Rakitna in motoristi

Domov > Forum > Rakitna in motoristi

Rakitna in motoristi

SORTIRAJ PO:
Froyd 27.07.2011 15:26
Ponavadi skušam biti sicer razumem do tistih, ki plačujejo cestne davke, da se mi navadni kolesarji lahko 'šlepamo', ampak kar je preveč, je pa preveč.
To kar sem videl včeraj na Rakitni presega razumevanje do konjička. Fantje, ni jih bilo malo, so Rakitno zlorabili za dirkanje, pa ne enkrat. Ko motor pade mimo tebe, še posebej ko si za ovinkom in veš da te ne vidi, ni najbolj prijetno. Ampak, ko pa fantje norijo več kot 100, rekel bi prej precej več, in obenem vozijo skozi ovinke kot da tam ni nič, potem postanejo zelo nevarni. Včeraj sem imel občutek da bodo s sabo odnesli kakšnega kolesarja, ki jih tudi ni bilo malo, pa mislim da se je vseeno srečno končalo.
Včeraj nisem poklical Policije in mi je danes žal. Me pa zanima, če kdo od vas tako zna odgovoriti na vprašanje, zakaj prav vsakič na Rakitni srečujem motoriste, ki ne peljejo po omejitvah, prav nikoli pa nisem videl še enega policista? Ali bodo morali res povoziti kakega kolesarja, da bo kdo prišel delat red?
zmaj24 27.07.2011 15:38
Verjetno se tudi policija zapelje gor, samo so pomoje nemočni. Predvsem, ker gre ponavadi za organizirane skupine motoristov, te pa imajo vse "pod kontrolo". En čaka spodaj, en zgoraj, ostali se pa izživljajo na cesti, če pa slučajno opazijo nevarnost se pa takoj porazgubijo. Sicer se to sliši, kot scenarij iz filma, ampak tako (baje) te zadeve potekajo.
marko55 27.07.2011 15:59
Sem motorist in kolesar. Divjanja motoristov po lokalnih cestah nikoli nisem odobraval, saj to prinaša nesreče. Osebno sem adrenalin sproščal z obiski dirkališč z motorjem in po tem ugotoviš, da je "kolenčkanje" po lokalnih cestah brez veze in zelo rizkantno. Ampak tega na žalost vsej motoristični populaciji ni na voljo (ali pa se za to možnost ne zmenijo).

Ne vem pa točno zakaj bi ti poslal policiste na Rakitno. Če ti goniš v klanec s hitrostjo 10-15 km/h, se ti vsak, ki te prehiti, zdi strašansko hiter. In sigurno nisi zmožen oceniti, ali se nekdo pelje 90 km/h ali 120 km/h. Tudi kolesarjenje "po dva vštric" na rundah ni dovoljeno, pa se vseeno to vsakodnevno dogaja.

Motoristi in kolesarji se praviloma velikokrat srečujejo, saj so ciljne poti podobne; čimbolj raznolika pokrajina, z dobrim asfaltom, brez pretiranega prometa štirikolesnikov, najraje v klanec (kjer so klanci so tudi ovinki). Zato srečaš veliko kolesarske in motoristične populacije na relacijah Rakitna, Ride, Marija Reka, Areh...

Pojdi na motoristični forum, pa boš lahko prebral veliko zgražanja motoristov nad kolesarji.

Ne preostane nam drugega, kot da smo motoristi in kolesarji pazljivi ene na druge. Ob tistem scenariju zmaj24 pa sem se prijetno nasmejal.
ZZZ 27.07.2011 16:07
Že pred leti sem opustil kolesarsko pot na Rakitno.
Ravno zaradi motoristov.

Se mi je pripetilo, da sem zaradi nasproti vozečega motorista moral na bankino, posledično naredil salto in se ustavil nekaj metrov pod cesto v praproti.

Nekateri ne boste odobravali, da sem se zaradi motoristov odrekel fantastični pokrajini.
Vendar menim, da je tako bolje, kajti, če bi se mi to pripetilo še enkrat, sem siguren, da v nepregleden ovinek zvlečem hlod, pa da vidim "hrabrega polagalca ovinkov".
Ja, bolje da vozim kje drugje.., me že zloba grabi :ups:
Froyd 27.07.2011 16:13
Velikokrat sem šel na Rakitno in mnogokrat doživljal neprijetno vožnjo tistih na motorju. To je del kolesarskega vsakdana, čeprav ni prijeten. Če si videl, zato ne razumem tvojega posta, nisem posploševal in govoril klišejsko o motoristih, temveč kar sem včeraj doživel. Naj bom bolj podroben.

Včeraj, ko sem se spuščal, so se vzpenjali motoristi skozi bolj odprto cesto preko 100, morda 150 km/h, pa to niti ni tako pomembno. Ker sem tudi sam kdaj na motorju, znam vsaj približno oceniti hitrost. In ovinke, kot sem videl, je zvozil tako, da bi z lahkoto ubil kolesarja in sebe, če bi tam bil - o tem govorim. Ne o nekem 'normalnem' motorističnem podvigu, ki razen, da je neprijeten za kolesarja, ni nič drugega.

Jaz sem bil tam, vendar nekaj minut prej. Če bi bil v tistem trenutku, dvomim, da bi se izšlo. Zato sem napisal, ker kaj takšnega še nisem videl. Pa kolesarim na Rakitno že skoraj 10 let.
Urednik 27.07.2011 16:15
@marko55 kot motorist in obiskovalec motorističnega foruma si potem verjetno tudi zasledil, da se uporablja cesta na Rakitno za zalagenje ovinkov in klopca pred zadnjim ovikov za počitek vseh ki so se pri tem utrudili.

Ni potrebno imeti avtomobilskega števca, da oceniš, da se vozijo krepko prek omejitev in ja se strinjam tudi kolesarji nismo izjeme pri cestno prometnih predpisih, vseeno pa je "treniranje" motoristov na cesti proti Rakitni zelo moteče.
IZO 27.07.2011 16:19
Sam res, naj se grejo vozit na dirkališče! Aja, kje pa je?! :roll:
zmaj24 27.07.2011 16:19
Marko55, lepo, da si se nasmejal, kar lahko edino pomeni, da se ti in tvoja družba motoristov tega ne poslužujete. Se pa dogaja, tako, kot recimo v nakupovalnem središču Rudnik, kjer so bile organizirane (avtomobilske) dirke s podobnimi scenariji. Ni to taka znanstvena fantastika, kot se komu mogoče zdi.
marko55 27.07.2011 16:20
Froyd je napisal:

Včeraj, ko sem se spuščal, so se vzpenjali motoristi skozi bolj odprto cesto preko 100, vsaj okoli 150 km/h. Ker sem tudi sam kdaj na motorju, znam vsaj približno oceniti hitrost. In ovinke, kot sem videl, je zvozil tako, da bi z lahkoto ubil kolesarja in sebe, če bi tam bil - o tem govorim. Ne o nekem 'normalnem' motorističnem podvigu, ki razen, da je neprijeten za kolesarja, ni nič drugega.


Obstajajo posamezniki, ki ne razmišljajo 5 min v naprej in so v motornih vozilih zato smrtno nevarni drugim udeležencem v prometu. Ampak niso nevarni motoristi; nevarni so določeni vozniki motorjev, kot npr. ta, katerega vožnjo si opisal. Obstajajo tudi taki vozniki avtomobilov. Sem enkrat na Šentjoštu čisto na vrhu srečal nasproti vozečo mamo, ki je sekala ovinek in čeprav me je videla precej časa preden je prišla do mene, me je obvozila za 20 cm. Pa ne bom sedaj obsojal vseh avtomobilistov ali starih mam za volanom...
Urky 27.07.2011 16:22
Sam imam dobre izkušnje z motoristi na tej relaciji cca 2krat na teden sem gor, pa jih je takrat ko grem jaz zelo malo na mojo srečo.

Imel pa sem nekje pri Novi Gorici na lokalni cesti neprijetno srečanje omijtev je bila 60km/h jaz osebno vozil okoli 40km/h motorist pa za mojim hrbtom mimo mene 250km/h + po ravnem cca 1m od mene : :twisted: S tem da se ga ni slišalo ko se je približeval... veter je dušil zvok. Sem se tok ustrašu, da sem skoraj zapeljal v jarek ob cesti :S od takrat dalje se te ceste izogibam, ko sem v okolici Nove gorice. Vseeno tisti, ki mislejo dirkat naj grejo na dirkališče in ne na lokalne ceste.
Froyd 27.07.2011 16:26
O tem govorim marko. Da je bilo včeraj na tej cesti kar nekaj kolesarjev in le majhna nepazljivost pri teh hitrosti kolesarja zlahka stane življenja. Posploševati o motoristih seveda nima smisla, kot razumem voznike in motoriste, da se jezijo na vse tiste, ki vozijo na rundah, po trij vštric in blokirajo promet. Pa to stane le živce, tisto včeraj pa bi lahko bilo precej bolj dragoceno.
zmaj24 27.07.2011 16:29
marko55 je napisal:
Obstajajo tudi taki vozniki avtomobilov. Sem enkrat na Šentjoštu čisto na vrhu srečal nasproti vozečo mamo, ki je sekala ovinek in čeprav me je videla precej časa preden je prišla do mene, me je obvozila za 20 cm. Pa ne bom sedaj obsojal vseh avtomobilistov ali starih mam za volanom...

To je bistvena razlika. Enkratni dogodki, ki se zgodijo in pa ponavljajoči dogodki, ki se dogajajo. In to na Rakitni se dogaja, dan za dnem, predvsem v pozno popoldanskih urah, v lepem vremenu seveda. Torej govorimo o motoristih na Rakitni, ne kar nekaj na splošno.
p3tro3 27.07.2011 16:42
Tudi jaz imam neprijetne izkušnje z vožnjo na Rakitno in sem se enako spraševal, zakaj nikoli ni policije tam.
@marko55 vse lepo in prav, da smo tako kolesarji kot motoristi oboji udeleženci v prometu in moramo drug drugega spoštovati, vendar polaganje ovinkov na polno ni ravno izraz spoštovanja do drugih udeležencev. To se dogaja zelo pogosto in ne samo v tem primeru, ki ga je opisal Froyd. Dejansko te vsakič prestrašijo, ker nikoli ne veš, če jim bo uspelo speljati ovinek ali bo morda koga odneslo ven, mu spodneslo kolo ali kaj tretjega.
lopow 27.07.2011 16:43
@marko55: ne moreš primerjati dva kolesarja, ki se vozita vštric in divjanje motoristov, ki s 100+ km/h polagajo ovinke.
Koga lahko ubijeta kolesarja in koga motoristi.
slavko1 27.07.2011 17:01
Jest sem šel pa lani enkrat spomladi čez Rakitno (do Cerkniškega jezera), pa ni bilo niti enega motorista. Ma res, ne boste verjeli. Izgleda da se mene vsi izogibajo. :mrgreen: Še Boss je skor pobegnil v bajto. :lol:
Strike 27.07.2011 17:27
Na Rakitno grem najmanj enkrat na teden in seveda srečujem motoriste, ki pridejo polagat ovinke in se mi sploh ne zdijo tako zelo problematični kot želite nekateri prikazat, motorista slišiš že kar nekaj ovinkov prej in se temu primerno umakneš na rob cestišča, veliko bolj so problematični razno razni k.....i, ki te z avtomobilom prehitevajo na 10 cm. Skratka druščina, potrebna je strpnost med vsemi udeleženci, ki je je žal vedno manj.......
p3tro3 27.07.2011 17:31
Kaj ti pomaga če se umakneš na rob cestišča, če motoristu pri teh velikih hitrostih spodnese kolo in ga odnese v tvojo smer...
burek66 27.07.2011 19:04
Podobno se dogaja včasih na cesti na Pokljuko, med Krnico in Zatrnikom. Se jih zbere skupina in divjajo eden za drugim gori doli ter polagajo ovinke. Ni prav nič prijeten občutek.
Gregaria 27.07.2011 19:31
burek66 je napisal:
Podobno se dogaja včasih na cesti na Pokljuko, med Krnico in Zatrnikom. Se jih zbere skupina in divjajo eden za drugim gori doli ter polagajo ovinke. Ni prav nič prijeten občutek.


Saj ne, da bom zdajle pljunila v lastno skledo, ampak to ti ljudje počnejo že leta. Že leta se ve, kje so lepe ceste in malo prometa s štirimi kolesi.Mi lahko tukaj do onemoglosti razpravljamo, kako so motoristi moteči in nevarni, ampak spremenili tozadevno ne bomo nič.
Verjetno se bo treba vsaj toliko potrudit, da se bomo medsebojno tolerirali do te mere, da drug drugemu ne bomo nevarni. V končni fazi tudi mi kolesarji iz Rakitne navzdol večinoma vozimo prokleto hitro, pa se ob to dejstvo nihče ne spotakne, ker smo pač kolesarji in naj ne bi s prevelikimi hitrostmi ogrožali kogarkoli. V resnici v prvi vrsti ogrožamo sebe in tudi druge, itak. Dovolj je, da en traktor z 80 let starim atom pripelje ven iz kakšne stranske cestice in vsi vemo, da pri hitrostih, ki jih dosegamo kolesarji navzdol po Rakitni, je ta zadeva usodna. Ampak preprosto ne pomislimo na to, ker nevarnost ni tako neposredna - motoristi pa so. ;)
Tudi jaz sem na poti na Rakitno imela velikio bližnjih srečanj z motoristi, ampak več kot to, da vozim po skrajnem robu pač ne morem narest. Sploh pa tozadevno ne morem razumet kolesarjev, ki se tja gor vzpenjajo s slušalkami v ušesih in potem ti isti ljudje 'smetijo' po forumu, kako je ta cesta gor nevarna, in kako mu motorist posname dlake na roki.

Skratka, za lastno varnost lahko največ naredimo kolesarji sami.

lp
Stemba 27.07.2011 19:42
ZDRS

600 CBR

Fast ride to Rakitna - Nejc FZ6

Kawasaki Z750 Slovenia

ITD. na vseh videih se lepo vidijo posrani kolesarji
vambomzepokazu 27.07.2011 19:42
Ko ste pa nekater na kolesu, pa same nevarnosti vidite. Pa popluvate vsakega, ki da kritiko na kolearje. Dejte si priznat, da se VELIKO kolesarjev vozi GROZNO po cestah. Pa vsi bi se vam moral klanjat, ker ste se na kolo spravl. Držte se roba cestišča, pa upajte na najbolš, al se pa v gmajno spravte. Sam tam so pa srne, ježeki in veveričke. Pa vas bo spet motilo.


Edino pametno je Gregaria napisala (poleg mene seveda).
TomazK 27.07.2011 19:54
Tisti ki primerjajo kršitve kolesarjev in motoristov oz. voznikov avtov nimajo razčiščenih osnovnih pojmov. Izpit za zadnje dvoje je dejansko dovoljenje za ubijanje. Koga ogroža kolesar, ki krši predpise razen sebe? Nikogar. Glede teh norcev sploh nimam besed. Groza je edino to da ima med naravno selekcijo ki poteka med njimi vsako sezono veliko ljudi uničeno življenje, ker so bili na nepravem času na napačnem mestu.
Primož Hočevar 27.07.2011 20:27
Če imaš doma tak motor, je res brezveze se z njim vozit, kot turist po cesti, zato nekako razumem, da se radi izživljajo nad ovinki z tako mašino, ki ni namenjena ničemur drugem, kot pa dirkanju, a kaj ko cesta pač ni dirkališče.<br />Tako se je meni zgodilo enkrat v Planini(med Postojno in Logatcem), kjer so znamenite "kačje ride" in ravno, ko sem zapeljal(navzdol) v nepregleden ovinek v desno in sem nato prišel ven iz ovinka, zagledam motorista izven ceste, ki se pelje po travi na notranjem delu ceste. Ta pa je ravno želel zapeljati nazaj na cestišče(verjetno ga je prej vrglo ven iz ovinka), je zagledal mene, ki se mu bližam in je ta hitro zasukal krmilo nazaj na travo, mimogrede sem bežno opazil, da se je potem nekaj lovil in treščil z ogledalom v skalovje. Če bi jaz priletel trenutek kasneje iz ovinka, bi ta bil že na cesti in najverjetneje treščil vanj ali pa tudi ne,...
slavko1 27.07.2011 20:54
Slovenija brez dvoma potrebuje dirkališče. Samo kaj, ko to odgovornim še ni potegnilo. No sedaj ga še dolgo nebo, ker sedaj pa res ni denarja. Je pa nekaj res. Imeti takšen motor, in se peljati počasi, to ne gre skupaj.
hooger 27.07.2011 21:15
Maš na Pokljuko ali v Bohinj isto sranje....idioti navirajo motorje, kot da je cel svet njihov.
dabistal 27.07.2011 21:18
po onboard posnetkih sodeč niso ravno dosti nad omejitvijo... kdor se je že kdaj peljal z motorjem ve, da ga je pač potrebno založit v ovinek, podobno kot kolo... za nas kolesarje sigurno ni prijetno, ampak roko na srce, se mi zdijo avtomobilisti, ki se ti peljejo na 10 - 20 cm bolj nevarni... ja, Slovenija potrebuje dirkališče in ga bo tudi dobila...denar je baje rezerviran...Cerklje na Dolenjskem (v neposredni bližini bivšega Mobikroga)...
hooger 27.07.2011 21:23
dabistal je napisal:
Slovenija potrebuje dirkališče in ga bo tudi dobila...denar je baje rezerviran...Cerklje na Dolenjskem (v neposredni bližini bivšega Mobikroga)...


In kar naenkrat bodo slovenske ceste brez motorističnih norcev? :roll:
Pravi dirkači, so že sedaj odšli na kakšno dirkališče in tam odprli ventil. Grem stavit, da velika večina teh norcev iz youtube filmov nikoli ne bo na morebitnem novem dirkališču.
matjaz1 27.07.2011 21:28
Fantje, ne se hecat. Tudi, če bi dirkališče v Sloveniji bilo, me zanima koliko bi jih plačalo najem steze, kupilo nove pnevmatike (ker so po eni fajn rundi zanič...). Tisti, ki imajo namen dirkat, grejo v tujino in plačajo.

Cesta pa ni poligon. Sam se ne bom pustil ogrožat in tudi ne bom ogrožal nobenega. Poklicat je potrebno 113. Če ne drugega vsaj prenehali bodo. Če pa dobro pogledate posnetke pa vidite, da je v levem ovinku z motornim kolesom na svoji strani, s preostalim telesom (tudi z glavo) pa čez. Nevarno tudi za nasproti vozeča vozila.

Skratka opravičila za takšno vožnjo ni!
one too many 27.07.2011 21:48
A nad hrupom se pa ni še nihče pritožil? Mater, res so hrupni!
Osebno mi dol visi kdo me zbije: motor, avto ali tovornjak. K sreči (potrkam na les) se to še ni zgodilo.
Glejte, motoristov se toliko pobije, da dejansko preživijo samo umirjeni ali sposobni, ki pa potem niso več tako nevarni, kajne? Saj sami veste kako vozite spuste, ki jih poznate in tiste ki jih ne. Dejansko tak motorist ni toliko nevarnejši od voznika, ki govori po telefonu!
Primož Hočevar 27.07.2011 22:00
one too many je napisal:
A nad hrupom se pa ni še nihče pritožil? Mater, res so hrupni!

Meni grejo kucine po konc, ko zaslišim tisto moč :D !
1 2 3 ... 7
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI