Škripanje in cviljenje

Domov > Forum > Škripanje in cviljenje

Škripanje in cviljenje

SORTIRAJ PO:
mediterano 01.06.2011 15:18
Vozim specialko UNIVEGA STRATO PRO, staro 5 let. Kupil sem rabljeno v trgovini s kolesi. Na njem sem naredil že kakšnih 1000km v dveh mesecih in sem kar zadovoljen, le ena stvar me malce moti. V zadnjem času mi je začelo pri poganjanju rahlo škripat v ležajih od gonilk. Škriplje predvsem pri večjih obremenitvah (pospeševanje, klanci itd.), poleg tega pa tudi rahlo cvili, in sicer predvsem pri tresljajih, ko peljem po kakšni bolj neravni cesta, preko kakšne manjše luknje ali podobno. Kolo sem dal na servis v to trgovino, tam so vse pregledali, namazali itd., vendar stvar je dalje ista. :? Kaj bi lahko bil vzrok temu cviljenju? Ma kdo morda podobne izkušnje?
Jurcek8 01.06.2011 15:37
Men so tako civlili čevlji in blokeji. Rešitev je bila novi blokeji in pa namazat pedala tam kjer primejo blokej. Takrat sem resno mislil, da je problem v gonilnem ležaju, pa ni bil.
Jurcek8 01.06.2011 15:37
Men so tako civlili (mi civiljo) čevlji in blokeji.
iik 01.06.2011 15:42
Po mojih izkušnjah so najbolj pogosti trije vzroki: čevlji, pedali ali zrahljani vijaki na sprednjih zobnikih.
Če so čevlji preveri tako, da voziš z navadnimi čevlji.
Če so pedali preveri tako da montiraš druge pedale.
Vijake pa priviješ.

Me pa zanima: ali si kaj plačal tale servis, ki ni naredil ničesar?
maratonc 01.06.2011 16:20
nekaj so ti že odgovorili
možen je tudi sedež,stopi na pedala pa boš videl kaj se zgodi,al še škriplje al ne,če ne probaj peljat brez poganjanja,prisluhni,,na pedalih pod obremenitvijo daj niogo levo desno kot bi hotel odpeti ,če cvili namaži,z oljem čist malo!
je pa možno da je crknil gonilni ležaj,probaj zračnost,če ma luft,ali ne teče lepo je to to!
mediterano 01.06.2011 18:21
Ležaji so sprobani, lufta ni, tako da bi naj blo z ležaji vse v redu. Tale servis mi pa sicer ni računal nič, ker se s serviserjem poznava, pa mi včasih zastonj kaj menja ali pogleda. Je namazal celo zadevo, pa ni nič kaj veliko boljše...

Je pa res možno da škripajo pedali oz. blokerji. Ko čevlje odpnem, nekega cviljenja nekako ni zaznati, bom sprobal iti na eno turo z navadnimi pedali, pa da vidim kaj bodo rekli. :D Vendar rahlo cvili tudi ob tresljajih, skratka , nerodna zadeva. Cvili pa škripa, pa ni nikjer nič videt. Torej kot rečeno - bom sprobal še pedale.
bbcad 01.06.2011 18:48
zdravo,

sem imel isti problem, mi je v klanec cvililo ko hudič. Sem rešil zadevo tako, da sem losal zaddnjo kolo in jo ponovno močno zategnil. Sedaj gre pa čisto tiho. Lahko tudi, da ti je kako čistilo za ketno ležaje zjebalo, kar sem sprva jaz sumil, vendar na srečo ni bilo to.


Lp
FAUSTO 01.06.2011 19:44
Kolo ne cvili in ne škriplje...pogovarja se s tabo!
mediterano 01.06.2011 20:36
FAUSTO je napisal:
Kolo ne cvili in ne škriplje...pogovarja se s tabo!
Pa saj ravno to me zanima, kaj mi ima za povedat. :mrgreen:
maratonko 01.06.2011 20:56
tudi jaz sem dolgo časa mislil,da mi škriplje v predelu pedal oz.gonilnega ležaja.Po temeljitem pregledu kolesa pa sem ugotovil,da mi cvili pri zadnjem trikotniku na mestu,kjer je karbonski trikotnik prišraufan,
mediterano 02.06.2011 17:40
No, danes sem ugotovil, kaj spušča take zvoke; definitivno pedali oz. blokeji. Naredil sem preizkus, dal gor stare pedale, obul superge in odpeljal 15 km in kolo ni spustilo niti enega samega zvoka. Tako da mislim da je krivda definitivno na pedalih oz. čevljih. Bom pač naslednjič malo pomazal, pa upam da bo ok. 8)
efijy 02.06.2011 17:50
Niso blokeji ampak podplat okoli blokejev, ki se dotika pedal. Jaz sem vzel britvico v roke, vendar to odsvetujem. Me pa tudi zanima, a nima nihče teh težav, ker pri mojih novih čevljih se zgodba po 3kratni uporabi ponavlja. Ali bi pomagalo, če bi zamenjal še pedala?
Samuel 02.06.2011 18:39
Tut men je začel levi čevelj pred kratkim škripat, torej je potrebno podmazat vijake blokeja? Včasih mi ni to nikol škripal, pa mam zej nove blokeje gor, pedala pa tut niso stara..
PESTOJA 02.06.2011 18:40
efijy je napisal:
Niso blokeji ampak podplat okoli blokejev, ki se dotika pedal. Jaz sem vzel britvico v roke, vendar to odsvetujem. Me pa tudi zanima, a nima nihče teh težav, ker pri mojih novih čevljih se zgodba po 3kratni uporabi ponavlja. Ali bi pomagalo, če bi zamenjal še pedala?


Js mam isti problem. Zadnje tri fure mi je cvililo da so me že na kilometer slišali. Blokerje sem odvil, vse opral in ponovno namontiral nazaj. Prvih 300m je bilo vse ok. Potem pa je začelo spet škripati. Zatem sem namazal pedalke. Cvililo ni več, se je pa pojavil problem, ko aufzicam in potegnem šprint , kolo pa gre levo desno, noga zdrkne iz pedalke. Zadeva je boleča, ker navadno padeš nazaj na zic. Ne bi jh pa menjal, ker so mi do sedaj služile vredu. Plastika pa tut ni zrasla! Ali pač? :) Da bi pa karkoli obrezoval pa tudi nebi rad.
fuego 02.06.2011 20:26
Meni je tudi nekaj škripalo. Sem probal vse živo.... privil blokeje do konca, namazal na novo pedala... nekaj km vse v redu potem spet nadležno škripanje. Na koncu sva s kolegom probavala kaj bi lahko bilo. Sem še enkrat zategnil desno pedalo in glejga zlomka... ne škripa več. Pa sem mislil, da sem imel pedala dovolj zategnjena.
PESTOJA 02.06.2011 21:17
grem takoj probat!
PESTOJA 04.06.2011 14:16
Zdaj pa res ne vem več!!!!!! odvil in privil blokerje, odvil in privil pedalko, namazal, podmazal, vse! Še vedno škriplje. Se pa sliši da je plastika. Naj kupim nove blokerje (ti so stari slabo leto) ali naj kupim nove pedalke?!
mitraljezac 11.09.2011 12:12
Meni je tudi škripalo v pedalih pa sem podmazal blokerje in škripanje je končalo.Sedaj se mi je pojavil drugi problem.V desnem pedalu čutim kot neko pokanje...in ko sem zapet na pedalkah in porinem nogo k sebi gor čutim da ima bloker "luft" v pedalu.Ali je to mogoče ker nimam dovol napetega fedra v pedalu?Ali o blokerji že tolko znucani da jih je treba menjat?Vozim pa pedala Keo Max 2.
Lp
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI