Kolesa in oprema
12.01.2025
Kolesa Gusto
Ob 18:48, sixsl
100% je napisal: |
svetujem ti v brake zavore za stroške pa primer iz resničnega življenja: nekdo je kupil kolo zn diski za 2000 eurov, in je moral že po 120 km zamenjati ploščice na diskih(55eur), nato pa je čeprav ni močan v nogah še 3x utrgal verigo; njegova žena je kupila avto za 3000 eur in za nove ploščice na bremzah odštela 25 eur ![]() ![]() ![]() diski niso dobri tudi zato ker se hitro ukrivijo, in slabo primejo v dežju, ter zato ker če na njih kapne le kapljica olja ne primejo |
100% je napisal: |
svetujem ti v brake zavore za stroške pa primer iz resničnega življenja: nekdo je kupil kolo zn diski za 2000 eurov, in je moral že po 120 km zamenjati ploščice na diskih(55eur), nato pa je čeprav ni močan v nogah še 3x utrgal verigo; njegova žena je kupila avto za 3000 eur in za nove ploščice na bremzah odštela 25 eur ![]() ![]() ![]() diski niso dobri tudi zato ker se hitro ukrivijo, in slabo primejo v dežju, ter zato ker če na njih kapne le kapljica olja ne primejo |
Johny77 je napisal: |
Živjo, kupujem gorca, mam pa sledeče vprašanje, kako je z diski (zanima me vzdrževanje, stroški, kako se obnese v realnosti ) Zanima me tud kaj bolj priporočate diske ali v brake zavore. hvala za odgovore, vidm pa da dons za pameten dnar ni lih simpl bicikla kupovat. |
shark1 je napisal: |
Ko smo že pri tem,bi imel eno specifično vprašanje: kaj pa če je teža kolesarja večja (nad 100 kg),kako se pri diskih "obnesejo" špice? Noben od vas nikjer ne omenja tega,je pa fizikalno dejstvo,da so pri diskih močno obremenjene špice in da zna biti to problem.Ker imam nekaj nad 110 kil,mi je serviser svetoval nakup V-brakov,predvsem zaradi možnih težav s špicami,problem pa naj bi lahko bil tudi segrevanje diskov,ki se težko hitro ohladijo oz.celo pregretje olja,in s tem povezano slabšo učinkovitost zaviranja.V mislih imam seveda daljša močnejša zaviranja,naprimer spust z Vršiča ali Mangarta. Vaša mnenja o tem? |
as1978 je napisal: |
A ni bolš gonit, da bicikel leti, kot pa bremzat..??!!?? Sploh ne vidim problema v bremzah... |
hooger je napisal: | ||
S klanca dol pa kolo v avto in proti domu? ![]() |
jankokocevje je napisal: | ||
Kolk si mel fiziko, ko jo pa tako rad omenjaš. Poglej malo ročico pri v zavorah in pri diskih. Disk je pri pesti, v zavora pa mal višje a ne? Cena vzdrževanja je definitivno v prid V zavoram, vse ostalo pa v prid diskov. Sam nisem lahek in nimam problemov s špicami |
shark1 je napisal: | ||||
Ne vem kaj mi hočeš povedat s tem (fizika...) ? Ti bom razložil po domače,ker vidim da ne razumeš: pri zaviranju z V-brake na napere ne deluje nobena sila,ker je ročica pač 0 cm (razen sile,ki pri zaviranju sili kolesarja navzdol in obremenjuje celotno sprednje kolo,ampak recimo da to tukaj zanamarimo,ker ni tema pogovora). Večji kot je vzvod,se pravi razlika oz.razmerje med razdaljo od pesta do obroča,večja sila deluje na napere.Teoretično bi bilo najbolje,če bi lahko imel disk velikosti obroča (npr.26 col),ki bi bil vpet direktno vzporedno na obroč.Tedaj bi bila sila na napere pri zaviranju enaka 0! Manjši,kot je disk oz.bolj kot gre točka vpetja proti pestu,večja sila deluje na napere. Še vedno nejasno? ![]() |
Zanima me tud kaj bolj priporočate diske ali v brake zavore.
hvala za odgovore, vidm pa da dons za pameten dnar ni lih simpl bicikla kupovat.