KOLESARSKA KULTURA

Domov > Forum > KOLESARSKA KULTURA

KOLESARSKA KULTURA

SORTIRAJ PO:
mark69 04.05.2009 12:53
Opažam,da so kolesarji skrajno nakulturni.S tem mislim predvsem pozdravljanje.Ko komu pomahaš, ali celo pozdraviš, pri večini ni odziva.Vsi nekam začudeno gledajo, odziva pa nobenega.Pa če ma še slučajno kak dres od kluba, naduvan do fula,da pa o ostalih "šminkerjih" sploh ne govorim.Veliko nas je na cestah in mislim da ne bo odveč, če komu odzdraviš.Jaz bom še naprej pozdravljal, neglede na odziv.
Pa serbus sotrpini[/b]
**pero** 04.05.2009 13:00
Že dolgo srečujem vseskozi take, kot si omenil ti, ki mislijo da jim bo krona z glave padla, če bo z glavo mal pokimal.
Tudi jaz še naprej in bom še naprej pozdravljal. Pozdravim pa različno: največkrat pokimnem z glavo, drugače pa tudi z roko, zraven rečeš še živjo, pa je. ;)
pingwin 04.05.2009 13:04
se strinjam - veliko kolesarjev(kolesark) ne pozdravlja(odzdravlja)
predv sem veliko mlajših...
tudi angelce ne odzdravljajo, očitno jih ata Penko ne pouči prav o vsem :twisted:
vedno pa pozdravi/odzdravi MarkoEX, Robič... :!:

o polemiki pozdravljanja kolesarjev pa imam naslednje mnenje; da vsak ne pozdravi razumem, da ne odzdravi, pa se mi zdi skrajno neotesano, že zavoljo "civilnega" bontona...
Atorz 04.05.2009 13:52
Tak je lajf :) A če peš hodiš, tudi vse mimoidoče pozdravljaš? Pa iz avta tut žmigaš mimovozečim?

Eni pozdravljamo, drugi ne. Zakaj bi se obremenjeval zaradi drugih?
ZigaK 04.05.2009 13:54
Če ni vsako leto ista debata :lol:
dejte se še kej druzga spomnit
porto 04.05.2009 13:55
ja meni se tudi zdi zelo nekulturno da ne pozdravijo... motoristi tudi pozdravljajo.. neka osnovna kultura... jst zmeraj pozdravim ali z roko ali pokimam... jebat ga enii so kmeti...
maticek 04.05.2009 14:21
Jest vse pozdravim, sam sm že mal sit tega, kva šele uni z 10k na sezono... :?
irmaex 04.05.2009 15:07
Jaz sem nardila tud en test s pozdravljanjem nekaj časa nazaj, ki je dal tudi podobne rezultate ... razen pri meni je bil pa ravno profi kolesar (al jih je blo celo več) iz Radenske tisti, ki je pozdravil. Glede na to, da jih je bila cela grupa, sem bila presenečena in vesela, da so mladi tud vzgojeni. :mrgreen:
Večina ostalih pa buli in tud trzne ne oz. te gleda, kot da si z druzga planeta. Res da veliko jih niti ne ve, da je ta gesta običajna med kolesarji.
Naj pa še dodam, da takrat ko sem z Maretom skupaj, pa vsi veselo mahajo. :roll:
brincelj 04.05.2009 15:56
Pred osmimi leti sem bil še "bajker" na motorju, pa je bilo že takrat bolj tko-tko s tem pozdravljanjem. Pa tudi kolegi, ki še vozijo motor pravijo, da je pač zdaj tako! Ko je bilo motoristov še malo, pa je bilo pač drugače.

Danes se z moje strani na kolesu splača pozdravljat samo še naložene bicikle, kje na kakem potovanju, ker je to še edina manj videna stvar. Ko se enkrat ceste napolnejo s kolesarji, to ni več manjšina.

Kako pa bi izgledalo na Nizozemskem, če bi se vsi pozdravljali. ;)
kawasaki7030 04.05.2009 16:08
Pozdrav vsakemu, če se le da, več ko nas vozi lepše zgleda.
Naj pijanci za volani vidijo, da smo složni.
VIAGRA 04.05.2009 16:48
No, naj napišem kako je na našem Severnoprimorskem koncu kar se tiče pozdravljanja. Več ali manj se vse med sabo poznamo - beri tisti ki vozimo še kar dosti. Tako da moja izkušnja je taka, da tisti ki mi ne odzdravijo jih v bodoče ne pozdravljam več. Naj povem še, da je v sosednji Italiji kultura kolesarjev in voznikov boljša kot pri nas. Na žalost. Mislim pa, da bi se morali vsi kolesarji med sabo pozdraviti. A kaj čmo povsod so izjeme, tako da tisti, ki ne pozdravljajo samo kažejo svoj osebni bonton. Pa lepo se mejte in veliko pozdravljajte... 8)
Ich 04.05.2009 17:11
PingWin je napisal:
se strinjam - veliko kolesarjev(kolesark) ne pozdravlja(odzdravlja)
predv sem veliko mlajših...

imam ravno drugačne izkušnje. Sam nmreč spadam med mlajše im moram rečt, da predvsem starejši specialkarji ne pozdravijo, kot čš kaj bom pa temi mulci...
razumem da ne moreš vedno pozdrvt, se vse prehitro odvije, moraš druge stvari pazit,...
đoni 04.05.2009 17:15
A ste slučajno rudarji ali pa šoferji avtobusov, da bi morali ravno vsakogar pozdraviti, sej ne rečem, da tega ne počnem, samo počasi se naveličaš usako minuto z glavo kimat.
PAJDO 04.05.2009 17:33
Se meni zdi,da že vsak,ki ima 5 min. časa vozi motor ali poganja kolo.In vseh teh je na naših cestah polno,sploh med vikendi.Nekateri to delamo za dušo,drugi pa se preseravajo,ker je to že neka moda,da nekaj ganjaš.
Pol pa pridemo do kulture pri taki množici folka na cesti,ki je pač ne moreš najt pri vseh teh osebkih.Ko sem bil mulo sem zelo rad opazoval motoriste,ki so se vsi pozdravljali(blo jih je veliko manj).danes opažam,da se redkokdaj pozdravijo.
Počasi pa to prihaja tudi med kolesaje,ki smo še bolj različni :!:
one too many 04.05.2009 18:08
Za začetek naj povem da so teme o glasbi, knjigah in filmu v Kr' neki.
Meni je zanimiv ta pojav. Gre za nekako soočenje večvrednosti in pomanjkanja samozavesti, ki kulminira v vsakoletnem odpiranju nove teme o kolesarski kulturi.
Poskusimo se vživeti v delavca, ki se popoldne prelevi v kralja ceste/gmajne (yeah, born to be wild!). Nič več mu ni treba z nasmeškom kuhati kave svojemu šefu, za tisto uro ali dve kolikor traja da pride na Pance, Trebeljevo ali Katarino mu ni treba ubogati - skratka kralj na svojem.
In potem pride nek ničvrednež na nekem trekingu ali gorcu. Tak je kot on v službi nula. In ga ne pozdravi! Njega - povsem opremljenega kolesarja! To ni dobro za njegov ego, saj on sedaj dejansko nekaj pomeni. Ta negacija da še vedno ni šef, da je še vedno nula. To ne gre. Gotovo gre za primerek le slabo vzgojenega kolesarja.
Huje je, če ga prehiti (ali pa ga le sreča) nek prepotentnež v dresu kolesarske ekipe. Kot grozen opomin, da nekoč bo te vožnje konec in spet se bo treba vrniti domov in v službo. Opomin da je še vedno samo normalen človek in nič več in nič manj. Opomin da mu specialka (al pa gorc) ni dvignila statusa. Ampak ne, verjetno gre le za slabo vzgojenega kolesarja.

Ali ste kdaj pomislili, da preprosto niste nič posebnega da bi vas MORALI pozdravljati?!
lone_rider 04.05.2009 18:09
Ne pozdravljam kolesarjev brez čelade. Mislim tiste, ki se imajo za kolesarje, ne strice, ki se vozijo med domom in gostilno/trgovino.
ZigaK 04.05.2009 18:11
otm, zanimiva interpretacija
PAJDO 04.05.2009 19:08
Sam smatram pozdravljanje med kolesarji in med motoristi,
kot neki kult pripadnosti in tu ni kaj filozofirat o kakem malem in velikem človeku in je tudi rezultat kaj te je mama naučila :?:
Res pa sem nehal pozdravljati kolesarje brez čelade in tiste nedeljske,ki te čudno pogledajo,ko jih pozdraviš!
jeri 04.05.2009 19:08
To deli OTM! Drugač pa ..moti vas pozdravlanje, ne mot vas pa, da folk meče papirčke od gelov, frutabel med treningi naokol... kr neki! predn se vsi usujete, da tega ne delate, mal pomedte pred svojim pragom, ker takih je kar velik...vsaj jaz jih kar nekaj srecujem!
Efemit 04.05.2009 19:44
Bravo otm!

Samo vozim gorca in skoraj vedno mi "sotrpini" odzravijo ali me pozdravijo.
Pri "ta hitrih" gre včasih res prehitro, a vseeno imam občutek, da tisti "iz škatlice" manj pozdravljajo. Kaj pa vem, mogoče bi jim pozdravljanje povečalo zračni upor ali zmotilo njihovo optimalno frekvenco... ;)
Ban 04.05.2009 19:44
Pr nam na dolenjskem te še najbolj pozdravlja folk, ki je v zidanci in te vabi na deci cvička :D Jst drugač načeloma tud pozdravljam, nekateri odzdravjo nazaj nekateri pa te sam debelo gledajo 8O
MKC 04.05.2009 21:48
pa kaj nekatere tako moti, to da bi morali pozdravljati. saj ni potrebno POzdravljati, lahko pa se vsaj ODzdravi.
me zanima, če bi vam kdo "eno okoli ušes dal" ali bi samo gledali ali bi mu vrnili? :D
Spodobi se, da mu vrneš.
ogi 05.05.2009 09:22
Jaz sem pred leti pozdravljal in odzdravljal, vendar tega ze nekaj let ne delam vec. Tako kot je ze napisal nekdo, zakaj pa bi? Kult pripadnosti? Ja ravno toliko ga imam, kot ga imam do ostalih voznikov, katere prav tako ne pozdravljam ko sem v avtu. Ravno tako kot bi tam blendal vsake 3 sekunde, bi tu lahko kimal in mahal vsake 3 sekunde. Ne hvala. Pa si mislite o tem kar si pac zelite. Ce ima kdo zeljo po mahanju in kimanju, pa ceprav zaradi nekega kvazi kulta pripadnosti, naj pac dela. Jaz pac ne bom, pa ceprav bo mogoce kdo uzaljen zaradi tega. Njegov problem.
Kulta pripadnosti pa prav tako ne gojim... jaz grem na bicikel za svoje veselje, ne pa ker bi cutil neko pripadnost strasno pripadnost do ostalih kolesarjev.
FAUSTO 05.05.2009 09:39
Jaz pozdravim vsakega kolesarja, ker nikol ne vem kdaj bom rabil kako pomoč. Enkrat sem dobil defekt pa mi je crknla pumpa pa se je ustavil tip, ki sem ga kilometer prej lepo pozdravil in prehitel....Posodil mi je pumpo in...sva bila oba prijazna :mrgreen:
BorutV 05.05.2009 10:00
To nima nobene veze s pozdravljanjem.

Če si ti človeka kilometer nazaj prehitel in potem naredil tako razliko, da si imel čas do njegovega prihoda ugotoviti smrt pumpe, je šlo ziher za traktorista. Tisti modeli so pa itak boljši ljudje in bi zato ustavil v vsakem primeru. Vglavnem - brez veze si pozdravil...
_BraneK 05.05.2009 10:03
Tocn tko (kt je reku F)! Ce meni kaj crkne, sem tudi zelo prijazen. Sploh ne gre za kult pripadnosti! Gre za nekaj dosti bolj o-kultnega. Enostavno je ne-kul ne-pozdravljat. Lahko to dojemas kot Anglez, kot znak omikanosti, 'visje' civiliziranosti; ali pa preprosto kot izmenjavo pozitivne energije (dobre zelje), ki jo poznajo od pradavnine preprosta, srcna ljudstva (tudi, ce te potem mislijo pojesti).
Jasno pa ne pozdravljam vsevprek, ce se vozim po mestu. Ne zgleda, mislm, pol bi bil kt en wannabenevemkuga, mislm.
FAUSTO 05.05.2009 10:23
Jaz bom vseeno pozdravil vsakega kolesarja, ki ga srečam na turi in opazim, da je tudi on na turi :mrgreen:
Men se zdi to fajn...če pa mi kdo ne ozdravi pa zmeri pomislim, da me ni opazil, da je preveč zmatran alpa ne upa spustit balance...tko da nikol ne zamerim, skratka.
Najraje pa pozdravljam starejše, ker sem velikokrat slišal od starejših, da so zelo veseli, da jih mlajši kolesarji pozdravljajo...takoj jim je lažje gont so rekli :)
Mlajše pa pozdravljam, ker sem jaz starejši in se mi fajn zdi, da mi odzdravijo...
Najlepše pa pozdravim tiste, k jih prehitim...zaradi vražjevernosti :mrgreen:
crntulipan 05.05.2009 10:37
Na cesti nikoli ne pozdravim, če pa že kdo pozdravi mu vrnem- sicer ne vidim smisla v tem, da bi pozdravil vsakogar na kolesu. Tudi v avtu ne pozdravljam vsakega ki vozi Toyoto

V gozdu, na gorski poti pozdravim vsakega kolesarja, pešca in tudi kakšno rečemo, ponavadi o kakšnih neznanih poteh in podobno
Ninockaa 06.05.2009 09:11
Vem da je tema kolesarska kultura (in ne avtomobilska), ampak morm tole napisat:
če mi je pa kej bolano je pa to, ko tisti v avtih trobijo in hupajo za brezveze. Če vozim skrajno desno, zakaj mi pripeljejo za rit in pohupajo? Da jih slišim? Halooo :evil: skor z bicikla padem madona...
Še bolj bolani so pa tisti, ki pohupajo, ker je pač ženska na kolesu - pohupa, prehiti, gre malo bolj počasi in še pogleda potem nazaj, da vidi kako zgledaš....bolano....kot da se mi bo fajn zdelo, ker je pohupal, ma pejt nekam.....
Ja, drugače pa - glede kolesarske kulture :lol: tut jst vsakega kolesarja pozdravim in odzdravim...pač se mi zdi to kulturno... in se tudi meni ne zdi ravno fajn, če mi kdo ne odzdravi. Se mi pa zdi, da ravno tisti, ki "zgledajo" bolj resni kolesarji (se pravi da je oblečen v nulo-kakšen fajn popisan dres in ima hud bicikl :) ), dostikrat ne pozdravijo...
Razmljivo mi je ne-odzdravljanje edino v primeru, da je nekdo prvič na biciklu in pač tega (še) ni vajen in pa tisti, ki ga prou vidš, da je tok v elementu oz. v treningu, da ne vidi nč okol sebe :lol:
To je samo moje skromno mnenje 8) sto ljudi, sto čudi.....
radomr 06.05.2009 09:35
Kratka gesta - dvig prstov s krmila, pokimanje z glavo, Dober dan ali Hi ob prehitevanju pa res ne bi smel biti problem.

Se je pa tudi meni že zgodilo, da sem bulil nekam v tla in vrtel kot .. in nisem pozdravil.

LP
1 2 3
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI