Mikrovalovka

Domov > Forum > Mikrovalovka

Mikrovalovka

SORTIRAJ PO:
maticek 08.12.2007 18:58
Zanima me, če hrana kaj izgubi na kakovosti, ko se obdeluje v mikrovalovki? Hvala za inf.!
JC29 08.12.2007 19:10
Uf, :lol: mikrovalovke so že dolg zuni, bi že prej pričakoval tak prašanje... Tole je že malo pozno...
No pa vseeno, jaz iz prve roke povem, da ima hrana vsekakor drugačen okus, če jo pogreješ v mikrovalovki, zato jaz raje na šporhetu pogrejem. Za kako mleko pogret al pa kj tazga pa uporabim mikrovalovno.

Hrana je ne vem kako bi rekel... nekak se izsuši al ne vem kak izraz bi bil pravi.
maticek 08.12.2007 19:28
Sej mene glih za mlek zanima, ker bi blo škoda, da "domačga" zajebem z mikrovalovko, ga pogrejem ene 200litrov/leto... Makaroni so pa čudni, to pa vem...
vambomzepokazu 08.12.2007 19:39
Karkoli pogrevaš v mikrovalovki je treba pokriti, da zadrži vlago. Mlek pa itaq ne spremeni okusa če pogrevaš.
crntulipan 08.12.2007 20:25
Za take zadeve je pomoje najboljš če se obrneš na nekoga ki ima dejansko kaj pojma o tem, vrjetn če bi mal poguglu bi tud kej najdu,sam vrjetn se ti ne da?No sj men se tud nebi...

Tuki bo pa vsak neki nabiju da je drugač, pa da ma drugačn okus in tko, brez argumentov in podobno...
in zakaj se nekaterim zdi, da ima drugačen okus...zato ker ti operejo možgane, da mikrovalovka pa res ne more koristit in da sigurno pokvari hrano oz. slabša kvaliteto ...

pač ista fora če daš enmu placebo pa mu rečš da je painkiller pa ga kasnej vprašaš a te kj mn boli grlava in ti reče, da je 1000 odstotno boljš, da ga res nič ne boli....

hočm povedat da se enim mogoče zdi da ma hrana po mikrovalovki slabši okus,mogoče zaradi psihe...

za dejanske odgovore je pomoje boljš da bprašaš tam kjer ti bo nekdo z argumenti povedu zakaj Ja ali zakaj Ne mikrovalovki....

a štekaš?
blazz85 08.12.2007 20:28
najboljše je če pogreješ konzervo v mikrovalovki
maticek 08.12.2007 20:38
Pustmo okus, zanima me, če se kej izgubi z mikrovalovi, kr se recimo "na plinu" ne...
Blazz85, a ti jo je v ksiht vrglo, kaj? Aja, ne... :ups:
crntulipan 08.12.2007 20:44
povezava

evo tole sm najud na najdi.si

če se ti da brati...
pa če verjameš, mislm nevem kredibilnost takšnih člankov ne poznam, vsaj ne na tej strani, mal poglej še druge članke pa se odloč ali verjameš ali ne
blazz85 08.12.2007 21:05
maticek je napisal:

Blazz85, a ti jo je v ksiht vrglo, kaj? Aja, ne... :ups:


Ni mi nč u ksiht vrglo :D Le učasih preveč gledam Brainiac.

povezava :mrgreen:
KAVITATOR+ 08.12.2007 21:17
uni Braniac so zakon :lol:
jest mikrovalokve sploh nimam pa nimam teh skrbi :mrgreen:
Heligo 08.12.2007 21:58
Mikrovalovka je zakon. Najboljša je za kuhanje marmelad, pudinga in mlečnega riža/grisa. Predvsem ker se ti nikoli nič nikjer ne zažge na stene posode. Z njo kuhamo najboljše rižote. Brez nje si ne znam naredit nescafeja...
blaz 08.12.2007 22:38
kako pa to zgleda, mi lahko pošleš na ZS da ne bomva tukaj smetila.Sam uporabljam mikorvalovko za pogreti hrano.

No po pravici povedano naslov teme malo smešen. Kot če bi bil naslov teme, pridobimo kaj na energetski sestavi, če jemo z karbonsko žlico (brez zamere :) )
Merlin 08.12.2007 22:46
Heligo je napisal:
Mikrovalovka je zakon. Najboljša je za kuhanje marmelad, pudinga in mlečnega riža/grisa. Predvsem ker se ti nikoli nič nikjer ne zažge na stene posode. Z njo kuhamo najboljše rižote. Brez nje si ne znam naredit nescafeja...


Enako ;)
one too many 08.12.2007 23:00
Sami mikrovalovi so del spektra elektromagnetnega valovanja (gama žarki, rentgenski žarki, vidna svetloba, infrardečo valovanje (toplota, toplota je še kaj drugega), mikrovalovi (pravzaprav so del radijskih), radijski valovi). Rentgenski žarki, radioaktivno sevanje so nam direktno škodljivi, ker imajo veliko energijo.
Naprimer vidna svetloba pa nam ni direktno škodljiva. Seveda je, če si izspostavljen dalj časa (pri sončenju je problem uv-svetloba), ravno tako je zrezek zažgan, če je preveč časa v ponvi. Iz istega razloga mikrovalovka ni škodljiva, ker preprosto segreje hrano (kot štedilnik). Problem se pojavi ker določene molekule segreje bolj kot druge in potem pride naprimer do tega da se stvari posušijo. Ali pa se spremeni oblika molekul v rakotvorne. Samo za slednje moraš ponavadi segreti na previsoko temperature. Podobne je pri cvrtju z oljem, ko se mu oblika spremeni v rakotvorno (zato olje uporabiš samo enkrat).
presna 08.12.2007 23:01
Kar se mikrovalovke tiče in zdrave prehrane , gre tako skupaj kot porno diva in nedolžnost. V smeti z njo . SEveda , ker ni časa , znanja in ne vem še česa , boste našli pa 100 vzrokov za njeno koristnost .
boriszoher 08.12.2007 23:22
Pred časom je krožil dokument z bolj in manj trdnimi dokazi o škodljivosti uporabe mikrovalovk, vendar ga ne najdem več. Med ostalim so v dokumentu njeno uporabo povezovali z več smrtnimi primeri v neki bolnici, kjer so mikrovalovko uporabljali za gretje plazme.
Nedvomno pa drži, da mikrovalovke ne boš našel pri osebah, ki se kakorkoli ukvarjajo z alternativno medicino, ezoteriko...
lonelyrider 08.12.2007 23:51
..na kratko .. ...uporabo mikrovalovke odsvetujem, če me že kdo povpraša za mnenje.. ..najprej, kako zadeva deluje:.. ..na principu notranjega trenja.. ..mikrovalovi spravijo molekule v gibanje.. ..zaradi notranjega trenja med molekulami se hrana segreje.. ..in kaj je tu škodljivega ?.. ..notranje trenje ni kontrolirano, temveč tako močno, da molekulske 'ovojnice' popustijo in spojine se zaradi dovedene energije vežejo povsem naključno.. ..pri tem lahko nastanejo tudi strupene snovi.. ..snov dobi druge lastnosti.. ..zanimivo, da ste nekateri to tudi opazili... ..vsa teorija je bila dokazana.. ..zakaj so mikrovalovke še v uporabi ?.. ..ker za vsem stoji denar !..
..pa dober tek 8)
areh927 08.12.2007 23:58
Mi jo uporabljamo za pogrevanje mleka, čajev in za pogrevanje kosila, če jaz kdaj pridem kasneje iz službe in zamudim kosila, ali pa če se mala zmrduje in ji moramo kasneje pogreti celo kosilo. Si ne predstavljam, da bi morali vsako šalco mleka na šporhetu segrevat.
lPA
slavko 09.12.2007 01:13
Maticek ne mi zameriti toda tole kar sprašuješ se mi zdi ful smešno.Pa ne vem a je samo vprašanje smešno ,ali pa to da si zato odprl temo :lol: ..Res pa brez zamere ! :D
presna 09.12.2007 01:20
Po moje so pa druge teme prej smešne kot pa ta. Ja res je najlažje v mikrovalovko zagnat in na dve minuti nastavit , kaj imamo res tako malo časa za hrano ? Za vsako sranje imamo čas , samo vprašaj se za cel dan nazaj koliko smo ga zapravili za ne vem kaj. Enkrat se za vse plača . DOBER TEK. :D
maticek 09.12.2007 10:08
O.k., mrbit bom riskiral 3min več cajta, da si pogrejem pol litra mleka vsak dan! Ker če so prvi znaki mikrovalovne bolezni nizek pulz in pritisk... :|
jajo 09.12.2007 11:15
lonelyrider je napisal:
.. ..notranje trenje ni kontrolirano, temveč tako močno, da molekulske 'ovojnice' popustijo in spojine se zaradi dovedene energije vežejo povsem naključno.. ..pri tem lahko nastanejo tudi strupene snovi.. ..snov dobi druge lastnosti.. ..zanimivo, da ste nekateri to tudi opazili... ..vsa teorija je bila dokazana.. ..zakaj so mikrovalovke še v uporabi ?.. ..ker za vsem stoji denar !..

Bučke!
Mikrovalovi segrevajo predvsem molekule vode Ker voda pri 100°C izpari, se hrana ne segreje bolj. To seveda pomeni, da bo hrana pri predolgem kuhanju povsem izsušena.
To, da ima hrana drugačen okus pa je vglavnem posledica tega, da molekule hrane NE razpadejo v kaj drugega.
Na ponvi, npr. temperature precej presežejo 100° Tako maščoba veselo razpade v dikosine in podobne fino strupene spojine (Meso z gradele žlahten okus dobi ravno zaradi takih in podobnihrakotvornih substanc).
Zakaj so mikrovalovke v uporabi? ker so praktične. Za pogret mleko, za odtajat žemljico,za...

Za kuhanje pa tudi jaz raje uporabljam konvencionalne metode. Ima hrana boljši okus. Čeprav je to zaradi razpadlih molekul maščobnih kislin :)
lonelyrider 09.12.2007 11:24
..jajo.. ..na kakšen način pa segrejejo molekule vode ?.. ..glede na to kako mikrovalovi posredujejo energijo ...
:roll:
..če bi bilo temu tako, potem bi nam tudi mobitel segrel uho
radomr 09.12.2007 12:33
JANA 4.12.2007 STRAN 66 Ima nekaj resnih pomislekov???!!!'
crntulipan 09.12.2007 12:49
Jst vs ne razumem,...

Da vsak neki ugiba kaj ja ali kaj ne je nesmiselno....

Da na netu se najde masikaj, tud sam sem dodal povezavo, do strani ki je proti uporabi mikrovalovke,...

Sam fora je v tem, da na netu je polno bedarij in enih bučk, in od nekoga ki ne pozna neke zadeve so lahko članki na netu zavajajoči, ker pač en ki nima blage veze o mikrovalovih ne more precent ali je nek članek točen ali je samo nek zmazek bedarij....

Sam osebno na netu lih ne zaupam vsakim bedarijam, ki jih je pa povno

Tako kot pač pri umetnostnem drsanju lahko samo strokovnjak oceni izvedeno vajo,ker je pač šolan za to, nek laik pa ne more ker nima pojma
jajo 09.12.2007 16:23
lonelyrider je napisal:
..jajo.. ..na kakšen način pa segrejejo molekule vode ?.. ..glede na to kako mikrovalovi posredujejo energijo ...
:roll:
..če bi bilo temu tako, potem bi nam tudi mobitel segrel uho


Točno!
Mobitel ti segreva uho, kar je še bolj problematično, segreva ti tudi možgane. Na srečo je oddajna moč mobitele kake četrt vata, tako da tudi največje klepetulje segrejejo možgane za kake pol stopinje do stopinjo. Ni smrtno nevarno, prav zdravo pa tudi ne.
Merlin 09.12.2007 17:25
lonelyrider je napisal:
..na kratko .. ...uporabo mikrovalovke odsvetujem, če me že kdo povpraša za mnenje.. ..najprej, kako zadeva deluje:.. ..na principu notranjega trenja.. ..mikrovalovi spravijo molekule v gibanje.. ..zaradi notranjega trenja med molekulami se hrana segreje.. ..in kaj je tu škodljivega ?.. ..notranje trenje ni kontrolirano, temveč tako močno, da molekulske 'ovojnice' popustijo in spojine se zaradi dovedene energije vežejo povsem naključno.. ..pri tem lahko nastanejo tudi strupene snovi.. ..snov dobi druge lastnosti.. ..zanimivo, da ste nekateri to tudi opazili... ..vsa teorija je bila dokazana.. ..zakaj so mikrovalovke še v uporabi ?.. ..ker za vsem stoji denar !..
..pa dober tek 8)


Hm, žal se tukaj ne strinjam. Premikajo se samo in to kontrolirano mulekole vode ;) .
Kaj pa je pravzaprav navadno segrevanje? Pravzaprav enako, le tako nanatnčno ni tam se povečuje energija vsem delcem (mulekulam). ;)

Hrana pa ima drugačen okus predvsem zato, ker hrani ni potrebno dodati za segrevaje maščobo ali vodo. Zaradi tega je hrena bolj naravnega okusa. Laično povedano ni razredčena. Dodajata pa se večinoma krat pri običajnem kuhanju, da se poveča termo prevodnost. (po domače brez bi se zažgalo)

Seveda najdejo se "srtrokovnjaki", ki trdijo, da hrana ni zdrava vendar za to nimajo nobene strokovne razlage. Imajo pa nekatere smešne, kot na primer da se bodo razmagnetili možgani. Za takšne ki tako razmišljajo bolje da gredo daleč proč od na primer magnetne resonance, ki se uporablja v zdravstvene namene.

Pri razlagah, bi bilo fajn, če se prebere pod člankom kdo je to napisal in kakšne ima reference ne pa takšne cvetke kot so Jana itd...:lol:
Kodretti 09.12.2007 17:29
Mal mi je čudna tale tema. Vseh postov sploh nisem bral. Pravite da ima hrana drugačen okus, če jo pogrejemo v mikrovalovni. Kaj pa, če je okus drugačen, ko jo pogrejemo na štedilniku. Ne vem ali je že kdo napisal na kakšnem principu deluje mikrovalovna. Polarne molekule se obračajo skupaj z elektromagnetnem poljem, ker se obračajo pride do trenja in posledično do segrevanja.
LP
danijelsan 09.12.2007 17:43
Najbojša rešitev je jest surovo in še zdravo
MINIme 09.12.2007 19:24
Včasih so govorili, da televizija škodi očem, pa jo še vseeno vsi gledamo! 8)

Drugače pa mikrovalovna pečica pri nas, nikoli ni dobila take uporabne vrednosti kot v USA! Pri nas ne poznam človeka, ki bi si piščanca spekel v mikrovalovni pečici i ga nato tudi pojedel! Mikrovalovi skorje sploh ne zapečejo na zlato-rumeno, ampak je vse bledo! Bljak! Pa pojej če zmoreš. :roll:
V Sloveniji je mikrovalovna uporabna predvsem za pogrevanje in ne vidim v tem nič slabega.
1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI