gorski vzponi/prelazi po Evropi

Domov > Forum > gorski vzponi/prelazi po Evropi

gorski vzponi/prelazi po Evropi

SORTIRAJ PO:
Floyd 31.03.2004 21:57
Zanima me ce ima kdo kaj informacij o kaksnih kul vzponih v Alpah al pa Dolomitih. Sem mal brskal po netu pa nc oprijemljivega.
Lahko je tudi kaksna gorska tura v Avstiji oz. Italiji pa ni prav dalec in bi se dalo naredit enodnevni izlet.

Za Grossglockner vem in ga je treba letos zvozit k more bit dost kul. Na Passo Di Stelvio sem biu pa lani in je blo zakon. Daljsi je vzpon bolje je, pa cetudi asfalt. No ce kdo kaj ve, oz. je ze bil so informacije dobrodosle.
CHEF860 31.03.2004 23:01
Ja, Grossglockner je kul. Eni štartajo iz Heiligenbluta, ampak to je brezveze, si že par sto višinskih metrov više. Jaz sem štartal iz Linza (ali Lienza, nikoli ne vem) in vse do Edelweissspitze, potem pa čez v Kaprun.

Sem že pisal o tem, da sem mel srečo, ker je bila takrat cesta zaprta za promet. Mesec za tem je šel še fotr s frendi, pa je bla gneča...
pluto 01.04.2004 06:43
Odvisno kakšne informacije glede vzponov iščeš. Glede samih profilov (se pravi dolžine vzpona, višinske razlike) je na netu kar precej zelo dobrih strani.

Če planiraš za te vzpone porabiti dopust oz. malo več časa (recimo od 7-14 dni) je najboljša varianta, da prevoziš najprej Dolomite. Tudi po švicarskih Alpah je super vozit. Ostane še najmanj Francija s Pireneji, pa Avstrija seveda.

Če je kakšen kandidat za letošnjo julij oz. avgust za turo po francoskih oz. italijanskih Alpah naj se javi, lani sem zaradi blazne sreče ostal doma.
CHEF860 01.04.2004 08:10
Doma imam odlično knjigo "Grosser Alpen Strassen Fuhrer", achtzente Ausgabe, izdal pa jo je Denzel, če prav gledam. Notri so opisi, preprosti zemljevidi cest in višinski profili, kjer celo piše naklon na posameznih delih. Pa še nekaj slik, žal črno-belih.

Nekje poišči to knjigo, če boš pazil, ti jo za kakšen teden tudi jaz komot posodim.
Uporabnik ne obstaja. 01.04.2004 12:13
Floyd tuki maš neki linkou k boš velik prelazou gor najdu :!: pol k najdeš prelaz ga poiščeš na zemljevidu, najdeš najbližje mesto, smučarski center, al kej podobnga in greš na netu poiskat njihovo stran in jim za več informacij pošleš mail :!: upam da je to to kar te je zanimal :D
http://www.quaeldich.de/PaesseDirekt.shtml
www.salite.ch
http://www.cyclingcols.com/
http://www.komcycling.com/
http://www.cycling.uk.net/alps/index.htm
http://www.eurocols.com/
Floyd 01.04.2004 22:02
Ej CHEF, al je bla to slucajo cesta zaprta na Grossglockner, al je to vsako leto na dolocen datum, kakor pri nas Vrsic, pa tudi na Stelvio je enkrat na leto odprto samo za kolesarje č Ker ce mas polno avtomobilov tud ni prov fino gont u breg. Sem brskal pa ni nic omenjeno razen da majo eno festo motor-bajkerji.

Se pa strinjam da se iz Heiligenbluta ne splaca startat. Najbolje je startat iz Kaprunske smeri iz okol 700m nadmorske, sam pol bi sel jest po isti stani dol do avta. Razen ce nimas s sabo soferja da pride pol pote... :)
CHEF860 01.04.2004 22:07
Flojd, če mene vprašaš, je vzpon iz Linza (Lienzač) lepši, ker so lepši razgledi, Heiligenblut je tud zelo lep kraj. Je pa res, da se spusta bolj malo spomnim, ker je preveč letel. Iz južne strani je fino tudi zato, ker lahko vmes pičiš tudi levo na Franzjosephs hohe in se potem spustiš nazaj, baje je tudi lepo.
Takrat smo šli mi gledat SP v MTB v Kaprun. Mamo avtodom, pa sta šla fotr in sestra čez s tem jajcom, jst pa z biciklom, tko da je bla idealna varianta. Na omenjeni Franzjosephs hohe nisem bil, je pa bil moj stari in pravi, da je lepo. Vprašanje le, če ni potem malo predolgo vse skupaj, ne vem kok si dobro pripravljen.
Bilo pa je to konec septembra in so imeli menda neko rekreativno dirko. To smo izvedeli šele na kraju samem en večer pred furo. Fotr je že mislu, da z avtom ne bo čez prišel, ampak zadeve je bilo že prej konec, tako da je lahko šel, ampak gneče vseeno ni bilo.
Tko da, težko boš zadel frej dan, če ga boš, je pa to zmaga!
Floyd 01.04.2004 22:09
Tenkjiv Virenque za linke. Bom mal pobrskal zihr je kaj pametnega.

Zanimivo mi je tko da se nekam zasidras za slab teden in pol gres mal po okoliskih hribih. Se mi zdi, da sem enkrat zasledil za Bad Gestein al eno smucarsko sredisce v Avstiji, da je fajn poleti.

Drugace pa ce kdo se ni bil je blo men ful dobr pri Gardskem jezeru. Sem kampiru na severu v Torbole in imas okol hribov kar jih hoces. Ce se ti ne da kolesart se gres pa lohk kopat - ce seveda ne piha veter ko svi... :)
CHEF860 01.04.2004 22:17
Garda je totalno fajn, z enim problemov. Povsod Švabi. Ta zalega je okupirala že malodane vse. Ti potem malo pokvarijo splošen vtis Italije, sicer pa zelo lepo.
laufar 01.04.2004 22:26
Cesta na Grossglockner je zaprta kadar je nevarnost plazov. Cesta je privatna, zato jo lahko zaprejo kadarkoli, mi smo hodili gor vsako leto zadnji vikend v maju, pa so vedno imeli na vsakem ovinku človeka, ki je opazoval plazove. No to je bilo pred 15 leti, ko je bila tam tekma na smučeh, ledenik zdaj ni več primeren, mogoče je zdaj kaj drugače. Drgač pa priporočam, je zlo lepo, v Heilegebludu je super kamp, če vas zanima!
CHEF860 01.04.2004 22:31
Ja, res je kamp. Ampak iz tam nimaš nobenega pametnega izhodišča, razen na Grossglockner. Na drugi strani pa so že pravi hribi.
laufar 01.04.2004 22:37
O maš, tm je krasen Sonenblik (super turna smučarija), zanimivi so zlatokopi.........
Uporabnik ne obstaja. 01.04.2004 23:38
CHEF Lienz ne Linz :lol: Linz je večje mesto na severu avstrije.. :lol:
Uporabnik ne obstaja. 01.04.2004 23:58
tuki maš še eno stranhttp://212.98.32.192/salite/default.asp
so tud neki levi slovenski vzponi
Atorz 14.03.2006 19:16
Ima kdo podatke od Biokovač
Uporabnik ne obstaja. 14.03.2006 19:29
Tukaj je blo tud govora o Biokovu:
http://www.bicikel.com/modules.phpčname=Forums&file=viewtopic&t=8711&start=0
XCBATINA 23.03.2006 19:04
tale bo kr taprav za 53/39:)
kaj mislteč
http://www.salite.ch/scanuppia.htm
hopla 23.03.2006 19:07
XCBATINA je napisal:
tale bo kr taprav za 53/39:)
kaj mislteč
http://www.salite.ch/scanuppia.htm

uhhh

še peš bi bila kriza
XCBATINA 23.03.2006 19:09
aha to pa res,sam bi blo za probat aneč
spodi pa čista ravnina-se vid na slik:)
mitkos 23.03.2006 20:25
Malo sem brskal po netu in sem naletov na spodnji link. Opisuje prelaze v francoskih alpah zraven Grenobla.

http://www.grenoblecycling.com/
Milky 09.11.2012 00:36
@laufar: Drgač pa priporočam, je zlo lepo, v Heilegebludu je super kamp, če vas zanima!

Če hočeš kampirati in če hočeš štartati v okolici Lienza in če je to poleti, potem priporočam kamp na nasprotni strani Lienza, kot je Grossglockner, dobrih 5 km od mesta, na hribu. To je kamp pri jezeru Tristach (Tristacher see). Poleti je zelo toplo in se je prav prijetno v njem osvežiti, sploh po povratku iz Grossglocknerja. Od tega jezera do vrha Grosglocknerja sploh ni daleč, resnejši kolesarji lahko v enodnevni turi komot pridejo tja in nazaj. V dveh dneh pa lahko podaljšajo do Zell am see in se lotijo še poslastice, ki jo toplo priporočam. Zapelješ se po cesti naprej od Zell am see, približno 23 km in zaviješ desno proti nemški meji, na za motorni promet zaprto cesto, ki vodi čez prelaz Hirschbichl, se spustiš v Nemčijo do Hinter see, podaljšaš še do Konigsee, kjer prenočiš (lahko v kampu). Potem se vrneš po isti poti nazaj do Tristacher see. Na zemljevidu je napisano, da ima Hirsbichl naklon 23%. Tu ni upoštevana zadnja strmina, ki je na avstrijski tabli označena z 32%, na nemški pa z 28 ali 30%. Vse skupaj kar sem opisal je v eno smer dobrih 150km.

trmast 11.11.2012 20:19

a se mogoče spomniš koliko je to višincev? hvala

Milky 12.11.2012 22:47

Sedaj sem si splaniral 6 dnevno potovanje po zgoraj omenjenih krajih, ki je sicer dokaj razgibano (dosti vzponov), toda zelo lepo.

ITALIJA – AVSTRIJA   6 DNI – 900 KM – 40 h – 22,5 km/h

1. DAN: 175 km – 6,5 h – 27 km/h

Ljubljana – Škofja loka – Železniki – Petrovo brdo – Tolmin –  Kobarid –

Breginj – Tarcento – Gemona – Trasaghis – Avasinis – Alesso.

2. DAN: 125 km – 6 h – 21 km/h

Alesso – Cavazzo – Villa – Moia – Ovaro – Zoncolan – Sutrio – Paluzza –

Pso M. Croce – Kotchach mauthen – Oberdrauburg – Lavant – Tristacher see.

3. DAN: 145 km – 7 h – 21 km/h

Tristacher see – Lienz – Hochtor – Zell am see – Saalfelden – Weisbach –

Hirschbichl – Hinter see – Ramsau – Schonau konigsee – Konigsee.

4. DAN: 145 km – 7 h – 21 km/h

Konigsee - Schonau konigsee – Ramsau – Hinter see – Hirschbichl

Weisbach – Saalfelden – Zell am see – Hochtor – Lienz – Tristacher see.

5. DAN: 125 km – 6 h – 21 km/h

Tristacher see - Lavant – Oberdrauburg – Kotchach mauthen – Pso M. Croce

Paluzza – Sutrio – Zoncolan – Ovaro – Moia – Villa – Cavazzo – Alesso.

6. DAN: 180 km – 7,5 h – 24 km/h

Alesso – Venzone – Resiutta – Učja – Kobarid – Tolmin – Kladje – Škofja loka –

Ljubljana.

Ker se mislim na pot podati skupaj s sinom in s precej prtljage za kampiranje, sem planiral bolj turistični tempo.

Če se bo kdo odločil prevoziti to pot, mu gotovo ne bo žal.

andrej74 12.11.2012 23:15
@Milky:

Sedaj sem si splaniral 6 dnevno potovanje po zgoraj omenjenih krajih, ki je sicer dokaj razgibano (dosti vzponov), toda zelo lepo.

ITALIJA – AVSTRIJA   6 DNI – 900 KM – 40 h – 22,5 km/h

1. DAN: 175 km – 6,5 h – 27 km/h

Ljubljana – Škofja loka – Železniki – Petrovo brdo – Tolmin –  Kobarid –

Breginj – Tarcento – Gemona – Trasaghis – Avasinis – Alesso.

2. DAN: 125 km – 6 h – 21 km/h

Alesso – Cavazzo – Villa – Moia – Ovaro – Zoncolan – Sutrio – Paluzza –

Pso M. Croce – Kotchach mauthen – Oberdrauburg – Lavant – Tristacher see.

3. DAN: 145 km – 7 h – 21 km/h

Tristacher see – Lienz – Hochtor – Zell am see – Saalfelden – Weisbach –

Hirschbichl – Hinter see – Ramsau – Schonau konigsee – Konigsee.

4. DAN: 145 km – 7 h – 21 km/h

Konigsee - Schonau konigsee – Ramsau – Hinter see – Hirschbichl

Weisbach – Saalfelden – Zell am see – Hochtor – Lienz – Tristacher see.

5. DAN: 125 km – 6 h – 21 km/h

Tristacher see - Lavant – Oberdrauburg – Kotchach mauthen – Pso M. Croce

Paluzza – Sutrio – Zoncolan – Ovaro – Moia – Villa – Cavazzo – Alesso.

6. DAN: 180 km – 7,5 h – 24 km/h

Alesso – Venzone – Resiutta – Učja – Kobarid – Tolmin – Kladje – Škofja loka –

Ljubljana.

Ker se mislim na pot podati skupaj s sinom in s precej prtljage za kampiranje, sem planiral bolj turistični tempo.

Če se bo kdo odločil prevoziti to pot, mu gotovo ne bo žal.

Strašno me zanima, kako in zakaj se boš držal omenjenih povprečnih hitrosti.nagubano čelo
Jaz bi to vozil po občutku in kasneje izračunaval potreben (porabljen) čas.smeh

Milky 13.11.2012 15:18
@andrej74

Strašno me zanima, kako in zakaj se boš držal omenjenih povprečnih hitrosti.nagubano čelo
Jaz bi to vozil po občutku in kasneje izračunaval potreben (porabljen) čas.smeh

To služi samo za načrtovanje poti, da približno vem, koliko časa moram računati za posamezno etapo, da se nebi zaplaniral. S sinom sva prevozila že kar nekaj podobnih izletov in so se predvideni izračuni časa in hitrosti izkazali za precej realne in tudi dobrodošle. V vsakem primeru pa dopuščam tudi do pol ure, izjemoma mogoče tudi eno uro odstopanja. Tu so mišljeni neto časi, vmes pridejo še postanki.

Specjaliziranc 13.11.2012 15:23

Zanima me ali je konec aprila mogoče začetek maja cesta na Grossglockner že odprta ?

@laufar: O maš, tm je krasen Sonenblik (super turna smučarija), zanimivi so zlatokopi.........

Pa seveda ne smemo pozabit ledenika Molltala

Milky 13.11.2012 17:54
@Specjaliziranc:

Zanima me ali je konec aprila mogoče začetek maja cesta na Grossglockner že odprta ?

@laufar: O maš, tm je krasen Sonenblik (super turna smučarija), zanimivi so zlatokopi.........

Tudi če je, nebi priporočal vožnje na vrh do junija, saj je še precej snega in je hladno.

Ibaraki 13.11.2012 18:20
@Specjaliziranc:

Običajno jo odprejo ravno okrog 1. maja. Ampak se kar strinjam z Milkyjem glede razmer.

Info:

www.grossglockner.at/en/servi ce/ 

anubis 13.11.2012 18:51

Ali kdo ve kje se nahaja, oziroma kateri prelaz je to?

Hvala za odgovore...

uploaded

Gnom 13.11.2012 19:29
1 2 3
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI