Kolesa in oprema
31.08.2024
Kolesa Gusto
Ob 08:18, Agent041
Riki_ je napisal: |
gonilka:50/34 ,kaseta:12-25 gonilka:50/34 ,kaseta:13-29 ... |
Truplo je napisal: | ||
Jaz imam dvoje felten o zgoraj omenjenimi kasetami. Dandanes se dobijo feltne, katere vozi veliko kolesarjev že za manj kakor 300 evrov, sam pa sem take Mavic kupil od Karantanca za 170 evrov, pa so bile lahko povem kar nove. Torej, še ene feltne in glede na traso ali maraton izberi pravo kaseto... je še najmanj problemov. Sicer pa, četudi imaš gor odzadaj 13-29... kolikokrat pa voziš s 13-ico, da ne vprašam za 12-ico... Malokrat! Tako, da je po mojem mnenju bolj pomembno, kaj imaš odzadaj "večjega". Napr ej pa definitivno kompakt! Pa bo za nekaj časa oz. dlje časa sigurno kolesarjenje postalo še večji užitek! |
nejchy je napisal: |
...imam pa še eno vprašanje, ker sem večinoma na ravnini in mi po ravnini vse super ugaja, verjetno nebo potem problemov v visokimi prestavami? ker po ravnini vozim samo s tremi najvišjimi, ampak verjetno sploh ni možno, da bi najvišjih zmanjkalo? |
Riki_ je napisal: | ||
Pri 50 spredaj in 13 zadaj se lahko pri frekvenci pedaliranja 90 obratov na minuto pelješ z cca 43,5 km/h. Koliko časa se lahko pelješ po ravnem s tako hitrostjo? Ti je to premalo? Če ti je potem se čudim, da bi ti imel kakšne probleme na klancih. |
Truplo je napisal: | ||||
Tu je edino problem, npr. z 50/13 dol po klancu in nabijanju čimdlje hitrosti po izteku klanca... Tam nad 50 na uro že pedeliraš kot zmešani, he, he... |
Gregec je napisal: |
Sam sem nek povprečni kolesar in vozim 50/34 in 28/11 in mi dolgi strmi klanci delajo probleme zato sem si za Alpe nabavil zadnjo kaseto 32/11 - SRAM in morem reči,da mi ni žal nobenega evra.Vem,da je nekaterim resnim kolesarjem izpod časti,da bi vozili celo 28/11,ampak jaz vozim z svojimi nogami in mi kakšen zobek več še kako pride prav. |
Gregec je napisal: |
Sam sem nek povprečni kolesar in vozim 50/34 in 28/11 in mi dolgi strmi klanci delajo probleme zato sem si za Alpe nabavil zadnjo kaseto 32/11 - SRAM in morem reči,da mi ni žal nobenega evra.Vem,da je nekaterim resnim kolesarjem izpod časti,da bi vozili celo 28/11,ampak jaz vozim z svojimi nogami in mi kakšen zobek več še kako pride prav. |
boyan64 je napisal: | ||
Ma kdo te pa gleda kakšne zobnike imaš. Važno je, da je tebi užitek goniti v klanec in da našibaš še vse tiste "resne" kolesarje, katere omenjaš. |
nejchy je napisal: |
po ravnini pridem do max 45 pa tudi ne držim dolgo, tako da zgleda da nebo neki problema... zgleda pa, da so ta razmerja kar prava zmešnjava, preden ugotoviš kaj ti ugaja že mine kakšno leto menjava zadnje kasete, se mi še ne zdi tako draga... če imam spredaj 50/39? kakšno bi potreboval kaseto zadaj? (čeprav se mi čudno zdi, ker imate vsi ravno gonilko 50/34, pa ne vem če bi bilo potem logično)? |
perci123 je napisal: |
[quote=" Gregec"]Sam sem nek povprečni kolesar in vozim 50/34 in 28/11 in mi dolgi strmi klanci delajo probleme zato sem si za Alpe nabavil zadnjo kaseto 32/11 - SRAM in morem reči,da mi ni žal nobenega evra.Vem,da je nekaterim resnim kolesarjem izpod časti,da bi vozili celo 28/11,ampak jaz vozim z svojimi nogami in mi kakšen zobek več še kako pride prav. [/quote Zadnji menjalnik pa moraš verjetno imeti z dolgo kletko? |
StaraKost je napisal: |
....nikoli ne bom razumel zakaj bi nekdo, ki za cestno vožnjo potrebuje 32, potreboval 11? ... |
Riki_ je napisal: | ||
Tudi jaz ne. |
bojan67 je napisal: | ||||
Včasih na Rogovem Seniorju so bila razmerja 52/42 in 14/28, pa je šlo po vsakem bolj strmem klancu navzdol minimalno 80, pa tudi v vsak hrib se je dalo pripeljati. |
StaraKost je napisal: | ||
....nikoli ne bom razumel zakaj bi nekdo, ki za cestno vožnjo potrebuje 32, potreboval 11? Kam mu se navzdol tako mudi, ko v klanec izgubi tudi več kot 10min. Vmes pa ima luknje med zobniki, ki bi jih nujno potreboval. Zaradi 11 ali 12, ki jih dejansko za svojo moč ne potrebuje, pa jih nima. . |
bojan67 je napisal: | ||||
Včasih na Rogovem Seniorju so bila razmerja 52/42 in 14/28, pa je šlo po vsakem bolj strmem klancu navzdol minimalno 80, pa tudi v vsak hrib se je dalo pripeljati. |
StaraKost je napisal: | ||
....nikoli ne bom razumel zakaj bi nekdo, ki za cestno vožnjo potrebuje 32, potreboval 11? Kam mu se navzdol tako mudi, ko v klanec izgubi tudi več kot 10min. Vmes pa ima luknje med zobniki, ki bi jih nujno potreboval. Zaradi 11 ali 12, ki jih dejansko za svojo moč ne potrebuje, pa jih nima. . |
StaraKost je napisal: |
....nik oli ne bom razumel zakaj bi nekdo, ki za cestno vožnjo potrebuje 32, potreboval 11? Kam mu se navzdol tako mudi, ko v klanec izgubi tudi več kot 10min. Vmes pa ima luknje med zobniki, ki bi jih nujno potreboval. Zaradi 11 ali 12, ki jih dejansko za svojo moč ne potrebuje, pa jih nima. . |
imam prestavno razmerje: - gonilka:53/39,kaseta:11-25... kako bi bilo popolno razmerje, oz. vsaj malo bolj ugodno za klance? Po ravnini vozim brez problema, v hrib se mi pa zdi, da bi lahko tudi lažje in s več užitka(čeprav počasneje)? no, mogoče je to že razmerje za v klance, pa nimam dovolj kondicije, v tem primeru se jih bom izmikal, ampak po moje to glih ni to, KER SE KAJ POŠTENO NAMANTRAM! )))) hvala za vaše odgovore!