S kolesom na vlak

Domov > Forum > S kolesom na vlak

S kolesom na vlak

SORTIRAJ PO:
bigmig 18.07.2010 21:45
Pozdravljeni,
zanima me, če mogoče kdo ve oziroma ima izkušnje z jemanjem kolesa s seboj na vlak. Potrebujemo namreč prevoz do Munchenskega letališča, vendar so vsi potniški vlaki, ki potujejo iz Lj v Munchen brez tovornega vagona.
Prodajalec kart nam je sicer omenil, da lahko v kartonsko škatlo zložena in zapakirana kolesa (v takem stanju bodo takointako, ker kasneje tudi na letalo) vzamemo s seboj v kupe, vendar ne garantira, da se strojevodja ne bo odločil in zahteval, da kolesa pustimo zunaj.
Ima mogoče kdo kakšno izkušnjo?
Lp
Rumbler 18.07.2010 21:51
Če ni ravno nujno vlak, poizkusi s tem:

http://www.24hprestig e.com/

p.s. cca 50 EUR na osebo do Munchena z osebnim kombijem, za kolo pa bi moral vprašati, če gre lahko s tabo...

Lp
crntulipan 18.07.2010 22:16
Lahjo ti poem za lokali vlak Kamik_lj (nevem zakaj bi bilo drugje drugače)
Kolo laho vzameš na vlak, ponavadi ti sprevodnik pusti kolo shraniti v enem izmed delov vagona kjer je nekakšna "shramba" oz predprostor pred strojevodsko kabino. Zaračunat ti pa "vozovnico" še za kolo, ki pa velaj tisti dan tudi za povratno vžnjo nazaj
Gogi 18.07.2010 23:26
Kolo sem v kartonasti škatli na vlaku v Munchen trogal s seboj ze vsaj trikrat (v obe smeri). Nikoli nisem imel težav. Škatlo sem postavil na hodnik poleg kupeja. Ker je dokaj ozka nikogar preveč ne moti.
Je pa prevoz precej bolj komot v kombijih, ki vozijo v Munchen in nazaj. Cena pa priblizno ista kot za vlak, pa se ni ti treba trogat skatle od zelezniske na letalisce v Munchnu (metro S1 ali S8 - 10 eur v eno smer). En link ti je ze Rumbler napisal. Poleg 24hprestige sem se sam peljal se z http://www.templjar.com in http://www.zup-prevozi.eu .
bigmig 19.07.2010 06:35
Gogi,
torej ne verjameš, da bi te strojevodja kar pustil zunaj? Drugač pa, kar se tiče prevozov s kombiji. Smo samo trije, zato prevoz pride kar drag.
Lp
milkivoj 19.07.2010 08:47
bigmig je napisal:
Gogi,
torej ne verjameš, da bi te strojevodja kar pustil zunaj? Drugač pa, kar se tiče prevozov s kombiji. Smo samo trije, zato prevoz pride kar drag.
Lp


Če uporabiš transfer - kombi je, kot je meni znano, cena v vsakem primeru taka, kot je v ceniku. Če je vas premalo, bo voznik spotoma pobral še koga, da bo kombi poln, če ne bo imel nobenega drugega, bo vam zaračunal še vedno po ceniku - po osebi, le vprašati morate, če je potrebno doplačilo za kolesa in če jih sploh sprejme v kombi.
Gogi 19.07.2010 09:48
bigmig je napisal:
Gogi,
torej ne verjameš, da bi te strojevodja kar pustil zunaj? Drugač pa, kar se tiče prevozov s kombiji. Smo samo trije, zato prevoz pride kar drag.
Lp


Verjetno sprevodniki ne bodo težili. Garancije pa seveda nimaš. Meni trikrat v obe smeri nobeden ni nič rekel. Kaj bi bilo četrtič pa ne vem.
Vseeno prej pokliči kombi. Ponavadi imajo razpisane datume, ko se nabere več interesentov in je cena fiksna, ne glede na to koliko vas gre. Kot ti je Milkivoj povedal. Seveda je to odvisno od kombi prevoznika. Za kolo sem nazadnje nekaj doplačal pri prevozu s kombijem. Vsaj prijave izpolni na internetu, ki so nezavezujoče, pa boš videl kaj ti bodo odgovorili.
Še nekaj. Če greš z vlako se tudi pozanimaj kako je s povezavami in cenami. Kot sem se nazadnje pozanimal ni več enotne tarife 75 EUR kot je bila včasih za povratno karto. Zdaj je odvisno od vlaka samega. Tisti počasni so še vedno poceni, ampak še to samo določena kvota kart. Je pa problem ker moraš prestopat v Avstriji, pa še ni nujno, da ujameš prestop, ker tisti vlak, ki pride iz Beograda pogosto zamuja zaradi Shengenske meje. Zato si vzami dosti lufta pred letom.

Sicer pa, če ste trije, se ti verjetno splača že najeti kombi za en dan, pa prositi kolega, da vas gor zategne.
Ich 13.01.2012 23:02
Bom si kar to temo izposodil.
Gledam vozni red vlakov in pri večini je zraven narisan znakec, za možen prevoz koles. Če je vagon za kolo, ni problema, kam pa daš kolo, če potuješ s simensom oz. z vagoni brez posebnega prostora? Čisto praktično me zanima, kako to izgleda, ker načrtujem se letos posluževati te oblike transporta.

Lp ;)
Samuel 13.01.2012 23:19
Ich je napisal:
Bom si kar to temo izposodil.
Gledam vozni red vlakov in pri večini je zraven narisan znakec, za možen prevoz koles. Če je vagon za kolo, ni problema, kam pa daš kolo, če potuješ s simensom oz. z vagoni brez posebnega prostora? Čisto praktično me zanima, kako to izgleda, ker načrtujem se letos posluževati te oblike transporta.

Lp ;)


Ko sm js enkrat tovoril kolo na potniškem vlaku sem sedel tam pri WC-jih, kolo pa imel zraven naslonjeno. Tak mi je sprevodnik naročil.

lp
vili 14.01.2012 09:28
Tam pri WC-ju je prostora največ za dvoje koles, garnitura Siemens pa ima običajno dva WC, lahko pa tudi samo enega. Ko je gneča s kolesi, prekladaš občasno svoje kolo ob vratih glede na to, na kateri strani je vstop oziroma postaja.
ROTOR 14.01.2012 09:29
S kolesom na naših železnicah nisem imel nikoli problemov. Pa sem kar velikokrat se posluževal vlaka. S kolesom se postaviš zraven rezervnih sedežev. Sem se pa naučil vedno vprašat sprevodnika, kako in kaj s kolesom. To se sprevodniku zelo dopade in zato verjetno ni nikoli problema.
Vedno kupim karto in dodatek za kolo na vlaku. Karta za kolo velja 24 ur ne glede kam in kdaj se pelješ od koderkoli.
Ich 14.01.2012 12:49
Hvala za koristne odgovore! ;) Torej je potrebno malce improvizirati, in zbirati take ure ko ni gužve(zelo zgodaj zjutraj ali pa kasno zvečer.) Če pa je vagon, kaj kolesa samo zaklenete in greste v potniški del, ali ga imate raje na očeh? :)
ole 14.01.2012 13:05
definitivno zbiraj termine, ko ni pričakovati gužve.... ravno zjutraj je ponavadi največ (če je govora med tednom in v smeri LJ)
Ker se zna tudi zgodit, da kakšen sprevodnik ne dovoli vzet kolesa na vlak, če ve, da bo gužva na vlaku...

pa pazi, da ni kakšne zapore na progi :mrgreen:
Ich 14.01.2012 15:36
ole, a me ti si še živ? :)
Ja zjutraj proti Ljubljani je ziher nabasano in popoldan v nasprotni smeri. Trenutne želje so bolj raziskovanje Gorenjske, s štartom v Ljubljani, tako da bi šel ravno nasproti glavnemu delu dnevnih migracij.

Za zapore pa vem na koga se obrnit za informacije :mrgreen:
ole 14.01.2012 16:24
moj obisk bicikel.coma je premosorazmeren z mojimi kilometri na kolesu :ups: :?

ja, na internet se obrni, ne :mrgreen:
DEPRESIJA 14.01.2012 18:03
Siemens:

(kot so ti vsi svetovali --> pri wc-ju)

Gomulka po novem:

(pohvalno s strani SŽ, ampak če sem iskren, bi zelo rad videl kako nabijejo gor tolko bajkov kolikor je 'kljuk';)

Intercity brez vagona za bajke če imaš srečo (ponavadi je nimaš):

(ponavadi zadnji vagon)

Glede kupovanja vozovnic na vlaku, kar je svetoval Rotor..
Tega se izogibaj. Za bajk bp. Za osebo pa raje ne. Ker če vstopiš na žp kjer prodajajo karte ti lahko sprevodnih avtomatsko užge še 'kazen' ker je nisi kupil na postaji (mislim da je 30%).
DEPRESIJA 14.01.2012 18:12
Aja, kolo imej za vsak slučaj vedno 'na očeh'. V Siemensu si itak poleg njega, ker ne gre drugače.
V Gomulki se vsedem vedno tako da čekiram vrata kjer je shranjen bajk. Imaš pa možnost bit pri bajku, ampak če je vožnja daljša ni tolko komot.
Vem za primer, ko so iz posebnega vagona za bajke na Intrecityju zginli bajki in prtljaga ..
V intercityju sem vedno v vagonu za bajke (sedim na tleh na rucaku)
Ich 14.01.2012 19:35
Depresija:hvala za zelo nazorno obrazložitev! ;)
mszs 14.01.2012 21:29
Ogromno smo potovali z vlakom, a nikoli ni bilo problema, seveda če si šel na vlak, ki sprejema kolesa! Pa tudi z varovanjem ni bilo problema, saj smo pretežno bili v Lisički, kolesa pa na svojem mestu. Še se bomo vozili z vlakom in kolesi! Kmalu bo kolesarski tabor na morju, točneje v Dekanih!
DEPRESIJA 14.01.2012 21:57
mszs je napisal:
.. a nikoli ni bilo problema, seveda če si šel na vlak, ki sprejema kolesa!..

No, tukaj se je potrebno zavedat da Siemensovi vlaki niso primerni za bajke, pa četudi je to na voznem redu označeno. Kot so že predhodniki omenili, 3-4.bajki še ne delajo gužve ... kar je pa več .. je pa vse stvar odločitve kondukterja.
Kot sem dobil info na šalterju, če je večja skupina kolesarjev, se je potrebno (zaželjeno) najavit en dan prej. Potem baje dodajo 'kolesarski vagon' in to naj nebi bil problem...

Drugače pa.. glede na to, da sem kar precej uporabljal s kolesom tudi storitve SŽ, sem naletel parkrat tudi na nevšečne dogodke. Parkrat sem bil zavrnjen s strani kondukterja zaradi predvidene gužve na vlaku in 1x celo ker je bil bajk preveč 'usran' in zato neprimeren za na vlak :mrgreen:
Na IC pa praktično po normalni poti ne prideš ..

Problem je če te taka zavrnitev preseneti in nimaš rezervnega plana ..
Glede na to da si omenil Gorenjsko .. vikendi so bolj švoh pokriti s povezavami, tako da je potrebno malo več planiranja. Še posebno pozimi, da ne zmrzuješ ko pička par ur na kakšni vukojebini od postaje.
miha1212 25.01.2012 17:59
Pozdravljeni!
Mene pa zanima,če se lahko gre s kolesom na avtobus?
Na internetu nisem nič pametnega zasledil,zato se obračam na vas.
PS:Avtobus je za na relacijo Novo mesto-Mokronog.
DEPRESIJA 25.01.2012 18:26
Odgovor je ne.
Vendar to ne pomeni da te šofer ne bo vzel :D

'Bunkerji' so namenjeni za prtljago in to kolo ni. Tako da je odločitev šoferja če bo 'pravilo' prekršil.
Takšno obrazložitev mi je dal prometnik, ko sem se šel 1x ves jezen pozanimat, ker me ni šofer hotel vzeti na njegov bus.
Vendar ni dosti takih šoferjev, ki komplicirajo. Nekaj jih pe le je!!
Zavedat se tudi moraš, da nekateri novejši busi imajo zelo nizke in plitke 'bunkerje'. Celo tako majhne po dolžini, da ne spraviš noter bajka brez da bi snel vsaj eno kolo dol oz. obračal fajfo/krmilo za 90°.
Problem je tudi (kljub temu da je bunker 'ogromen' ) če je 'bunker' tapiciran in ti prideš s ture z usranim bajkom. Oziroma je vse odvisno od šoferjevega pojmovanja kaj je za njega 'usrano' .. V tem primeru je nekako razumljivo, da se njemu ne da pucat za tabo po opravljenem šihtu.
Vse kar sem napisal velja za gorca s krmilom širokim cca 70cm. Specialke verjetno zavzamejo manj placa, torej predvidevam manj nevšečnosti, ampak z njimi osebno nimam izkušenj .. :D :)
Isto velja za relacijo, ki si jo omenil (tam še nisem uporabljal tega načina prevoza).

btw. Priporočam ti da imaš s sabo kakšne gurtne ali 'ježke', da fiksiraš bajk. Zelo rado ga premetava in če imaš kakšen karbonski jajc od okvirja, si tega res ne želiš. Dovolj je že ena gurtna, ki fiksira sp.kolo za enega od vertikalnih konzol v 'bunkerju'.
miha1212 25.01.2012 18:35
Hvala za hiter odg.
Ja kake ježke bi bilo treba,imam pa sicer cestnega Scott speedster s60.
Se bom pa prej pozanimal pri šoferju.
Leclerc 05.09.2021 22:04

Samo v info, morda komu koristi moja izkušnja, včeraj mi namreč ni hotu vzet kolesa specialke na vlak, ker pravi, da ima kao na novih vlakih placa samo za 10 koles, da bi ga pa dal med sedeže, ni hotu slišat...zato previdno, kadar vam je samouveno, da greste na vlak s kolesom...jaz jim ne bom več nasedal pri oglaševanju ne vem kakšne eko_mobilnosti.

DEPRESIJA 06.09.2021 00:20

Kolko koles pa je že bilo na vlaku?

Lahko še pripišeš na kateri relaciji se je to zgodilo?

Leclerc 08.09.2021 21:58

Takole je bilo:

Bili smo 3 kolesarji s specialkami, ki smo v soboto ob 1018 hotli na vlak v Škofji Loki za Jesenice. Kondukter je takoj pričel kriliti z rokami, da ima na vlaku že 9 koles in da je placa samo za 10, torej da lahko vzame samo enega.

Dialog je potem potekal nekako takole:

Jaz: »Ali ne moremo dati koles med sedeže, saj piše, da je potrebno le paziti, da se jih ne umaže?«

On: »Kje to piše?«

Jaz: »Na netu« (opomba: vlak ni bil zaseden, v mislih pa sem imel tole: https://potniski.sz.si/izlet/s-kolesom-na-vlak/)

On: »Potem pa narobe piše!«

Jaz: »Ja, kako?«

On: »Možn - ampak, ne na teh vlakih.« (opomba: bil je novejši vlak z oznako za kolesa, tudi na voznem redu je bil znak, da je prevoz koles možen) in nadaljeval: »Pritožite se, jaz pa bom tudi napisal v poročilo.«

Saj se je trudil biti prijazen, tega ne zanikam, ne bom pa komentiral tega, ali se res ne bi dalo spraviti še dveh lepo očiščenih specialk ne vlak.

Doslej sem imel vedno dobro izkušnje, sploh na bohinjski progi na starih vlakih, upam da ostanejo prav takšni kot so, ker so mi res kul.

Sprašujem se, kaj imamo od novih vlakov, če sedaj ne upamo z njimi voziti koles? Cena prevoza koles, je samo 1,5 EUR, edino kar je, ne moreš s kolesom na vlak.

Upam, da bo moja izkušnja komu koristila in mu ne pokvari kakšne lepe kolesarske ture. 

Mitko 09.09.2021 09:49
@Leclerc

Takole je bilo:

Bili smo 3 kolesarji s specialkami, ki smo v soboto ob 1018 hotli na vlak v Škofji Loki za Jesenice. Kondukter je takoj pričel kriliti z rokami, da ima na vlaku že 9 koles in da je placa samo za 10, torej da lahko vzame samo enega.

Dialog je potem potekal nekako takole:

Jaz: »Ali ne moremo dati koles med sedeže, saj piše, da je potrebno le paziti, da se jih ne umaže?«

On: »Kje to piše?«

Jaz: »Na netu« (opomba: vlak ni bil zaseden, v mislih pa sem imel tole: https://potniski.sz.si/izlet/s-kolesom-na-vlak/)

On: »Potem pa narobe piše!«

Jaz: »Ja, kako?«

On: »Možn - ampak, ne na teh vlakih.« (opomba: bil je novejši vlak z oznako za kolesa, tudi na voznem redu je bil znak, da je prevoz koles možen) in nadaljeval: »Pritožite se, jaz pa bom tudi napisal v poročilo.«

Saj se je trudil biti prijazen, tega ne zanikam, ne bom pa komentiral tega, ali se res ne bi dalo spraviti še dveh lepo očiščenih specialk ne vlak.

Doslej sem imel vedno dobro izkušnje, sploh na bohinjski progi na starih vlakih, upam da ostanejo prav takšni kot so, ker so mi res kul.

Sprašujem se, kaj imamo od novih vlakov, če sedaj ne upamo z njimi voziti koles? Cena prevoza koles, je samo 1,5 EUR, edino kar je, ne moreš s kolesom na vlak.

Upam, da bo moja izkušnja komu koristila in mu ne pokvari kakšne lepe kolesarske ture. Mitko 09.09.2021 09:52
@Mitko
@Leclerc

Takole je bilo:

Bili smo 3 kolesarji s specialkami, ki smo v soboto ob 1018 hotli na vlak v Škofji Loki za Jesenice. Kondukter je takoj pričel kriliti z rokami, da ima na vlaku že 9 koles in da je placa samo za 10, torej da lahko vzame samo enega.

Dialog je potem potekal nekako takole:

Jaz: »Ali ne moremo dati koles med sedeže, saj piše, da je potrebno le paziti, da se jih ne umaže?«

On: »Kje to piše?«

Jaz: »Na netu« (opomba: vlak ni bil zaseden, v mislih pa sem imel tole: https://potniski.sz.si/izlet/s-kolesom-na-vlak/)

On: »Potem pa narobe piše!«

Jaz: »Ja, kako?«

On: »Možn - ampak, ne na teh vlakih.« (opomba: bil je novejši vlak z oznako za kolesa, tudi na voznem redu je bil znak, da je prevoz koles možen) in nadaljeval: »Pritožite se, jaz pa bom tudi napisal v poročilo.«

Saj se je trudil biti prijazen, tega ne zanikam, ne bom pa komentiral tega, ali se res ne bi dalo spraviti še dveh lepo očiščenih specialk ne vlak.

Doslej sem imel vedno dobro izkušnje, sploh na bohinjski progi na starih vlakih, upam da ostanejo prav takšni kot so, ker so mi res kul.

Sprašujem se, kaj imamo od novih vlakov, če sedaj ne upamo z njimi voziti koles? Cena prevoza koles, je samo 1,5 EUR, edino kar je, ne moreš s kolesom na vlak.

Upam, da bo moja izkušnja komu koristila in mu ne pokvari kakšne lepe kolesarske ture. 

Mitko 09.09.2021 09:59

Sam sem se do sedaj samo enkrat peljal z vlakom, da sem imel s seboj kolo. Bi pa bilo dobro, da bi vseeno napisal "pritozbo" v korist kolesarjev, ki to uporabljajo. Včasih je tezava v tem, da za tezavo ne vedo odgovorni.


p.s.: tako kot @boss ne ve, da v androidu ne dela gumb "shrani", ko hočeš editirat lasten post, recimo :P

BosS 09.09.2021 15:00

Izkušnjo smo poslali z vprašanjem za komentar na Slovenske železnice v ponedeljek, 6. 9. 2021.

Še čakamo na odgovor.

@Mitko zdaj vem 👍, uredimo

1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI