Presna prehrana

Domov > Forum > Presna prehrana

Presna prehrana

SORTIRAJ PO:
Foxy lady 13.11.2009 17:57
Zanima me, če je morda kdo od kolesarjev/ kolesark presnojedec/ ka?

Če se najde kdo, bi mi lahko, prosim, malo več povedal o svoji prehrani?? Predvsem v času intenzivnih treningov.
Hvala.
MajklNajt 13.11.2009 18:23
"Nič ne škodi, nič ne koristi."

http:// www.beyondveg.com/
Foxy lady 14.11.2009 09:22
Jaz bi raje kaj konkretnejšega prebrala od kakšnega forumaša. ;)
M. Garin 14.11.2009 09:34
Presna, kje si?
N!na 14.11.2009 12:19
Predvsem presna prehrana še nikoli ni bila del intenzivnih treningov.
slavko 14.11.2009 12:29
M. Garin je napisal:
Presna, kje si?
Zadnje čase je ta naš penzionist bolj malo tu gori. :lol: Glede nato koliko je letos gob našel, jih verjetno še sedaj čisti. :mrgreen: Mimogrede upam da Foxy lady gobe je, ker so res dobre. :D
Jurcy1 14.11.2009 12:32
Meni se ideja ne zdi dobra upoštevajoč dejstvo, da želiš pri takšni prehrani tudi trenirati. Treba je jesti vse ter čim bolj raznoliko. ;)
presna 14.11.2009 14:35
Zdravo . Jaz sem bil presnojedec dve leti , samo pravi kolesar nisem bil nikoli. Tako da ne vem kako je s pravim treningim , čeprav vsak zase ve. Počutil sem se ok in bil sem poln energije , zraven sem pa še v rudniku delal.
Zdaj sem presnojedec samo občasno , kakšen mesec na leto , da se očistim strupov itd..

Drugače je pa ta tema že bila tle na forumu nekje.
Foxy lady 14.11.2009 18:59
Presna, hvala za info!
Saj jaz nimam v planu nekih blazno intenzivnih treningov. Je bila morda beseda INTENZIVNO res malo odveč v mojem vprašanju.
Nimam nekih tekmovalnih ambicij, me je pa res zanimalo, kako se telo odziva na presno prehrano in kolesarjenje istočasno.

Sama imam cilj, zdržati na presni prehrani vsaj leto dni. Seveda je marsikaj odvisno od tega, kako se bo telo odzivalo.
Dva moja prijatelja sta na presni že leto in pol in zaenkrat pravita, da se počutita res fenomenalno.

Sem se pa odločila za to iz več razlogov, prvi je zagotovo telesna teža, posledično tudi umiriti svoj pulz, predvsem pa se želim prečistiti vsega.

Bom pa preverila v starih temah, da vidim, če se najde še kdo...
Hvala in lp! :D
zlato 14.11.2009 20:40
Fokxy a si se odločila, za čisto brez mesa?
Foxy lady 15.11.2009 01:33
Zlato, brez mesa sem že nekaj let. Ga ne pogrešam, ga tudi nikoli ne bom.

Če bi kaj pogrešala pri presni hrani so testenine in kuskus.
Kreativc 15.11.2009 01:58
zlato je napisal:
Fokxy a si se odločila, za čisto brez mesa?


Ta je pa nizka za veganko/vegetarijanko, ki se odloča za presnojedstvo.
Foxy lady 15.11.2009 10:42
Kreativc, tega se z leti navadiš in ti postane "ravno" za takšna in drugačna zbadanja. ;) Ponavadi so to ljudje, ki mislijo, da imajo lahko le oni svoja prepričanja in svoj prav, zato si tega res ne jemljem k srcu.

Sicer sem pa odprla temo zato, da vidim, če ima kdo od forumašev osebno izkušnjo s to prehrano, ne zato, da bi brala kaj si mislijo o tem osebe, ki ne vidijo dlje od zrezka.
blum 15.11.2009 11:06
Kar precej mesecev (pač odvisno) boš potrebovala, da si samo telo očistiš. Sicer pa, jaz malo delam na tem, ampak še ne popolno, pač vsaka stvar ob svojem času pride, če ne prej takrat ko te "orng" zvije, pa začneš malo drugače razmišljati...
zlato 15.11.2009 11:20
Foxy lady je napisal:
Zlato, brez mesa sem že nekaj let. Ga ne pogrešam, ga tudi nikoli ne bom.

Če bi kaj pogrešala pri presni hrani so testenine in kuskus.Sory nisem vedel.
lp
Primož Hočevar 17.11.2009 18:08
Foxy lady je napisal:
Zlato, brez mesa sem že nekaj let. Ga ne pogrešam, ga tudi nikoli ne bom.

Če bi kaj pogrešala pri presni hrani so testenine in kuskus.

Tudi jaz sem tega mnenja in ravnotako tudi jaz ne jem mesa, z izjemoma rib(predvsem modre ribe), ker so zdrave in nadomeščajo ostale vitamine in minerale itd, kjer jih drugje iz druge hrane lažje nebi mogel dobiti.

Skratka, da nebi kdo mislil, da sem zato VEGETERJANEC, ker smešno se mi zdi, ko nekdo misli, da si zato, ker ne ješ mesa VEGETERJANEC, ocena je napačna, ker nisem vegeterjanec zato, ker naj bil kak manijak ali vernik ampak zato, KER SE BREZ MESA (predvsem tukaj štejem goveje, svinjsko, piščančje in podobno) POČUTIM BOLJE IN ZATO NIMAM TEŽAV Z ČREVESJEM, ŽELODCEM(Meni osebno otežuje prebavo in ta je pogostokrat počasna, kljub pravilnemu uživanju obroka).
Zanimivo je to, ko se enkrat navadiš hrane brez mesa, se tvoj organizem nekoliko spremeni in naslednjič po nekem dolgem obdobju, ko naj bi sped zaužil meso občutiš nekakšne težave pri prebavljanju tega, ker je tvoje telo bilo navajeno oz. se je navadlo delovanja brez mesa(moja izkušnja). Res pa je, da je treba zato jest veliko druge hrane, da se nadomesti naprimer predvsem železo(ki ga seveda pridobiš najlažje iz mesa).

Uglavnem želel sem povedat, da sem zelo intenzivno kolesaril in mesa nisem prav nič pogrešal, nič mi ni zato manjkalo, bil sem zelo zadovoljen, skratka počutim se veliko bolj zdravega(OPAZNA RAZLIKA).
(ribe jem pa zato da dobim vitamin B12, ki je pomemben za razvoj možganov in živčevja, sicer je ta vitamin pomemben pri odraščanju oz. razvoju v otroštvu, da kasneje v odraslem obdobju nimaš težav v zaostalosti ali prizadetosti živčevja ali možganov. Vitamin B12 se nabere v zalogo in ga imaš lahko kasneje v rezervi za nekaj let, ko pa tega zmanjka se lahko zgodi, da ti škoduje na živčevje, zato je dobro, da se je meso(LAHKO SO RIBE), ker vitamin B12 se ga lahko pridobi le iz mesa.

LP!
mat 17.11.2009 21:22
Presna hrana (sadje) in kolesarjenje gresta prav lepo skupaj. Sam imam sicer samo 3 mesečno izkušnjo, a popolnoma dovolj, da to lahko mirno trdim. Živel, delal in kolesaril sem popolnoma enako kot ob normalni hrani.

Jedel sem izključno sadje in oreščke - slednji so pomembni! Od začetka doživiš nekaj reakcije telesa (čiščenje), kasneje pa se zadeva umiri, shujšaš pa tudi zelo hitro, vsaj jaz sem, čeprav tega nisem/ne rabim :).

Sicer pa ti priporočam knjigo Helmuta Wandemakerja Proč s kuhinjskim loncem, kjer so vsi učinki lepo opisani in pri meni so se točno taki tudi dogajali. Tako, da kar pogumno, ni noben bav bav, niti se ti ni treba omejevati s količino, ješ lahko kolikor ti srce poželi, je pa res, da si ponavadi hitro sit.
specialist 17.11.2009 22:34
Vprašati se moraš, kaj bo potem ko boš nehala s presnojedstvom.
pietro 18.11.2009 03:16
Mater, ste sitni s tem ciscenjem telesa. Ko bi bla vsaj kaksna razlaga za to. Ena navadna vera in placebo efekt! Se malo pa se boste zacel filat z aktivnim ogljem. Pa mi naceloma dol visi za presno- in pesko-jedce. Samo ne razumem, zakaj sploh sprasujejo, kaksen vpliv ima taki verski obred na telo in sport, ce pa ze vnaprej vedo, kaksne odgovore zelijo slisat. Tisti, ki odstopajo od teh pricakovanj, so po njihovo potem pa ciste provokacije. Zato Presna in company, z zelenjavckanjem ste ze na pol poti v nebesa. Brez skrbi. Pogodba se ze printa.

In ja, vsak ima lahko svoj prav. Nic ne recem. Samo vas prav se pri vas konca. Na splosno se pa hudo motite. In nekdo vam to mora povedat, drugac boste zacel se nedeljske shode organizirat in korencek ribat. In prosim, ne mi trobit pa primerjat pocutje vas in tistih, ki na dan pozrejo pol prasica pa tri peteline. Oni se zastrupljajo, vi pa malo manj. Nekje vmes je prav. Smo to ze stokrat predebatiral. Ravno tako kot bi cloveka na antidepresivih z rolco v roki ali v ustih poslusal, kako mu je fajn. Da se pocuti fenomenalno. Pa je to zdravo?

Jejte, kar vam pase. Mi je malo mar. Samo ne govorit, da se telo s tem cisti. Ker se ne. Se ne zastruplja, kot bi se z eno kilo mesa ali cokolade na dan, je pa se vseeno dalec od popolnosti. Na drugi strani crte sicer, a dalec stran.
Riki_ 18.11.2009 05:22
Vidim pietro, da je presna hrana pri tebi pustila težke posledice. :mrgreen:
pietro 18.11.2009 05:48
Ne, Riki. Temu se rece kolikor toliko zdrav um. Razum. :D
presna 18.11.2009 05:55
specialist je napisal:
Vprašati se moraš, kaj bo potem ko boš nehala s presnojedstvom.


Verjetno bo umrla ,stara blizu 100 let. :D
presna 18.11.2009 05:59
pietro je napisal:
Ne, Riki. Temu se rece kolikor toliko zdrav um. Razum. :D


Alo , shodi so že več kot 10 let in ne samo nedeljski.

In ja , telo se ob presni hrani razstrupi , dokazano , tudi od uradne medicine . A si mogoče poizskusil biti presnojedec in ti ni uspelo in zaradi tega toliko udrihaš po tem.
MajklNajt 18.11.2009 07:36
Če dobro premislimo oz., če se vrnemo v daljno preteklost, je narava človeku nudila za prehrano sadje, zelenjavo, lešnike, oreščke. Za pitje vodo, če je pa stisnil sveže sadje ali zelenjavo, pa je dobil še naravni sok. In če se je šel malo roparja, je imel na voljo še med pa jajca. Če se je pa šel lovca, pa meso.
Vse ostalo je plod oz. zvarek človeškega uma, razuma ali našega malega "jaz-a", kakorkoli ga pač želite imenovat.

In, če dobro premislimo je človeško telo popoln stroj. Stroj, ki ga človeški um nikdar ne bo uspel sestavit.
In ne verjamem, da se je tista sila, ki je ustvarila naravo, človeka, celoten kozmos ... sila, ki žene vse človeške organe, ki žene veter ... sila, skozi katero se človek razvija, odraste, ostari .... res ne verjamem, da se je ta sila zmotila glede tega kar nudi človeški živali za prehranjevanje.

Lahko bi še šel globlje, pa ne bom. En je to nardil pred 2000 leti, pa so ga križali ;)
one too many 18.11.2009 12:41
Ali lahko kot presnojedec ješ surovo meso? V mislih imam tatarski biftek, meso za čevapčiče, puranje meso in še kaj podobnega. Ne pa salam. To pa ne.
MajklNajt 18.11.2009 12:58
Ne rabiš se delat bebca. Saj razumeš kaj piše.
Foxy lady 18.11.2009 15:27
@ Mat, hvala ker si se oglasil. Tole z oreščki se zavedam in se jih v času večje aktivnosti tudi poslužjem v večji količini.
Mislim, da se tudi v treh mesecih telo kar lepo očisti, pa naj pietro piše kar hoče.
Wandemakerja sem že našla, je verjetno kar prva knjiga, ki se je posluži vsak svež presnojedec. ;)

Sama že vidim določene reakcije (tudi potenje), je pa res, da imam malo manj energije. Baje je to normalno v prvi fazi na prehodu na presno.

@pietro, si očitno še ena oseba več, ki meša vero s hrano.
A če jem šnicle, potem sem katolik, če ne jem svinjine sem..
Malo si preberi o vsem skupaj(splet ti ponuja veliko informacij), potem pa komentiraj, ker so takšne izjave samo smešne.

@specialist, morda se bom za presno odločila za večno, morda tudi ne, sem pa mnenja, da se po določenem obdobju s presno prehrano začneš zavedati kaj je dobro in kaj ne.
Že to, da rečem ne testeninam, je zame napredek. :mrgreen:

Seveda so se zopet našle osebe, ki si ne morejo kaj da nebi svojih kompleksov sproščali tudi na forumu.
Sama nikoli nisem nikogar silila kaj naj je, tudi nikoli presedala s tem česa naj ne, zato je toliko bolj žalostno, ko vidim, da se nekatere osebe enostavno ne znajo sprijazniti s tem, da si nismo enaki.
Hvala vsevišnjemu, da je temu tako in ima vsak pravico jesti tisto kar ga je volja.

Saj tisti, ki se mu zdi vse skupaj trapasto, lahko enostavno preskoči to temo.
Ostali pa ste še naprej dobrodošli s svojimi izkušnjami. :)
pietro 18.11.2009 17:03
Foxy, ni govora o ze obstojecih verah. Zacenjate novo. In to samo na podlagi tega, da vam zdravnik, potem ko se en mesec nezdravo prenazirate, svetuje 1 teden zelenjavckanja. Vi pa kar do konca zivljenja. Se malo pa boste do konca zivljenja na postu. Ker tud to doktar kdaj pa kdaj predpise. Pa bo ze dobro, ce malo podaljsate. Se enkrat. Zaradi mene lahko jeste, kar hocete. Vendar ne zavajajte ljudi, ker presna hrana ali vegeterijanstvo nikakor ni boljse od zmernega, zdravega in uravnotezenega prehranjevanja! Pa ce se vsi po vrsti postavite na glavo.
blaz 18.11.2009 17:25
Da se še jaz malo umešam tuki, ker mi je dolgcajt :mrgreen:
Svoj glas dam vegeterjanstvu in tistim, ki uživajo mešano hrano. Nikakor pa ne samo presni hrani. Dokazano je,kar je že tudi pietro omenil, da takšen režim na dolgi rok 100% ni ustrezen za človeka.
Enkrat se živi potem poskusite, če vam je sadje in surova zelenjava tako ušeč.
pašta bolognese ali piščančja prsa na žaru so zakon zraven pa kakšna sveža solata njami.
Pa, da še malo dregnem v drugo smer.Veste, da kombinacija OH in B naj bi baje povečevala ph kislosti telesa?
In še nekaj sem se spomnil. Se spomnite kako je pokojni dr.Drnovšek zagovarjal alternativo in verjetno tudi na razno razne zelenjavne diete.No, proti koncu svojih dni je javno povedal, da splošna oz. znanstvena medicina nudi največje možnosti za ozdravitev.
killer 18.11.2009 18:00
kaj pa je presna hrana ce smem vprasat??
bolj mastna ???
1 2 3 ... 18
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI