Odvisnost od treningovč

Domov > Forum > Odvisnost od treningovč

Odvisnost od treningovč

SORTIRAJ PO:
LeviPedal 23.06.2004 08:15
Nekaj me zelo zanima.
Celo srednjo šolo in še nekaj let potem sem treniral kolesarstvo. Počutil sem se fenomenalno, tako fizično kot psihično. Imel sem veliko kondicije tudi za teke (tudi na čezmaratonske razdalje), hojo v hribe...
Da ne bo pomote: še vedno imam vitko postavo in nadpovprečno kondicijo, a mi nekaj manjka, da bi se počutil optimalno, in mislim, da so to redni, zahtevni treningi, "garanje" - kot nekoč (čeprav sem se včasih tudi pretreniral, kar ni prijetno).
Vprašanje pa je naslednje: Ali se tudi vam zdi, da več ko si vložil nekoč v šport, več in intenzivnejšo rekreacijo rabiš, da se dobro počutiš. Nekako se razvadiš, telo ima višje zahteveč Ljudje, ki se malo gibajo, so zadovoljni že, če naredijo peš sprehod na bližnji kucelj. Ampak kje naj najdem čas za ponovno intenzivno ukvarjanje s kolesarstvomč :č
BorutV 23.06.2004 08:52
Ja, to imaš najbrž prav.

En moj bivši sošolec se je ukvarjal z vrhunskim športom na čisto top nivoju. Pa še malenkost bolj garaški pristop je imel, kot večina konkurence. Ko je nehal, je najprej že zjutraj pred šolo hodil s psom tečt za par ur. Najprej je psa skoraj ugonobil, v par mesecih se je zredil in čez pol leta popolnoma uničil kolena. Potem se nikoli več ni spravil k sebi (mišljeno telesno) in še danes je, ne vem kako naj rečem, da ga ne užalim: precej zapuščen.
GT dancer 23.06.2004 08:52
Hja poglej si nas reaktivce, ki tekmujemo.

Vsi večinoma delamo 7-15,7-16,8-16, pač različne kombinacije,pa še vedno se najde čas za 5-6xtedensko po 2 urci, sam določene 'domače' stvari moraš met pošlihtane pa gre :!:

Morda pa sčasoma res pridejo teli treningi kot zasvojenost, ker si kar odvisen od njih in če imaš preveč pauze, se kšn dan kr slab počutiš.

lp
kolesar- 23.06.2004 08:55
Ja...to je sigurno res
Nekateri ki cele dneve sedijo v pisarnah (ker je to njihova služba) so zelo zadovoljni če grejo na krajši sprehos, sploh če mal hitrej hodijo...nekateri so pa 3 ure na biciklu pa se jim še zmer zdi da niso nč nardil....
gepard 23.06.2004 10:25
Ja nektiri so res taki, da se prevč ženejo. Js mislim, da je 3-4x na tedn čist dost, če se rekreiraš :lol: . Drgač če nimaš zdravniškega nadzora se lahk skuriš, v najslabšem primeru pa uničiš telo. Zato je treba telovaditi z "glavo". :wink:
Anonimni 23.06.2004 10:28
Glejte to kot dolgoročno naložbo v zdravje. Je pa res, da je to že zasvojenost.
:)
cvalenti 23.06.2004 15:03
zdele k mam probleme z mišicami se veliko pogovarjam z športniki tako rekreativci kot malo bol resnimi pa tudi tistimi ki so top fora je v tem da mi rekreativci delamo 8-10 ur in ni časa za pravo prehrano in dodatke druga stvar baje mi garači tudi premalo spimo in pol na kolo za 2 uri po možnosti ena ura do 170 pulza pa nakoncu nč konkretnga pojemo kar trenirani ljudje jejo pa roko na srce.vsi vemo da so v športu poživila in jih tudi rekreativci uporabljamo in sedaj bistvo : VCASIH SI IMEL VELIKO DODATKOV KI SE TI NITI NI SANJALO ZA KAJ SO AMPAK TI JE TRNER DAL IN REKEL JEJ sedaj pa ni več tega treniraš pa isto kot tisti ki so top

da nov pomote tako so povedali meni
LeviPedal 23.06.2004 15:24
Da ne bo pomote: bil sem čisto povprečen kolesar iz povprečnega kluba, seveda sem tudi tekmoval, nisem pa nikoli bil vrhunski. Tega je tudi že precej let in ne verjamem, da sem dobival kakšna posebna poživila, zaradi katerih naj bi se bolje počutil kot danes. Cedevita, pa kakšen Maratonik največkrat, pa Isostar.
Morda bom res moral tako urediti, da bom vsemu navkljub imel nekajkrat tedensko po dve uri za trening, enim to uspe kljub službi in obveznostim zunaj nje. Motivacijač
Dejstvo je, da sem se zaradi rednih in napornih kolesarskih treningov počutil kot kralj. Zdaj sem samo senca tistega časa, pa še zdaj sem po kondiciji med zgornjimi 10 % ljudi mojih let (malo čez 30 jih štejem - let). 8)
StaraKost 23.06.2004 17:05
Poživila te ne obvarujejo. Poživila ti samo dvignejo nivo naravnih alarmov in si zato sposoben več, kot bi bilo normalno. Kam to pelje vemo vsi. "Vse se plača, vse se vrača".

Moramo pa izhajati iz osnovne definicije treninga: ADAPTACIJA ORGANIZMA NA OBREMENITEV. Torej za napredek je potreben BALANS med zmonškom (intenzivnostji x čas obremenitve) in počitkom potrebnim za regeneracijo/adaptacijo. Pravilna in hitra regeneracija /adaptacija pa je možna edino, če telo dobi pravilno prehrano.

Večina misli samo o intentivnosti in času obremenitve, na ostale dve zelo pomembne komponente(počitek in prehrana) preveč pogosto pozablja.

Napredek je možen edino tako, da znamo pravilno povečevati "dražljaj", ki bo pripravil telo, da se adaptira na višjo obremenitev. To je tudi razlog, da nam vedno enaki dražljaj na katerega smo že adaptirani ne doprinese nobenega napdredka in zadovoljstva.
cvalenti 23.06.2004 19:38
8O IN1059 Povej malo bol po kmečko oz. popravi me,če mislim narobe:
To pomeni,da ko se utrudiš oz. ne moreš več nehaš in naslednjič poizkusiš znova,tako,da postopoma telo dobiva moč,da premagaš to kar si si zastavil ne pa z "geli,preparati,itd." !!

Povej,kaj pa je najboljša regeneracija za mišice,mislim glede hrane č
StaraKost 23.06.2004 22:24
Ni tako enostavno napisati enostavno. O tem so napisane cele knjige. Probal bom opisati en od možnih načinov treninga in cikel superkompenzacije.
Enak napredek lahko dosežemo s veliko truda in veliko prevoženih kilometrov in s dosti manj, pametno prevoženih kilometrov. O tem se že enkrat pisal.
Ni dovolj, da trdo treniramo. Hudi treningi podobni kot jajce jajcu ne peljejo nikamor, pravzaprav peljejo kratkotrajnemu uspehu v nadaljevanju pa k poškodbi ali pretreniranosti.

En od možnih primerov planiranja treningov.
Trening mora imeti planirani tedenski ciklus, katerega se moramo držati.
V tednu imamo, če nismo profiji samo dva huda dneva. En je ponavadi tekma čez vikend in drugi v sredini tedna. Ostale dneve kombiniramo s lažjimi, srednjetežkimi in regeneracijskimi vožnjami.

Zmožek intenzivnosti in časa vseh treningov v tednu dvignemo v drugem tednu za 10% v tretjem tedenu za še 10%. Četrti teden začnemo na nivoju intenzivnosti 2 tedna in stopnjujemo od tu naprej. V pravem trenutku glede na dirke moramo izbrati lahki teden.

Tisti, ki imajo Polarja S710/720 imajo za to lepi graf, ki kaže Total Exsertion. To je ekvivalent za težavnost treninga (intenziteta x trajanje). Če pogledamo tedenski graf, lahko vidimo primerjavo težavnosti med tednoma. Po prej opisanem bi morale biti tri stopnice gor zatem četri teden na začetni višini drugega tedna.

Vse to delamo v skladu s ciklom SUPERKOMPENZACIJE.
Kaj je superkompenzacijač
Poskusil bom opisati na ťkmečki načinŤ tako, da vsak razume.
Preden gremo na trening smo na določenom nivoju pripravljenosti/zmogljivosti. Takoj po treningu smo zaradi utrujenosti na nižjem nivoju pripravljenosti. Ker se telo zaradi obremenitve mišic želi zaščititi od naslednje obremenitve, ki bo mogoče sledila, poskuša regenerirati in adaptirati telo na novo obremenitev in za vsaki slučaj še malo več. Da bi to lahko izvedlo potrebuje čas(počitek) in gradivo(pravo hrano).

Če znamo ťzadetiŤ počitek in prehrano glede na izvedeno prejšnjo obremenitev in ponoviti novo obremenitev, ki je malo višja kot prej v pravem trenutku, imamo napredek zagarantiran.

V primeru, da je nova obremenitev izvedena prej kot smo se regenerirali in adaptirali, smo štartali iz nižje pozicije zmogljivosti kot pri prvem treningu. Ker smo obdržali enako ali dvignili intenzivnost treninga so naše zmogljivosti po treningu zelo nisko. Zdaj potrebujemo nadoknaditi večji manjak, da bi prišli na enak ali malo višji nivo kot smo bili pred prvim treningom. Če spet ni dovolj počitka ali gradiva/hrane naša linija napredka gre navzdol torej v pretreniranost.

Če je obremenitev prišla prepozno in smo zamudili vrh superkompenzacije bo telo zaradi pomanjkanja nove obremenitve zmanjšalo pripravljenost na obremenitev in bomo s novim treningom startali na istem nivoju kot smo bili prej. Torej ťškodeŤ ni, napredka tudi ne.

Iz vsega navedenega je razvidno, da če treniramo ťnapametŤ moramo imeti res srečo, da dosežemo optimalen napredek glede na vloženi trud.
cvalenti 23.06.2004 22:50
drugač IN1059 svaka ti čast veš zanima pa me kaj je to gradivo ali hrana kot naprimer žitarice testenine ali kaj drugega kaj pa med treningi ješ glede počitka mi pa eni pravijo : pojdi v hribe, drugi : bolš je plavanje,tretji : tisti dan morš res počivat četrti : bla-bla-bla in kaj naj jaz zdej vrjamem kaj pa ti svetuješ
StaraKost 23.06.2004 23:15
Na daljavo in na osnovi tako malo podatkov je težko pametno svetovati.
V svakem primeru moraš za nekaj časa zmanjšati intenzivnost in trajanje obremenitve.
V hujših primerih je dobro narediti tudi to, kaj so ti svetovali. Plavanje v nobenem primeru ne more škoditi. Nekaj dni počitka v hribih tudi.

Tudi o prehrani bi moral veliko napisati, če bi hotel natančno povedati, kako, kaj in kdaj se prehranjevati. Zdaj nimam časa, mogoče kdaj drugič.
Par stavkov pa vseeno.
Prehrana pred, med in po treningu se razlikuje.
Razlikuje se po razmerju med OH(Ogljikovi Hidrati) : B(Beljakovine) : M(Maščobe). Če primanjkuje bilo katerega makro nutrienta ali vitaminov in mineralov je pravilna izvredba treninga in proces regeneracije/adaptacije onemogočena.

Za vzdržljivostne športnike je to celodnevno razmerje najbolj pogosto v razmerju OH 60%, B 20-25% in M 20-15%.
FAUSTO 24.06.2004 06:59
Tole spada v temo Prešvicani!čč

Itak, da je odvisnost od športa hujš kt od alkohola...sam če si pa od obeh odvisen...si pa že Adrenalinđanki, kanedeč
Tle vas je več kot polovica odvisnežev!čč!!
eustahija 24.06.2004 07:34
zadnjič je ena gospa po radiu lepo postavila definicijo odvisnosti ...

ODVISNOST = POČETI DOLOČENO STVAR ZA KATERO VEŠ, DA TI ŠKODUJE , PA TO ŠE VEDNO POČNEŠ......

na vsakemu posamezniku je, da ugotovi resničnost te definicije....
Delgado 24.06.2004 07:50
Prva in najpomembnejša stvar pri treningu je MOTIVACIJA.
Šele ko jo osvojiš, potem so pa tukaj zelo koristni nasveti in izkušnje iz stroke (treningi, počitek,prehrana).
Brez prvega in drugega ni napredka.
cvalenti 24.06.2004 15:32
eustahija legenda to je tale teta dobr puvedala veš zato sm pa na forum skoču k mi je kolega povedu zanga in res sm dobu dobre in koristne info.ki se jih bom držal mislm pa da zasvojenost s treningi pelje v bolečino ,živčnost na cesti ,doma vedno slabe volje in če vmes še malo hujšaš in ni prave prehrane se ti res meša pa še na koncu je vsega kriva punca ali mati ker je razkuhala makarone
kolesar- 24.06.2004 16:16
8O IN je prava enciklopedija 8O
Ne vem no...jst recimo lahk rečem da dost treniram....pa o tem nism neki velik brau....kolkr kje slišiš o treningih pa to (no na netu sm tut že prebrau dost o tem) ampak verjamem da lahk z enako količino treninga dosežeš boljsši rezultat....
cvalenti 24.06.2004 18:37
IN1059 kaj če ti jaz napišem mal o sebi na osebn mail a bi sestavu v izi trening tako intervale kot moč kot hrana
KROF1 24.06.2004 21:42
kolesar- je napisal:
8O IN je prava enciklopedija 8O
Ne vem no...jst recimo lahk rečem da dost treniram....pa o tem nism neki velik brau....kolkr kje slišiš o treningih pa to (no na netu sm tut že prebrau dost o tem) ampak verjamem da lahk z enako količino treninga dosežeš boljsši rezultat....


Kolesar jst mislm, da če se s kolesarstvom malo bolj resno ukvarjaš morš met nek plan treninga, da postopoma napreduješ in da se ne pretreneraš, to je tko kt, da bi šel v fitness brez plana treninga in bi vsak dan vzdigvou isto kilažo, mislm, da napredka ne bi blo, kvečjemu nazadvou bi lohk.
KROF1 24.06.2004 21:44
Aja, pa da se vrnem k temi, jst sm odvisen od treningov, pa po vsakem prijetno zadet! :D :lol:
jeri 24.06.2004 22:18
kaj je toi zasvojenost s treningič:)
CHEF860 24.06.2004 23:28
Jst že nisem zasvojen s treningi... po naravi sem lenuh...
RAFTAR 25.06.2004 08:27
Usak plan treninga je bulš kukr da plana sploh ni!

lp - raftar :mrgreen:
kolesar- 25.06.2004 08:56
:č Ma na začetku sezone sm meu plan sam ko sm na trenažerju delu....pol sm pa sam pazu da na začetku nism u hrib vozu, pol sm že šou kak hrib od bližje pogledat ampak z mtb in na obrate....zdej pa pač gonim skor skoz u hrib pa še kako dalšo turo umes pa pazem da dost počivam in da se ne skurim......to je to!
Aja....napredek je pa zlo opazen 8)
jeti 25.06.2004 09:04
Bo treba počas malo bolj sistematično, da bo še kakšna medalja.
kolesar- 25.06.2004 09:06
:č vidim da bo res treba....samveš kok se je težko tega lotitč :arrow:
jeti 25.06.2004 09:07
Ma js mam plan da se na kolo spravim :lol: .
CHEF860 25.06.2004 09:44
Jaz tudi planiram, da bi šel čez kakšno uro...
kolesar- 25.06.2004 09:58
:č CHEF a pr vas nč ne dežuje.....č Tle je ravn začel mal :evil:
1 2
Zadnji komentarji v kategoriji "ZDRAVJE IN TRENINGI"
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI