Nasprotujoča mnenja Friel vs. Penko

Domov > Forum > Nasprotujoča mnenja Friel vs. Penko

Nasprotujoča mnenja Friel vs. Penko

SORTIRAJ PO:
Hess 28.11.2010 11:25
Pozdravljeni,

Sedaj ko zunanje temperature niso prijazne za vrtenje pedal malo več prebiram razno literaturo,..

Pri pravilnem položaju nakolesu kot osnovi za vse ostalo vidim, da sta dve čisto nasprotujoči mnenji glede položaja sedeža naprej/nazaj,

V knjigi Človek na biciklu od Penka na 34 str. piše: da naj, ko postavimo pedala v vodoravni položaj vertikala od vrha kolena seka os pedala oz. naj pade centimeter ali dva pred os pedala - ta nastavitev je Univerzalna;

v knjigi Cestovni biciklizam od Friela pa na 256 str. piše, da mora vertikala od vrha kolena sekati os pedala oz. biti 1-2 cm za osjo pedala, in da je to vrhunska nastavitev, in da ima večina kolesarjev sedež bolj nazaj,..

Razlika med idealnima položajema med obema je tako kar 4 cm! Glede na to, da je od Friela knjiga napisana prej, ali je Penko v svoji knjigi pač narobe prevedel?, saj oba o tej temi pišeta v sklopu pozicije na kolesu, kjer najprej navajata tisti (identičen) koeficient za višino sedeža glede na višino razkoraka,...

Kaj je pravilno oz. vzrok temu - zgolj napačen prevod? Katero zagovarjanje je za ignorirati?

Vem, da je pozicija lahko za nekoga idealna, če ima sedež nekaj bolj naprej od osi, nekdo, da vertikala kolena seka os, nekdo pa da je bolj nazaj, vendar osnova kot izhodišče pa bi morala biti enaka.

Ne zanima me tudi, kdo od vas ima kakšno nastavitev - gre le za to, da sta podatka nasprotujoča (1+1 bi pač vedno moralo biti 2) in komu verjeti.

LP
sh4rk 28.11.2010 11:49
:)

Ammm če mene prašaš nima veze. Itak si vsak po svoje naštima kokr mu paše .. le zakaj bi imel naštimano da mi od vrha kolena seka pred pedalom ali za pedalom če me moti? Če jo mam pa na sredini pedala mi pa ugaja :) Kako mam jaz nastiman? nimam pojma :=) Vazn da se dobr pocutm na kolesu in da me nič ne špona in moti. Aja drugače pa sm nekje prebral da večina kolesarjov nikoli ne zadane tiste taprave nastavitve kolesa ker pač smo si razlicni :) Eni majo pač večga drugi pa manjšga :D Neki jih skos mot sam nakonc se pač sprjaznejo :P
Vertigo 28.11.2010 12:32
Dodajam še dve mnenji ;)

Burke, E. (1995) Serious Cycling
in
Armstrong, Carmichael (2002) Priročnik za rekreativne kolesarje:

Izhodiščni položaj je sredina osi pedala.

Armstrong: nekateri cestni kolesarji večinoma (in specialisti za vzpone in kronometer - povečanje vzvoda) nekaj cm za osjo pedala, za velodrom in kriterij nekaj cm pred osjo.

Bourke: cestni kolesarji običajno nekaj cm za osjo. Za več moči na vzponih - pomik nazaj (1-2 cm), šprinterji (triatlonci) 1-2 cm pred osjo pedala (zaradi obratov in aerodinamike).
armstrong_rules 28.11.2010 13:33
Hess je napisal:


oz. biti 1-2 cm za osjo pedala, in da je to vrhunska nastavitev, in da ima večina kolesarjev sedež bolj nazaj,..
LP


Upam si staviti, da ima malo kdo tako nastavljeno pozicijo......
......in zakaj?.........Ker si je niti ne more tako nastaviti! Večina namreč vozi premajhne okvirje! Pomik sedeža nazaj ne more v ceoti odpraviti problema.

Preden se razvije žolčna debata, predlagam, da vsak preveri svojo nastavitev. Boste presenečeni.
Hess 28.11.2010 20:18
Hvala za razmišljanja..

Vendar to sem že v sklopu svojega vprašanja napisal da se strinjam, da nekomu paše tako nekomu pa tako, in da je za različne namene možno argumentirati zakaj bolj nazaj oz. bolj naprej, vendar pa kot rečeno, je v teh dveh knjigah pisano o istem izhodišču, in ne more nekdo pisati da je idealno -2 cm, drug pa +2 cm.

LP
Vertigo 28.11.2010 21:38
Prebral sem še Penka.

Moje mnenje je, da svetuje enako kot avtorji, ki sem jih omenil. In Friel.

Se pa zdi, da je lahko razhajanje pri tem, kako razumemo Penka, ko piše: "Če je vrvica padla centimeter ali dva pred vertikalo osi pedala, je naša nastavitev sedeža dobra ali, bolje rečeno, univerzalna".

Jaz razumem 'pred pedalom' iz smeri kolena, to je od zadnjega dela kolesa proti sprednjemu. Pač opazuješ vertikalo osi pedala iz smeri začetne točke merjenja (koleno). Če je to tako, potem svetuje Penko isto, kot ostali avtorji. Tako kot pomen pomika sedeža naprej in nazaj.

Šele na začetku zime smo, pa taka debata. Proti koncu bomo teoretizirali o vplivu 16. špice zadnje feltne na togost v zavoju. Abstinenčna kriza!! :D

:)
CHEF860 28.11.2010 22:49
Meni je vedno bolj ustrezalo s konico kolena kak centimeter pred osjo, sploh za MTB.
Ne komplicirat!
borutbiker 29.11.2010 09:59
Postavitev sedeža v vzdolžni smeri je determinirana glede na obremenjenost sklepa. Ker so sile na koleno največje ravno v položaju, ko je gonilka vodoravno naprej (t.j. 90 stopinj), mora biti na tem mestu sklep v najugodnejšem položaju.

Načeloma je v teoriji tako, da mora "plajba" padati izza pogačice na os pedala. Izza pogačice ni iz sprednjega dela, ampak cca. centimeter in pol v notranjost kolena.

Še nekaj branja (za tiste, ki govorijo Hrvaško):
http://borutf onda.vizion.si/Kondicijski%20t rening%202010,%20Fonda%20& %20Sarabon.pdf

lp,
Bor ut
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI