pomanjkanje železa

Domov > Forum > pomanjkanje železa

pomanjkanje železa

SORTIRAJ PO:
vane 04.02.2010 09:55
Po pregledu pri zdravniku, mi je bilo ugotovljeno, da sem pokuril skoraj vse zaloge železa.Zanima me , če je imel kdo ali ima te težave in kako jih je rešeil.
Mitja 04.02.2010 10:02
Železa ne moreš pokurit, razem če na vsakem treningu dobesedno krvaviš :D
Napiši vrednosti železa in Feritina.
popay 04.02.2010 10:05
Končno nekaj pametnega tu gor :D
Napiši kaj več, kakšne simptome si imel, je to bil preventivni pregled, ostala krvna slika...

LP
miha- 04.02.2010 10:34
Bi jaz samo to dodal, da so preiskave železa ene najbolj nenatančnih preiskav.

Bratu je Adria lab pokazal da ima premalo železa, čez dan v zdravstvenem domu pa, da ga ima preveč...
Toliko v opozorilo.
JakaKk6933 04.02.2010 10:36
Vsekakor zanimivo branje je članek o železu v človeškem telesu na Wikipedii.

Zanimiv o, da vsebije človeško telo 3-4g železa, od tega ga je okoli 2,5g v hemoglobinu. Na dan ga moški izgubi okoli 1mg, ženske pa 1,5-2mg (če ni prisotnih bolezni). Ga pa telo reciklira - rdeče krvničke sčasoma odmrejo in telo njihove odpadne snovi uporabi za gradno novih.

vane, bil si pri zdravniku ter ti ni povedal kaj moraš uživat in počet, da se bo stanje normaliziralo? To mi sploh ni jasno...
blaz 04.02.2010 11:01
Si imel premalo železa v krvi ali feritina (zalog železa)? Feritin NI ENAKO železu.
heros 04.02.2010 11:58
jej rdečo peso in pršut, pa bo.
vane 04.02.2010 12:45
Imel sem premalo zaloge železa v krvi!
blaz je napisal:
Si imel premalo železa v krvi ali feritina (zalog železa)? Feritin NI ENAKO železu.
blaz 04.02.2010 13:05
heros je napisal:
jej rdečo peso in pršut, pa bo.

točno to. Sam bi še dodal dcl terana pred spanjem. Zraven kosila pa kako "umetno"železo pojest. Ampak o tem se raj pogovor z osebnim zdravnikom. Razpon feritina je 20-300 mikro gramov/ L krvi.
Organizem je zelo dovzeten za železo, da se ne boš sedaj "filal" z železom. Potem bog ne daj mimo magneta hodit :)
scottscale 04.02.2010 14:35
glede krvnih raziskav je bolj za zaupat Adria labu, kot pa kvazi osebnim zdravnikom !

;)
andro1 04.02.2010 14:38
scottscale je napisal:
glede krvnih raziskav je bolj za zaupat Adria labu, kot pa kvazi osebnim zdravnikom !

;)

Glede na to, da tudi Valar tja očitno hodi, bi tud jst njim zelo zaupal oziroma jim zaupam, ne bom delal pa reklame, vendar ponavadi v zdravstvenih domovih ne testirajo S Feritina ampak imajo možnost testirat samo železo.
miha- 04.02.2010 16:23
scottscale je napisal:

;)

Za vrednosti železa so nasplošno najbolj nenatanče preiskave.
Zdaj komu bolj zaupati je stvar posameznika.

Npr. moji testi za kontroli TSH pred mesecem dni: Adri Lab 7 (preveč), naslednji dan Klinični center TSH 3( s tem,da je bilo preverjeno se T3 in T4, ki sta bila v normali).
Počutje odklično zato nekako bolj zaupam KC.

LP
andro1 04.02.2010 16:31
miha- je napisal:
scottsc ale je napisal:

;)

Za vrednosti železa so nasplošno najbolj nenatanče preiskave.
Zdaj komu bolj zaupati je stvar posameznika.

Npr. moji testi za kontroli TSH pred mesecem dni: Adri Lab 7 (preveč), naslednji dan Klinični center TSH 3( s tem,da je bilo preverjeno se T3 in T4, ki sta bila v normali).
Počutje odklično zato nekako bolj zaupam KC.

LP

Železa ali S-Feritina?Je pa baje tudi odvisna vrednost od dehidriranosti/hidriranosti telesa ;):), zato lahko varirajo rezultati ;). Zaloge feitina naj bi si meril zjutraj vedno približno ob isti uri in baje najbolje tudi tešč za biokemijske raziskave, ni pa nujno.
miha- 04.02.2010 16:37
@andro1 za zelezo naj bi bile nenatančne.
andro1 04.02.2010 16:44
miha- je napisal:
@andro1 za zelezo naj bi bile nenatančne.

To je pa tisto kar sem v prejšnjem postu napisal ;). Vsaj naj bi bilo ;).
mojca81 08.02.2010 20:08
Železo se dobro absorbira iz hrane, če zraven dodamo nekaj vitamina C. Npr. zraven na pol pečenega žrebičkovega zrezka poješ še nekaj svežih zelenih paprik. Nikakor pa ne uporabljaj Fe pripravkov v obliki tablet, sirupov... in pripravkov vitamina C skupaj. Dokazano povzroča raka na želodcu.
Iz hrane pa se vsega skupaj premalo absorbira, da bi imelo tak učinek.
Dober način da si napolniš zaloge Fe. je tudi melasa. To je stisnjen sok sladkornega trsa, nerafiniran seveda. Kot rjav sladkor, samo da je v obliki sirupa. Dve žlički si lahko zmešaš v napitek po športni aktivnosti. Ali pa uporablješ namesto sladkorja. :D

Vsebnost rudnin v 25g (2 polni čajni žlički) Kalcij 671 mg, Magnezij 214mg, Železo 22,3mg, Kalij 2421mg

Hranilne vrednosti v 100g:

Energijska vrednost 288 kcal
Beljakovine 2,1g
Maščobe 0,2g
Ogljikovi hidrati 69,4g
rockhoper 08.02.2010 20:33
Vrednosti železa čez dan zelo nihajo in so najmanjše okrog poldneva. Za celovit pregled vrednosti železa je najboljše narediti nekaj zaporednih meritev zjutraj na tešče vedno ob istem času .
Na vrednost železa tudi zelo vpliva CRP( navidezno zniža Fe) ki je najhitrejši pokazatelj vnetja-CRP pa hitro raste in tudi hitro pade.Od tukaj tudi lahko pride do velikih odstopanj v izvidih!
Za feritin pa ni nujno da si tešč, samo na odvzem krvi pa tudi ni dobro hoditi takoj po obroku saj takoj po obroku narastejo trigliceridi in je serum lipemičen , kar pa moti preiskavo. :!:
Dreja 09.02.2010 08:33
Nikakor pa ne uporabljaj Fe pripravkov v obliki tablet, sirupov... in pripravkov vitamina C skupaj. Dokazano povzroča raka na želodcu.

mojca81... to res drži? Hm, ker jaz sem imela tudi kr precejšnje probleme z železom (+feritin, + hemoglobin) in so mi dajali te Fe tablete. Zraven pa sem popila kak vit C al pojedla pomarančo, kivi...to ne bi smela ali kako?

No, naj še povem, da mi te tablete niso prav nič pomagale (slaba absorbcija) in se mi je vse skup šele popravilo, ko sem zmanjšala športanje (beri: nosečnost ;-) ... S potenjem se precej Fe izloča...veliko jih pravi, da pomaga teran (ga skuhaš in ohladiš ter piješ kot sokec).

LP!
kolesko 09.02.2010 09:15
Vrednost železa ti nič ne pove, je pa čisto odvisna od prehrane, naprimer da en dan prej poješ kako tableto z Fe maš drug dan na testu večje vrednosti.
Testiraj se za S-Feritin, ki pa ti pove koliko je zaloge železa v krvi.
Nejcc 09.02.2010 09:36
men mamica prav d nesmem skup jest stvari k vsebujejo železo pa mlečnih izdelkov, saj potem baje ne pride do absorbcije železa. Mam pa feritin 28, kar je že kr kul, če sm ga meu par let nazaj 18.
mojca81 09.02.2010 10:06
Dreja,
sama nisem zasledila strokovnega članka na to temo,čeprav se s hrano profesionalno ukvarjam že nekaj let. imam pa prijateljico farmacevtko, ki dela v laboratoriju in proučuje vpliv hrane na absorpcijo zdravil in je pred nekaj dnevi prebrala čisto novo znanstveno študijo o tej temi. Pogovarjale smo se ravno o dozah vitamina C, kakšne je priporočena, kakšna pa resnično zaleže in potem je še posebej poudarila kombinacijo Fe in vitamin C. Seveda samo če sta oba umetna pripravka, za kombiniranje hrane s temi nutrienti to ne velja. Nič ni povedala koliko časa bi moral to jemati in v kakšnih dozah. Če te zanima cela študija piši na o.s. jo bom prosila za podatke.
blaz 09.02.2010 10:10
Nejcc je napisal:
men mamica prav d nesmem skup jest stvari k vsebujejo železo pa mlečnih izdelkov, saj potem baje ne pride do absorbcije železa. Mam pa feritin 28, kar je že kr kul, če sm ga meu par let nazaj 18.

absorbcija se totalno izniči ali se samo poslabša? Po treningu dostkrat popijem jogurt pa kako železo v kapsulah, zraven dol spravim.
mojca81 09.02.2010 10:19
Zmanjšuje, odvisno od tega kakšen mlečni izdelek ješ.
Ibuho 09.02.2010 10:21
vane je napisal:
Po pregledu pri zdravniku, mi je bilo ugotovljeno, da sem pokuril skoraj vse zaloge železa.Zanima me , če je imel kdo ali ima te težave in kako jih je rešeil.

nizka stopnja zeleza v telesu se nic ne pove. ce se pocutis v redu, nic utrujen, potem je ok. eni delujejo normalno pri zelo nizkih vrednostih zeleza v krvi.

ce si pa utrujen, zaspan, ipd. jemlji naravno in umetno zelezo. sam sem imel enkrat hude probleme zaradi tega po vecjem naporu. tezavo sem resil tko, da zdaj redno pijem zelezov sok, ki ga kupis v lekarni in jem vec mesa kot prej, meni najbolj ustreza govedina.

stanje zeleza se izboljsa le na dolgi rok v nekaj mesecih zaradi slabe absorbcije.

aja,absorbcija se poveca, ce istocasno jemljes C vitamin (limone, ipd.) kot je ze nekdo napisal.
alen_ 09.02.2010 11:02
tudi sam imam vsako sezono probleme s slabokrvnostjo. Ko se te težave pojavijo to takoj opazim tudi na svojem počutju (utrujenost, glavoboli, zelo slaba regeneracija po treningih...). Nekateri smo h temu preprosto nagnjeni in razni dodatki prav nič ne pomagajo če zraven ne počivaš. (sam tudi stalno jem železove tablete, veliko mesa in mi ne pomaga kaj dosti).
krawl 09.02.2010 11:03
Jaz iz svojih izkušenj odsvetujem tablete - ko se namreč našopaš z železom je reakcija organizma da ga še hitreje izloča: potem se začne začaran krog slabokrvnosti in goltanja tablet in si hvaležna stranka farmacije.

Ustrezna prehrana: govedina, jetra, suhe slive...in poplakneš s teranom - to je to.
ziva 09.02.2010 15:42
Tle vse mecete v isti kos:
S-zelezo je kolicina zeleza v krvnem serumu, ki dnevno lahko zelo niha in zato ni najboljsi pokazatelj realnega stanja.
Hemoglobin je najboljsi pokazatelj trenutne kolicine zeleza v rdecih krvnickah - spodnja meja je za zenske 120 in za moske 130.
S-feritin v krvi pa je premo sorazmeren z zalogami zeleza v jetrih in vranici in je zato dober pokazatelj zalog v telesu. za normalno funkcioniranje naj ne bi bil pod 30, ce hoces resno trenirat pa ne bi smel pasti pod 50. Ce hocces zanesljive podatke o zalogah pa je fajn preverit se vrednost CRP, ki je pokazatelj vnetnih procesov v telesu. Ce je CRP povisan, je lahko visoka vrednost feritina lazna.

Zdaj moras pa povedat, cesa imas premalo in koliko.
KAVITATOR+ 09.02.2010 17:55
gledam izvid od lani( dohtarski pregled za sluzbo)...ni nič Feritina :roll:
Hemoglobin je 166
Na podlagi česa hematokrit določijo?..ki je najbol pomemben za performense

da ne bo offtopic
ziva 09.02.2010 18:06
Feritina niti ne delajo vsi laboratoriji, ni del rutinskih preiskav. Nekateri sploh delajo samo teste TIBC.
Hematokrit je pa volumski delez rdecih telesc v krvi. Potem mas pa vecinoma na hemogramu se sotale faktorje, ki so izracunani na podlagi vrednosti hemoglobina in hematokrita - glej http://www.abczdravja.si/ pdf/07januar11.pdf
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI