Polar senzorji!

Domov > Forum > Polar senzorji!

Polar senzorji!

SORTIRAJ PO:
simeon 14.08.2008 12:26
Lepo pozdravljene prijateljice in prijatelji kolesarstva!

Uporabniki Polarja veste, da senzor hitrosti ali kadence ne omogoča menjave baterije. Kar je velik minus za Polar! :evil:

Ravno v teh dneh je meni prenehal delovati senzor kadence. Moja radovednost glede tehnike ne pozna meja in se odločil, da pogledam v notranjost senzorja.
Najprej sem pripravil orodje: Oster nož, zaščitno desko in kot glavno senzor.Sledilo je odpiranje senzorja. Z nožem sem zarezal po vdolbini (okoli celotnega senzorja), ki jo ima senzor.

In prikazala se je notranjost:Po odstranitvi tiskanega vezja na katerem je vsa elektronika sem prišel do potrditve predvidevanj, da se v ohišju skriva baterija! 8O :o :lol: 8)

Gre za klasično baterijo, ki jo premorejo trgovine. Tip baterije: CR 2032

Predvidevam, da gre v senzorju hitrosti za enako baterijo. Sedaj pa spretni uporabniki Polarjevih senzorjev, predvsem imam v mislih tiste, ki imate še kakšen nedelujoč senzor. Preizkusite, če zadeva funkcionira.
Za zaprtje ohišja pa uporabite lepilo ali pa najbolje silikon, ker je bolj prožen in se s temperaturnimi spremembani lepo krči in širi.

Prosil bi, če kakšen rezultat zapišete na forumu!

P.S.: Upoštevajte varstvo pri delu, da vam ne zmanka prstov na roki!
simeon 14.08.2008 12:30
Še to. Ni potrebno, da ga odpirate na enak način kot jaz. Sedaj ko se vidi iz slike lahko približno na tem mestu naredite izvrtino tako, da vzamete samo baterijo iz ohišja.

Domišljija je vaša! Rešitve pa dobrodošle!
DJZIZI 14.08.2008 12:41
Čudno,kaj imaš to senzor star več kot 4 leta???
Na mojem 2 leti starem se da normalno baterija zamenjat. 8O
pingwin 14.08.2008 12:57
Jaz jih menjam vsako leto... (2 kompleta)
CHEF860 14.08.2008 13:13
Da nisi ti malo narobe razumel tega.

Jaz že od nekdaj normalno menjam baterije v senzorjih, res pa je, da se včasih ni dalo odpret pasu za utrip. Tudi to je danes rešeno z wear-linkom.

Ti pa nisi povedal nič novega, haha.
ted75 14.08.2008 13:52
Meni je danes tudi serviser zagotovil, da se da zamenjati baterijo, brez tvojega postopka ;)

Zdaj boš pa sam štel obrate :lol:
simeon 14.08.2008 14:13
Super! Izpal sem budalo, ker ne znam zamenjati baterije. Ampak k sreči ni šla baterija, ker če tudi zamenjam baterijo zadeva ne deluje.
andrejl 14.08.2008 15:13
simeon je napisal:
Ampak k sreči ni šla baterija, ker če tudi zamenjam baterijo zadeva ne deluje.

bolje rečeno "na žalost". sedaj, ko si zadevo odprl, ti je tudi ne bodo zamenjali pod garancijo...
KAVITATOR+ 14.08.2008 16:42
ka tole je čist pohvalno! jest sem nekak tkole prvi Polar pas za pulz rešval...ok po sem mu dal 2xLiIon batriji skor tolk velki kot za daljinca (Mignon) mal je grdo zgledal pa neudobno blo...sam sem pa prišparu 10 al 20 jurju :D
Zdej se da v senzorjih menjat, prav tko v pasu.
DusanK 14.08.2008 17:09
@simeon, kontakte na tiskanini, kjer se stika z baterijo, očisti z radirko, da odstraniš morebitno oksidacijo in da bo dober stik. Lahko tudi malenkost ukriviš tist pleh, da bo kontakt na tiskanino močnejši.
Več kot to in zamenjat baterijo (upam, da si pazil na polariteto :P ) ne moreš nardit.
Pa da gre magnetek dovolj blizu tega senzorja.
simeon 14.08.2008 18:06
@dusank kar se tiče polaritete ni problem sem pazil, pa tudi če bi zamenal ni nič hudega, stvar pač nebi delala uničlo jo pa ne bi, gre namreč le za 3V. (nekaj elekričarskih izkušenj imam)

Me pa vseeno zanima kako vi zamenjate baterijo. Na videz je senzor zalit v plastiko. Take odprtine pa tudi nima kot jo ima Wearlink. Bi prosil za kaj več informacij, da ne bom še naprej idiot ter hkrati še komu pomagal, ki tega ne ve.
_BraneK 14.08.2008 18:54
Meni je crknil Polar S Speed senzor po ~2 letih. To je tak z vijakoma, tako da pozabite na tezko mehanizacijo. Logicno, sem najprej zamenjal baterijo. No, izkazalo se je, da je crknilo magnetno stikalo (reed switch), pri tebi, levo od tuljave v steklenem ali plasticnem ohisju. Malo sem pobrskal po predalih in nasel enega v 20 let stari zalogi.
Kot je Dusan opozoril, se splaca paziti na cistoco kontaktov.
razkolnikov 14.08.2008 21:11
Glede polarja, mislim da ga ni potrebno dati na servis zaradi menjave baterij.

Pri mojem polarju S725x, kupljen ravno 2 leti nazaj, so letos sle prav vse baterije. Ze pozimi je nehal delati senzor za hitrost. Ta senzor se da cisto lepo odpreti in menjava baterije je res enostavna. Pas wearlink je nehal delati spomladi - tu je menjava baterije se bolj enostavna. Prejsni mesec pa je sla se ura - ni nehala delat, samo upload datoteke na racunalnik ni bil vec mogoc - zaslon je postal prazen. Tu sem se tudi odlocil, da bom kar sam zamenjal baterijo in je slo brez vecjih posebnosti. Odsraufas une 4 vijake zadi in se ura lepo odpre, da lahk kamot zamenas baterijo.

Edino pazljiv moras biti pri nakupu nove baterije, ker so prav vse baterije (senzor, pas, ura) razlicne. Pac preberes uno 4 mesno stevilko na bateriji in gres po novo..
simeon 14.08.2008 21:20
Sedaj pa ne razumem o kakšnih vijakih vi govorite. Predvidevam, da imajo senzorji S serije vijake. Kaj pa na CS senzorjih, ki ga imam jaz? Nikjer ni sledu o vijakih.


@_BraneK Dobro, da si me opozoril na magnetno stikalo. Se jutri poigram, da vidim ali deluje.
KAVITATOR+ 14.08.2008 21:39
men je tut guznu na 710i speed senzor po tem ko sem pri kakih 60km/h zapelu v eno ornk udarno jamo...na sumu je tale "reed" stikalo...morm mal pošraufat.
Za CS wind senzorje pa mislm da se ne da menjat baterije...al se pa motim :roll:
ted75 14.08.2008 21:40
Simeon nima wind, ampak klasični CS :arrow:
KAVITATOR+ 14.08.2008 21:45
a ...sm mislu da majo vsi CS wind senzorje
simeon 15.08.2008 14:25
Da malo dvignem temo.

Sej je že našel kakšen junak ali junakinja, ki bi mi povedal/a kako menjava baterijo na CS senzorju hitrosti ali kadence (navadnem ne wind)?
DusanK 15.08.2008 15:33
simeon je napisal:
@dusank kar se tiče polaritete ni problem sem pazil, pa tudi če bi zamenal ni nič hudega, stvar pač nebi delala uničlo jo pa ne bi, gre namreč le za 3V. (nekaj elekričarskih izkušenj imam)

Me pa vseeno zanima kako vi zamenjate baterijo. Na videz je senzor zalit v plastiko. Take odprtine pa tudi nima kot jo ima Wearlink. Bi prosil za kaj več informacij, da ne bom še naprej idiot ter hkrati še komu pomagal, ki tega ne ve.


Ne gre se tu za velikost napetosti ampak za polariteto.Še tako majhna enosmerna napetost (če ni pravilno polarizirana v vezje) ti lahko naredi škodo, seveda pa ne, če vezje vsebuje zaščito proti napačni polariteti.

Če ni vijakov ali zatičev (in če je izven garancije :P) pač nardiš tako kot ti. Olfa in gija.
Tisti vijaki, ki so jih omenili so bili mišljeni pri menjavi baterije v sami uri, ki ima 4 vijake.

