Cesta - asfalt ali makadam???

Domov > Forum > Cesta - asfalt ali makadam???

Cesta - asfalt ali makadam???

SORTIRAJ PO:
zmaj24 23.06.2008 12:23

Temo odpiram z namenom, da se v njej vpraša glede posameznih odsekov ceste za katerega nismo sigurni ali so asfaltirani ali so makedamski ali pa čisto nekaj tretjega.

Skratka doma nimam primernega zemljevida slovenije na katerem bi bilo to stanje opisano, oziroma narisano in primerno označeno za kakšen tip ceste gre, poleg tega pa se stanje hitro spreminja, saj posamezni zemljevidi hitro zastarajo. Ker tukaj sodeluje precej takih ki so slovenijo prevozili po dolgem in po čez sem prepričan da bodo znali pomagati in odgoriti na zastavljena vprašanja.

Sam spadam med take kolesarje, da se predčasno pripravim na traso in ne maram kakršnih koli presenečenj na trasi, kar zadeva vrsto podlage. V kolikor imam za sabo že precej kilometrov je zadnja stvar na katero bi pomislil OBVOZ zaradi makedamske ceste (večino časa preživim na specijalki), ki je bila na zemljevidu označena identično kot prej asfaltirana cesta.

Torej tema bi bila v osnovi namenjena debati in opozarjanju o vrsti cestne podlage, poleg tega pa še sami kvaliteti - sami vemo da je na naših cestah precej lukenj ali pa takih odsekov na katerih je potrebno biti še posebno previden, še posebej na spustih - in pa recimo prometu in njegovi gostoti na dani cesti.

Sam bom mesec julij popolnoma podredil kolesarjenju predvsem po cestah po katerih se še nisem vozil, zato bo z moje strani prišlo kar nekaj vprašanj, ste pa dobrodošli tudi drugi da vprašate in poskusimo najti odgovor.

Še preden pa zastavim prvo vprašanje, pa pičim na maturo. ":D"

zmaj24 23.06.2008 19:21
Zanima me povezava med Rašico (trubarjeva in ne ljubljanska) in Novo vasjo na blokah. Sam sem imel v mislih tole:
1.) Ob Rašici, čez 2km se zavije v levo čez most čez potok rašica in se nadaljuje po mišji dolini mimo vasi brankovo na koncu doline pa na desno proti zaselku podstrmec in lužarji in naprej proti bloškemu jezeru do nove vasi.

2.) Iz velkih lašč proti mali slevici in naprej proti hojčam do sodražice. In potem naprej po malo bolj prometni do nove vasi.

Zanima me katera od teh dveh je boljša in kakšna je pokritost z asfaltom. (Na vsak način bi se rad izognil glavni cesti od velikih lašč do ribnice)
illidan 23.06.2008 19:52
glede 1. variante: proti Novi vasi iz Karlovice čez Lužarjav breg je kljub asvaltiranju še pribljižno 1,5km makadama tako da ti s specialko tam ne priporočam, drugače je tisto lepa turca z MTB

v Novo vas lahko prideš tako da narediš malo večji ovinek in premagaš še en klanec. in sicer tako da v mali slevici zaviješ proti
sv. Gregorju in se nato spustiš proti Sodražici.Cesta ni prometna, je v celoti asfaltirana le pazi se 2 ostrih ovinkov. iz sodražice greš nato proti Novi vasi čez Boncar (klanec dolg pribljižni 4-5 km) nato pa vglavnem po ravnini do Nove vasi
zmaj24 23.06.2008 20:15
Odlično, hvala. Se pravi druga varjanta bo najprimernejša za specjalko.
illidan 23.06.2008 22:13
res je. sicer je pa meni zelo lepa tura. pa še prometa ni veliko.edino proti novi vasi se malo poveča, obup je pa proti Cerknici. tam te pa tovornjakarji izrivajo iz ceste, trobijo ... :evil: Ko si v Novi vasi je lepa tura tudi če zaviješ proti Velikim Laščam. cesta je zelo lepa, samo potem pride na vrsto makadam katerega sem že prej omenjal, pač pa obrneš pa greš nazaj. kaj več pa tam še nisem raziskoval
zmaj24 24.06.2008 10:59
Vidim da dobro poznaš vse lokalne ceste na tem področju in me zanima kako je kaj proti Kureščku ravno tako iz smeri rašice?
Paternina 24.06.2008 12:22
A od Karlovice do Lužarjev je pa samo še 1,5km makadama? V kakšnem stanju pa je tale dober kilometrček? Ker se mi zdi, da se nekateri s specialko čist preveč bojite kakšnega makadama...sploh če je v dobrem stanju :)

Sicer se pa da iz Nove vasi spustit proti Cerknici po stranski cesti...čez Velike Bloke in Podslivnico do ceste, ki gre uz Begunj proti Rakitni. Na tisto cesto se priklučiš tik pred 'glavnim' vzponom. Priporočam. Ni nikjer nobenega... ;)

@Zmaj24: Na kurešček je cesta v celoti asfaltirana. (čez Rob in potem na Osredek ter naprej na Kurešček)
Lahko pa narediš ovinek, se vzpneš proti Krvavi peči in se potem odcepiš levo iz glavne ceste (nekje zelo blizu križišča je transformator...tako, za orientacijo) proti Osredku.
zmaj24 24.06.2008 13:32
Če je makadam dober, brez kakšnih nanosov šodra sploh ni problema. Se zapeleš tut par kilometrov. Je pa potem svinski becikl kokr da bi prevozu 1000km po asfaltiranih cestah ne da bi ga čistil. Mene moti poleg omenjenega tudi to da ves čas samo čakam kdaj bo usekalo in bo treba menjat zračnico. Mim grede zapeleš v kakšno lukno ki se je sploh ne vidi...

Krvava peč? Hvala za predlog. Pride še na vrsto, samo ne v kratkem. Tole s kureščkom me je čisto tako zanimalo ker se bi na vsak način rad ognil glavni cesti proti škofljici. Sicer pa kakšno je pa kej stanje med ribnico in kočevjem na isti cesti. Si ljudje še vedno dajejo duška in pritiskajo na gas? Kakšne alternative pa mislim da ni, ali pač?
illidan 24.06.2008 13:56
do lj se da tudi priti pa stranskih cestah in sicer na Turjaku zaviješ proti gradu in se spustiš proti Želimljam.nazadnje ko sem se peljal so ravno asfaltirali cesto vendar še ni bila do konca tako da sedaj mogoče že je, pa tudi če ni je samo kak slab kilometer še makadama. edino proti želimljam je potem še kakšen kilometer makadama potem pa lepo pičiš v smeri proti Pijavi Gorici vendar prej zaviješ levo in si že na cesti proti Igu in nato proti Lj.
illidan 24.06.2008 13:58
@paternina: lužarjev breg je na novo asfaltiran le 1,5km ga ni samo se mi zdi da je makadam v dokaj dobrem stanju.ravno v nedeljo sem videl enega s specialko k je dol pelov, tok da se načeloma tud da it tam sam počasneje pač.
Paternina 24.06.2008 14:00
A tam je tudi že asfalt? Kdaj si se pa vozil tam?

A za tist odsek proti Želimljam pa ni bilo vidno, da bo kaj kmalu asfaltiran?

Koliko je torej skupaj tam makadama in kje (približno)

Hvala
Mad_one 24.06.2008 14:25
Želimlje - Turjak: a je res tam asfalt?
To je treba preverit ... če je res, nima smisla plezat do Turjaka glavni cesti .... :? :? :roll:
zmaj24 24.06.2008 18:38
illidan je napisal:
do lj se da tudi priti pa stranskih cestah in sicer na Turjaku zaviješ proti gradu in se spustiš proti Želimljam.nazadnje ko sem se peljal so ravno asfaltirali cesto vendar še ni bila do konca tako da sedaj mogoče že je, pa tudi če ni je samo kak slab kilometer še makadama. edino proti želimljam je potem še kakšen kilometer makadama potem pa lepo pičiš v smeri proti Pijavi Gorici vendar prej zaviješ levo in si že na cesti proti Igu in nato proti Lj.


Ja sej za to povezavo čez turjak in želimlje vem (razen tega asfalta sem kar malo presenečen). Moje vprašanje se je bolj nanašalo na odsek hitre ceste med ribnico in kočevjem - če se še vedno divja po njej in pa če obstajajo kakšne alternative za ta odsek.
illidan 25.06.2008 09:53
proti želimljam sem šel še lansko leto pa je bilo polovico klanca od turjaka asfaltiranega.zdaj ne vem kako je.če bom kaj šel z MTB tam prec napišem tuki gor.proti želimljam je pa potem še kake 2 km makadama se mi zdi. od ribnice do kočevja pa ne vem za nobeno alternativo.oz vem samo za od ribnice do rakitnice pa še tam je makadam.
JakaKk6933 25.06.2008 22:30
Mad_one_ je napisal:
Želimlje - Turjak: a je res tam asfalt?
To je treba preverit ... če je res, nima smisla plezat do Turjaka glavni cesti .... :? :? :roll:


2 meseca nazaj je bil tam na dveh odsekih še makadam. En del takoj iz Želimelj do občinske meje, drugi del pa 3/4 klanca na Turjak. Ampak je cesta lepa, zbita, gladka, mogoče kakšna serpentina malo zapeskana. Gre brez problema s specialko.
Da bi pa v tem času položili asfalt pa zelo dvomim, ker takrat ni nič kazalo na to.
crtj 26.06.2008 21:57
porocilo s terena... od zgoraj dol je do tretjine ali polovice spusta asfalt, nakar preide v precej sodrast in luknjast makadam, ki traja do vznozja hriba. pa to ne easy trikotne kotanje, ampak take, ki imajo v anglescini lepo nazorno ime pothole.

potem je asfalt do obcinske meje (klasika :) in naprej do nekaj pred zelimljami spet makadam, ki pa je dosti bolj nobl kot tisti v spodnjem delu hriba.

po moje je tako -- kdor je na specialki in ima malo svoh vid / pozornost / ravnotezje ali se boji za bicikl - zanj to najbrz se vedno ni. zame velja vse troje omenjeno glede svoh, vendar sem bil na mtb :)
illidan 26.06.2008 22:24
aha pol se ni še nč premaknil od lanskega leta.škoda.
fuji 990 27.06.2008 06:21
Jutri nameravam se odpeljati od Logatca proti Rovtam-Smrečje-Šentjošt pa me zanima ali je na tej lokaciji asfalt
Paternina 27.06.2008 07:03
Tam je skos asfalt ja.
lone_rider 27.06.2008 22:20
No pa pojdimo še malo na drug konec Slovenije. Zanima me, v kakem stanju je cesta iz Loke pri Žusmu do Žusma (do razvalin gradu oz. do dveh cerkvic). Gre za asfalt ali makadam?
lone_rider 28.06.2008 18:51
Si lahko zdaj kar sam odgovorim. Cesta je asfaltna, le vmes je 20 m razjedenih in je makadam. Pri cerkvicah je 590 m nmv in lep razgled proti V in Z.
zmaj24 29.06.2008 16:13
illidan je napisal:
...v Novo vas lahko prideš tako da narediš malo večji ovinek in premagaš še en klanec. in sicer tako da v mali slevici zaviješ proti
sv. Gregorju in se nato spustiš proti Sodražici.Cesta ni prometna, je v celoti asfaltirana le pazi se 2 ostrih ovinkov...


Odpeljal, videl, bil navdušen
...bi se lahko reklo. Super cesta; vozil sem okoli desetih, nikjer nikogar razen parih zajcev in lisic, ki so skakali in tekali čez cesto. Kdo bi si mislil da sredi delovnega dne lahko doživiš tak blažen mir. Špica.
zmaj24 29.06.2008 22:11
Kakšno je pa kej stanje na sledećih odsekih? Če se vam da lahko še dopišete drugo varijanto za posamezen odsek, le ta pa naj bo asfaltiran v kolikor že predlagan ni.

1. Senožeti (med Lj. in Litijo, ob savi) - GEOSS
2. Litija - ob železniški progi, po levem bregu save do vasi Sava - v Mošeniku na levo v hrib - Čolnišče - Zagorje
3. Trbovlje - čez glavno cesto - Dobovec - Kum - povezava z Zagradom ali Osredkom (na zemljevidu ne vidim nobene pametne, še manj asfaltirane)
4. Katera je bolj primerna in lepša?
a) Šentvid - ob železniški progi in temenici - Trebnje
b) Šentvid - ob avtocesti - Trebnje
5. Črni Vrh - divje jezero - Idrija
6. Polhov Gradec - Pasja ravan - Hotovlja - Javorje - Stari vrh - Praprotno
7. Kropa - ??? - Čez savo in železniško progo, pod novo zgrajeno avtocesto - Podvin

Etape med sabo niso povezane.
zmaj24 01.07.2008 17:22
Jah jutri se odpravljam proti idriji in me resnično zanima odsek Črni vrh - (Koševnik???) - Divje jezero - Idrija. Nekako bi se rad izognil glavni cesti, ki je že sama po sebi zaj...., med delovniki pa še toliko bolj. Je pa vse odvisno od predlagane trase in v kolikor ni asfaltirana se bo pač treba spustit do godoviča in po glavni naprej.
zmaj24 11.07.2008 19:06
Nova tura, nov "problem"! Iz Polhovega gradca bi se rad povzpel na Pasjo ravan in naprej navzdol proti Poljanam nad škofjo loko. Zdaj pa me zanima, če je cesta prevozna s specialko ali se še pojavljajo deli brez asfalta?
Ibaraki 11.07.2008 20:54
Prav na vrh Pasje ravani ni asfalta ampak čez prelaz (kjer je spomenik) pa je. Greš po cesti P. gradec-Zalog-Črni vrh in naprej preko prelaza. Pazi, da potem ne boš zavil levo proti Lučinam. Asfalt je celo pot do doline. Na nekaterih delih je kar precej zdelan. Še posebej pazi za navzdol na ovinkih, ker so nekateri bolj luknjasti in nepregledni.
Mislim, da bi bilo bolje iti v nasprotni smeri - iz Poljan v P. gradec saj bi imel za dol odlično cesto.
Caty 11.07.2008 22:06
zmaj24 je napisal:
Kakšno je pa kej stanje na sledećih odsekih? Če se vam da lahko še dopišete drugo varijanto za posamezen odsek, le ta pa naj bo asfaltiran v kolikor že predlagan ni.

1. Senožeti (med Lj. in Litijo, ob savi) - GEOSS
2. Litija - ob železniški progi, po levem bregu save do vasi Sava - v Mošeniku na levo v hrib - Čolnišče - Zagorje
3. Trbovlje - čez glavno cesto - Dobovec - Kum - povezava z Zagradom ali Osredkom (na zemljevidu ne vidim nobene pametne, še manj asfaltirane)
4. Katera je bolj primerna in lepša?
a) Šentvid - ob železniški progi in temenici - Trebnje
b) Šentvid - ob avtocesti - Trebnje
5. Črni Vrh - divje jezero - Idrija
6. Polhov Gradec - Pasja ravan - Hotovlja - Javorje - Stari vrh - Praprotno
7. Kropa - ??? - Čez savo in železniško progo, pod novo zgrajeno avtocesto - Podvin

Etape med sabo niso povezane.


Lahko ti povem, kako je v našem koncu - Litija:
1. trenutno na veliko razkopavajo v Kresniških poljanah: to je med Zalogom in Litijo na desnem bregu Save, če greš iz LJ
2. na levi strani Senožeti - Litija so zrihtali in je ok
3. Litija - Sava je ok, do tja imaš sicer obe varianti levi in desni breg Save
4. je pa zanimiva pot tudi od Litije do Radeč čez Veliko Presko, vendar je 10 km makedama. Žal še vedno.
Zame sicer ni problema, mam itak mtb. Ta tura bo padla ta mesec...
LP, Katja
zmaj24 11.07.2008 22:10
No pa se je le našel nekdo, ki mi je ravnokar potrdil jutrišnjo turo. Hvala @ibaraki.

V obratni smeri pa na žalost ne bo šlo, ker še ne vem kako daleč bom zmožen prekolesarit, zato je edina možna že omenjena smer. Itak pa nisem kemikaza v vožnji navzdol in grem raje malo bolj počasi, sploh na cestah, ki jih ne poznam.
hrabroslaw4521 20.07.2008 22:53
zmaj24 je napisal:

5. Črni Vrh - divje jezero - Idrija

6. Polhov Gradec - Pasja ravan - Hotovlja - Javorje - Stari vrh - Praprotno
7. Kropa - ??? - Čez savo in železniško progo, pod novo zgrajeno avtocesto - Podvin

Etape med sabo niso povezane.


5. Tam asfalta ni, vsaj lan ga ni blo.

6. Maš asfalt tut čez Pasjo ravan. Če greš na Gorenjo Vas je makedama 400 metrov, vendar je makedam čisto dober.

7. Če prav vem je to čez Kamno gorico? Tam je skoz asfalt pa še taka kar dost neprometna cesta je
zmaj24 20.07.2008 23:07
Ja sej vglavnem so bile te trase že sprobane, tako da sedaj že vem kako in kaj, drugače pa hvala za podatke. Kdaj drugič napišem podroben opis, zdajle pa moram spat. Jutri pičim na eno 6-dnevno turco v italijo in avstrijo. :D
1 2 3 ... 12
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI