Krči v mišicah

Domov > Forum > Krči v mišicah

Krči v mišicah

SORTIRAJ PO:
LeviPedal 16.06.2004 15:14
Kaj je glavni razlog krčev v mečih in kako se to prepreči ali zdravič
Meni se je to zgodilo na daljšem izletu (LJ - NG - LJ) nazaj grede na Petrovem brdu ali Podbrdu, skratka sredi klancev navzgor.
Edino kar sem naredil, je bilo udarjanje z rokami po mišici - nekakšna groba masaža, pitje vode in čim manjše obremenjevanje mišice med vožnjo. Se mi pa krči redko dogajajo. :roll:
uriton 16.06.2004 17:01
Razlog mi ni čist jasn, mi je pa Pinarelo svetoval magnezijeve tablete in lejga zlodja, stvar je ponehala .............. je pa men tut hotl mišico strgat, taki krči so me grabli. Blo bi pa dober, če bi honda (mislem, da je bil on) še enkrat napisal, al pa da poiščeš kje je to že napisano bol podrobno
bEASY 16.06.2004 17:11
Ponavadi se krči pojavijo zaradi pomankanja vode v telesu in elektrolitov, ki jih izgubiš med potenjem, zato za preprečitev ni dosti samo voda, ampak napitki, ki vsbujejo te snovi. Predvsem magnezij, natrij...
Je pa zelo odvisno od posameznika. Nekateri imajo redno težave s krči, nekateri pa tega problema sploh ne poznajo. Tega pa ne znam razložiti. Mene na srečo na kolesu ni še nikoli krč, čeprav sem že velikokrat totalno dehidriral in crknil.
ZZZ 16.06.2004 17:20
se mi zgodi da me par ur po kolesarjenju tako zagrabi krč v zadnji stegenjski mišici, da me še potem 2-3dni zna bolet.., res je magnezij pomaga-dobiš v vsaki lekarni
Uporabnik ne obstaja. 16.06.2004 18:13
Med treningam čim več elektrolitov pit, če pa nimaš nč pr seb pa navadno vodo. Krči nastanejo zaradi pomankanja elektrolitov ali pa zaradi same dehidracije ker se kri preveč zgosti.Č pa te zagrabi krč moraš mišico čimpreje raztegniti.Lansko leto so me zagrabili krči v obe stegenski mišici naenkrat, bolel je k pr norcih ampak strečing pa je pomagal. 8)
ktomek 16.06.2004 20:28
Mene je glih dans zagrablo v največjem klancu oz. sred klanca, ko sem hotel pokazat kako dobro ga bom spelal pa sem počakal :oops: komaj sem stegnil nogo oz. ko sem jo stegnil me je bolj zabolelo, nogo (mišico)sem imel pa trdo kot kamen, ampak to je trajalo par sekund potem pa spet hitro naprej, kot, da ni nič blo.
boriszoher 18.06.2004 11:01
Ena novička iz današnjega Dela na to temo:
"Švicarji so pred tekmo z Anglijo svojim nogometašem predlagali uporabo elastičnih nogavic. Te sicer uporabljajo nosečnice, ker pospešujejo krvni obtok, zdaj pa se je pokazalo, da so koristne tudi za nogometaše, ki v vročini veliko tečejo in jim grozijo mišični krči... Delujejo kot črpalka in preprečujejo bolečine..."

Predvidevam, da imajo nogavičke še posebej izrazit učinek na obrite nogice. :lol:
Zdaj samo še manjka, da ugotovijo podobne pozitivne učinke modrčkov, pa smo komplet pripravljen za Franjo. :lol: :lol: :lol:
rok-v 18.06.2004 12:56
mene je v gardi na maratonu 3 km pred ciljem prijel krc pa se nisem dal pa sem kar z eno nogo naprej gono dokler ona ni bla vredu :D :D
FAUSTO 18.06.2004 12:58
Levo pedalo...neb smeu it čez Petrovo Brdo,ejga!!

Drgač pa s krči v mišicah še ni tak problem!č
Murko 18.06.2004 13:21
Kdaj bo Franija :č:
april 18.06.2004 13:32
4.7. , če si mislil Franjo. Ne bodi len pa poglej v prireditve :!:
andro1 18.06.2004 18:32
hitr bo tale franja. :(
Uporabnik ne obstaja. 18.06.2004 18:59
levipedal ti jaz povem, da so me pred 3 tedni, medtem, ko nisem športala, začeli grabiti taki krči v stegnih (bolečine so se mi potem selile še pod kolena, in v meča) da sem en teden komaj hodila, neznensko je bolelo, ko sem naredila par korakov me je vsakič spet zategnilo, bolje mi je ratalo šele potem, ko me je fizioterapevtka priklopila na elektrode (mravljince), mi je pa tudi ona svetovala magnezij jemat (prej sem jemala kalcij, železo, vit. tablete, pila sem energ. napitke)Na bicikl sem šla spet po več kot 2 tednih, čista mora, ker je zdaj vse ful čudn k moram zdaj spet notr pridt in delam zaenkrat lahko sam lažje ture, da se vpeljem
boriszoher 18.06.2004 20:14
Pa saj vam pravim, da bodo elastične nogavičke za nosečnice rešle vse probleme s krči.
Po možnosti ene spodaj, za vsak slučaj pa še ene povrh hlač. Edini krči, ki so potem še možni, so pri mimoidočih. :)
andrejl 18.06.2004 20:57
jaz mam tud letos probleme s krči. prej nikoli v življenju. dogaja se mi pa, ko neki časa na ful gonim po ravnini. takrat ful potiskam pedala še naprej, ne samo navzdol (sicer v klanc tudi, ampak manj) in me že po ene pol ure začne grabit.

in sem šel dons po mg v lekarno. vzel sem ene tablete od fidifarma (magnezij 300). 300mg, za povrh pa še 120 mg vitamina C na eno tableto. Men je to boljš od tistih tablet, ki jih dobiš v vsakem mercatorju, ker o tistih mam ful slabo mnenje.

sicer mal dvomim, da bojo pomagale, ker se mi zdi, da pojem že tako dovolj magnezija (vitaminske tablete, pa pijača za na kolo), ampak bomo videli.

lp, a
dr_IVOL 20.06.2004 19:17
krči... ja baje da je tudi poleg magnezija dober tudi kalij (ali kalcij ne vem) in pa določeni B vitamini...

skratka... nafilat se z vsemi mogočimi vitamini... eden bo že prjeu ;)
cvalenti 22.06.2004 15:05
ja zdele berm vse mogoče za noge in res je magnezij baje car za mišice ampak jaz pa sem zdele dobu ene hude vitamine z minerali ki jih človek baje ne dobi z prehrano (mislm na minerale)so iz anglije in jih jejo pro bilderji dobiš 60 kapsul eno dnevno ker so tako močne to pomeni da jih maš za dva meseca pridejo pa 6000 sit UGODNO da te kap če te še jebe ta zadeva loh modela pokličm in ti jih zrihtam men učinkujejo razn če ni to trenutna psiha
Uporabnik ne obstaja. 22.06.2004 16:01
Kupte si start oil(sixtufit), ti ogreje mišice sprosti prepreči poškodbe in krče.Prodajajo ga pa v medisanu.Edino vonj mi ne odgovarja, diši dost podobn k jegermaister, katerega sm se nazadnje prenapil. 8)
CHEF860 22.06.2004 19:31
Ja najraj mam pa tiste, ki se za vsak drek s Sixtusom mažejo, lepo vas no prosim!
Sixtus je, če je mrzlo ali dežuje, pa za kakšne dirke mogoče.

Za krče je pa itak samo en recept: veliko piti, postopoma obremenjevati, ne pretiravat, razgibavat...

Če te pa že useka v meča, kot si rekel... praviloma začutiš že malo prej, da je nekaj narobe z nogo. Greš u aufzic in nogo, kjer te grabi, stegneš. Peto z občutkom potisneš dol in s tem raztegneš mečno mišico. Nadaljuješ bolj na lahko, upočasniš (v to si itak prisiljen, hehe).

Če te grabi v stegensko mišico, spet vstaneš s sedeža, odpneš nogo in nart nasloniš na zic. "Usedeš" se na mečnico in s tem raztegneš stegensklo mišico. Spet, z občutkom.
Pa saj to vidiš tudi na TV...
Rado 05.07.2004 15:14
A mi ve kdo razložit kje je bil vzrok krčev v mišicah na Franjičč
-letos imam prevoženih že 4.000 km
-pil sem maratonic in sicer cca 1liter do štarta, do Cerkna še 1l in 1,5l do cilja.
-krči so me začeli grabit okoli Gorenje vasi
Milan_48 05.07.2004 22:28
Jest sm piu zjutraj cca pou litra, do Cerknega liter, do Kladij liter plus tuš plus nekaj po glavi, do Loke liter, do ljubljane liter in sem čutu, de je premau. Na cilju takoj liter in pou, pa še do doma liter in pou. Zvečer pa fešta in zopet dober liter. Nič lulanja vmes in ko sem zmogu lulanje je blo precej rmeno, kar zopet pomen, da sem mau premau piu.
PS: Krči radi pridejo pri zmantranih in posledično premali kadenci, ali pa po spustu s Kladij, ko se ohladiš in pol na hiter zagoniš. Vmes jest rad vrtim, pa četudi ni tako potrebno, lih zaradi tega.
Jest tko mislim, zdej me pa pupravte, ali pa dupounte.
Delgado 06.07.2004 11:03
Verjetno je to čisto enostavno, preteral si ga. Na dolgih turah in na sploh je bolje hitreje vrteti pedala in šparati mišice. Seveda moraš tudi dovolj piti , vseskozi po požirkih, ampak ravno pravo mešanico (6-8%). Sama voda je premalo, potrebuješ sol, Ca, Mg, vitamini B, C - izonični napitek. Napitek pa ne sme biti premočan (preveč OH), ker ti ga telo vzame kot hrano in tekočina ti gre potem v mehur namesto v mišice za hidracijo. Če pride do dehidracije, se mišica bolj matra, in pride do krčev.
Takole na kratko, po domače.
BorutV 06.07.2004 11:28
Delgado, kaj s tem misliš 6-8%č
andro1 06.07.2004 12:15
6 do 8 % kakšnega pripravka v vodi je mislu verjetn. :wink:
Delgado 06.07.2004 12:43
6-8% OH, torej 6g čistih OH na 100g napitka, poleg vseh ostalih elektrolitov.
Uporabnik ne obstaja. 06.07.2004 13:24
Z magnezijem ni za pretiravat, ker pospeši delovanje črevesja (podobno kot Donat), pa si lahko misliš kakšne so posledice če ne najdeš WC -ja :oops: :lol: .

Jest ponavadi zmiksam par tablet (kot jih je naštel Delgado ), mal soli, mal sladkorja, pa mam v škatli na kolesu. Okus je sicer vse prej kot fajn, ampak je pa skor nujno, ker drugač z samo vodo samo spiraš elemente iz telesa in pol je pa problem.

Kolk pa spijete na turah č jest ponavad liter tekočine na 20 km - če so poletne temperature seveda :)
snowsurfer 07.07.2004 11:08
Sem opazil, da se to ne dogaja samo meni, pa vas prosim za nasvete!!!!

Men se to dogaja zadnje dve leti: Vsak drug dan prekolesarim cca 40 km (crosscountry), med samim kolesarjenjem je ponavadi je vse ok. Me pa včasih, ko grem kr tko na sprehod (lahkotna hoja), zgrabi v stegnih in mečah in se bolečina ob vsakem koraku stopnjuje tako močno, da ne morem prehoditi niti 100 m. Moram počakati par minut, razgibati noge, pol pa zelo, zelo počasi. To me ponavadi boli 2-3 dni (seveda počasi pojenja). Sem šel lani k zdravnici, so mi dvakrat pregledali kri, me je na koncu poslala k fizioterapevtki, niso našli nič, razen da imam cca 10 % več železa v krvi.
Po tretjem prgegledu krvi pa še tega ni blo več. Jemal sem magnezijeve tableta, multivitaminske tableta, kalcij, itd. Prosim, če mi lahko kdo svetuje, kaj bi bilo tisto pravo, kar moje telo potrebuje. Elektroliti( kateri minerali so to, cca procentualno koliko moram jemat, med samim gibanjem, vsak dan tudi ko se ne gibam....) Pomagajte mi z svojimi nasveti, ker je včasir prav nerodno z temi krči.
jeti 07.07.2004 11:46
Zvedu iz prve roke, da magnezij ne pomaga, ampak je potrebn kalcij, ker ga primanjkuje!!!!! Ve pa se da če noga dlje časa počiva, rado takrat krči primejo. Tudi meni se isto zgodilo to leto, je šel še boljši rezultat po gobe sam tko vseeno bom lahko še naslednje leto popravljal :lol: .
Torej veliko gibanja, po potrebi pa kalcij, ni vse v kemiji!
Rado 07.07.2004 12:20
OK, vidim, da vsi nekaj teorije obvladamo, ampak očitno premalo. A ve kdo predlagat kako primerno literaturoččč
jeti 07.07.2004 12:48
Ejga men so tko lepo razložli, da zdaj samo temu verjamem!!!!!!!
1 2 3 ... 6
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI