Kolesa in oprema
12.01.2025
Kolesa Gusto
Ob 18:48, sixsl
tris je napisal: |
Upam de ne bom preveč naložil in da ne bo preraslo v kak spor.... Najprej profil kolkor toliko resnega povprečnega kolesarja(moje subjektivno mnenje), ki vozi specijalko: -2000-5000km(kar ni malo!) / sezono, -cena novega kolesa recimo od 800-2000€(največkrat odvisno od zmožnosti , pa tudi želja, priporočil,...), -vozi v glavni sezoni, v lepem vremenu, -recimo 1x / sezono na Vršič ali pa Franja, -ne tekmuje - fura ker mu je to "fajn" Koles v omenjenem cenovnem rangu je mnogo od ALU, do raznih kombinacij(ALU-KArbon), pa tudi dobre karbonce se dobi...razne grupe....ostala oprema... Sedaj pa vzemimo, da bi različna kolesa "zamaskirali" da noben ne bi vedel kaj vozi(ne znamke ne, materialov,...nič), isto velja za grupo(npr., SORA,XENON,Mirage,105, Veloce, Ultegra,...) brez oznak....katero razliko bi rekreativec najbolj občutil ? Je to morda oprema(recimo SORA vs ULTEGRA,....no ja to bi verjetno občutil), geometrija, material okvirja, material vilic, obroči, ...bi morda čutil razliko 1kg v plus ali minus ???...morda sama nastavitev kolesa(zic, krmilo,....vse optimalno nastavljeno) Razumem, da en vrhunski kolesar ali pa nadpovprečen rekreativec čuti, da se okvir zvija in je kot "čigumi", ali pa, da vidi, da ima boljši /slabši čas in ve da je za to kriv bicikel,.....da vidi razliko pri spustih......ampak zanima me za "povprečne" kolesarje ki jih je velika večina. Sprašujem zato ker večkrat slišim ali berem ko kdo reče "ta bicikel je ful boljši kot oni drugi", "ta se lepše pelje", "s tem imam občutek kot da me sam vleče v klanec" ![]() Ali so dejansko take razlike ali pa je največkrat le placebo efekt? Kaj je v omenjenem razredu koles tisto "kar najbolj šteje" in se tudi dejansko čuti razlika. ![]() |
lonelyrider je napisal: |
..kako se ne bi zvijal, ko si pa imel najslabši možen karbon ![]() |
Lumen je napisal: | ||
Kakšen karbon? Razen če misliš na vilico. TCR je bil alu. Vilica je bila zelo močna, saj brez pošodb preživela direkten nalet v "škarpo" pri 50 km/h. |
Višnjan je napisal: | ||||
50 km/h v škarpo ![]() |
honda2 je napisal: |
Včasih sem vozil specialko, sedaj furam mtb. Pa menim, da med specialkami gotovo ni takih razlik kot pri MTB biciklih, kjer so ogromne razlike med XC, AM-Enduro ali Freeride, DH kolesi. Na AM kolesu so najpomembnejsi deli sistem vzmetenja, amortizerji in zavore. Za opremo skoraj ne vem, kaj vozim, ker mi je povsem ravno, vse prestave dosti dobro delajo. Ni pa vseeno, kako primejo bremze in kako se amortizer odziva na zaviranje in kakšen stik ima s podlago. Če pogledam mojo staro specialko in današnje, roko na srce velikih razlik ni. Sigurno imajo novejše boljše materiale za okvir. Pri specialkah se ukvarjajo z razvojem taksnih stvari kot so visokoprofilne feltne za rekreativce. Verjetno res nimajo kej razvijat, potem pa grejo v banalnosti. Na MTB kolesu je razvoj vzmetenja, amortizerjev, hidravlicnih zavor neverjeten. 5 let staro kolo je ze tako zastarelo, da je za odpad. Kar sem hotel povedat...pri specialkah se nimas kej dosti obremenjevat. V istem cenovnem razredu so vse zelo podobne po tehnologiji in sposobnostih. |
one too many je napisal: |
Sam eno vprašanje: Je DA res bolj vzdržljiv kot 105? Jst mislm da glede na to da je delan za profije ni glih pomembno koliko časa zdrži. Seveda je bolj tog, sam to niti nujno ne pomeni dolgotrajne vzdržljivosti. |
one too many je napisal: |
Sam eno vprašanje: Je DA res bolj vzdržljiv kot 105? Jst mislm da glede na to da je delan za profije ni glih pomembno koliko časa zdrži. Seveda je bolj tog, sam to niti nujno ne pomeni dolgotrajne vzdržljivosti. |
Nsimo je napisal: |
Če pa delaš manj kot 3000 pa ali nisi resn ali pa nisi v pravem športu. |
Nsimo je napisal: |
Če pa delaš manj kot 3000 pa ali nisi resn ali pa nisi v pravem športu. |
Najprej profil kolkor toliko resnega povprečnega kolesarja(moje subjektivno mnenje), ki vozi specijalko:
-2000-5000km(kar ni malo!) / sezono,
-cena novega kolesa recimo od 800-2000€(največkrat odvisno od zmožnosti , pa tudi želja, priporočil,...),
-vozi v glavni sezoni, v lepem vremenu,
-recimo 1x / sezono na Vršič ali pa Franja,
-ne tekmuje
- fura ker mu je to "fajn"
Koles v omenjenem cenovnem rangu je mnogo od ALU, do raznih kombinacij(ALU-KArbon), pa tudi dobre karbonce se dobi...razne grupe....ostala oprema...
Sedaj pa vzemimo, da bi različna kolesa "zamaskirali" da noben ne bi vedel kaj vozi(ne znamke ne, materialov,...nič), isto velja za grupo(npr., SORA,XENON,Mirage,105, Veloce, Ultegra,...) brez oznak....katero razliko bi rekreativec najbolj občutil ?
Je to morda oprema(recimo SORA vs ULTEGRA,....no ja to bi verjetno občutil), geometrija, material okvirja, material vilic, obroči, ...bi morda čutil razliko 1kg v plus ali minus ???...morda sama nastavitev kolesa(zic, krmilo,....vse optimalno nastavljeno)
Razumem, da en vrhunski kolesar ali pa nadpovprečen rekreativec čuti, da se okvir zvija in je kot "čigumi", ali pa, da vidi, da ima boljši /slabši čas in ve da je za to kriv bicikel,.....da vidi razliko pri spustih......ampak zanima me za "povprečne" kolesarje ki jih je velika večina.
Sprašujem zato ker večkrat slišim ali berem ko kdo reče "ta bicikel je ful boljši kot oni drugi", "ta se lepše pelje", "s tem imam občutek kot da me sam vleče v klanec"
Ali so dejansko take razlike ali pa je največkrat le placebo efekt?
Kaj je v omenjenem razredu koles tisto "kar najbolj šteje" in se tudi dejansko čuti razlika.