Nova specialka - par vprašanj

Domov > Forum > Nova specialka - par vprašanj

Nova specialka - par vprašanj

SORTIRAJ PO:
audiofill 13.07.2011 13:49
Oj družba!

Moj prvi post na tem forumu. Preden vam zatežim se najprej predstavim. Sem Aljoša iz Celja, ljubitelj gorskega kolesarstva. Cestno kolesarstvo me do zdaj ni mikalo vsled česar o nakupu specialke nisem nikoli razmišljal, zdaj pa me je začelo vleči notri kot hudič. O specialkah ne vem kaj dosti, pravzaprav še sploh nisem sedel na nobeni dobri, zato mi prosim ne zamerite če bom spraševal bedarije. :?

Že naprej povem da sem zakompliciran tip hehe. Poleg opreme ki mora biti seveda boljša od tiste ki jo v realnosti potrebujem, mora kolo tudi dobro vizualno izgledati. Pa ne zato da bi se postavljal z njim, daleč od tega, temveč zato ker sem po naravi mahnjen na seksi hi-tech vseh sort. Če mi žena prepoveduje špilčkat se s puncami, se pač razvajam z drugačnimi igračkami. :lol:

Za tisto kar potrebujem bi bila kakšna specialka za jurja že verjetno vrh glave dovolj, vendar tupa glava seveda protestira in se upikuje v višji razred. Je rekla samo enkrat se živi in če ne bomo zdaj ne bo nikoli. :lol: Tako me v oči bodejo spodnji trije seksi Meridini modeli:

RACE Lite 905-com:

http://www.me rida.com.au/en_au/bikes/detail ?id=61

RIDE Lite 95-com:

http://www.mer ida.com.au/en_au/bike/2011/65/ Road+Bike/RIDE+Lite+95-com

SCULTURA EVO 905-com:

http://www.me rida.com.au/en_au/bikes/detail ?id=99

Kot vidim imajo vsi trije zelo podobno opremo. Prvi in drugi z aluminijastim okvirjem staneta enako, tretji s karbonskim pa je 400 eur dražji.

V čem je razlika med RIDE in RACE okvirjem v praksi? Po zdravi kmečki logiki predpostavljam da je RACE nižji, zato da si med vožnjo bolj sklonjen. Zaradi tega je zračni upor manjši in si hitrejši. Vendar pa verjetno zato manj udoben na dolgih turah od RIDE okvirja ali kako?

Je na splošno prednost karbonskega okvirja napram aluminijastemu razen kakšne kile manj še v čem? Je res kot sem slišal da karbonski po parih letih uporabe razpoka (maksimalna življenjska doba 5 let) potem pa adijo?

Kakšna je v praksi razlika med Shimanovo 105 in Ultegra serijo? Se pri Ultegri dejansko lepše in bolj gladko prestavlja ter zavira, tako da se to občuti med vožnjo?

Kaj pa bi vi predlagali za tam nekje 1500-2000 eur?

Za vse koristne informacije se zahvaljujem!

Lep pozdrav vsem!
ddejc 13.07.2011 23:17
Sicer nisem nek ultra znalec ali poznavalec ampak tko po domače je karbon bolj tog od aluminija. Torej nekako lahko potem potegneš črto, da poleg teže pridobiš še nekaj na račun manjše izgube, ker sila preko pedal ne gre v zvijanje okvirja zaradi togosti karbona, ampak preko verige na zadnji obroč.

Kar se tiče zaviranja s 105 ali Ultegro bo bolj pomembno v kakem stanju je zavorna površina obroča in gumice (predvsem kvaliteta gumic).

Sicer pa je tako. Dokler ne probaš Mercedesa je tudi Clio povsem super avto.
Sam imam 105 opremo pa mi je povsem OK in sem zadovoljen. Prestavlja super, zaenkrat natančno. Verjamem pa, da bi imel drugačno željo, če bi naredil nekaj kilometrov z Ultegro. Ena razlika, ki mi pa sicer takoj pade na pamet je razlika v teži.

Bi ti svetoval, da se osredotočiš prej na kvaliteto obročev ter prednjega in zadnjega pesta, ker boš tukaj bolj občutil razliko glede na kvaliteto in dodelavo ;)
Vertigo 13.07.2011 23:41
Aha, po Wilierju je na vrsti seksi Merida..:lol: No, pa da vidimo razvoj te debate... :mrgreen:
audiofill 13.07.2011 23:59
Hvala lepa za odgovor!

Karbon me fejst mika. Bi raskiral več denarja za takšno specialko, samo da si še pridem gor kako je z obstojnostjo. Ali res razpoka oziroma dotraja po par letih uporabe ali ne. In če kako to izgleda v praksi. Ali je to samo površinsko in ni nevarno (samo lak) ali dejansko poka material in ni več varno voziti. Da bi zdaj dal dva jurja za takšno specialko, po parih letih pa spet jovo na novo pa mi glih ni. Bi bil zelo vesel če bi kdo ki so mu te zadevšne s karbonom poznane prosim rekel kakšno na to temo. Predpostavljam pa da tudi karbon pri vseh proizvajalcih in modelih ni enako kvaliteten. Pri karbonskem za pet jurjev in recimo vstopnem karbonskem za jurja in pol, poleg kvalitete opreme verjetno tudi mora biti uporabljena "boljša karbonska zlitina" ali kako bi človek temu rekel.

To z mercedesom in cliom pa mi je poznano ja. Ko sem vstopil v MTB sem mislil da bo gorc za 300 eur iz Mercatorja čisto okej. Ja, dokler se nisem vsedel na prijateljevega gorca za nekajkrat več denarja in poti nazaj več ni bilo. Sem tako letel na šalter fehtat hitri kredit da se je kar kadilo. :lol:

Tale nova sportiva Fondriest R10 je tudi seksi. Človek bi rekel kot Pamela Anderson v svojih najboljših časih. :)

http://www.fondries tbici.com/eng/products.php?cat =2

Že vidim da ne bo spanja danes. Preveč vsega se nudi na trgu pa sem čist zmešan. :lol:
alesm66 14.07.2011 09:12
Audiofil, pred enim letom sem bil na istem kot ti sedaj. Moj budget je bil bolj omejen in sem na koncu vzel Alu okvir in ultegra opremo. Prosil sem tudi, da mi zadnji zobnik v kombinacij s compact gonilko zamenjajo iz 12-25 na 12-27. 27 mi kot rekreaticu prav pride za bolj strme vzpone (>12%).
Sicer je Shimano 105 je nekako primerljiva z Deore pri gorskih, Ultegra pa recimo z SLX/XT pri gorskih.
mediterano 14.07.2011 09:17
Tudi sam sem bil malce omejen pri proračunu, a ker sem želel Ultegra opremo, sem kupil TOLE stvarco,pa sem zelo zadovoljen.
audiofill 14.07.2011 22:36
Fantje hvala lepa za pomoč, super ste! Radovedni Taček pridno absorbiram vse podane informacije ter tuhtam in tuhtam kako naprej. Mudi se mi nikamor ne, vsekakor pa bom pred nakupom probal vozit nekaj tega da vidim kako in kaj oziroma dobim nek filing. Konec koncev človek kolesa ne kupuje vsak dan.

Mediterano, tvoj Focus izgleda lušten. Sam imam njihovega gorca in sem tudi zelo zadovoljen!
piki7 15.07.2011 07:31
Citat:
Tudi sam sem bil malce omejen pri proračunu, a ker sem želel Ultegra opremo, sem kupil TOLE stvarco,pa sem zelo zadovoljen.


Tudi sam imam takega Focusa, in sem z njim, kot s svojo prvo specialko, več kot zadovoljen in navdušen!
Oxijan 16.07.2011 15:21
Pozdravljen, sokrajan! Tudi sam sem bil v podobni vlogi pred kakšnima 2 letoma in tu so mi dobro svetovali. Glede na to da nisem nek hud poznavalec, ampak v kolesarstvu predvsem uživam, ne bom veliko pametoval. Bi ti pa vsekakor svetoval karbonski okvir. Razlika je precejšnja in mislim, da mi boš za ta nasvet hvaležen. Glede na finančna sredstva tvoje novo kolo ne bo slabo, to je gotovo, bi ti pa vseeno priporočil, da še malo pogledaš naokoli. Obstajajo še druge firme poled Meride, npr. Wilier, Specialized, Focus itd. Vzemi si čas in ne pusti, da ti bo kdo solil pamet, češ "Ta firma je daleč pred vsemi, s to opremo vozi Lance Armstrong ipd." Pazi se takih prodajalcev oz. svetovalcev!
audiofill 18.07.2011 17:08
Oxijan hvala lepa za odgovor. Ja, tale forum je lušten. Rad ga prebiram in si širim obzorja. Kot pred tremi leti ko sem zakorakal v gorsko kolesarstvo in našel forum Tabla. Tam so tudi fajn pobi ki so mi veliko pomagali.

Ja, karbonski okvir bo 100%, to sem si zdaj že razjasnil. Sem gledal danes specialke Ghost in Kuota ter orgazmiral zraven :) Ufff kako je to lepo narejeno, sploh Kuota, pa to ni res. Njihovo Kharmo 2011 bi tisti čas ko se ne bi z njo fural naokoli imel za doma za okras. :D

Ko sem že ravno pri besedi bi vprašal eno tumasto vprašanje. Ne me tepst, kot sem že enkrat rekel, sem kar se specialk tiče še čisto frišn :) ... na forumu je veliko napisanega o kompaktih, duplih, triplih, kaj točno to pomeni? Okej, duplo sta dva verižnika spredaj, triplo trije, kaj za hudiča pa je kompakt?

Želim specialko ki bo hitra po ravnem in pa da v strmih klancih navzgor ne umrem zraven. Na gorcu lepo prestavim v najtanižjo ali drugo najtanižjo prestavo in prebavim vsak strm klanec, s specialko brez ustreznega prestavnega razmerja pa se ne bi mogel špilati. S kakšnim verižnikom potem takem vzeti kolo, da ne bom crknil navzgor, pa da bom hkrati hiter po ravnemr? Triplo ali kaj? Je treba tu kaj posebej pazit?

Hvala!
vambomzepokazu 18.07.2011 17:20
kompakt je bolj "univerzalen"! Priporočam.
ROTOR 18.07.2011 17:51
Sam bi ti priporočal Kuoto Kharmo, sploh če gledaš še na lepoto.
Da o kvaliteti ne govorimo ;)
Kompakt pa je, kot je že "vambomzepokazu" napisal, bolj univerzalno prestavno razmerje (50/34 spredaj). Tako za klance kot za hribe je optimalno.
Primož Hočevar 18.07.2011 18:38
@Audiofill

Ko sem začel brati tvoj post, mi je postajal vse bolj zanimiv, sploh, ker si omenjal vizualno lepoto in kvaliteto vse do tam, ko sem prebral, da te mikajo kolesa Merida, sem izgubil voljo brati naprej.

Če hočeš resnično biti "sexualen in kvaliteten" na specialki, si nabavi kaj bolj "tekmovalnega" v znamki biciklov. Dobiš tudi za 2500 eur fajno mašinco.
corratec.de 18.07.2011 18:51
@Audiofill: kako pa to, da te iz gorca vleče na specijalko? Kakšen poseben razlog?
ratrak 18.07.2011 19:53
@corratec He he, poglej njegov nick.
Verjetno majo gume na gorcu preveč nedefinirano bas
področje :D
Na cestaku pa bo še ferkvenca vrtenja višja.
Audiofill, tak kolo kupi, da bosta zadovoljna rit IN srce!
audiofill 18.07.2011 20:35
swicak je napisal:
@Audiofill

>Ko sem začel brati tvoj post, mi je postajal vse bolj zanimiv, sploh, ker si omenjal vizualno lepoto in kvaliteto vse do tam, ko sem prebral, da te mikajo kolesa Merida, sem izgubil voljo brati naprej.

Če hočeš resnično biti "sexualen in kvaliteten" na specialki, si nabavi kaj bolj "tekmovalnega" v znamki biciklov. Dobiš tudi za 2500 eur fajno mašinco.


Oj swicak!

Saj veš, vsake oči imajo svojega malarja pravijo. Tisti trije modeli Meride ki sem jih napopal v prvem postu se mi vizualno ne zdijo napačni. Ni to Kuoto ki je vizualno tako lep da svršavam zraven :) , no švoh pa tudi niso za pogledat. Daleč od tega. Vsaj ne mojim očem.

Sexualen in kvaliteten praviš. Dobra hihi ... z Merido bi bil bolj sexualen, je ženskega spola. Tak bi jo gonil da bi milo prosila naj neham. :lol:

Okej hec na stran... kot sem že rekel kolesa ne kupujem da bi se z njim postavljam naokoli in špilal frajerja. Za to mi dol visi. Gre za to da obožujem lepe fensi zadevšne vseh sort, če so mi le cenovno dosegljive, saj sem običajen smrtnik z limitiranim budgetom kot večina ostalih. Če se ne smem špilat z ženskami, se pa z drugačnimi igračkami. Čeprav realno gledano tako dobrega in lepega kolesa sploh ne rabim, bom vseeno ruknil hitri kredit in si ga privoščil. Za dušo, da ga bom z večjim veseljem gonil v klance. :) Klinc gleda, samo enkrat se živi. :)

Praviš tekmovalno mašinco. Mi lahko prosim malo namigneš katere proizvajalce in modele imaš v mislih. Da pogledam in pocedim sline. Ne poznam še toliko tega.

Hvala!
corratec.de 18.07.2011 20:37
corratec.de je napisal:
@Audiofill: kako pa to, da te iz gorca vleče na specijalko? Kakšen poseben razlog?
audiofill 18.07.2011 20:37
swicak je napisal:
@Audiofill
& lt;br />Ko sem začel brati tvoj post, mi je postajal vse bolj zanimiv, sploh, ker si omenjal vizualno lepoto in kvaliteto vse do tam, ko sem prebral, da te mikajo kolesa Merida, sem izgubil voljo brati naprej.

Če hočeš resnično biti "sexualen in kvaliteten" na specialki, si nabavi kaj bolj "tekmovalnega" v znamki biciklov. Dobiš tudi za 2500 eur fajno mašinco.


Oj swicak!

Saj veš, vsake oči imajo svojega malarja pravijo. Tisti trije modeli Meride ki sem jih napopal v prvem postu se mi vizualno ne zdijo napačni. Ni to Kuoto ki je vizualno tako lep da svršavam zraven :) , no švoh pa tudi niso za pogledat. Daleč od tega. Vsaj ne mojim očem.

Sexualen in kvaliteten praviš. Dobra hihi ... z Merido bi bil bolj sexualen, je ženskega spola. Tak bi jo gonil da bi milo prosila naj neham. :lol:

Okej hec na stran... kot sem že rekel kolesa ne kupujem da bi se z njim postavljam naokoli in špilal frajerja. Za to mi dol visi. Gre za to da obožujem lepe fensi zadevšne vseh sort, če so mi le cenovno dosegljive, saj sem običajen smrtnik z limitiranim budgetom kot večina ostalih. Če se ne smem špilat z ženskami, se pa z drugačnimi igračkami. Čeprav realno gledano tako dobrega in lepega kolesa sploh ne rabim, bom vseeno ruknil hitri kredit in si ga privoščil. Za dušo, da ga bom z večjim veseljem gonil v klance. :) Klinc gleda, samo enkrat se živi.

Praviš tekmovalno mašinco. Mi lahko prosim malo namigneš katere proizvajalce in modele imaš v mislih. Da pogledam in pocedim sline. Ne poznam še toliko tega.

Hvala!
corratec.de 18.07.2011 20:38
corratec.de je napisal:
corrate c.de je napisal:
@Audiofill: kako pa to, da te iz gorca vleče na specijalko? Kakšen poseben razlog?
Primož Hočevar 18.07.2011 20:57
audiofill je napisal:

...kot sem že rekel kolesa ne kupujem da bi se z njim postavljam naokoli in špilal frajerja. Za to mi dol visi. Gre za to da obožujem lepe fensi zadevšne vseh sort, če so mi le cenovno dosegljive, saj sem običajen smrtnik z limitiranim budgetom kot večina ostalih.


Brez skrbi, enako tudi jaz...

Mogoče bi ti ta tema prišla prav :mrgreen: :

http://www.bicikel.c om/forum/?thread_id=2265&p =358
audiofill 18.07.2011 20:59
corratec.de je napisal:
@Audiofill: kako pa to, da te iz gorca vleče na specijalko? Kakšen poseben razlog?


V zadnjem času vozim čedalje daljše ture. Tako sem recimo teden nazaj s prijateljema naredil 200 km na morje. Onadva s specialkama, jaz pa z gorcem in traktorskimi gumami. Ko sem videl kak specialka leti se mi jo je zaluštalo da ne morem povedat. Prej sem mislil eh sej to se ne pozna veliko, pač orenk napumpam gume na gorcu in to leti kot sneta sekira. Polj pa vidim kako ob istem vložku moči šiba specialka... veš da ne morem več spat.

Ko bi se mi zaluštalo čez drn in strn bi zakurblal gorca kot zdaj, ko pa bi me piknilo naredit brzinskih 100 km po regiji pa bi zakurblal specialko. :)

Lep pozdrav!
audiofill 18.07.2011 21:13
ratrak je napisal:
@corratec He he, poglej njegov nick.
Verjetno majo gume na gorcu preveč nedefinirano bas
področje :D
Na cestaku pa bo še ferkvenca vrtenja višja.
Audiofill, tak kolo kupi, da bosta zadovoljna rit IN srce!


Hihi, dobra tale z basom. :lol:

Ko že ravno o audiofilstvu... da izkoristim priložnost, če je tukaj kakšen ljubitelj glasbe in dobrega zvoka, dobrodošel na našem forumu.

http://www.aud io-kontakt.com/forum/

N ič ne prodajamo, smo pisana družba ljubiteljev z vseh koncev in krajev ki radi pomagamo ter nesebično delimo izkušnje. Kot vi tukaj. 8)

Ja, tudi jaz upam da izberem takšnega da bosta zadovoljna rit in srce. Sam hudič ko ob nakupu ne veš. Šele polj po jurja km ko je že prepozno vidiš da pa to ni za tvojo rit.
corratec.de 18.07.2011 21:24
:lol: he, he, kaj pa če sta prjatla pač boljša kot ti? :mrgreen:
ratrak 18.07.2011 21:29
Vzemi kolo uveljavljenega proizvajalca,ki ima magari osnovno grupo, pa daj več denarja za dobre feltne in peste. Pa naj te v štacuni dobro premerijo in nastavijo kolo. (ne po sistemu: velik si 180, evo ti št. 54) Pa si 95% blizu dobrega nakupa.
Drgač pa ja, te spremljam na vašem forumu. Ljudje, če vas zanima kej okol glasbe, vprašajte strica audiofilla. On je CAR!
Glasbeni Lance Cancellara za "musko"! ;) :!:
audiofill 18.07.2011 21:31
corratec.de je napisal:
:lol: he, he, kaj pa če sta prjatla pač boljša kot ti? :mrgreen:


Ah ne, kje pa. Specialka tako hitro leti. Vsaj takšna je uradna razlaga za ženo da upravičim nakup. :lol:
vasja_ 18.07.2011 21:46
@audiofill
Ker si očitno že po naravi sladokusec, si privošči nekaj takega, da ne boš že naslednji dan ugotavljal, da si nabavil neka tajvanska "jajca". Ne zato, da bi se s kolesom postavljal, ampak da se boš na njemu dobro počutil. A si si že ogledal npr. kolesa LOOK, ali pa TIME? Se dobijo tudi že za nek srednji denar. Kvaliteta ni pod vprašajem, dizajn je pa itak vrhunski. Prišparaš lahko predvsem pri opremi - če nimaš namena tekmovati več kot Ultegro ne boš rabil.
vambomzepokazu 18.07.2011 21:55
@Vasja: To vozijo pa samo od Boga izbrani posamezniki. :mrgreen:
betty 19.07.2011 20:40
Audiofil, kaj pa žena pravi o nakupu specijalke? Kar tako me zanima....ženska firbčnost pač :mrgreen:
lone_rider 19.07.2011 20:51
vambomzepokazu je napisal:
@Vasja: To vozijo pa samo od Boga izbrani posamezniki. :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
1 2 3
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI