Prispevek bolj za zasebno pošto: pred 11 leti cervikalna in vgrajena protezica, predlani lumbalna/odstranitev. Z dovolj vajami in večjo pozornostjo nastavitvi kolesa, sedeža ter čevljev kolesarjenje gre tako kot prej. Skromni nasvet: temeljita rehabilitacija, nato redna vadba - posebej za "core", nato življenje in rekreacija po pameti (tudi preko 400 ur oz 10k km letno), raje brez dirka pa tako ali tako. LP obema in sporočita kaj o napredku.
Letos maja sem jo fasal (diskus hernija), preiskave še potekajo,,,, posebno pozornost sem namenil nastavitvi kolesa in coru, moram rečt, da se je zadeva toliko izboljšala, da verjetno in upam ne bo treba na operacijo. Na kolesu sem lahko cca. 1,5 ure na polno, pa še bolj sem se posvetil tehniki pedaliranja.
Rezulatati odlični in komaj čakam naslenje leto.
Pred 11 leti operacija hernie. Najpre temeljita rehabilitacija, dosledne vaje za hrbet, trebuh, celotni core. Brez kolesa sem bil zagotovo dobro leto. Nato počasi začel voziti. In večal kilometre. Letos uspešno opravil Ironmana. Še vedno se pazim.
pri hrniji po operaciji prvo poslušaj navodila zdravnika,daj skozi rehabitilizacijo in pol idi počasi na kolo pa to še sprva samo po ravnini pa kratke vožnje tam do 10 km pol pa pač glede na počutje vedno več,najbolj pomembno pa je da poslušaš svoje telo da če te začne boleti da prenehaš z vadbo
Nas bo kar veliko. Pred ca 9 leti so mi diagnosticirali henijo na L5-S1. Na MRI izgleda kot en fižolček. Ortoped v Ljubljani mi je rekel, da morajo eni s tako diagnozo takoj pod nož, nekaterim pa uspe zelo odložiti. "Režemo lahko še vedno", je dejal. Dal mi je napotek, da čim več telovaditi, da mišice podpirajo kritične gibe. In res, bolj kot sem v kondiciji, bolje je. Najbolj boli, če dlje časa ležim. Na plaži se recimo komaj poberem oz. samo z bočne strani. Ampak na triatlone vseeno hodim in letno na 6-8 kolesarskih maratonov. Zaenkrat (potrkam) gre čisto znosno.
Dobro okrevanje!
LpI
Osebno sem imel probleme s hrbtenico in nisem mogel ležati - lahko sem samo sključeno sedel ali sključeno stal. Zaradi osebnih težav razumem kako resen problem so težave s hrbtenico.
Za kolesarje je bistvenega pomena, da krepijo jedro. Da ga krepijo pravilno, pod vodstvom vsaj nekaj časa, nato pa doma sami.
Pomembno je, da se delajo sprostitvene vaje. Zelo pomembno!
Vaje samo za jačanje lahko povzročijo dodatno škodo v kolikor se ne izvajajo pravilno.
Za vse kolesarje pa je ZELO pomembna kolesarska pozicija, stabilnost na sedežu in pravilnost obrata.
Če vse to "štima", tudi dirkanje ni tak problem, kot si morda kdo predstavlja.
Osebno sem sodeloval in še sodelujem z marsikom, ki redno končuje amaterske dirke (tudi pri vrhu v kategoriji) in Ironman-e, tudi po več operiranih hernijah in drugih poškodbah.
Kolesar mora kar se tiče kolesarjenja poskrbeti za pravilno in primerno pozicijo na kolesu, to pa NE more narediti sam, ampak rabi pomoč nekoga, ki kvalitetno opravlja "bike fitting".
Tukaj se pa popolnoma strinjam z Nikom, saj sem sam občutil, kaj pomeni vožnja z opravljenim "bike fiting" ali pa poprej, ko sem sam nekaj nastavljal in si govoril, saj je dobro.
@bodygeometry:Osebno sem imel probleme s hrbtenico in nisem mogel ležati - lahko sem samo sključeno sedel ali sključeno stal. Zaradi osebnih težav razumem kako resen problem so težave s hrbtenico.
Za kolesarje je bistvenega pomena, da krepijo jedro. Da ga krepijo pravilno, pod vodstvom vsaj nekaj časa, nato pa doma sami.
Vaje samo za jačanje lahko povzročijo dodatno škodo v kolikor se ne izvajajo pravilno.Za vse kolesarje pa je ZELO pomembna kolesarska pozicija, stabilnost na sedežu in pravilnost obrata.
Osebno sem sodeloval in še sodelujem z marsikom, ki redno končuje amaterske dirke (tudi pri vrhu v kategoriji) in Ironman-e, tudi po več operiranih hernijah in drugih poškodbah.
Kolesar mora kar se tiče kolesarjenja poskrbeti za pravilno in primerno pozicijo na kolesu, to pa NE more narediti sam, ampak rabi pomoč nekoga, ki kvalitetno opravlja "bike fitting".
To je samo ena pot, ki pa po moje ne da vedno dobrih rezultatov.
Kolo si nastaviš lahko čisto sam, če se malo poučiš, preštudiraš, premeriš bicikel in sebe, se poslikaš in posnameš na trenažerju in predvsem če opazuješ delovanje svojega telesa. Folk misli, da lahko plačaš in dobiš pravo nastavitev. Samo v grobem. Strokovnjak lahko vse premeri in vse izračuna, na koncu boš moral detajle pogruntati sam.
Pa še to: Vsak fitting je en velik kompromis, saj vozimo malo v klanec, v dolino, po ravnini, s tako in drugačno kadenco, na lahno, na moč, z držanjem balance tu in tam in vse to zahteva malenkost drugačen položaj.
bodygeometry, priporočam ga vsem kolesarjem, zadevo popedena tako kot se reče
@bodygeometry:Osebno sem imel probleme s hrbtenico in nisem mogel ležati - lahko sem samo sključeno sedel ali sključeno stal. Zaradi osebnih težav razumem kako resen problem so težave s hrbtenico.
Vaje samo za jačanje lahko povzročijo dodatno škodo v kolikor se ne izvajajo pravilno.Za vse kolesarje pa je ZELO pomembna kolesarska pozicija, stabilnost na sedežu in pravilnost obrata.
Priporočam. Niko zna.
@KolesamSkorajVsakDan: Moja je bila taksna, da vaje niso pomagale, izvajal sem jih redno in pravilno vsaj kaksno leto. Pri zadnji franji mi je zacel ishias v nogi nagajat do take mere, da od takrat nisem vec kolesaril. Od septembra naprej sem pa samo lezal, ker je bolelo za popizdit, komajda sem dobil to nujno napotnico in so mi nato odkrili po kirurgovih besedah ornk hernijo in me za rezanje ni bilo potrebno prepricevati niti sekunde, ker spal sem ravno uro ali 2 dnevno, sedeti nisem mogel dlje od nekaj minut, za vsakic ko sem se vstal(cetudi ne na boleco nogo), pa sem trpel kot zivina. Vaje po moje pomagajo samo v zacetni fazi, pri meni je verjetno ta vlak odpeljal ze pred nekaj leti od kar sem cutil ishias.
Skoraj popolnoma enaka zgodba kot pri meni. Točno 1 leto nazaj sem bil operiran pri Dr. Kralj-u v Ljubljani, starost 28....
Operacija je šla skozi BP, bolečine je bilo vsak dan manj, v nogo praktično nič več. Rehabilitacije mi zdravstvo ni krilo (brez komentarja), sem šel samoplačniško, 1 mesec po operaciji za 14 dni v Strunjan, kjer sem poleg predpisanih vaj, še dodatno vadil, veliko plaval in malo kolesaril. Kolesaril sem z gorskim kolesom zaradi pozicije, vzmetenja....sedež sem imel bistveno nižje kot ponavadi.
Namesto fitnesa sem potem začel hoditi 2x tedensko na pilates, sicer v skupini s samimi puncami :) , ampak je bilo vredno vsake ure. Dober inštruktor ti pove kje/kaj paziti, to je po mojem mnenju najboljša vadba za core/trup in nasplošno celo telo (še vedno hodim!). Doma sem si pripravil trenažer s specialko, sedež še cca 5 cm nižje kot ponavadi + krmilo malenkost zakrivljeno navzgor.
Aprila sem začel kolesariti zunaj, nabavil večji okvir z bolj pokončno pozicijo in sedež še vedno malenkost nižje kot bi moral imeti, ker mi nekako ne ustreza več tako kot prej, najbrž zaradi slabše gibljivosti....
...Do junija sem naredil 3000km, čas na Franji 3:42 :)
Sedaj po enem letu še vedno "pazim" na hrbet, čeprav se spet resneje ukvarjam z odbojko in kdaj pa kdaj zapeljem v kakšen bike park :) Resno, po taki operaciji moraš za vedno paziti na hrbet, redno delati vaje in nikoli pretiravati. V zdravilišču sem spoznal nekaj"povratnikov", ki so imeli že drugo operacijo.... problem je v tem, da ko se enkrat spet počutiš OK, hitro pozabiš koliko si pretrpel pred in po operaciji....ne pozabi na to.
Prvi teden po operaciji se mi je zdelo da sploh nimam določenih mišic v hrbtu. Najbrž zaradi rezanja, nisem se mogel pobrati, obračati v postelji, stati več kot nekaj minut, sedeti... Drugi teden je bilo že bistveno bolje, drža skoraj normalna, nehal sem s tableti (po 4 mesecih non stop), začel s sprehodi. Tretji teden že služba, sprehodi do 1 ure, vedno s pohodnimi palicami, sploh za navzdol.....rana se je celila 2 meseca.
@arto, samo v vednost - nižanje sedeža dodatno obremenjuje ravno predel "križa". Ne more biti ravno preveč dobro po operaciji hernije...
@brioni, se popolnoma NE strinjam! Ampak to je debata za drugam...
@flet, Pantani, mv, hvala za priporočila in pohvale!
se strinjam za nizanje sedeza. na vprasanje ali lahko kolesarim me je kirurg vprasal kaksno kolo. specialka.
lahko,gorsko odpade zaradi pokoncne drze kar obremenjuje hrbtenico.seveda brez pretiravanja.
operiran pred tremi leti
imam probleme z ledvenim delom že kar nekaj let(5)...pred dobra pol leta sem izvedel da imam discus hernia. zaradi dolgotrajnih bolečin ki so se širile po celi levi nogi sem se z leti začel držati precej poševno. sedaj me rihtajo fizioterapevti.
Zanima me ali je smiselno, da opravim sedaj fitting ali počakam da se težava v celoti sanira( trajalo bo še nekaj časa ker je živec že malo poškodovan), ali lahko naredim fitting že prej. problem je namreć ker imam levo nogo kar precej omejeno glede gibanja.
noga me boli ves čas ko stojim, ko sedim na stolu nimam težav. Ko sem pa na kolesu pa prav pozabim na težave, ker ne čutim skoraj nič.
HVALA!
@gricnik:noga me boli ves čas ko stojim, ko sedim na stolu nimam težav. Ko sem pa na kolesu pa prav pozabim na težave, ker ne čutim skoraj nič.
HVALA!
Ko poslušam kolege z enakimi ali podobnimi težavami, vsi povejo enako. Na kolesu se je še najlažje gibati. Nekateri celo tekmujejo v PSLO, odpeljejo kakšen Gran Fondo ipd.
Vse je bolje, kot pa doma na kavču umrati od bolečin.
gricnik, v primeru resnih težav priporočam BF čimprej. Tako ali tako bo vsak "fitter" imel podatke za naprej, s katerimi razpolaga in na podlagi katerih bo lahko prilagajal pozicijo kasneje.
Sestavi nek plan glede na potek rehabilitacije ter se posledično dobimo nekajkrat v razmaku leta, dveh, v mojem primeru, stroškovno se pa to seveda dogovori kako in kaj glede na naravo težav.
@bodygeometry:Hvala za odgovor. Te koknaktiram v kratkem.gricnik, v primeru resnih težav priporočam BF čimprej. Tako ali tako bo vsak "fitter" imel podatke za naprej, s katerimi razpolaga in na podlagi katerih bo lahko prilagajal pozicijo kasneje.
Sestavi nek plan glede na potek rehabilitacije ter se posledično dobimo nekajkrat v razmaku leta, dveh, v mojem primeru, stroškovno se pa to seveda dogovori kako in kaj glede na naravo težav.
pred kratkim sem bil operiran zaradi hernije in me zanima kakšne so kaj izkušnje tistih, ki se že vozijo po operaciji.
Vozim specialko.
Hvala, LP.