Reed rele (tuljava navita okoli reed switcha-stikala) lahko sprobaš s kakim magnetkom ali magnetnim izvijačem. Mora pa bit res tih prostor kjer to delaš in ko se približaš z magnetkom tuljavi naj bi zaslišal en "tk" vsakokrat, ko se dovolj priblišaš reed stikalu.
Včasih je bil dovolj malo večji udarec po cevki reed stikala (pa ne s kladivom ampak frc s prstom) pa se je stikalo prebudilo in zopet začelo funkcionirat. Tu okoli reed stikala je navita tuljava in ko skozi njo steče štrom ustvari magnetno polje in taktat se sklene reed stikalo, ki je kot en pulz za naprej.
Drugače pa, če si električar pa z ohm-metrom preveri kontakt reed releja in stikala.
KAVITATOR+ 15.08.2008 16:18
ta stikal se sliš lepo tut če ni odprt senzor...jest tko probam če dela.Gledaš magnet in takrt si pozorn če šklocne.
Ne vem pa če deluje kot si DušanK napisal...
Una tuljava pomojem nima veze z stikalom.Ko gre magnet mim senzorja je al pa ni kontakt na stikalu...tuljavca je pa del oddajnika
SODROVC 15.08.2008 16:46
Skoraj ne morem verjeti, kar pišete, saj imam senzor v uporabi že odkar imam 710i, pa ni šlo še nič v maloro. Sem pa menjal baterije v uri že 2x. :?
simeon 15.08.2008 17:15
OK zadeva je takšna.

Res je zatajilo magnetno stikalo, tako da sta imela _BraneK in dusank pravilno in tudi KAVITATOR+ je pravilno ugotovil. Zbudil sem ga z malo večjim magnetom in zadeva ponovno deluje.

@dusank glede polaritete baterije in ostalga vem, da se lahko naredi škoda, sam pri tako majhnih tokovih je zelo redka. Drugače sem štromar ;)

@KAVITATOR+ jaz bi se pridružu tvoji trditvi da je tuljavica za oddajni del, ker ni nobenga podobenega frekvenčnega elementa na podlagi katerega bi oddajalo signal števcu.


@SODROVC lepo to, da ti še ni noben senzor "crknu". Očitno si imel večjo srečo kot jaz. Drugače sem odprtu debato menjave baterije v senzorji ne v urah.


Še enkrat sprašujem, če je tukaj kdo, ki je menjal baterije v CS senzorjih na drugačen način kakor sem jaz hotel naredit?
Predvsem sprašujem CHEF-a, ki je ugotovu, da nisem nič novega povedal.
CHEF prosim razloži mi kako se zamenja baterija v CS senzorjih. Ali imam res tako star senzor, ki nima te možnosti?
bimbolin 15.08.2008 18:44
Simeon sem preveril moj senzor. Nikjer ne vidim, kako bi zadevo odprl (razen na tvoj način). Sicer sem enkrat podobno že "poštimal" trak za okrog prsi.
SODROVC 16.08.2008 15:13
No, Simeon, da sem napisal to, da sem menjal baterije v uri, pa da v tem času senzor še ni crknil, sem želel le povedati, da so stvari, ki so bile izdelane na finskem, bolj kvalitetno izdelane kot pa so sedaj. Ampak eni pa res rabte razlago čist u detajle, kaj? ;)
Pa ne se spet u "aufbiks"pozo postavt! :lol:
simeon 16.08.2008 18:13
@SODROVC to da sedaj smetim tole temo mi ni nič všeč. Pa kaj si moram pomagat. Ampak do tega pride samo zaradi tega, ker ne dobim konkretnega odgovora na konkretno vprašanje. Ponavadi na forumih izveš vse drugo, samo tistega ne kar te zanima. Sem pač takšna oseba, ki želi konkretne stvari/zadeve/odgovore. In ne me sedaj razumet kot da te napadam.

Drugače pa tema je še vedno odprta.
Jurcy 16.08.2008 18:23
Tudi jaz sem malo pregledal svoje senzorje(serija CS) in nikjer ne duha ne sluha o kakšnih vijakih oz. nenasilnemu odprtju senzorja. ;)
podgora 16.08.2008 18:38
Izgleda da so pri polarju mislili da bo zadeva delala kar v nedogled...pri s serijah sta bila vijaka v luknjici kjer je šla vezica skozi...v CS pa vijaka sploh ni...torej kaj? Ali moramo odpreti na silo, ali pa kupiti nov senzor na vsake 2 leti (če je bila vstavljena dobra baterija)...
simeon 19.03.2010 14:26
Zaradi izpada prejšnjega serverja ponovno pripenjam slike.>

>>
>P.S.: Senzor še vedno deluje!
popay 19.03.2010 14:50
Simeon, še bo vodotesen? :D
Mad_one 19.03.2010 15:33
Ja, kwa pa misliš, zakaj so stari Grki SILIKON izumli ... :roll: ;)
1 2 3 4
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI