Lefty ali "navadna" vila

Domov > Forum > Lefty ali "navadna" vila

Lefty ali "navadna" vila

SORTIRAJ PO:
jagr 06.08.2007 16:58
Verjetno je bilo o tem že marsikaj napisanega, vendar preden bom našel...
Zanima me ali se bicikel z lefty vilico kakorkoli drugače obnaša med vožnjo kot z "navadno"? Kdor je vozil eno in drugo ima morda kakšno primerjavo.
Mislim samo na občutke pri vožnji, ne to kaj je boljše ali slabše.
Pa tudi, ali se pri lefti vilici morda kaj prej pojavijo kakšne težave z materiali zaradi nesimetričnega vpetja in s tem povezanimi obremenitvami?
Piston 06.08.2007 17:12
Občutki pri vožnji so nekaj posebnega, ampak tega, da ti polovica vile manjka, če ne vidiš, ne čutiš.

Da bi se pa pojavljale težave z materiali dvomim.

V pestu je ležaj na levi strani sicer večji... ampak mislim da ne zaradi obrabe.

Dvojno upetje na okvirju pa tudi nebi smelo škodovati togosti sistema in matranju okvirja (če je ta temu prirejen).
Stelvio 06.08.2007 18:06
[quote="jagr"]Verjetno je bilo o tem že marsikaj napisanega, vendar preden bom našel...
Zanima me ali se bicikel z lefty vilico kakorkoli drugače obnaša med vožnjo kot z "navadno"? Kdor je vozil eno in drugo ima morda kakšno primerjavo.
Mislim samo na občutke pri vožnji, ne to kaj je boljše ali slabše.
Pa tudi, ali se pri lefti vilici morda kaj prej pojavijo kakšne težave z materiali zaradi nesimetričnega vpetja in s tem povezanimi obremenitvami?[/quote

Moje izkušnje - odlično in hitro pobira neravnine, dokaj toga vilica, vožnja z njo naravnost brez rok nepriporočljiva. Na vsake toliko potrebna nastavitev ležajev, pride do zamika - stvar 10 minut dela. Sam je ne bi menjal
DEPRESIJA 06.08.2007 18:29
Stelvio je napisal:
vožnja z njo naravnost brez rok nepriporočljiva.

Ah dej dej! :mrgreen:
Leftyja sem vozil par tednov na testnem bajku .. tudi sam sem imel pomisleke da se bom težko navadil na 'zobotrebec' .. Larifari! Vila je delo opravljala bp .. tudi sama togost me je presenetila.
In ja .. tudi brez rok sem poskusil vozit :) .. zdaj ne vem .. ali imate vi probleme z malimi možgani .. ampak meni se je zdelo popolnoma isto kot z navadno vilo .
Piston 06.08.2007 19:06
No, v dolino pri 50km/h in več se začne tresti... tako kot vsaka. Problem pa ni v vilici, temveč v neravnem obroču.
yurcek 06.08.2007 19:15
Smem vprašat kaj je sploh fora teh vilic? Predvidevam da predvsem nižja teža in odprava težav z neenakomernim blaženjem dvojnih blažilcev ali kk je to? In pa zakaj je lefty in zakaj ne righty? :lol: (predvidevam da zaradi bremz)
Piston 06.08.2007 20:25
Posebne fore pomojem ni, samo drugačna rešitev problema. Zakaj bi morale biti vse vilice enake???

Na levi strani je verjetno res zaradi zavornega sistema. Teža? mogoče je res to bil glavni razlog. Pa še to samo v karbonski različici. Aluminijasta ima pri 110mm hoda kilo in tričetrt, pri 140mm so pa blizu dveh kg. To pa niso teže za dol past. Ampak delajo pa res uredu :)

Pomojem kar se teže tiče zasnova fatty-ja boljša/lažja... problem je ker je omejena z hodom.
wildbliw 12.11.2012 16:37

Se pravi, kvaliteta je primerljiva s Fox vilicami?

Kaj pa sistem tesnenje, ki prihaja letos nov ven? 

ANQUETIL 12.11.2012 20:26
Lefty vozim en teden, nazaj ne grem vec. Tko, kot z 29 ne vec na 26.
amatr 12.11.2012 20:40

pri novem lefty-ju 2013 ni potrebna nastavitev ležaja- avtomatski....

wildbliw 12.11.2012 21:06

In je resnično to toliko boljše? Baje se ga redkeje tudi servisira.

kenz76 12.11.2012 21:11
@ANQUETIL: Lefty vozim en teden, nazaj ne grem vec. Tko, kot z 29 ne vec na 26.

smeh še eden. 

@wildbliw: če je Fox sinonim za kvaliteto, je ta povsem primerljiva. mežik delovanje pa neprimerno boljše. Lefty deluje na 88-ih igličnih ležajih in ne po pušah. zato je delovanje tudi pod obremenitvijo gladko. zato enakomerno požira tudi manjše neravnine... pa tud frajhand gre... kaže jezik  

pietro 12.11.2012 21:31

Tud sam bom ostal pri lefty-ju. Edina (ampak res edina) potencialna tezava, ki sem jo imel, je bila ta, da se prvega kolesa ne da dostraniti zlahka. Na primer, ko sem hotel bicikel prevazati v avtu. Sem pa zato kupil nosilec.   

steveO 12.11.2012 21:49

Lefty je tekmovalna XC / marathon vilca. Nizka teža je prednost če je vilca narejena iz karbona in titana, sicer pa zaradi vzdrževanja (letni servis nujen, ki ga pri nas naredi samo v Fun-u) ni najbolj praktična.
Kar se tiče delovanja igličnih ležajev je težko primerjati z zračnim vilicam in tega navaden rekreativc niti ne opazi.
Vozil sem Lefty, v redu vilca, ampak bi se danes odločil za Foxa. Slabost lefty je:
1) drago vzdrževanje,če nimaš pravga orodja praktično nimaš kj praskat.   
2)Nerodna de-montaža sprednjega kolesa
3)Ker je teža vilice na levi strani krmila, se to pozna pri zavijanju v ovinkih
4)Za kakšne AM podvige ima čist premalo hoda.

Priznati pa moram, da je cannondale naredil zelo dobro marketinško potezo in vilico res dobro stržil:) 

wildbliw 13.11.2012 19:20

Pri zavijanju v ovinkih nisem opazil kake zaznavne razlike. Se mi zdi pa, da pri vožni naravnost, nizki hitrosti, ko spustiš balanco ga včasih sili v levo. Servis je pa kar zasoljen, ...

ANQUETIL 13.11.2012 20:13
Novi lefty potrebuje servis na 150 ur, reset naredis sam na cca. 50 ur v cca. 5 min. Tolk o servisu.
kenz76 14.11.2012 22:15

če si sposoben šraufat Foxa, bi bil tud Leftyja. od orodja rabiš samo en poseben ključ, ostalo je standardno. po drugi strani pa je mogoče boljš zaupat nekomu, ki ima servis v malem prstu... 
demontaža je zoprna, ampak potrebuješ jo pa samo v primeru transporta v (pre)majhnem vozilu. plašč ali zračnico zamenjaš brez snemanja obročnika.
največja prednost je dejansko samo nizka teža in odlična trdnost za takšno težo. prednje kolo deluje direktno, športno agresivno. :) 
v levo vleče frajhand, če pa držiš krmilo, je neopazno.

za AM ni, je pa za OM (spet nov marketing termin, Over mountain, hehe): bolj kot premalo hoda pogrešam možnost zaklepa spuščene vile - za boljšo plezalno geometrijo. RZ140 bi bil občutno boljši plezalec z nižjo vilo. 
mogoče pa naredijo naslednje leto SuperMAX-a za 26" in 160 hoda... :D  

kenz76 19.11.2012 09:41

en zanimiv video - kaj pripomorejo iglični ležaji:

wildbliw 19.11.2012 12:16

Funny you don't see any Lefties in any serious competition... Why?

sokol15 19.11.2012 16:36

mene zanima kakovost opreme shimano sora ?!
pa če kdo slučajno ve kok stane novo specialka giant oc3 ?
hvala :D

ANQUETIL 19.11.2012 16:43
@wildbliw:

3. in 7. mesto na OI 2012 je res bolj vaško tekmovanjesmeh.

sigix 19.11.2012 16:50
@wildbliw:

??

Marco Aurelio Fontana - 3. OI London, 4. overall v UCI MTB WC 2012

Manuel Fumić - 7. overall v UCI MTB WC 2012

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI