Franja 2011

Domov > Forum > Franja 2011

Franja 2011

SORTIRAJ PO:
Ich 17.05.2011 01:41
Sej ne morem vrjeti, da še ni nihče odprl te teme :mrgreen:

Evo, pa da jaz začnem, lani sem si kupil prvo specialko, tako da grem letos prvič na Franjo. Letos na ta malo, drugo leto pa na ta večjo, da vidim kako to poteka sploh.

No pa kakšen nasvet za zelence bi prav prišel, kaj je treba paziti, da dobro odpelješ in predvsem da prideš v enem kosu domov?
lp :)
copi 17.05.2011 08:13
in predvsem da prideš v enem kosu domov?
lp :)[/quote]

To je pa težko saj je tako kot na Giru tudi Franji vse bolj pomemben šov ne pa varnost udeležencev :|
Paternina 17.05.2011 08:23
Mislim da tako kot je na Franji poskrbljeno za varnost ni skoraj nikjer. A naj omejijo število prijav na 300 da bo res varno? Kdo bi bil pa potem zadovoljen?
Franja je nevarna zaradi nas, kolesarjev...zakaj se pa daleč največ nesereč zgodi spredaj, ko velja popolna zapora prometa? Ker se vsi zaženemo kt svina v buče pa boli nas k** za lastno varnost. Kako je tukaj kriv organizator (množične) prireditve?
Jst mislim da bi lahko varnost še najbolj izboljšal tako, da je že na začetku en fejst selektiven klanec pa da vsakega postavi na svoje mesto. Ali pa prolog v soboto zvečer po ulicah BTC-ja :mrgreen:

Kar se tiče nasvetov: Sej trasa ni nič posebnega. Greš po pameti, ujameš (oziroma bolje, počakaš) kakšno dobro grupo v poljanski dolini in to je to.
copi 17.05.2011 09:00
Paternina je napisal:
Mislim da tako kot je na Franji poskrbljeno za varnost ni skoraj nikjer. A naj omejijo število prijav na 300 da bo res varno? Kdo bi bil pa potem zadovoljen?
Franja je nevarna zaradi nas, kolesarjev...zakaj se pa daleč največ nesereč zgodi spredaj, ko velja popolna zapora prometa? Ker se vsi zaženemo kt svina v buče pa boli nas k** za lastno varnost. Kako je tukaj kriv organizator (množične) prireditve?
Jst mislim da bi lahko varnost še najbolj izboljšal tako, da je že na začetku en fejst selektiven klanec pa da vsakega postavi na svoje mesto. Ali pa prolog v soboto zvečer po ulicah BTC-ja :mrgreen:

Kar se tiče nasvetov: Sej trasa ni nič posebnega. Greš po pameti, ujameš (oziroma bolje, počakaš) kakšno dobro grupo v poljanski dolini in to je to.

V veliki meri se strinjam z teboj tudi o tistem kot svina v buče tisti boks na štartu pa tudi po mejem mnenju ne naredi dirke bolj varne, pa tista vožnja skozi Ljubljano do Brezovice bi lahko bila malo manj komplicirana.
lancearmstrong 17.05.2011 09:02
copi je napisal:
Paterni na je napisal:

V veliki meri se strinjam z teboj tudi o tistem kot svina v buče tisti boks na štartu pa tudi po mejem mnenju ne naredi dirke bolj varne, pa tista vožnja skozi Ljubljano do Brezovice bi lahko bila malo manj komplicirana.

na štart pojdi zadnji pelji se po svojih zmožnostih ne pretiravaj in predvsem jej ter pij dovolj tekočineče prideš v enem kosu okoli si zmagovalec tako imaš za drugo leto nek okvirni cilj kaj izboljšati in kako se peljati v grupi!!
na štart pejt pa med zadnjimi v tvoje dobro in ostalih kolesarjev ;)
milkivoj 17.05.2011 09:06
Zadnja leta, ko sem še hodil na Franjo (že kar nekaj let me tam ni) in ko nisem bil toliko pripravljen, da bi bil v ospredju (to mi je uspelo le enkrat, na eni nejhitrejših, ko so bili v ospredju Italijanski profesionalci in sem zasedel absolutno 34. mesto z 10' zaostanka) sem problem, ki te tare reševal tako, da sem večino tekme prevozil sam. Le tu in tam sem se za kratek čas priključil kaki manjši skupini, toda če so mi ušli, se nisem dosti sekiral in sem naprej vozil sam in po svoje. Slaba stran tega je bila da sem takrat nekajkrat zaporedoma za cel krog potreboval natanko 5 ur (razlike so bile za minuto ali dve).
Če greš prvič, ti v tem duhu svetujem, da se ne siliš za vsako ceno držati večjih skupin, saj je zadnja leta tam vedno več norcev, ki ne znajo kolesariti v skupini in lahko povzročijo hude težave. Zaradi tega sem sam tudi odnehal, poleg tega, da imam na isti dan na izbiro veliko prijetnejše tekme. Če tudi sam nisi vešč vožnje v skupini in se nisi sposoben rešiti iz kočljivih situacij, je bolje, da se izogneš potencialni nevarnosti. Kot začetnik se najbrž ne boš boril za stopničke ali vhunski rezultat, zato ti pol ure gor ali dol ne bo veliko pomenilo, važno je da boš traso v celoti solidno prepeljal.
Na mali Franji mislim, da vseeno ni takega zaganjanja in kolesarji, ki jo vozijo nimajo zelo visokih ambicij, ki bi jih hoteli za vsako ceno doseči, so pa zato še manj vešči v skupiskem kolesarjenju, zato tudi tam previdnost ni odveč. Zgoraj napisano pa velja za veliko Franjo.

Mislim, da če ti razdalja ni nepremagljiva ovira in ti čas ni prioriteta, se že koj lahko podaš na veliko Franjo. Tam bo prav gotovo vsaj sto ali dvesto manj pripravljenih od tebe. :P
Maxim 17.05.2011 09:07
Paternina je napisal:

Slabi nasveti :(
Trasa je za pussy-e!

Pamet pustiš doma in s sabo vzameš gorca, po možnosti z rogovi.

Na obroče namontiraš vsaj 2,2 z ornk kramponi, s katerimi vsakega četrtega s pobritimi nogami fino pobrusiš po zadnjem menjalniku.

Že na štartu se prerineš nekje 100m za prvimi in pri vsakem zaviranju uletavaš malo bližje med "taprve".

Vožnj a cik-cak je prikaz tvoje spretnosti in ravnotežja na kolesu.

V Vrhnjiški klanec se zaženeš "na puno" v pomoč so ti komolci in rogovi na balanci. Na vrh če ne prideš prvi, si pa vsaj drugi!

V Logatcu zaviješ v bife, pokličeš prjatla, ga povabiš na jutranje pivo in mu do potankosti razložiš, da je Franja za Pussy-e.
(ta isti prjatu te bo nato tudi pripeljal nazaj domov, ker s takimi luzerji se ti ne voziš po belem dnevu)
ODPILJEN 17.05.2011 09:10
milkivoj je napisal:
Zadnja leta, ko sem še hodil na Franjo (že kar nekaj let me tam ni) in ko nisem bil toliko pripravljen, da bi bil v ospredju (to mi je uspelo le enkrat, na eni nejhitrejših, ko so bili v ospredju Italijanski profesionalci in sem zasedel absolutno 34. mesto z 10' zaostanka) sem problem, ki te tare reševal tako, da sem večino tekme prevozil sam. Le tu in tam sem se za kratek čas priključil kaki manjši skupini, toda če so mi ušli, se nisem dosti sekiral in sem naprej vozil sam in po svoje. Slaba stran tega je bila da sem takrat nekajkrat zaporedoma za cel krog potreboval natanko 5 ur (razlike so bile za minuto ali dve).
Če greš prvič, ti v tem duhu svetujem, da se ne siliš za vsako ceno držati večjih skupin, saj je zadnja leta tam vedno več norcev, ki ne znajo kolesariti v skupini in lahko povzročijo hude težave. Zaradi tega sem sam tudi odnehal, poleg tega, da imam na isti dan na izbiro veliko prijetnejše tekme. Če tudi sam nisi vešč vožnje v skupini in se nisi sposoben rešiti iz kočljivih situacij, je bolje, da se izogneš potencialni nevarnosti. Kot začetnik se najbrž ne boš boril za stopničke ali vhunski rezultat, zato ti pol ure gor ali dol ne bo veliko pomenilo, važno je da boš traso v celoti solidno prepeljal.
Na mali Franji mislim, da vseeno ni takega zaganjanja in kolesarji, ki jo vozijo nimajo zelo visokih ambicij, ki bi jih hoteli za vsako ceno doseči, so pa zato še manj vešči v skupiskem kolesarjenju, zato tudi tam previdnost ni odveč. Zgoraj napisano pa velja za veliko Franjo.

Mislim, da če ti razdalja ni nepremagljiva ovira in ti čas ni prioriteta, se že koj lahko podaš na veliko Franjo. Tam bo prav gotovo vsaj sto ali dvesto manj pripravljenih od tebe. :P
milkivoj,kje si dubu ti Italijanske profesionalce..:D :D
milkivoj 17.05.2011 09:29
ODPILJEN je napisal:
:
milkiv oj,kje si dubu ti Italijanske profesionalce..:D :D[/quote]

Že dolgo nazaj, tako da ne znam točno opredeliti ali je čez 15 ali 20 let, eno leto v tem terminu ni bilo nobene tekme, zato je nekaj naših reprezentantov in Italijanskih profijev imelo Franjo za trening. Do Kladja sem se držal prve skupine, kakih 10-15 kolesarjev, ki je imela precej prednosti, na začetku klanca pa me je en prepotentnež, ki je očitno ocenil, da ne pašem med njih s škarjami stisnil ob škarpo, da sem padel in polomil pedalo, tako da se je majalo in zvil balanco. Kaki dve minuti sem rabil, da sem se pobral, naravnal balanco in preveril pedalo, potem ko sem videl, da je kolo še vozno pa sem jo užgal po klancu za njimi, ujeti jih razumljivo nisem mogel, so me pa šele po spustu začele dohitevati manjše skupine in tako sem kljub vsemu dosegel dober čas in rezultat. Kar se tiče reprezentantov in profijev, sam tega nisem preverjal, tudi rezultatov ne najdem od takrat, spomnim se le, da se ja takrat ob koncu tekme s tem na veliko hvalil Zanožkar.
Takrat se je tekma "odprla" prav tako na Brezovici, cilj pa je bil v Tacnu. Jaz sem imel uradno objavljeno povprečno hitrost na dirki preko 42 km/h.
cunego 17.05.2011 09:42
kaki profiji?

tipa cassani, cipollini, argentin, bugno???

al taki profiji ala slovenski iz osemdesetih, k je bu vsak profi?
vrhi 17.05.2011 10:01
Na franjo ne hodim več ravno zaradi varnosti, skratka vsi bi radi bili v prvi vrsti , ali pa takoj za njimi.Vsi mislim tudi tiste z kolesi ki imajo blatnike ,pa košarice ,rogovi , pa vozijo z supergi , ker lahk lepo stopi dol ,ko noro prehiteva strnjeno skupino , po levi desni, bankinah, pa nahrbtniki , vzratna ogledala na kolesih čeladah itd .Ne postavijo-mo se tja kjer nam je mesto, potem pa vsi do daske , ker je treba vztrajat čim dlje zraven prvih 100-200 , pa čeprav vozijo v rdečem , dokler gre , Seveda se potem dogajajo nesreče .

Skratka, meni je franja umetnost preživetja. :mrgreen:
lonelyrider 17.05.2011 10:05
..udeleženci oz. tekmovalci z licencami bi morali štartat vsaj malo pred drugimi, ne pa da nekdo s trekingom v prvi vrsti gužvo dela in opleta levo desno, kot da je sam na cesti..
..torej licence najprej , potem pa ostala raja..

8)
lonelyrider 17.05.2011 10:06
..ja da ne pozabim.. ..tudi nepobrite noge ne sodijo v foto kader.. ..tako da tudi: bolj zadaj se držite taki..
EFX 17.05.2011 10:11
milkivoj je napisal:
Jaz sem imel uradno objavljeno povprečno hitrost na dirki preko 42 km/h.

Glede na to, da je od Brezovice do Tacna 128km, bi bil čas za tvojo povprečno hitrost 3:03. Bravo! - za skoraj 20 min si namreč prehitel vse ostale zmagovalce iz zadnji 15 let. :lol:

Ni čudno, da se je Zanoškar tako hvalil :mrgreen:
superh1k 17.05.2011 10:11
Ich: jest sem bil lani prvič na Franji .

trmast kolkr sem , sem šel kr takoj na veliko, čeprav sem imel pred tem prevoženih samo cca. 500 km za trening.

En vikend pred tem sem šel prevozit traso male franje, za test in to je blo to. Glede na to da skoraj vedno kolesarim sam , nisem imel /imam veliko izkušenj z vožnjo v skupini. Ampak nič bat, samo po pameti, pa brez panike in strahu.

Ko na Brezovici odprejo traso gre res hitr, še posebej če nisi navajen tega (+40 km/h), ampak se pa na Vrhniškem klancu lepo ustavi in se umiri. Pol pa samo najdeš grupo ki ti odgovarja in se je držiš.

Okrepčevalnice so tam z namenom, izkoristi jih ;)

Sam sem svojo prvo Franjo "preživel" s tremi gumi defekti in moram pohvalit serviserje na trasi, ki so mi zamenjali zračnice. Tako da se jo lahko dokončal.

Letos še nimam dost km , da bi se že prijavil. Ampak če mi jih uspe, bom zihr zraven.

Cheers
cunego 17.05.2011 10:13
lonelyrider je napisal:
..ja da ne pozabim.. ..tudi nepobrite noge ne sodijo v foto kader.. ..tako da tudi: bolj zadaj se držite taki..

Najprej naj štartajo tisti in tiste z pobritimi nogami, pole vsi ostali.

ps: to mora bit objavljeno že dan prej, da ima vsak možnost štartat spredaj. pa v pakogara naj se da žiletko in kremo za britje.

K licenco si lahko naredi vsak, noge si pobrijejo samo "tapravi" kolesarji in kolesarke.

:D
EFX 17.05.2011 10:16
To je pa že tko kot na Vršiču - tisti s pobritimi nogami in < 8% body fat-a se lahko kar spredaj vrinejo v vrsto :twisted:
cunego 17.05.2011 10:23
EFX je napisal:
To je pa že tko kot na Vršiču - tisti s pobritimi nogami in < 8% body fat-a se lahko kar spredaj vrinejo v vrsto :twisted:

body fat ne igra vloge... to je prireditev za množice ;)

večji problem so kosmate noge!
lonelyrider 17.05.2011 10:34
..ja res je.. ..to s kosmatimi nogami ni hec.. ..ko se že o varnosti kjerkoli pogovarjamo, bi bilo treba ločiti kosmato.. ..je lahko nevarno..
8)
loltrollol 17.05.2011 10:54
EFX je napisal:
milkivo j je napisal:

Glede na to, da je od Brezovice do Tacna 128km, bi bil čas za tvojo povprečno hitrost 3:03. Bravo! - za skoraj 20 min si namreč prehitel vse ostale zmagovalce iz zadnji 15 let. :lol:

Vmes pa moraš se Zoncolan na veliki šajbi prepelat...
milkivoj 17.05.2011 11:10
EFX je napisal:
milkivo j je napisal:

Tvoja računica ni povsem točna, verjetno si kiksnil v kilometrih. Čas zmagovalca je bil nekaj čez 3h 10', moj čas pa je bil nekaj čez 3h 20'. Kar se tiče profijev, sem tudi jaz nekoliko skeptičen, mogoče so bili kaki lokalni Italjanski profiji, Zanoškar je vedno rad nekoliko pretiraval. Res pa je, da smo šli zelo hitro.
Mislim da mesto starta ni bilo popolnoma enako, bilo je nekoliko pred Brezovico.
Maratonac 17.05.2011 11:18
Mislim , da z naslovom motiš pravo stran maratona Franja.
Razmišljanja o Franji ,
lopow 17.05.2011 11:39
evo, lov na tačkarje je mislim da tudi uradno odprt :)
loltrollol 17.05.2011 11:47
milkivoj je napisal:
EFX je napisal:
milkivo j je napisal:

Tvoja računica ni povsem točna, verjetno si kiksnil v kilometrih. Čas zmagovalca je bil nekaj čez 3h 10', moj čas pa je bil nekaj čez 3h 20'. Kar se tiče profijev, sem tudi jaz nekoliko skeptičen, mogoče so bili kaki lokalni Italjanski profiji, Zanoškar je vedno rad nekoliko pretiraval. Res pa je, da smo šli zelo hitro.
Mislim da mesto starta ni bilo popolnoma enako, bilo je nekoliko pred Brezovico.

jah sej kot vedno se čas računa od brezovice naprej, km pa od cistega zacetka in potem so vse povprecne za 5km prevec:) in ama terji ratajo profiji haha
OKRAM 17.05.2011 12:18
EFX je napisal:
milkivo j je napisal:

ali niso včasih merili čas od Vrhnike?
lancearmstrong 17.05.2011 12:27
kakšna Franja Maraton ALpe to je vožnja za užitek gužve nobene,pokrajina lepa,višinske dovolj ter prijazni prostovoljci...jebeš Franjo če so alpe tak fajne :lol:
porto 17.05.2011 12:34
lancearmstrong je napisal:
kakšna Franja Maraton ALpe to je vožnja za užitek gužve nobene,pokrajina lepa,višinske dovolj ter prijazni prostovoljci...jebeš Franjo če so alpe tak fajne :lol:

ampak alpe so tezke za tackarje ne :) maraton alpe je res super zadeva.. :P
boyan64 17.05.2011 13:16
Ich je napisal:
Sej ne morem vrjeti, da še ni nihče odprl te teme :mrgreen:

Evo, pa da jaz začnem, lani sem si kupil prvo specialko, tako da grem letos prvič na Franjo. Letos na ta malo, drugo leto pa na ta večjo, da vidim kako to poteka sploh.

No pa kakšen nasvet za zelence bi prav prišel, kaj je treba paziti, da dobro odpelješ in predvsem da prideš v enem kosu domov?
lp :)

Če bo vreme grem letos na 4.zaporedno malo Franjo. Zame je čisto dovolj.
Moj nasvet. Če si bolj slab v klanec ( kot jaz) potem se ne zaženi preveč od Dobrove do Vrzdenca in šparaj moči za klanec na Suhi dol. Potem ko si zgoraj, pa je trasa več ali manj bolj navzdol ali pa ravna (ni več nekih klancev). V Poljanski dolini pa dobiš grupo ( v kateri so itak pomešani kolesarji iz velike in male Franje) in lahko letiš do LJ.

Lani sem naredil veliko napak in sem v Šmartnem pod Šm.goro skoraj pregorel. Zelo je bilo vroče, jaz bedak pa sem imel spodaj švic majico, na glavi pa pod čelado rutko. Pil sem dovolj, ampak vseeno se mi je kar belo delalo pred očmi. No pa tudi od Dobrove sem se preveč zagnal in izgubil dosti moči za klanec.
Sem pa imel najboljši rezultat leta 2009 tam okoli 520tega mesta.
Hess 17.05.2011 13:30
Koliko pa je pri mali Franji dejansko tista razdalja v km, na kateri merijo čas in je ta čas potem naveden tudi pri uradnih rezultatih?

LP
mattoo 17.05.2011 13:34
Hess je napisal:
Koliko pa je pri mali Franji dejansko tista razdalja v km, na kateri merijo čas in je ta čas potem naveden tudi pri uradnih rezultatih?

LP
84,7km
1 2 3 ... 41
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI