Treking kotiček za (ne)resne

Domov > Forum > Treking kotiček za (ne)resne

Treking kotiček za (ne)resne

SORTIRAJ PO:
konowar 14.06.2011 00:14
Ok; najprej nekaj uvodnih pojasnil. Temo odpiram z namenom, da se na enem mestu zbere/zbira vse, kar je povezano s treker bičikletami. Zakaj? Zato, ker sem dobil vtis, da se razen parih oglasov (pa mogoče še kakih drobtinic v drugih temah), kjer nekdo prodaja/kupuje trekerja, vse vrti okoli specialk (se močno pardoniram, če temu ni tako, ne me prec na prvo vejo obesit). No i n ker stran nosi naslov "bicikel.com" in ne npr. "specialec.si/specialka. si", si pridržujem pravico, da za lastni užitek odpiram en tak majhen plac zase in podobno misleče (če bom sam, nič hudega; bom mel pa vsaj evidenco lastnih izletkov ipd :D).

V kolikor se zadeva zdi vrhovnemu poveljstvu te strani vseeno preveč drastično (stigmatizirano :?: ) zastavljena, jo lahko mirne duše zbriše, v nasprotnem primeru pa sledijo moji dosedanji "podvigi", kaka slikca, anekdote in še kaj.

Hvala za (morebitno) razumevanje, vabljeni vsi "tačkarji" (kot jim/nam pravijo "specialci";) s svojimi opisi, mapami... Pa, prosim, brez zamere; mrbit se tole bere kot sarkastičen poskus napram specialkarjem, pa temu ni tako - stvar je v tem, da pač kamorkoli pogledam, (skoraj) povsod se vse vrti okoli karbona, hitrosti 50+ kmh, "astana majčkam" ipd. Žal (ali pač ne), obstajamo tudi taki (mende nisem sam :?: ), ki furamo gori/doli/naokoli predvsem zato, ker lahko in ne, ker bi radi bili hitrejši, močnejši... Že tko sem začel pisat v tri krasne, bom raj končal (pa hitr ajat), ob prvi priložnosti pa nalimam kako svojo smer (če bo tema še pri življenju).

Lp
konowar 14.06.2011 11:58
Super, tema ni zbrisana :D

No, še preden začnem blebetat in limat, samo še tole: nimam ne gps-a ne garmina itd... Zato si pri vnaprejšnjem načrtovanju pomagam "po kmečko" - z googlemaps. Nadalje, imam nek čuden fetiš "od doma do doma" (razen enih par večdnevnih turic po SLO), se pravi, da ponavadi začnem in končam doma (ne pelem se z avtom do neke izhodiščne točke). Ok, dost brbljanja.

Tale je bila moja dosedaj najdaljša fura v enem dnevu: LJ-Litija-Trbovlje-Prebold-GG -Kamnik-LJ z dvema vzponoma (Preval nad Trbovljami, 724 m in Črnivec nad Gornjim Gradom, 902 m):



Do Litije sem šponal čez Zalog ob železnici (po Zasavski čez Dolsko je namreč preveč prometa, pa še prepovedan je za kolesarje), Do Trbovelj pa po Zasavski (jbg, ni blo druge). Mimo Lafargea sledi vzpon na Preval (vmes sem pavziral in mal pofotodokumentiral - spodaj Trbovlje, v ozadju se dviga Kum):



"Lež eren" spust do Prebolda skozi Šentrupert do Mozirja, pri Nazarjih pa levo čez Zadrečko dolino (tista glavna cesta čez Radmirje ma spet kar nekaj prometa v primerjavi s to, kjer mimobežne štirikolesnike lahko prešteješ na prste ene roke, če imaš srečo, seveda, hehe). No, pa smo v Gornjem Gradu, kjer se že od daleč vidi impozantno in v nebo štrlečo največjo sakralno stvaritev v Sloveniji - katedralo Mohorja & Fortunata (baje so mel slovenski škofje tle poletno rezidenco - no, sej ni čudn, tle je čudovit punkt za sprostitev duha in mišic :D). Do sem se je nabralo dobrih 121 km v slabih petih urah in pol. Mal jedače, pijače, počivancije... Pa naprej proti 10 km oddaljenemu Črnivcu, kjer so še vedno vidne posledice divjanja narave (l. 2009 je tu čez divjal vrtinčast veter in lomil smrekce, kot bi bile zobotrebci):



Od tu dol pa spet spust vse do Kamnika in čez Mengeš, Trzin (ind. cona), Črnuče spet nazaj v Ljubljano.

Googlemaps me je s svojimi 164 km rahlo naplahtal; števec je namreč pokazal končnih 177,35 km (res pa je, da na mapi ni vrisane "dodatne poti" od doma do doma, se pravih tistih 13 km). Neto prevožen čas je bil slabih 8 ur, o bruto pa raje ne bi :D

Tolk zaenkrat...
sasho13604 14.06.2011 11:58
super. bom tudi sam nalepil kakšno sliko in pot z mojga konca slovenije :)
konowar 14.06.2011 12:00
Pardon, še enkrat limam URL naslov do google mape, kjer se malo bolj vidi vse skupaj (forum je sliko močno stisnil skup)

http://www.shran i.si/f/1e/5l/19pho03F/lj-trbov lje-gg-kamnik-lj.png[/url]
konowar 14.06.2011 12:04
sasho je napisal:
super. bom tudi sam nalepil kakšno sliko in pot z mojga konca slovenije :)


No, me resnično veseli; takole odkrivamo "nove" poti. Super!
CAMPY 14.06.2011 12:45
Nič bat, eni smo tako specialkarji kot trekerji in MTB-jevci:-)

Tura po kozjaku s trekingom
http://connect .garmin.com/activity/10745332 >

Ali po R2 ob Muri
http://connect.garm in.com/activity/409185

http://connect.garmin.com/ac tivity/409179
Riki_ 14.06.2011 13:35
A tole ne gre drugače kot v čevljih in miljah?
Cveko 14.06.2011 13:46
Riki desno zgoraj klikni na ogled v metrično.
Riki_ 14.06.2011 13:51
Hvala! Pa res, vse sem pogledal samo tja gor ne, bi pa rabil skoraj lupo, da bi videl.
peromtb 14.06.2011 14:10
Sej greš lahko čez Dolsko po tastari, pa ti ni treba čez Laze. Šentjakob-Brinje-Beričevo-D ol-Dolsko-čez most v Laze pa se priključiš poti iz Zaloga. Prometa ni nič več kot iz Zaloga.
fuego 14.06.2011 14:13
konowar je napisal:
Super, tema ni zbrisana :D

No, še preden začnem blebetat in limat, samo še tole: nimam ne gps-a ne garmina itd... Zato si pri vnaprejšnjem načrtovanju pomagam "po kmečko" - z googlemaps.


Lahko si pomagaš z ride with GPS. ;)
http://ridewithgps.com/ routes/new
Berlingo 14.06.2011 14:39
konowar
prav zadovoljen sem, da si se lotil tega. Prav pogrešal sem kotiček za treking bicikle in njih uporabnike. Pač nismo vsi mahnjeni na rekorde 8O

Morda bi administartorji lahko že v osnovi naredili podstran Treking, kjer bi potem imeli svoje debate o turah, opremi, težavah,... .
vj 14.06.2011 15:35
Super tema. Tudi sam najraje vozim treking kolo, saj z njim nisem omejen le na asfaltirane ceste, ker se da z njim udobno peljati tudi po makedamu in gozdnih cestah, pa tudi po kakšen kolovoz ali stezo, ki je sicer bolj primerna za MTB, se da za silo prevoziti.

Prilagam še svoja dva pred kratkim odpeljana kroga:
http://www.bikema p.net/route/953348,
http://www.bikemap.net/ route/968285

To nedeljo pa sem si dokazal, da se da s trekingom odpeljati tudi malo daljše celodnevne ture, saj sem prevozil jugovzhodni del trase dirke okoli Slovenije:
Kozjansko-KK-NM-R ibnica-Cerknica-LJ
Po števcu sem prevozil 305 km, Bikemap pa mi izračuna 288 km in 2630 m vzponov. Moram preveriti nastavitev števca, saj sem pred kratkim zamenjal prvi plašč iz 700-35C na 700-28C in je morda tudi obseg malce manjši, ne samo širina.
vj 14.06.2011 15:43
Ups. Malo mi je odrezalo zadnji del prejšnjega posta.
Prevozil sem jugovzhodni del trase dirke okoli Slovenije:
Kozjansko-KK-NM-Črnomelj-K očevje-Cerknica-LJ.
Po števcu sem prevozil 305 km, Bikemap pa mi izračuna 288 km in 2630 m vzponov. Moram preveriti nastavitev števca, saj sem pred kratkim zamenjal prvi plašč iz 700-35C na 700-28C in je morda tudi obseg malce manjši, ne samo širina.
FAUSTO 14.06.2011 15:54
Na, zdej majo pa še avtobusarji svojo temo :!:
vasja_ 14.06.2011 17:50
Super tema.
Tudi jaz vozim treking kolo. Do lani je bilo to moje edino kolo. Zdaj sem sicer večinoma na specialki, vendar pa kljub temu najdem veliko priložnosti za vožnjo s trekingom (letos 800 km). In sicer:
- družinske vožnje
- vožnje po mestu
- kolesarjenje v hladnem in vlažnem vremenu
- makadam
- na morju, itd.
Res vsestransko uporabno kolo. Dokler sem ga uporabljal za šport, sem imel čisto oskubljenega, zdaj ko je to vlogo prevzela specialka, pa počasi dodajam koristno opremo (prtljažnik, torba (ne tiste viseče potovalne, ampak taka ki stoji na prtljažniku), tačka, zvonec, luči...). Razmišljam tudi o blatnikih. Gume imam terenske 700x37, naslednje bodo najbrž še debelejše.
Večinoma se vozim z otrokoma po makadamih v okolici Domžal, razmišljam pa, da bi se odpravil tudi na kakšno daljšo turo.

Upam, da bo ta tema zaživela in da se bo nabralo veliko idej za izlete s treking kolesom. Pozimi sem prebrskal knjižnico in pregledal vse možne kolesarske vodnike - zanimivo, da v Sloveniji še ni bil izdan niti en vodnik za treking kolesarje - prav vsi avtorji za svoje ture priporočajo gorska kolesa. Tudi zato se mi zdi ta tema zelo pomembna.
konowar 14.06.2011 18:16
Uf, uf, čist šokiran! 8O :o

Ok, sem nekak upal, da se bo našel en, morda dva, ki še vedno furata "avtobus" (a ne, FAUSTO :D), ampak tolikšen odziv... Lepo no!

Hvala vsem za prilimane trase in kot vidim, se bom najprej moral navadit uporabljat kak "sodobnejši" pripomoček, goglemaps pa v smeti :D

No, jaz npr. mam gor 700 x 35c gume (Vittoria adventure trail) in po slabih 1800 prevoženih km-jih je zadnji profil že, khm, recimo temu "načet". Furam pa večinoma asfalt, "normalen" makadam (čeprav sem že tut kakega "škrbastega" obdelal, npr. na Menino v Savinjski dolini). Res je, treking je pač taka vsestranska igračka, men je fajn :)
Skratka, tema je očitno dobila zagon!
JamesQ 14.06.2011 18:44
Lep pozdrav.

Kako lepo, da je tema tako hitro napredovala. Mi je kr malo žal, da nisem že zjutraj kaj napisal. (=

Sam vozim cross kolo, trekking kolo z malo bolj špotnejšo geometrijo okvirja in opremo. To kolo sem si kupil zato, da bom lažje izgubil nabrane kilograme, ki sem jih pridobil v teh študijskih letih. Za cestno kolo še pride čas... ko pač pride. (=

Zaenkrat imam narejenih samo 400km, predvsem zaradi vremena in težav s sesedanjem sedežne oporo, ki je sedaj uštimana. Moj cilj je letos prkeolesariti čimbližje cilju 2000km, obvezno izlet NM-KK-NM ter krog okoli Šmarne gore.

Sam mislim, da tako kolo je super zadeva, sal se lahko pelješ tako po makdamu, urejeni gozni poti in asfaltu. resda ne moreš izvajati nekih rekordov, je pa vsestransko.

Glede kolesarjev na cestnih kolesih bom pa rekel samo.. fantje samo gonite. Vsak ima svoje veselje. Če smo vam v napoto, ste tako hitri, da nas v trenutku prehitie. (=

Želim vam vsem skupaj čimveč uspešno in varno prevoženih kilometrov. (=

LDŽ

P.S.: klepetalnica na Skypeu lepo obratuje. Če se želite pogovarjati imate povezavo v mojem podpisu. Vljudno vabljeni. (=
gekobla 14.06.2011 19:21
FAUSTO je napisal:
Na, zdej majo pa še avtobusarji svojo temo :!:


Fausto: Vsi drugačni, vsi enakopravni :-D
konowar 15.06.2011 11:40
Hehe, James, kot bi sebe bral :D

Pri meni je blo nekak podobn (kile in to), pa še tole okol različnih terenov. Jaz v bistvu furam za lastni užitek, odkrivam nove poti, sprot pa še kakšno zanimivo fotko stisnem. Nenazadnje pa naredim nekaj dobrega zase (beri: združim prijetno s koristnim).

Počasi se daleč pride (pa še cajt maš za pokrajino okol sebe si ogledat).
umberto 15.06.2011 12:44
Še eden s trekingom, tačko, rogovi, torbico pod sedežem, sajlo za zaklepanje in vsem, kar spada na resno kolo :)
In s povprečno hitrostjo nikoli prek 30

Tudi meni za enkrat odgovarja, da lahko kadarkoli zavijem s ceste na kakšno stranpot ali vozim vmes po makedamu.

Če nimaš GPS-a (kaj blebetam, seveda ga nimaš, saj nisi "resen" kolesar :) ), si pot najlažje narišeš na http://www.gpsies.com . Stran je vizualno mala katastrofa, samo za ročno risanje poti se lahko razni ridewithgps-i skrijejo.

Evo še par mojih poti po Prekmurju - http://www.gpsies.com/map User.do?username=rkovac
Hess 15.06.2011 12:51
@konowar,

prelaz med Trbovljami in Preboldom ni Preval, ampak PODMEJA...

LP
Hess 15.06.2011 12:51
@konowar,

prelaz med Trbovljami in Preboldom ni Preval, ampak PODMEJA...

LP
konowar 15.06.2011 17:09
Uh, umberto, sem na hitr (prehitr) prebral in vidu, da maš povprečno nad 30 8O
No, sem pol naredu double check pa vidu, kako je s tem :D

Tale gpsies tut ne zgleda švoh; bo treba stestirat pa da vidm odziv :)

@Hess: mende maš prav, ja, ampak nikakor se nisem mogel spomnit, kak se prelaz imenuje (to sem fural lan avgusta), zato sem si pomagal z Atlasom SLO (letnik 1992), kjer je pred prelazom napisana Podmeja (kot zaselek?), prelaz 724m pa dejansko Preval (mam pa v buči tisto tablo na vrhu, sam ne vem kaj gor piše poleg višinske seveda :D)
srecko 15.06.2011 19:53
Evo še eden ,ki fura treking kolo.Prej sem imel gorca,kar je bilo super za neurejene poti,vendar je bila vožnja po asvaltu z njim prava muka.Tako sem letos nabavil trekinga in sem z njim zadovoljen.Sicer je pa moj rajon okolica Postojne,delam ture tam do 60 km,za kaj daljšega pride čas med dopustom,letos sem pa prilezel do 700km.
Poti od srečko
Vstavi ta zemljevid na svojo spletno stran:
Naredil Toursprung © 2007- 2011 • iPhone App • Google Group • Facebook Page • Kontakt • Oglaševanje • Tekaške poti • Pohodniške poti • Poti za rolanje • Motoristične poti

srečko poti - 8 kolesarskih poti

Po-Unec-Logatec-Po
P rofil višin 53.7 km, od srečko
Po-Dolenja vas-Čebulovica-Senožeče-PO
Profil višin 51.0 km, od srečko
Po-Razdrto-Bukovje-M ladika-po
Profil višin 53.7 km, od srečko
Po-Gorenje-Mladika-P o
Profil višin 33.6 km, od srečko
Po-Hruševje-Unec-Pl anina-Po
Profil višin 55.6 km, od srečko
Po-Podnanos-Po
Prof il višin 61.6 km, od srečko
Po-Bolk-Zagon-Mladik a-Po
Profil višin 32.7 km, od srečko
Po-Matenja Vas-Hruševje-Zagon-P0
Profi l višin 41.1 km, od srečko

Tukaj pa še zbirka mojih poti.
srecko 15.06.2011 20:01
Evo še eden iz Postojne ,ki je presedlal na treking.Prej sem vozil gorca,po makedamu in neurejenih poteh je bilo super,po asvaltu pa prava muka.tako da je treking prava izbira za užitkarje,sicer pa vsak za sebe ve kaj mu paše.Jezi pa me to,ko srečaš nekoga s specialko,ga pozdraviš,on pa glavo na balanco in gasa brez pozdrava mimo,no ja ne vsi jih je pa kar nekaj takih vsaj v našem koncu.
http://www.bikema p.net/route/1013289
h ttp://www.bikemap.net/route/99 1530
http://www.bikem ap.net/route/991435
h ttp://www.bikemap.net/route/99 1339

Evo pa še nekaj mojih tur.
konowar 16.06.2011 11:52
srecko je napisal:


...

Jezi pa me to,ko srečaš nekoga s specialko,ga pozdraviš,on pa glavo na balanco in gasa brez pozdrava mimo,no ja ne vsi jih je pa kar nekaj takih vsaj v našem koncu.

...



Benti, sm mislil, da je tako sam v širši okolici Ljubljane :S
Dobro, zastopim tiste male grupe, ko recimo prvi vleče "100 na uro", ostali pa za njim 200% skoncentrirano kolo ob kolesu (to si jaz tolmačim kot nek trening skupinsko-brzinske vožnje) - tam si ne predstavljam, kaj bi se zgodil, če bi prvi začel mahat...

Se mi je že zgodil, da sem si po parih ignorantskih posameznikih (cestkarjih, jasno) rekel "Ko vas jebe, bom js še koga pozdravljal ja". Kasneje je sledilo presenečenje - srečam en trio na biciklu (no, vsacga na svojem :D) in so vsi prav lepo pozdravil; jaz sem se nazaj zadrl (jah qrc, če so bli že ornk mim mene :D), pol pa naredu nekakšen sklep v smislu "bolš pozdravt/pomahat/mignt z roko pa izpast čudn napram cestačam, kot pa da jaz izpadem ignorant".

Še ena hecna s pozdravljanjem v zvezi, ki ji še do danes nisem prišel do dna: se spuščam enkrat s Črnivca proti Savinjski dolini pa mi en motorist na čelu svoje grupe, ki je furala nasprot mene, potrob in pokima :) Ja fajn, mogoče je pa zarad moje postave mislu, da sm na kakem pony expressu al kaj, češ, bikerska kolegialnost pa to :lol:
umberto 16.06.2011 11:52
srecko je napisal:
Jezi pa me to,ko srečaš nekoga s specialko,ga pozdraviš,on pa glavo na balanco in gasa brez pozdrava mimo,no ja ne vsi jih je pa kar nekaj takih vsaj v našem koncu.


Jaz mam pa s specialkarji dobre izkušnje. Skoraj vsi odzdravijo, izjema so mogoče kakšni nevzgojeni mladci.
Mogoče nimaš pravega dresa, čelade,... :) Nekateri recimo ne pozdravljajo "brezčeladnih" kolesarjev.

Vidim pa, da je tale bikemap postal kar fajn zadeva. Od mojega zadnjega obiska se je precej posodobil. Zdaj recimo tudi ročno risanje poti dela enako enostavno, kot v gpsies-u. Poleg tega še slovenščina, treningi,... Razmišljam, da bi svoje poti kar prenesel na BikeMap.
Ban 16.06.2011 12:10
Specialkarji se še med seboj ne pozdravlajo vsi, pa da bi traktoriste :mrgreen:
vasja_ 16.06.2011 13:32
Jaz izven naselij pozdravim vsakega, če mi kdo ne odzdravi me pa ne gane preveč. V mestu pa ne pozdravljam glih vsake tete s košaro, ki se pelje mimo.

Za planiranje tur uporabljam www.bikeroutetoaster.com > Ta se mi zdi dober, ostalih pa nisem preizkusil.
1 2 3 4
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI