Mravljinci ki niso mravljinci

Domov > Forum > Mravljinci ki niso mravljinci

Mravljinci ki niso mravljinci

SORTIRAJ PO:
Waly 15.12.2011 07:31
Spoštovani sokolesarji,
sem prebral na forumu že vse na temo mravljincev in pedala in sedeža in hrbtenice in dohtarjev, a prave rešitve nisem našel. Pišem mravljinci, ki niso mravljinci, ker klasični mravljinci, ki jih jaz poznam so zadeva, ki nastane zaradi slabe prekrvavitve in izgine, ko je pretok spet OK. Jaz pa po zadnji strani leve noge čutim kot nekakšen pritisk oz. rahlo elektriko, ki gre vse od stegna do stopala. Zadevo čutim skozi, ne samo na kolesu in se izboljšuje, če ne kolesarim. Sploh me muči v službi, ker skoz sedim. V stoječem položaju pa je bolje. Naredil sem že bikefitting pa je isto. Zanima me, če je že kdo imel podobne težave in če jih je odpravil? Prosim ne me pošiljat k dohtarju :( Trenutno se nagibam k prekinitvi treniranja, da vidim če se zadeva umiri.
Hvala za mnenja in vaše izkušnje.
Tzuli 15.12.2011 08:29
Hernia, periformis, pogooglaj, potem pa k zdravniku...
Scottie 15.12.2011 08:52
Pozdravljen,

Tzuli razmišlja v pravi smeri. Meni se je enako dogajalo kakšno leto nazaj in vzrok je bil "ukleščen disk". Na mojo srečo nisem čakal dolgo, ampak sem poiskal dobrega fizioterapevta in težav je bilo konec. Po drugi strani je hčerka od sodelavke odlašala in na koncu bila operirana. S tem da ona je imela še "ukleščen" živec. Čimprej si najdi dobrega fizioterapevta. Jst hodim v Celje, ker je res strokovnjak. (sem drugače iz Ljubljane)
wcs 15.12.2011 08:58
Piriformis sindrom..ogromno o tem maš tudi na youtube. Prekinitev treniranja ne bo izboljšala stanja, v veliko primerih celo poslabša, tako, da kr na polno naprej. Najprej vse lepo preštudiraj, naredi self test, potem pa k enem dobrem ftp..
marko55 15.12.2011 09:12
Waly je napisal:
Spoštovani sokolesarji,
sem prebral na forumu že vse na temo mravljincev in pedala in sedeža in hrbtenice in dohtarjev, a prave rešitve nisem našel. Pišem mravljinci, ki niso mravljinci, ker klasični mravljinci, ki jih jaz poznam so zadeva, ki nastane zaradi slabe prekrvavitve in izgine, ko je pretok spet OK. Jaz pa po zadnji strani leve noge čutim kot nekakšen pritisk oz. rahlo elektriko, ki gre vse od stegna do stopala. Zadevo čutim skozi, ne samo na kolesu in se izboljšuje, če ne kolesarim. Sploh me muči v službi, ker skoz sedim. V stoječem položaju pa je bolje. Naredil sem že bikefitting pa je isto. Zanima me, če je že kdo imel podobne težave in če jih je odpravil? Prosim ne me pošiljat k dohtarju :( Trenutno se nagibam k prekinitvi treniranja, da vidim če se zadeva umiri.

Moj nasvet je poleg zgoraj napisanih še to, da čimprej pojdi k osebnem zdravniku po napotnico za ortopeda. Na pregled boš čakal 4-6 mesecev, nato še 4-6 mesecev za MRI. Tudi če se kasneje ne boš odločil za operacijo (ali pa ne bo potrebna) naredi to. Ker če se ti slučajno zadeva poslabša, te urgentno sprejmejo v kirurško oskrbo šele takrat, ko imaš nevrološkje izpade (ne moreš zadrževati blata, ne moreš stopiti na prste li peto), vse ostalo pa za zdravnike ni nujno (tudi če nisi sposoben iti niti na 1km sprehod).

Moja žena ima podobne probleme. Včasih je še lahko kolesarila ali hodila na sprehode, sedaj pa še tega ne more več in čaka na operacijo (upam da jo dočaka še v tem desetletju). Pri bolniški pa je itak problem in ko ima krizo je ne more dobiti (dobi jo pri osebni zdravnici, na komisiji pa je cela štala in ti dajo bolniško šele po pritožbi, pritožbe pa seveda rešujejo 1 mesec vmes pa moraš delati). Ne čakaj tako dolgo, da prideš do take brezizhodne situacije, ki jo reši samo denar (samoplačniška operacija oz. "doplačniška" kot so poročali pred dnevi na Svetu).
StaraKost 15.12.2011 10:05
...tako kot so eni že napisali. Problem je najbrž nekje v hrbtenici, ki ti draži išijasni živec. Delaj vaje za spodnji del hrbta. Na internetu jih imaš veliko.
primorc 15.12.2011 10:12
[email protected] je lepo napisal, pa tudi moja izkušnja (isti simptomi). Ne se hecat z raznimi fizoterapevti, brez predhodnega slikanja.
Waly 15.12.2011 11:30
ja, nič dobrega.........bo treba ukrepat
in kako si ti rešu enake simtome in če je blo pol vse OK?
StaraKost 15.12.2011 11:42
... če vprašaš mene, potem je odgovor z vajami za spodnji del trupa, ki ojača trebušne in spodnje hrbtne mišice in na ta način razbremeniš pritisk na hrbtenico.
primorc 15.12.2011 14:18
Waly je napisal:
ja, nič dobrega.........bo treba ukrepat
in kako si ti rešu enake simtome in če je blo pol vse OK?

kot je navedel, Marko55, opravil use navedene preiskave plus še enih par....(imam pač srečo, da mi ni treba čakat na preglede), pol pa odvisno od same poškodbe. Do samega operativnega posega nisem prišel, je pa to takšna poškodba, ki ne mine sama od sebe.
presna 15.12.2011 14:28
StaraKost je napisal:
... če vprašaš mene, potem je odgovor z vajami za spodnji del trupa, ki ojača trebušne in spodnje hrbtne mišice in na ta način razbremeniš pritisk na hrbtenico.

To je to , meni je zdravnik priporočal knjigo od dve celjskih ortopedov , Vengust in še eden . Zraven je rekel , še obvezno shujšati in se je v roku enega leta uredil , da sem lahko počel , kar sem hotel Bil sem presenečen nad svojo zmogljivostjo. Takrat sem se srečal s presno prehrano.
StaraKost 15.12.2011 15:12
.... ni mi jasno zakaj takoj fantazirate o operaciji. Operacija je skrajni izhod v sili s katero ne rešimo problem. Operacija samo odpravi/popravi trenutno stanje. Če ne odpravimo vzroka, zakaj je prišlo do okvare, se bo kljub operaciji lahko spet ponovila. V večini primerov (ne vedno) je dovolj, da ojačamo mišice, ki razbremenijo hrbtenico.

To je najboljše ve "kitajec", ki v TV reklami prodaja pas, ki se napihuje, da nam rezbremeni hrbtenico. Na ta način nam še bolj oslabi mišice in dejansko postanemo ovisni o pasu, ki nam drži hrbtenico.

Zakaj pa ne bi ukrepali tako, da si sami naredimo "pas" iz mišic, ki nam razbremenijo hrbtenico :D .
wavemaker 15.12.2011 15:20
da, nekaj z ishiatičnim živcem ni v redu. Jaz sem imel podobno, le da v milejši obliki. Lahko sem tekel, nisem mogel kolesarit. Težava je izzvenela sama od sebe (sedaj že 2 leti v redu) - s tem te ne tolažim, da odlašaš obisk pri dr.
Do kje narediš predklon :) ?
mediterano 15.12.2011 15:24
Waly je napisal:
Spoštovani sokolesarji,
Sam sem imel povsem enake probleme cca. 8 let nazaj, le da je mene mravljinčilo v desni nogi. Po prebranem v literaturi sem sklepal na ukleščenje živca, pregled pri ortopedu je to nekako le še potrdil. Ker sem takrat aktivno tekel, mi je ortoped prepovedal tek zaradi treslajev in priporočil plavanje. Kot navdušen tekač ga seveda nisem preveč resno jemal in poleg tega začel izvajati tudi posamezne vaje iz joge za raztegovanje spodnjega dela hrbtenice, kajti čutil sem tudi, da imam te mišice zelo 'zategnjene'. vaje sem izvajal aktivno vsak dan, veliko tudi gibal (vendar ne športov z veliko skoki, pa tudi težkih bremen nisem dvigoval). In po 2-3 mesecih se je stvar izboljšala do te mere, da je še zdaj ok. Pa tudi mravljinčenje je -kljub kar črnogledim napovedim zdravnikov, češ da gre za propadanje lumboishialnega živca- čisto ponehalo in je še zdaj ok.
marko55 15.12.2011 15:59
StaraKost je napisal:
.... ni mi jasno zakaj takoj fantazirate o operaciji. Operacija je skrajni izhod v sili s katero ne rešimo problem. Operacija samo odpravi/popravi trenutno stanje. Če ne odpravimo vzroka, zakaj je prišlo do okvare, se bo kljub operaciji lahko spet ponovila. V večini primerov (ne vedno) je dovolj, da ojačamo mišice, ki razbremenijo hrbtenico.

To je najboljše ve "kitajec", ki v TV reklami prodaja pas, ki se napihuje, da nam rezbremeni hrbtenico. Na ta način nam še bolj oslabi mišice in dejansko postanemo ovisni o pasu, ki nam drži hrbtenico.

Zakaj pa ne bi ukrepali tako, da si sami naredimo "pas" iz mišic, ki nam razbremenijo hrbtenico :D .

Ravno tako lahko jaz vprašam; zakaj ste vsi tako prepričani, da je operacija le izgovor?

Moja žena se je redno športno udejstvovala, ukvarjala se je s pilatesom in aerobiko, po kilaži je mogoče bila celo še presuha. Problem se je pojavil v novi službi, kjer mora cel dan stati in prenašati kar nekaj bremen.

Ko enkrat disk zdrsne ven, ga ni mogoče več poravnati, razen z operacijo. Pri moji ženi se je še iskazalo, da je eno vretence počeno in eno premaknjeno, kot posledica resnega treninga ritmične gimnastike v mladosti. Zadeva se je toliko slabšala, da se je lahko vse manj ukvarjala s športom, saj je bila hrbtenica vse bolj zdražena. Sedaj lahko le vsak večer dela statične vaje za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic in ničesar več (ne more kolesariti, teči, niti hoja več kot 1 km ni mogoča).

Pri tovrstnih poškodbah hrbtenice (ponavadi govorimo o herniji oziroma premiku diska med vretenci) je veliko različnih pričevanj o tem, kako so si ljudje pomagali. Prav tako je veliko pričevanj o tem, kako nič ni pomagalo (tudi operacija ne). Zato po mojem ni primerno vnaprej diskvalificirati nobeno vrsto terapije. Nekomu mogoče pomaga bioenergetik, in če mu to pomaga, mu to zelo privoščim in mu čestitam.

In še eno opozorilo; velikokrat se zgodi, da lahko bolečine z določeno "ne invazivno" metodo pozdraviš in bo zadeva OK. Do naslednjega neprimernega giba (ki je lahko čez teden, mesec, leto ali 10 let), ko se ponovno aktivira bolečina. In takrat morda enaka metoda kot prvič morda ne bo več pomagala.
StaraKost 15.12.2011 16:49
....in operacija je tista zadnja možnost, ko brez "invazivnih" posegov ne gre. Na prvo žogo, pa govor o operaciji v vsakem primeru odpade.
wcs 15.12.2011 16:49
[/quote] Ko enkrat disk zdrsne ven, ga ni mogoče več poravnati, razen z operacijo. [/quote]

To seveda NE drži. Z ustreznimi vajami ter redno in pravilno izvedbo le teh se da hernijo v večini primerov odpravit. Večji problem, predstavlja hernija v prsnem delu hrbtenice, ampak te so zelo redke. Sploh pa hernija ni pogoj za bolečino, saj se telo zna zelo dobro braniti ob nastanku le-te. Z izmikanjem spinalnega kanala, ki lepo obkroži zdrsnjen disk, bolčina mine sama od sebe.

Treba je zdravit vzrok ne posledice..zato pravilne vaje in redna izvedba!

V primeru Waly, ne gre za hernijo, tako, da se pacient nima kaj bati..je pa lahko saniranje njegovega problema, kar dolgotrajen proces, sploh če se simptomi pojavljajo že dalj časa. Če je zadeva "sveža" jo dober ftp zelo hitro sanira.
shark1 15.12.2011 18:46
StaraKost je napisal:

Zadeva je malo bolj zapletena,kot izgleda na prvi pogled. Moja zgodba je taka,da sem skoraj točno na današnji dan pred letom dni ležal na ortopedski kliniki v Lj.,totalno v k.... zaradi hernije,ležal sem 10 dni tam,na najmočnejših ketonalih in ostalih zdravilih,ki na koncu niti prijeli niso več. Imel sem na voljo vse najboljše zdravnike (Vengust,Košak...),pa mi živ bog ni znal povedati,ali bo zadeva šla nazaj brez operacije! Na koncu sem bil tik pred božičem operiran,potem pa rehabilitacija...
Glede športa so mi po operaciji svetovali hojo s palicami,plavanje,pilates vaje za hrbet,pogojno pa tudi kolesarjenje. No,iz same trme sem potem treniral in prevozil veliko Franjo in juriš na Vršič.
Glede pametovanje okoli operacije DA ali NE pa lahko rečem da je to čista špekulacija,saj noben nima ISTE poškodbe hrbtenice ali draženja išiasnega živca.Problem je tudi v širini spinalnega kanala (po katerem poteka išiasni živec),ki je pri vsakem človeku različne širine. Pri meni je bila edina opcija operacija,zato bo rekel na koncu samo tole: o tem,da operacija ni potrebna,naj pametuje samo tisti,ki je to zadevo osebno doživel NA LASTNI KOŽI,ostali pa bolje da ste tiho.Eno je zganjati neko teorijo o tem da gre lahko zadeva sama nazaj,drugo pa je,ko ležiš 10 dni priklopljen na protibolečinske infuzije,poješ na stotine tablet in bi od bolečin najraje skočil skozi okno...
StaraKost 15.12.2011 18:53
...in kje si prebral, da jaz operacijo odsvetujem, če je potrebna?
Ne strinjam pa se, da se mora takoj strašiti z operacijo, ko se nekdo oglasi s težavami ........
shark1 15.12.2011 18:56
StaraKost je napisal:
...in kje ste prebrali, da jaz operacijo odsvetujem, če je potrebna?
Ne strinjam pa se, da se mora takoj strašiti z operacijo, ko se nekdo oglasi s težavami ........

Absolutno! Pri njegovem problemu se da še vse rešiti...plavanje,hoja s palicami,pilates vaje...pa izogibanje "sunkovitim" športom (tenis,nogomet,smučanje...)
pyer 15.12.2011 20:44
StaraKost je napisal:
...in kje si prebral, da jaz operacijo odsvetujem, če je potrebna?

Popolnoma se strinjam
Imel pred leti enake težave in tudi že napotnico za operacijo.Rešil me je fitnes.Pol leta trening za hrbet brez vaj v predklonu, samo razni vleki od zgoraj dol in vaje za trebušne mišice.Mišice držijo telo in ne kosti.Vendar, če je pa težava že zelo velika, pa pod nož, pa še tedaj se najde primer, da težave ostanejo ali pa se ponovijo.
hribovc00 15.12.2011 21:12
Ima kdo kakšen pameten link za vaje pri bolečinah v hrbtenici(križ in trtica)

Zanima me tudi, ali rentgen na hrbtenici sploh kaj pokaže, ali je potrebno opraviti kakšno drugo slikanje?

Ali so lahko bolečine v predelu kolena(ne hrustanec, ampak vezi) tudi zaradi hrbta?

Še moja izkušnja- križ čutim vedno, ko se pa usedem na kolo, pa nobenih bolečin več. Zakaj me na kolesu nič ne boli?
alesm66 15.12.2011 22:43
Jaz sem dolgoletne (>20 let) bolečine v križu rešil s hojo. Zadnjih 5 let 2x na dan hodim ca 15 min. To mi pomaga bolj kot prej kakršne koli terapije, vaje, kozmodisk itd.
gapy 16.12.2011 10:13
Waly je napisal:
Spoštovani sokolesarji,

Prvo naj povem, da je lepo da si delimo mnenja izkušnje in rešitve. Ampak moj nasvet je, da idi čimprej k osebnemu zdravniku, saj ima le on potrebno znanje, da ugotovi vzrok oz. te pošlje k ustreznemu zdravniku (fiziatru), ob tem si je potrebno zapomniti, da je človek sam svoj unikat in nimajo vsi z podobnimi simptomi enak vzrok. Tako je lahko pri mrtvinčenju mnogo vzrokov in ne samo hernia ali piriformis sindrom. Torej čimprej k osebnemu zdravniku.
haydiy 16.12.2011 10:28
hribovc00 je napisal:
Ima kdo kakšen pameten link za vaje pri bolečinah v hrbtenici(križ in trtica)

Zanima me tudi, ali rentgen na hrbtenici sploh kaj pokaže, ali je potrebno opraviti kakšno drugo slikanje?

Ali so lahko bolečine v predelu kolena(ne hrustanec, ampak vezi) tudi zaradi hrbta?

Še moja izkušnja- križ čutim vedno, ko se pa usedem na kolo, pa nobenih bolečin več. Zakaj me na kolesu nič ne boli?

rentgen pokaže, če imaš zlomljeno hrbtenico ali pa ne (pretiravam samo malo) za kaj več rabiš CT.
mediterano 16.12.2011 14:02
wcs je napisal:
Z ustreznimi vajami ter redno in pravilno izvedbo le teh se da hernijo v večini primerov odpravit. Večji problem, predstavlja hernija v prsnem delu hrbtenice, ampak te so zelo redke. Sploh pa hernija ni pogoj za bolečino, saj se telo zna zelo dobro braniti ob nastanku le-te. Z izmikanjem spinalnega kanala, ki lepo obkroži zdrsnjen disk, bolčina mine sama od sebe.

Treba je zdravit vzrok ne posledice..zato pravilne vaje in redna izvedba!

V primeru Waly, ne gre za hernijo, tako, da se pacient nima kaj bati..je pa lahko saniranje njegovega problema, kar dolgotrajen proces, sploh če se simptomi pojavljajo že dalj časa. Če je zadeva "sveža" jo dober ftp zelo hitro sanira.
Točno tako!
bluesky 16.12.2011 14:57
En bol pametn od druzga.
Waly 16.12.2011 15:15
hvala vsem za mnenja in izkušnje...........to me je zanimalo
se strinjam, da je vsaka težava in s tem tudi rešitev individualna in da se jih na da kopitati iz ene osebe na drugo
wcs 16.12.2011 15:15
bluesky je napisal:
En bol pametn od druzga.

Pamet1<>Pame t2!
StaraKost 16.12.2011 17:58
bluesky je napisal:
En bol pametn od druzga.

V tem primeru si izgleda edino ti "pameten".

Vsaj to temo, dokler se ti nisi oglasil ni noben "zasvinjal". Vsi odgovori so šli v pravo smer.
1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI