Kakšna dolžina bi bila pa bolj primerna za treking kolo.Na voljo bi imel samo 170 ali 175 mm. Moja višina je 173 cm, razkoraka nisem meril.
175
170. Vseeno si izmeri razkorak, rabiš samo en meter in debelo knjigo ala Sveto pismo , ki si jo daš med noge, ko stopiš ob steno... 175 mm gonilka bi po mojem mnenju odgovarjala osebkom okrog 185 cm tel višine...
Razkorak je nekje 79 cm.
nekaj je povedanega tule.
ja pa od posameznika do posameznika. roglič se mi zdi da vozi 170mm, pantani pa je imel 175mm.
Še vedno menim, da je 170 prava zate... Pantani pa je bil velikan kolesarstva, zato je lahko imel tako veliko gonilko :D
Sem preveril in imam tako na gorskem kot treking kolesu gonilke 175 mm. V bistvu bi zamenjal gonilko na trekingu. Ali je sploh bistvena razlika,če bi vzel krajšo gonilko? Je pa to bolj za rekreativno vožjo.
Sem sedaj malo preveril karakteristike gorskih in treking koles po proizvajalcih in imaš prav, večinoma so gor 175 gonilke in to od velikosti M naprej... Edino najmanjši okvirji XS in S imajo gonilke 167,5 oz. 170. Torej vzamem nazaj moj prejšnji post, tisto bi veljalo za cestno kolo.
172,5mm tut obstaja
dolžina gonilke potegne za seboj višino sedeža (daljša moraš spustit sedež)
Ne komplicirat z dolžino gonilke - sej je to treking. Na pony-jih pa mestnih biciklih tudi vozimo kar pač je gor. To je pomembno za "profesionalce" (tekmovalce), pa še tisti večinoma vozijo kar dobijo. Moje mnenje.
Moja zgodba z dolžino gonilke. Imel sem dva enaka kompleta gonilk enega za mene 172,5 in za sina 175. Ko sem jih montiral na moj okvir sem držal v rokah obe gonilki, tiste brez zobnikov in jih primerjal. Pomotoma sem montiral gonilko 175. Tista z zobnikom je bila prava 172,5. Po nekaj treningov mi nekaj ni dalo miru in sem šel gledat. Ugotovil sem, da imam različno dolge gonilke. Nisem mogel verjeti, da to pri vožnji nisem takoj začutil. Toliko o dolžini gonilk.
Za rekreativno uporabo, dolžina gonilke ne spremeni veliko, če ta razlika ni zelo različna.
Na treking bajku res ni treba komplicerat -
Sem pa imel gonilko 178,5mm (duaace) na cestaku - pred tem sem imel 175mm
Razliko sem začutil na začetnih furah - ko lažje pospešiš. Kasneje nisem nič testiral z 175mm. Vendar sem imel sedež zaradi daljše gnolike nižje in tako je bil tudi občutek v zavojih boljši.
Eno sezono sme pozimi treniral na 165mm - glede na 175mm je bila razlika zelo očitna. Sprva je manjkala moč - potem se telo navadi in ko presedelaš na 175mm je v začetku res dober filing
Moja višian 191mm (razkorak 92cm)
Če pogledamo kaj profiji furajo - ti vsako leto nekaj spreminjajo.Boonen je imel eno leto 180mm gonilko, potem 175mm. Wiggo je imel eno leto ovalne zobnike, potem spet klasične....tako da.