Kolesa in oprema
27.09.2023
Vzdrževanje sedežne opore
Ob 10:57, jesen
Konstruktor je napisal: |
Pozdravljeni. Sem zbral pogum, da se obrnem še na vas. Namesto Scotovega treking kolesa bi kupil novo cestno kolo. Tam nekje do 1500 evrov, 100 gor dol. Ob prebiranju raznih člankov in forumov postajam vedno bolj neodločen, da ne rečem kar bojazniv, saj sem spoznal, da sem popolnoma neveden, na kaj moram paziti. Bojim se tudi, da me bodo v trgovini kot nevedneža lažje pirnesli naokrog in mi prodali kakšen "klump". Sem visok 180cm, imam okrog 100 kg ( na kar nisem najbolj ponosen, a se moram pohvaliti, da sem jih 10 že spravil dol). Mislim, da mi je razlika med Alu in karbonom vsaj malo jasna (teža), ampak kako naj kot laik vem, kaj je dober Alu okvir in kaj slab karbon? Prav tako sem opazil, da je oprema Ultegra boljša, kot 105 - če ne zaradi druzga, zaradi cene. Glede prestavnih razmerij mi pa ni preveč jasno. Prav tako sem zasledil, da moram biti tudi pri obročih previden - kako naj vem, kaj bi blo za mojo težo primerno? Verjetno je pa še mnogo drobnih stvari, o katerih se mi niti ne sanja. Verjamem, da sem koga s svojo nevednostjo nasmejal, vendar vseeno prosim za pomoč. Lp |
mb81 je napisal: |
Pozdravljeni. Da ne odpiram nove teme me zanima vaše mnenje o kolesih Orbea. Zanima me predvsem Onix-Ultegra. Na forumu ni veliko podatkov o teh kolesih. Zanimajo me zlasti dobre in slabe lastnosti teh koles ker na nobenem forumu ne zasledim ničesar. Hvala za odgovore. |
Živijo! Mor am rečt, da sem presenečen nad odzivom. Za Orbeo sem že slišal, same pohvale, tko da bom verjetno jih kar obiskal. Se bojim samo, da bom moral krepko presečt limit. Mi je pa Scottov Adict kar všeč, ampak sem malo nezaupljiv pri rabljenih zadevah, če ne poznam osebe, ki jo je uporabljala. Za enkrat hvala. Zdej grem en krog, upam, da me ne napere, tko kot me je včeraj. |
Vsem hvala za pomoč. Sem spoznal, da je ta Scott verjetno zame zaenkrat še prezahtevno kolo. Predvsem me skrbita samo dva sprednja zobnika, saj gre že sedaj v klance v stilu "počas se daleč pride" in moram kar pošteno pritiskat. Vem pa sedaj mnogo več stvari, za katere se mi pred enim tednom še sanjalo ni. |
dumr je napisal: |
kej lažjega od kompakta težko dobiš, edino tripla, samo to je bv. Zadej daš gor 12-25 ali pa 12-27 al kok so že pa se da povsod pridt, itak se pa navadš po parih furah. Jst sm mel tut hude pomisleke pred joštom pri Kranju kjer so klanci 18% pa imam triplo ter v najlažjem prenosu 30-23 pa pridem z mal napora skozi. Problem sta samo dva komadna klanca, z lahkoto bi lahko šaltal na kompakt, pa nisem ravno niti blizu zgledu kolesarja ![]() ![]() |
marko55 je napisal: |
Zaenkrat bi mi bili problem le klanci kjer je naklon večji od 10%, ampak tudi ta meja se bo verjetno s treningom višala. Ampak ti klanci bi mi bili enak problem tudi s trekingom. |
Konstruktor je napisal: | ||
Ma sej ravno to me skrbi - z mojim trekingom v najlažji prestavi komaj prisopiham na vrh Šmarjetne, na Jošt si pa letos sploh še nisem upal, sam do Čepul - ampak res, bolj strmega klanca od tazadnjega ovinka na Jošt jest tud še nisem vidu. |
Sem zbral pogum, da se obrnem še na vas. Namesto Scotovega treking kolesa bi kupil novo cestno kolo. Tam nekje do 1500 evrov, 100 gor dol. Ob prebiranju raznih člankov in forumov postajam vedno bolj neodločen, da ne rečem kar bojazniv, saj sem spoznal, da sem popolnoma neveden, na kaj moram paziti. Bojim se tudi, da me bodo v trgovini kot nevedneža lažje pirnesli naokrog in mi prodali kakšen "klump". Sem visok 180cm, imam okrog 100 kg ( na kar nisem najbolj ponosen, a se moram pohvaliti, da sem jih 10 že spravil dol). Mislim, da mi je razlika med Alu in karbonom vsaj malo jasna (teža), ampak kako naj kot laik vem, kaj je dober Alu okvir in kaj slab karbon? Prav tako sem opazil, da je oprema Ultegra boljša, kot 105 - če ne zaradi druzga, zaradi cene. Glede prestavnih razmerij mi pa ni preveč jasno. Prav tako sem zasledil, da moram biti tudi pri obročih previden - kako naj vem, kaj bi blo za mojo težo primerno? Verjetno je pa še mnogo drobnih stvari, o katerih se mi niti ne sanja.
Verjamem, da sem koga s svojo nevednostjo nasmejal, vendar vseeno prosim za pomoč. Lp