Iz neumnega začetnika v .... in skozi zimsko vadbo

Domov > Forum > Iz neumnega začetnika v .... in skozi zimsko vadbo

Iz neumnega začetnika v .... in skozi zimsko vadbo

SORTIRAJ PO:
ddejc 04.01.2012 23:56
Sem iskal po forumu in našel nekaj tem a nobena ne odgovori na tisto kar me najbolj zanima.

Torej sam se ne spoznam ravno na način vadbe, kaj je kdaj pomembno itd... Kolesarim iz veselja. Uživam, ko v klancu vstanem in v svojem ritmu odvrtim do vrha in se poženem naprej v dolino. Pokam od veselja, ko prtiskam na pedala pa, če sem do konca crknjen ali pa svež in poln energije.
Vem, da si kdaj takole naredim tudi škodo in užitek na kolesu mi je res nor, zato bi rad prešel iz neuke strani tudi na učeno stran kolesarstva kjer se dela tudi z glavo.
Za mano je prva sezona na cestnem kolesu v kateri sem užival čisto vsak meter, obrat in vzdihljaj. Od prvega dne, ko sem se nataknil na kolo do zadnjega kilometra, ko sem umiral na Franji, ker sem bil "zelen'c".

Ob besedi aerobna vadba, anearobna vadba samo debelo pogledam. Če slišim trening za moč, vzdržljivost, baza mi ni nič jasno. Temu bi rad naredil konec. Namesto, da se vsedem na kolo, ki sem ga navdušeno vpel v trenažerja in gonil brez glave do zastavljenega cilja bi se stvari rad lotil na pameten način. Želel bi se pripraviti za naslednjo sezono, da bom še bolj užival na kolesu, da bom še bolj navdušeno premagoval hribe in ravnine, ki bodo prišle pod kolo.
Iskal sem po spletu in našel kup odgovorov a najraje bi v roko prijel knjigo in bral, ker si tako največ zapomnim. In ker smo v času zime bi le to rad izkoristil za smiselen zimski trening.

Kaj priporočate? Katero knjigo, opis/program treninga na spletu s katerim si lahko pomagam, da k užitku vpeljem še pamet?

PS: Vem, da obstajajo ponudbe za blikovanje treninga, vendar ob vsem užitku je to hobi in sem odločen, da ostanem na ravni hobija, ker ne želim prehiteti sosedovega Franceljna ali Janeza ampak želim moj užitek v vožnji, zvoku raglje, verige, ceste, zato tovrstnih storitev nimam namena koristiti.
JC29 05.01.2012 00:02
Preštudiraj Lance-ov priročnik, še veliko bolje pa Frielovo Kolesarsko biblijo. KLIK
alesb 05.01.2012 06:22
Na tegale se obrni.
http://www.wix.com/t omazkalisnik/moja-spletna-stra n
ANQUETIL 05.01.2012 07:12
Če se počutiš tako, kot si napisal, bi ti svetoval SAMO TAKO NAPREJ!
Primož Hočevar 05.01.2012 07:45
Biti neumen zgolj zato, ker si začetnik, mislim, da ni pravi izraz...
Kvečjemu si lahko neuk ali neveden.
Birkoff 05.01.2012 08:04
Zdravo ddejc.

Ostali so ti že priporočili da si prebereš knjigo Kolesarska biblija, samo je pa to knjiga za zagrizene kolesarje, saj se moraš zelo poglobiti v cca 300 strani precej znanstvenega pristopa. Jaz si ravno sestavljam letni plan sedaj na podlagi te knjige.

Si pa prav ugotovil, če se boš lotil treniranja po tej knjigi, te lahko hitro mine veselje do kolesarjenja ker ti bo tak pristop "prepovedal" kolesariti po občutku, ampak ti bo začrtal trening za vsak dan, koliko časa in koliko močno. In ko boš hotel recimo iti na lep sončen dan v klanec in pritisniti na pedala, ti bo načrt treninga recimo določil, da moraš tisti dan počivati, ali poganjati pedala čisto nalahko recimo 1h....pa te bo lahko to zamorilo.

Zato je ta knjiga bolj za tiste, ki hočejo doseči svoje potenciale v formi in so se pripravljeni za to žrtvovati in iz kolesarskega hobija narediti bolj neke vrste službo kje ti nekdo drug "trener" govori kdaj in kako boš treniral. Ma te lahko mine volja do kolesarjenja, če bi rad le užival....

Jaz bi ti priporočil, da nadaljuješ kot sedaj, ampak da ne goniš v klance prepogosto v takem režimu, da čutiš, da te pečejo mišice. To je znak da voziš "anaerobno" in je to zelo velik stres za mišice, imunski sistem in centralni živčni sistem. Najprej vozi bolj umirjeno lažje proge, nato malo težje, tam poleti ko boš pa utrjen, pa pojdi gonit še v klance na polno na vsake 3 ali 4 dni. A po taki turi, obvezno naslednji dan ali dva počivaj brez kolesa, ali goni čisto čisto nalahko. Sicer se lahko počasi izčrpaš, kar na začetku ne boš opazil, naenkrat pa bum ne boš več zmogel nič. (to se je meni zgodilo :D )

Kot piše v tisti knjigi. Prvi del treninga (dražljaj) poteka čez dan, drugi del treninga (prilagajanje mišič) pa med počitkom. Zato če želiš doseči neko formo, moraš vključiti po intenzivnem kolesarjenju tudi počitek. Takrat namreč šele mišice "rastejo".

Pametno je tudi, da če hočeš obdržati formo do poletja, da pozimi in pomladi tečeš, igraš košarko, hodiš v hribe ali kaj podobnega, kjer se zadihaš.

Ali pa enostavno goniš kot do sedaj, pa boš tudi tako do neke mere izboljšal formo :D
bluesky 05.01.2012 08:42
Vsi takoj limate neke trenerje, seminarje (vse kar je plačljivo). Sej je v redu samo, milsim da ga to ne zanima. Še najbolje mu je svetoval Birkoff. Po prvi sezoni mu mora biti kolesarstvo v užitek in ne breme. Moj nasvet bi bil, da se včlaniš v kako lokalno društvo, klub. Ponavadi je to neka minimalna letna članarina in se pol z ostalimi izkušenejšimi fantji tudi kam zapelješ. Pa ti pol oni s prve roke povejo kaj in kako. Drugače pa ja čez zimo vzdržuješ kondicijo z raznimi športi kot so ti že rekli. Jaz čez zimo hodim tudi v ftnes in tam delam tako aerobno kot tudi moč. Ko pa je vreme (sploh vikedn grem na kolo).
FAUSTO 05.01.2012 08:51
pene 05.01.2012 08:57
Jaz sem pred kratkim prebral Lancov priročnik in je za osnovo več kot odličen. Za popolnega začetnika je fajn knjiga tudi Človek na biciklu od G. Penka. Veliko pametnega je na tem forumu napisal tudi Stara kost, zato ti priporočam branje njegovih postov http://www.bicikel.com/foru m/?user_posts=1450&p=237
bluesky 05.01.2012 09:01
FAUSTO je napisal:
Pridruži se telim:)
http://www.gorenjski glas.si/novice/nasveti/index.p hp?action=clanek&id=31795 >


Carji :)
pene 05.01.2012 09:06
bluesky je napisal:
Vsi takoj limate neke trenerje, seminarje (vse kar je plačljivo). Sej je v redu samo, milsim da ga to ne zanima. Še najbolje mu je svetoval Birkoff. Po prvi sezoni mu mora biti kolesarstvo v užitek in ne breme. Moj nasvet bi bil, da se včlaniš v kako lokalno društvo, klub. Ponavadi je to neka minimalna letna članarina in se pol z ostalimi izkušenejšimi fantji tudi kam zapelješ. Pa ti pol oni s prve roke povejo kaj in kako. Drugače pa ja čez zimo vzdržuješ kondicijo z raznimi športi kot so ti že rekli. Jaz čez zimo hodim tudi v ftnes in tam delam tako aerobno kot tudi moč. Ko pa je vreme (sploh vikedn grem na kolo).


Še najbolje pa je, da za začetek prebere kako knjigo ter si v teoriji in praksi razjasni kaj je zona II, kaj je laktatni prak, anaerobna vadba, max pulz itd. Sem dve sezoni podobno kot on brcal v temo dokler se nisem seznanil tudi z nekaj teorije (in si nadel pulzmeter).
ddejc 05.01.2012 09:15
@JC29 Lance-ov priročnik me je prešinil danes zjutraj. Grem popoldne v knjižnico. Hvala!

@alesb to je tisto česar ravno ne bi želel. Vendar vseeno hvala.

@andrej74 hvala.

@ANQUETIL hvala :D Občutek na kolesu je.... težko opisat.

@Birkoff se zavedam, da bom mogoče moral kdaj pregriznit in iti z glavo namesto z dušo. Ampak bo duša tudi zadovoljno, ker bom vedel, da bo kasneje užitek še večji, ko se bom malce bolj lahkotko lahko pognal v klanec in z večjo močjo prtisnu na pedala. Prebrati 300 strani pa mi ni nobena težava, ko se gre za užitek.
No do sedaj so me skoraj vedno pekle mišice, ko sem lezel v klanec in bo razširitev obzorja dobrodošla.
Tek v vsakem primeru pri meni odpade, ker imam potem probleme v ledvenem delu hrbtenice zaradi položaja medenice. S tem namenom sem si omislil trenažer, da se držim kolesa, ki tudi dobro vpliva na hrbtenico in popravlja položaj medenice.

@batman hvala! Super je vedeti, da se odvijajo tudi takšna predavanja in delavnice. Se mogoče poslužim v bodočnosti, če se mi pojavijo kakšna vprašanja in bi želel odgovor nanj, čeprav verjamem, da jena forumu kar nekaj sodelujočih, ki imajo izkušnje in znanje za odgovor na vprašanje, ki ga zastavi začetnik.

Od vsakega sem dobil kakšno uporabno informacijo. Vsekakor primem tisti dve knjigi v roke, da malo razčistim osnovne pojme in se zadeve lotim z glavo. Se strinjam z @bluesky. Kolesarjenje mi je v užitek in iz njega ne želim delati breme. Kolo je prostor in čas kjer po napornem delavniku obesim možgane na pašo in uživam v obračanju pedal in vsemu kar spada zraven. K temu bi rad dodal samo tisto piko na i, da si ne delam škodo in užitek nadgradim z nekaj znanja, ki mi bo dal še več užitka in veselja.

Hvala vsem!
mtj 05.01.2012 10:57
[quote="ddejc"]... ko se bom malce bolj lahkotko lahko pognal v klanec ...

"It never gets easier, you just go faster."
Greg LeMond

Za začetek kakšne Polarjeve knjižice (čeprav potem, ko se malo bolj poglobiš vidiš, da so polne nesmislov), Penko, Lance, Jensson, in seveda Friel. Čeprav klasična periodizacija treninga pri Frielu tudi ni za vsakogaršnje potrebe in želje.
Vsekakor boš moral nabavit kakšnega Polarja ali Garmina.
Sestavljanje svojega treninga je fino, a tudi stresno, pa dosti krat lahko zelo neobjektivno v smislu želja in razpoložljivega časa. Te pri tem vsekakor vzpodbujam, a plane vseeno predebatiraj z nekom, ki se s tem ukvarja že dalj časa. Ker pasti je zaradi pomanjkanja znanja in izkušenj ogromno.
ddejc 05.01.2012 11:12
@mtj garmina sem si kar hitro omislil že v začetku, ker zgolj hitrost, čas in razdalja mi nekako nista bila dovolj.
Vrjamem, da je lahko ogromno pasti, vendar bo verjetno vseeno boljše, če bom vsaj malo tehnično podkovan kot pa je bilo prejšno sezono? Kot so nekateri predlagali in sem imel tudi sam željo bom začel na začetku s knjigo v roki. Potem bom pa videl kaj se bo pokazalo.
alesb 05.01.2012 11:32
Kot začetnik boš v vsakem priemru napredoval, pa če tudi boš " treniral" brezglavo. Bistvo teh ljudi , ki sem ti jih pripopal je pa v tem , da ti lahko v eni do dveh urah razložijo vse kar boš kot začetnik rabil, da boš čas , ki ga imaš na razpolago kar najbolje izkoristil. Ni pa nujno, da se boš držal nekega plana striktno vsak dan. Če boš pa sam brskal, boš pa do željenega rezultata prišel kasneje. Srečno.
mattoo 05.01.2012 12:02
batman je napisal:
Osnove boš dobil tudi tukaj:

http://www.prvaetap a.com/index.php?option=com_jev ents&task=icalrepeat.detai l&evid=453&Itemid=71&a mp;year=2012&month=01& day=28&title=predavanje-o- osnovah-treniranja-kolesarstva &uid=ac48461482d12c7f8ca99 e30cbc4253a

@ddejc ža začetek ti zelo toplo priporočam, da se udeležiš tega predavanja od Prešerna-človk res zelo veliko ve, in zna... tako da se boš res zelo veliko naučil, če se boš udeležil predavanja..(vsaj začetniških kiksov ne boš delal, oz boš izvedel kaj je dobro delat na kolesu in kaj ne, v določenem delu leta)
zdobersek 05.01.2012 12:16
alesb je napisal:
Kot začetnik boš v vsakem priemru napredoval, pa če tudi boš " treniral" brezglavo.

Po drugi strani pa se lahko stvari zelo zakomplicirajo, če kot začetnik pretirava ... V izogib tega je pa najboljša stvar trener (in to neka druga oseba, ničesar v stilu 'sam svoj mojster';). Sam sicer trenerja nimam, vendar, če bi znova začel kolesarit iz nule, bi si ga sigurno poiskal.

Še nekaj glede knjig - Lanceov priročnik napram Bibliji je kot slikanica napram Cankarju. Stvar že poda neke osnove, je pa knjiga zdaj po mojem mnenju že malo zastarela. Če kolesar goni za dušo, potem v bistvu tudi take osnovne knjige ne rabi. Če pa bi rad izboljšal svoje zmožnosti in si celo postavi kakšne cilje, pa četudi so ti najbolj osnovni in minimalni, je gotovo najboljša izbira Biblija. Je praktično vse, kar kolesar rabi, v samo 300 straneh (ja, samo). Sploh je pa za navdušence celotna knjiga zelo zanimivo branje.

Si pa potem, če delaš po Bibliji, zopet sam svoj trener, kar pa se lahko maščuje ... Tako da, pametno izbirat opcije.
alesb 05.01.2012 12:25
zdobersek je napisal:
alesb je napisal:
Kot začetnik boš v vsakem priemru napredoval, pa če tudi boš " treniral" brezglavo.

Po drugi strani pa se lahko stvari zelo zakomplicirajo, če kot začetnik pretirava ... V izogib tega je pa najboljša stvar trener (in to neka druga oseba, ničesar v stilu 'sam svoj mojster';). Sam sicer trenerja nimam, vendar, če bi znova začel kolesarit iz nule, bi si ga sigurno poiskal.

Še nekaj glede knjig - Lanceov priročnik napram Bibliji je kot slikanica napram Cankarju. Stvar že poda neke osnove, je pa knjiga zdaj po mojem mnenju že malo zastarela. Če kolesar goni za dušo, potem v bistvu tudi take osnovne knjige ne rabi. Če pa bi rad izboljšal svoje zmožnosti in si celo postavi kakšne cilje, pa četudi so ti najbolj osnovni in minimalni, je gotovo najboljša izbira Biblija. Je praktično vse, kar kolesar rabi, v samo 300 straneh (ja, samo). Sploh je pa za navdušence celotna knjiga zelo zanimivo branje.

Si pa potem, če delaš po Bibliji, zopet sam svoj trener, kar pa se lahko maščuje ... Tako da, pametno izbirat opcije.


Sj zato sem mu pa napisal tri imena, ki naj jih pokliče. Verjetno bi pa on rad , da bi mu tu nekdo v parih stavkih povedal kaj naj počne. Za hitrejšo pot do napredka je bolje , da koga pokliče.
zdobersek 05.01.2012 12:41
alesb je napisal:
zdobersek je napisal:
alesb je napisal:
Kot začetnik boš v vsakem priemru napredoval, pa če tudi boš " treniral" brezglavo.

Po drugi strani pa se lahko stvari zelo zakomplicirajo, če kot začetnik pretirava ... V izogib tega je pa najboljša stvar trener (in to neka druga oseba, ničesar v stilu 'sam svoj mojster';). Sam sicer trenerja nimam, vendar, če bi znova začel kolesarit iz nule, bi si ga sigurno poiskal.

Še nekaj glede knjig - Lanceov priročnik napram Bibliji je kot slikanica napram Cankarju. Stvar že poda neke osnove, je pa knjiga zdaj po mojem mnenju že malo zastarela. Če kolesar goni za dušo, potem v bistvu tudi take osnovne knjige ne rabi. Če pa bi rad izboljšal svoje zmožnosti in si celo postavi kakšne cilje, pa četudi so ti najbolj osnovni in minimalni, je gotovo najboljša izbira Biblija. Je praktično vse, kar kolesar rabi, v samo 300 straneh (ja, samo). Sploh je pa za navdušence celotna knjiga zelo zanimivo branje.

Si pa potem, če delaš po Bibliji, zopet sam svoj trener, kar pa se lahko maščuje ... Tako da, pametno izbirat opcije.


Sj zato sem mu pa napisal tri imena, ki naj jih pokliče. Verjetno bi pa on rad , da bi mu tu nekdo v parih stavkih povedal kaj naj počne. Za hitrejšo pot do napredka je bolje , da koga pokliče.

Dobro, nisem te napadal, samo malo bolj sem razširil situacijo ... Kakorkoli, se strinjam, trener je 10% napredka, ostalo pa bo potrebno dogonit.
andrej74 05.01.2012 14:12
@ddejc
kaj in kako ?

Najdi si kolesarsko ekipo, s katero boš vozil in, če imaš interes se boš od boljših od sebe veliko naučil.
Morda ti bo kdo od teh tudi kaj pametnega svetoval, kar ni nujno. V vsakem primeru pa lahko marsikaj sam ugotoviš (opaziš). Preberi si vse na temo hrane in pijače na kolesu, nastavitve kolesa, pritiska v zračnicah in kar pač še moraš vedeti, da ne boš vse spraševal.
Veliko dela te čaka, če hočeš nad povprečje. Pa srečno.
ddejc 08.01.2012 23:49
O vzdrževanju kolesa sem prebral ogromno. Tudi o pritisku v zračnicah :D Tudi o nastavitvah sem prebral že kar nekaj literature. Sedaj, ko imam kolo na trenažerju bo sledil ponovni fitting (je kolo lepo na miru), ker mi nekaj ne štima pri blokejih desne noge (al pa sem jaz čuden pa z desno bolj pritiskam kot z levo kar niti ni ravno nemogoče).

No kar pa mi precej manjka pa je o hrani na splošno (jezus pa srednjo gostinsko sem delal, ker nisem fizike maral :lol:). Kaj so balastne snovi, OH, beljakovine, maščobe (nasičene, nenasičene), sladkor ... Osnovo vem, kolikor jo pač vem. Zašepam, ko pridemo od vprašanja kaj je to do vprašanja kako to rabi naše telo, kaj rabi in v kaj spreminja, kdaj, ... To je en velik minus trenutno.
Hranjenje na kolesu sem si malce že naštudiral. Ravno tako tudi pitje. Bo pa še preteklo nekaj švica, da bom dovolj dobro poznal telo in vedel kdaj mu je treba kaj dozirati in v kakšnih količinah.

Mogoče še kakšna literatura ne temo hrane v športu, da se malce seznanim še s to platjo zgodbe? Vsekakor mi ne bo škodilo tudi na splošno v življenju, če se podučim v tej smeri.

Sicer pa vsem hvala za nasvete, predloge in ideje. Vsekakor sem od vsakega dobil nekaj uporabnega. Mogoče se celo odpravim na predavanje, ki ga je predlagal batman.
bluesky 09.01.2012 10:08
ddejc je napisal:
O vzdrževanju kolesa sem prebral ogromno. Tudi o pritisku v zračnicah :D Tudi o nastavitvah sem prebral že kar nekaj literature. Sedaj, ko imam kolo na trenažerju bo sledil ponovni fitting (je kolo lepo na miru), ker mi nekaj ne štima pri blokejih desne noge (al pa sem jaz čuden pa z desno bolj pritiskam kot z levo kar niti ni ravno nemogoče).

No kar pa mi precej manjka pa je o hrani na splošno (jezus pa srednjo gostinsko sem delal, ker nisem fizike maral :lol:). Kaj so balastne snovi, OH, beljakovine, maščobe (nasičene, nenasičene), sladkor ... Osnovo vem, kolikor jo pač vem. Zašepam, ko pridemo od vprašanja kaj je to do vprašanja kako to rabi naše telo, kaj rabi in v kaj spreminja, kdaj, ... To je en velik minus trenutno.
Hranjenje na kolesu sem si malce že naštudiral. Ravno tako tudi pitje. Bo pa še preteklo nekaj švica, da bom dovolj dobro poznal telo in vedel kdaj mu je treba kaj dozirati in v kakšnih količinah.

Mogoče še kakšna literatura ne temo hrane v športu, da se malce seznanim še s to platjo zgodbe? Vsekakor mi ne bo škodilo tudi na splošno v življenju, če se podučim v tej smeri.

Sicer pa vsem hvala za nasvete, predloge in ideje. Vsekakor sem od vsakega dobil nekaj uporabnega. Mogoče se celo odpravim na predavanje, ki ga je predlagal batman.


Hrana je zelo pomembna, če smo aktivni pa še toliko bolj. Na hitro v parih stavkih. Organizem potrebuje za delovanje makro in mikrohranila. Makro (OH-ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe), mikro (vitamini, minerali..)
OH je gorivo. Telo OH potrebuje da lahko na splošno ustvarja delo. OH imamo enostavne in sestavljene (kompleksne). Enostavne so naprimer sladkor (glukoza), v sadju fruktoza, v mleku laktoza... Imamo jih v športnih napitkih, športnih čokoladicah...) Njihova lastnost je da hitro prehajajo v kri in dajo telesu takoj energijo. Sestavljeni ali kompleksni so pa tisti pravi OH, ki jih moramo dati telesu za energijo čez cel dan (Riž, krompir, testenine...Za primerjavo. Bencin in Drva. Bencin bo izgorel takoj in močno (enostavni), drva pa počasi (sestavljeni) :) .Seveda če še malo delimo lahko rečemo da poznamo dve ligi :) Tiste z višjim in tiste z nižjim GI (glikemičnim indeksom). Z nižjim počasneje prehajajo v kri in s tem na daljši rok telesu damo energijo in so boljši kot tisti z višjim GI. Recimo rjavi nebrušeni riž ima nižji GI kot beli riž, polnozrnat kruh nižjega kot beli kruh, pira nižjega kot testenine. Na splošno velja da manj predelana hrana ima nižjega kot bolj predelana. Kakovostne OH naj bi zaužili 2 uri pred treningom (skupaj z drugimi hranili).
Beljakovine so zelo pomembno hranilo, s katerimi obnavljamo, gradimo mišice. Ko je mišica po treningu "deformirana" jo z beljakovinami nahranimo. Na splošno velja da bi vsak obrok moral vsebovati beljakovine, po treningu pa sploh. Beljakovine so v mesu (piščančje, puranje meso, raje kot svinjsko, ker nima nezdravih nasičenih maščob), ribe, jajca, rastlinskega izvora (soja). Po treningu si lahko pomagamo tudi z napitki (proteini = beljakovine).
Zelo pomembne pa so tudi zdrave maščobe. Rečemo jim nenasičene (omega 3,6,9). Pomembne so za zdravje na splošno. Znižujejo krvni tlak, krepijo imunski sistem..... Omega 9 telo samo proizvaja. Večji problem so omega 3. Teh mačob vsi na splošno premalo zaužijemo. Losos, tuna, sardine, lanena semena, repičino olje so v glavnem živila, ki vsebujejo omega 3 in omega 6 maščobne kisline, nekaj jih je tudi v oreščkih in soji. Nekateri si pomagajo s kapsulami omega 3. Izogibati se pa moramo nasičenim maščobam. Maščobe živalskega izvora, cvrta hrana, maslo itd.
Pol pa še vsi vitamini (zelenjava, sadje)

Če sklenem. Zelo pomembno da dnevno zaužijemo dovolj kvalitetnih obrokov (naprimer pet). Zajtrk, malica, kosilo, malica, večerja.
ddejc 09.01.2012 11:14
bluesky hvala!
1
Zadnji komentarji v kategoriji "ZDRAVJE IN TRENINGI"
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI