potovanja s specjalkami

Domov > Forum > potovanja s specjalkami

potovanja s specjalkami

SORTIRAJ PO:
Kekec_ 03.12.2009 18:34
pozdrav!

zanima me, ali se da s specjalko it na 10 dnevno potovanje brez spremljevalnega vozila, kajti jaz in xPubec iz tega foruma nameravava it z kolesi iz slovenije do črne gore, bolj natančno do skadarskega jezera. večinoma je že vse zmenjeno in še ni prišlo do zapletov ampak na žalost še nikoli nisem videl nikogar ki bi brez spremljevalnega avta s specjalko vozil 10 dnevne ture, veliko jih je na treking kolesih z desetimi torbami na vseh možnih koncih. je morda kakšen poglaviten razlog da ne hodijo na take ture s specjalkami in kje potem tiči problem ali samo jaz premalo poznam ta svet?

pa če ima kdo kakšen nasvet je dobrodošel :P
slavko 03.12.2009 18:57
A ni tvoje specialke malo škoda, da bi jo dodobra založil? :ups: Sicer je pa dobra rešitev gorec, in tanjše gume. Sam sem se tako potepal cel teden. Ali pa kar široke gume pustiš. Res gre počasneje, toda boš lahko vmes še kam zavil, kar s specialko sicer nebi mogel. Razen če vama je v planu, da bosta vseskozi vozila po asfaltu.

Pomojem so pa problem gume, in nizka drža na kolesu. Pa moraš vedeti, da bosta verjetno obtežena s nekaj desetimi kilami dodatne teže. Odvisno koliko nameravata voziti s seboj. Pa še nekaj je. Slabe ceste. Bosta morala res lepo cesto izbrati, če bosta želela tovoriti na jug s specialko. :)
Kekec_ 03.12.2009 19:04
gorc odpade. ker bi rabil 1 teden več, teže pa tudi nebo 10 kg. ker ne rabiva s seboj nič za kampirat, le najnujnejše za preživet. peljalo se bo pa samo po asfaltu. pa seveda gume debeline 23mm.

glede kolesa se pa bojim da zdrži 3x tolko kot jaz :D
slavko 03.12.2009 19:20
Dobro sta se zmenila. Sej jest sem tut na koncu opustil tiste torbe, in prisegel le na najnujnejše. :D Dovolj je že ena spalka, in kaj keša, nekaj cunj in to je to. Pa upam da gresta enkrat poleti, ko res nebosta veliko potrebovala.
TEX 03.12.2009 19:33
Edina varijanta ti je nahrbtnik, notri pa samo najnujnejsa oblacila ,se kak inbus , spanje pa privat sobe. To je to , ajde se fotoaparat ,ta je tako majhen.
Najtezje se je itak spravit od doma. ;) :)
blum 03.12.2009 19:36
Kekec_ je napisal:
gorc odpade. ker bi rabil 1 teden več, teže pa tudi nebo 10 kg. ker ne rabiva s seboj nič za kampirat, le najnujnejše za preživet. peljalo se bo pa samo po asfaltu. pa seveda gume debeline 23mm.


Si pa komplikator! A greš na dirko ali popotovanje?
Že zavoljo 10 dnevnega popotovanja ti bo hrbtenica veliko bolj hvaležna, če boš šel z gorcem. No, stori kakor češ!
blum 03.12.2009 19:45
Kekec_ je napisal:
do črne gore, bolj natančno do skadarskega jezera.


Maš pa od Virpazarja po stari cesti do jezera zelo strm in dolg klanc, tam ti zna biti žal, da maš specijalko!
xPubec 03.12.2009 20:16
blum, glede specialke je zadeva že dokončna :) Jaz osebno si sploh ne znam predstavljat da bi moral 1000, 1500km voziti "po traktorsko".
slavko 03.12.2009 20:27
Kaj če bi vidva najela kombi, in kakšnega frenda za voznika? Mislim da bi bila to kar vredu opcija, za cestno kolo. Kajti ko hrbet zaboli zna biti hudič. Nahrtbnik pa tudi ne more biti prazen. Sam sem obe opcije že izkoriščal, sedaj mi enkrat ostane samo še kombi podpora. :D

Evo še dokaz da ne nakladam tja v tri dni. Jaz in moj bratranec. Bom pa enkrat še druge fotke pofotkal, kako izgleda tako popotovanje z nahrbtnikom. :lol: Realno gledano če niso največji problem finance, bosta tako še najhitrejša, če se vama gre tudi za hitrost.
blum 03.12.2009 20:37
Virpazar



Skadarsk o jezero



Gogi 03.12.2009 20:43
http://www2.arnes.si/~ikov se/
JakaKk6933 03.12.2009 21:53
Pomoje je zadeva z dobro organizacijo povsem izvedljiva. S sabo vzameš samo najnujnejše, večino stvari nabaviš sproti, spiš pa po sobah.
Bistvo vsega je dober načrt. Na blef se tega raje ne it.

Tisto malo prtljage daš lahko na prtljažnik, ki se pritrdi na sedežno oporo (uporabiš kak lahek nahrbtnik). Opcija je še torba na balanci, da se teža nekoliko razporedi.

Izvedljivo, a po moje že malce ekstremno. Sem pa tudi sam razmišljal, da bi se nekoč lotil kaj takšnega...
muzikant 03.12.2009 22:03
Jaz sem lani vozil 6 dni po Avstriji, letos pa 7 dni do severnega morja v Nemčiji. Z specialko, sam z nahrbtnikom. Sabo sem imel le oblačila, rezervno zračnico, tlačilko, pribor za montiranje zračnice, fotoaparat, denar in dobro voljo. Hrano sem kupil v hoferju sproti, spal v privat sobah, nič nisem naprej rezerviral. V septembru in oktobru je bil moj potopis Z biciklom do severnega morja v ptujskem tedniku in še verjetno bo v reviji Ognjišče in časopisu Večer. Če te še kaj zanima vprašaj. Lep pozdrav
muzikant 03.12.2009 22:07
Z specialko nič ni narobe, je super vožnja, če hočeš hitro ali pa tudi potovalno počasi. Pač ne pelješ v vsako vukojebino po makadamu, vidiš pa vseeno veliko lepega sveta, ki ga z nobenega avta ali kakšnega drugega potovalnega sredstva. veliko več možnosti imaš komunikacije z prebivalci tiste pokrajine in lepih fotk in to je na koncu največ vredno.
sales 03.12.2009 22:18
Fantje pazite lahko se zasvojite z daljšimi turami, lahko se zgodi da po vrnitvi domov specijalko postavite v kot in kupite treking koloin torbe in vse ostalo kar spada zraven.In še to kasneje po par daljših kolesarjenih se lahko zgodi da klasičen kolo zamenjate za ležeči tricikel oziroma prevozno sredstvo na človeški pogon, ni boljšega za daljše kolesarjenje, preizkušeno.

vso srečo na poti!!
Web 04.12.2009 01:35
Speialka ali gorc v končni fazi vama je vseeno :). Samo da se odpravita potem pa se začne prava pustolovščina. Jaz sem letos "obdelal" turo do Dubrovnika (vmes sem obiskal še skoraj vse) otoke in nazaj v 14 dneh (2200km kolesarjenja). In to z gorcom.

Potoval sem "lahek". Imel sem 28l Camelback nahrbtnik, armaflex in spalko. S seboj sem vlekel še Nikon D50 in en kup dodatne opreme za polnjenje baterij in telefona :) (to je bilo 50% prtljage). Vsekakor pa zna potovanje s specilko predstavljati kak problem na slabših cestah, ker ne pričakovat preveč dobrih cest :). Prav tako pa zna hrbtenica se s časoma precej pritoževati., kajti nekaj dni zapored na prisiljeni specialkarski drži z ruzakom zna postati boleče. Mene je mojemu traktorju proti koncu že pošteno "zjahalo" :).

Toda kakorkoli se bosta odločila, bosta zagotovo uživala. Tako potovanje je NEVERJETNO. Kdaj se pa odpravita?
FOE 04.12.2009 06:43
Da se odlično odpeljat. Jaz sem improviziral s posebnimi platičnimi nosilci katere sem pritrdil na specialko da se ni nič poškodovalo na te pa privil lahek prtljažnik. Mojster mi je prikrojil torbe za kolesa da so bile precej manjše od standardnih tako da sem zreduciral prtljago na najnujnejšo tam okoli 6 kg. Največ je seveda stvari za kolo. Obvezno nekaj zračnic, krpice, lepilo, kakšna sajla, rezervni zložljiv plašč ali pa raje dva, mazivo, lahko orodje.....Obleko boš vmes kaj zapral tam kjer boš prenočeval zato si pa moraš narediti dober načrt in do prenočišča vsak dan priti. Jaz si vedno vse naprej rezerviram potem pa do tja moram priti pa če po vseh štirih. Do zdaj mi je vedno uspelo, pa tudi če me je cele dneve pralo. Vožnja s
specijalko je razmeroma hitra zato si lahko privošćiš daljše
dnevne časovnice, na lonce, šotore, gorilce in ostalo kramo
pa v tem primeru raje pozabi, ker drugače to ne bo to. Pa
srečno pot in veliko užitka.
xPubec 04.12.2009 06:47
Web, lepa tura! Bova pa midva vsaj nahrbtnike imela precej lažje :)

In pa, v načrtu je prekolesariti le 150 do največ 200km dnevno, pa še to v dveh etapah (zjutraj, zvečer), ostalo pa bo hrbtenica nekako deležna morskovodne terapije.
specialist 04.12.2009 10:30
Mene pa neki zanima. Se pravi vsak dan bi prekolesarila neko etapo, ja samo prej bi si verjetno za celo pot na internetu po turistični karti pogledala kje so turistične destinacije, oziroma neke vrste hostli, sobe za prespat, no in kaj bi se zgodilo, da bi se proti večeru približevala neki destinaciji, potem ko bi pa prišla do nje, bi vama pa povedali da imajo vse sobe polne, mislim kaj pa potem, spanje pod nebom ? Kaj če bi bil dež tisti dan ? Samo tako razmišljam, ker se strinjam z onim gor ko pravi da je najpomembejša dobra organizacija in kak plan B če je mogoč.
Sploh pa bo verjetno najbolše, če se posvetujeta z nekom ki daje čez take ture, da vama v nulo pove, kaj rabita s sabo in kakšne predvsem neprijetne situacije se dogajajo oziroma se lahko zgodijo na taki turi, da se pripravita nanje.
blum 04.12.2009 12:14
Specialist, sej fanta se ne zavedata sploh kakšen užitek je potovati z gorcem ter cestnimi gumami, ter s seboj voziti vso kramo; od šotora, spalke itd, itd...

In pa, kot sem že napisal, predvsem se morata odločit ali gresta na "dirko" ali na popotovanje.
SODROVC 04.12.2009 12:18
Specijalka je čist OK za taka potovanja. Preden so prišli "ven" gorci, se je potovalo le s takimi kolesi. Se tudi še sedaj, samo pozoren je treba biti na to. Ken Kifer (na žalost že pokojni ameriški popotnik- ubil ga je pijan voznik), je tudi popotoval s specijalko. Balanca nudi več veriant položaja rok, kar sčasoma prav pride. Kar se tovorjenja nahrbtnika tiče: malo je še znosno, več pa... Raje si oglejta lahke Topeak prtljažnike in torbe za specijalke. Imam tak komplet sam, pa paše tudi na gorca.
Sedaj se dobi Cr-Mo specijalke že za majhen denar, ~ 150?, pol pa samo še gasaaa. ;)
Zakaj se dandanes potuje z gorci ali s treking kolesi? Ker pač ljudje ne kompliciraji in si ne delajo brezpotrebnih stroškov in uporabijo tisto, kar imajo. Denar, ki bi šel sicer za nakup kolesa, raje poradijo za nakup dodatne opreme in samo popotovanje.
PS: pa lepo popotovanje vama želim.
slavko 04.12.2009 13:44
Se strinjam s Specialistom. Sam brez spalke nisem šel nikamor. Enkrat sem v Italiji tolik oz užitkom gonil bicikel, da me je sredi ničesar ujela noč. :mrgreen: Potem sem pa pod cesto prespal ker je bil ena taka streha proti plazovom. Dež lil kot iz škafa, jaz sem se pa lep ona suhem zleknil v spalko, in do jutra spal kot otrok.

Fanta vam povem, tudi to je treba sprobat. :P :lol: Blum pa tut prav ker pravi da je užitek. Nekaj morata vedeti. Vedno se najde kakšna streha podvoz, senik kamor lahko rukneta spalko, toda če pa nimata še te dodatne opcije bosta pa v riti, če bosta računala le na sobe. :ups: Sej spalke so danes čisto lahke, in jo samo nekam na bicikel navežeš pa je.
xPubec 04.12.2009 14:16
Specialist, ja, vsak dan bova prekolesarila neko etapo, za vse podatke v zvezi s potjo bo skrbel Garmin, pa še kakšni prednatisnjeni papirji z neta :)

Greva pa takoj v začetku junija, ko še ni turistična sezona v takšnem stadiju, da bi bila prenočišča polno zasedena. Pa tudi garmin ima shranjenih ogromno prenočitvenih točk.

Glede nasvetov izkušenih pa: prav s tem namenom sva odprla to temo :)


SODROVC, hvala :)
majski 04.12.2009 15:04
zanimiv članek s potovanja Ptuj -Črna gora

http://eurobikesp ica.si/Nostalgija.html
migaj 04.12.2009 15:54
xPubec je napisal:
Greva pa takoj v začetku junija, ko še ni turistična sezona v takšnem stadiju, da bi bila prenočišča polno zasedena. Pa tudi garmin ima shranjenih ogromno prenočitvenih točk.

ravno to sam imel v mislih tudi sam :ups:
Kekec_ 04.12.2009 18:13
jaz sem že od začetka razmišljal od rugačni varjanti prevažanja prtljage kot z nahrbtnikom. kaj pravite na tiste prtljažnike ki se pritrdijo na sedežno oporom ker navadnega pritljažnika se ne da dat na specjalko če jaz kaj prav zastopim. če bo plac bom vzel s seboj kakšno majhno lahko spalko

pa gotovo bova večino prenočišč že vnaprej rezervirala tako da s prenočišči nebo težav, sploh pa ne začetek junija..1 mesec pred začetkom sezone

SODROVC..hvala za ZS
Stelvio 04.12.2009 20:09
Kekec_ je napisal:
kaj pravite na tiste prtljažnike ki se pritrdijo na sedežno oporom ker navadnega pritljažnika se ne da dat na specjalko


tudi na specialko se da čist ok namontirat zadnji prtljažnik, na nosilni vijak čeljusti zadnje zavore namestiš ploščico, na katero ga potem priviješ, pa na zadnji stranski cevi počiva. Variant je veliko. tista s podsedežno ma pa mal omejeno nosilnost.

kakšno manjšo spalko bi pa jaz tudi junija vzel, zlasti če bojo kakšne koče v igri
srečno
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI