo prednje  križne vezi. Po rekonstrukciji prednje ktižne vezi se okreval v 4 mesecih. Potrebno je bilo narediti ogromno vaj. Ja, vaje sem delal skoraj čez cel dan.

Je pa pa tudi res, da če hočeš kasneje napredovati na kolesu moraš narediti ogromno vaj za noge. Tu pridejo predvsrm do izraza različni počepi...

powahh 04.08.2012 12:52

Pogosto imajo ljude asimetrijo 4glave stegenske mišice (quadriceps kot poznate). Medialna (vastus medialis) torej notranja glava je prepogosto pomankljivo razvita ker večina vseh vaj zelo obremenjuje zunanji del mišice ki tako naraste in vleče ligament pogačice navzven. Boleča pogačica, nestabilnost kolena, ipd stvari pogosto izhajajo iz tega. Streching seveda pomaga ampak zelo bodo pomagale izolacijske vaje za vastus medialis in potem vse ostale.

 Zelo pa so priporočljive stabilizacijske vaje ki čvrstijo ligamentarni aparat kolena. Malo poguglajte, vaj in pripomočkov je miljarda. Vsak ke je imel strgan in operiran LCA pa je te vaje že naučen.

Vsak naj pogleda svoj kvadriceps in bo hitro videl kako je notranja glava švoh napram zunanji.

LP

Maratonac 04.08.2012 15:36

Pri meni je z koleni takole. V hrib gre brez preoblema, nazaj pa ne morem narediti niti koraka, no 20m in kolena niso več moja in jih ne čutim , niti obvladam. Zato se ko se pač zmotim in zaidem v majhne višave iz teh višav spustim enostavno z hojo nazaj. Smešno , vendar brez bolečin in z kontrolo nad koleni.V mladosti sem imel slabo mazanje kolen, sedaj pa na to, še  preveliko težo. Ne padami na pamet da bi delal na suhem kakšne specialne vaje za kolena, razen na kolesu, kjer pa ni nobenih probelmov. Tudi po moje so počepi smrt za kolena- ne mislim na mišice ampak na sam zglob.

LukecKukec 04.08.2012 16:28

Kolena se ne more ojačati, ker gre za sklep. Razne kreme za sklepe in podobno so bolj ali manj jalove rešitve, ker ko se težave enkrat začnejo pomaga samo operacija. Lahko pa se z vajami utrdijo mišice in ostala tkiva okrog kolena. 

Najboljše vaje za stegenske mišice so tiste, ki jih izvajajo igralci namiznega tenisa. Brez heca. Vključujejo tako poskoke, počepe, cepetanje na mestu v preži, košarkarski poligon, sašeje, stol itd. 

 

scale_80 05.08.2012 12:19

Tudi sam sem imel ogromne težave s hojo navzdol. Po operaciji prednje križne vezi in nekaj artroskopij, se je zadeva zelo izboljšala. Včasih se v kolenu naredijo manjše plike, ki predvsem pri hoji navzdol dražijo koleno (ne odlašajte z artroskopijo, ker je to postala čisto rutinska zadeva). Dodatno sem zadevo izboljšal s krepitvenimi in stabilizacijskimi vajami, ki ji predstavljam tudi na svojem blogu. Trenutno so predstavljene zelo začetne vaje. Potrebno je še narisati vaje z utežmi za gležnje, elastiko, steperjem,stabilizacijske vaje z ravnotežnim diskom ali blazino.... Vse kakor je kolenu bolj prijazno, če ojačamo njegovo muskulaturu in s tem dosežemo večjo "kompaktnost" kolena. Šele ko dosežemo neko začetno zadovoljivo stanje, je potem priporočljivo pričeti vaje na fitnes napravah.

 

LP

Knee strengthening exercises

galoper 05.08.2012 16:34

Šenčurjana bolijo kolena, odgovori z nasveti se nanašajo na krepitev vezi. Pojdi k zdravniku, ki te bo poslal naprej, preden se lahko poškoduješ z napačnimi vajami.

malik 05.08.2012 18:10
@Sencurjan: Pozdravljeni!

Katere vaje so dobre za utrditev kolen oziroma vseh mišic in vezi, ki so v oporo kolenuč Poznate kakšno literaturo ali spletno stran na to temoč

Ker preveč časa presedim na riti in se premalo gibljem, imam precej občutljiva kolena. Tako je že pohod na manjši hrib (npr. Jakob nad Prddvorom) dovolj, da po spustu "čutim" kolena, kar se mi za tako majhen hrib ne zdi normalnoččč Vsaj včasih se mi to ni dogajalo ... ali pa sem že pozabil. ;)

Začel sem že s počepi, pa se mi tudi v tem primeru dogaja, da "čutim" kolena, če je počepov preveč. Sprva sem čutil le prijetno utrujenost v stegenski mišici nad kolenom. Sedaj te ne čutim več, zato pa čutim blago bolečino pod "šalčko" kolena in to kar kakšen dan. Je to normalnoč Je možno s počepi uničiti kolenač

Kakšne raztezne vaje delaj, to krepi vezi , kite po trenignih, pred treningom ogrevalno , redno izvajaj pa boš videl. Predklon, zaklon, pol maš razne raztezne vaje še in še

malik 05.08.2012 18:57

izpadni korak, gor dol korak na stopnico ...

scale_80 27.08.2012 15:21

Raztezne vaje je priporočljivo izvajati tudi posebej, vsaj 3x tedensko. S tem povečamo prožnost mišic in kit, ter s tem zmanjšamo možnost nastanka poškodbe.

 

Tipične poškodbe so natrgane mišice, pri moških po tredesetem strgana ahilova tetiva...

Za raztezne vaje si vzemite čas kot za krepilne vaje. Začnite postopoma in stopnjujte. Priporočljivo je tudi pred in po treningu vendar ne tako intenzivno, kot če to izvajamo samostojno.

 

 

LP

 

Knee strengthening exercises

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI