Meritve aerobne vzdržljivosti na fakulteti za šport

Domov > Forum > Meritve aerobne vzdržljivosti na fakulteti za šport

Meritve aerobne vzdržljivosti na fakulteti za šport

SORTIRAJ PO:
Mlinar 03.02.2012 11:56
Zivjo!

Glede treninga vzdržljivosti je odprtih že kr nekej tem. Nikjer pa še nism zasledil govora o meritvah omenjenih v naslovu. Glede na to, da sem rekreativni kolesar in kolesarim v veliki meri zaradi užitka, sprostitve in zdravja, nekih hudih treningov ne izvajam. Pogledam da vozim pri različnih mejah pulza, kdaj tud vožnje intervalov, tko da med užitkom nardim še kej za napredek. So mi pa omenjene meritve padle v oči predvsem zato ker sm v preteklosti vozu dost brezglavo in se mi že zdej pozna velk napredek, ko delam vsaj mal z glavo. In ker so meritve pod kontrolo zdravnika pa še trenerja so mi še tok bolj zanimive in interesantne. Da bi dobil podatke iz obeh strok. Sej nekej teorije poznam, nekej iz neta, nekej iz literature, nekej iz faxa, glede na to, da sm poslušal tud nekej fiziologije, ampak tole je pa se nekej druzga, bolj strokovnga.

Zanima me, če se je omenjenih ali podobnih meritev že kdo udeležil in kakšne so vaše izkušnje??

Lp

Ales
jackson 03.02.2012 13:57
Verjetno ga ni amaterja, ki bi ne bil tam tolikokrat kot jaz :) Zadevo vsekakor priporočam, sploh Milič zna zelo zanimive stvari povedati v tisti uri. Je pa res, da če gledaš z zornega kota rezultatov, potem je dobro nekomu te podatke poslati, da ti ustrezno svetuje. V nekaj letih zapored pa dobiš tudi lep pregled stopnjevanja pripravljenosti.
swaak 03.02.2012 14:43
Se pridružujem mnenju jacson-a. Sam sem bil tudi predlani tam in moram povedat samo pozitivno o njih. Vendar dobiš samo neke bazične podatke, s katerimi kot amater ne veš kaj delat. Potem sem si pa letos zrihtal osebnega trenerja, kateri je te podatke pregledal, in mi na podlagi teh napisal treninge za vsak mesec posebej. In ko sem tako začel trenirat, sem prišel do spoznanja, da sem se prej samo vozil s kolesom, napredoval pa nisem nič. Tako da jaz osebno priporočam oboje.
andrej74 03.02.2012 15:21
swaak je napisal:
Se pridružujem mnenju jacson-a. Sam sem bil tudi predlani tam in moram povedat samo pozitivno o njih. Vendar dobiš samo neke bazične podatke, s katerimi kot amater ne veš kaj delat. Potem sem si pa letos zrihtal osebnega trenerja, kateri je te podatke pregledal, in mi na podlagi teh napisal treninge za vsak mesec posebej. In ko sem tako začel trenirat, sem prišel do spoznanja, da sem se prej samo vozil s kolesom, napredoval pa nisem nič. Tako da jaz osebno priporočam oboje.

Kaj predvideva tvoj trener, koliko boš vozil Franjo letos ??
swaak 03.02.2012 16:23
Tolk kolikor bom upal.
andrej74 03.02.2012 17:21
swaak je napisal:
Tolk kolikor bom upal.

Ne razumem. Kje se boš šparal, navzgor, navzdol morda na ravninah ali na ciljnem šprintu?
Ti, vse tako kaže, potrebuješ še nekoga, ki te bo osvobodil strahu ali strahospoštovanja.
AD 03.02.2012 18:13
Tukajle bo potreben prevod. Ko Ajdovci rečejo "upal" s tem mislijo "zmogel". :D Skratka ni povezano s pogumom ali strahom. Ja, človek se težko navadi, pa vendar!
swaak 03.02.2012 18:18
AD je napisal:
Tukajle bo potreben prevod. Ko Ajdovci rečejo "upal" s tem mislijo "zmogel". :D Skratka ni povezano s pogumom ali strahom. Ja, človek se težko navadi, pa vendar!

Thanks. Hvala bogu da vsaj kdo zastopi primorščino. :D :D :D
swaak 03.02.2012 18:19
andrej74 je napisal:
swaak je napisal:
Tolk kolikor bom upal.

Ne razumem. Kje se boš šparal, navzgor, navzdol morda na ravninah ali na ciljnem šprintu?
Ti, vse tako kaže, potrebuješ še nekoga, ki te bo osvobodil strahu ali strahospoštovanja.

Nič se ne bom šparal. Bo šlo na nož. No fear!
kocko 03.02.2012 18:35
swaak je napisal:
AD je napisal:

Thanks. Hvala bogu da vsaj kdo zastopi primorščino. :D :D :D

jaz bi vas cel dan poslušal tko dobr govorite
StaraKost 03.02.2012 22:44
andrej74 je napisal:
swaak je napisal:

To vprašanje je popolnoma zgrešeno, ker odgovor na njega ti ne bo povedal nič o napredku nekoga.
Nekdo, ki pride pol ure za teboj, je lahko vseeno veliko napredoval.

Strinjam se z zgoraj napisanim. Večina misli, da trenirajo, pa se v resnici samo vozijo :D .
andrej74 03.02.2012 23:09
StaraKost je napisal:
andrej74 je napisal:
swaak je napisal:

To vprašanje je popolnoma zgrešeno, ker odgovor na njega ti ne bo povedal nič o napredku nekoga.
Nekdo, ki pride pol ure za teboj, je lahko vseeno veliko napredoval.

Strinjam se z zgoraj napisanim. Večina misli, da trenirajo, pa se v resnici samo vozijo :D .

Seveda se večina kolesarjev le prevaža tako ali drugače. Toda tisti, ki gredo toliko naprej, da si omislijo osebnega trenerja , morajo po določenem času vedeti kje so in kaj lahko pričakujejo v prihodnosti. V primeru, ko bi jaz nekoga treniral bi se mu na osnovi rezultatov pred tem in na podlagi ugotovitev kako napreduje upal napovedati približen napredek. To sem imel v mislih. Naučiti popolnega amaterja kako se vozi na "franjah" in podobnem pa je že drugo poglavje in seveda ponovno velik preskok. Kaj in kako se ti trenerji potrudijo pa jaz ne vem, iz tega razloga sem radoveden.
swaak 04.02.2012 00:37
Mene osebno me je zmotiviralo dejstvo da si nabavim osebnega trenerja to da sam nisem videl napredka. Sem se vozil in vozil, ampak kakšnega bočutnega napredka ni bilo. Potem sem pa stopil v stik s trenerjem, mu povedal kaj bi hotel, kje je moja forma je lahko razbral iz podatkov ki sem jih pridobil na Fakulteti za šport. In njegova ugotovitev je bila da so moja pričakovanja dosegljiva, če se trening nastavi dovolj v času. Tako, že od novembra naprej treniram po njegovih napotkih, ter včasih tudi z njim.
Kako je treba vozit na Franji, še nisva govorila, ma že letos sem bil dokaj dober za moja leta in formo. Mene je bolj zanimal rezultat na Juriš na Vršič, kjer sem mu povedal, da si želim priti na vrh v 43min. V času mojih prijateljev ki kolesarijo z menoj. Letos sem peljal 53min, to bi bilo nekako 15-20% boljši čas. Če ne uspem, ne bo krivda na strani trenerja, ampak mene, če bom zabušaval med treningi.
Sem poskusil bit jasen in povedat to v slovenščini, ker v primorščini marsikdo ne bi zastopu.
ANQUETIL 04.02.2012 07:11
Iz 53 na 43 ne bo šlo letos.
alesb 04.02.2012 07:53
Jaz pa mislim, da bi šlo iz 53 na 43. Sicer je odvisno koliko je star, vendar če je recimo star do 40 let bi se to vsekakor dalo. 43 minut je čas , ki se ga ob zmernem treningu da zelo hitro odpeljati. In to brez nekega kompliciranja okoli treniranja. Fino je sicer da ti nekdo vsaj malo razloži kaj se dela v posameznem obdobju leta. Mislim , da ej to čisto dovolj. Če pa imaš viška denrja je pa že zaradi tvojega dobrega občutka bolje , da imaš trenerja.
Mlinar 04.02.2012 08:32
Hvala za vse vaše izkušnje!

jacson, kako pa to pol v praksi zgleda? Ali ti tam na podlagi meritev že kaj povedo kako in kaj delati, da bi dosegel svoje cilje?

Lp
andrej74 04.02.2012 09:14
Mlinar je napisal:

jacson, kako pa to pol v praksi zgleda? Ali ti tam na podlagi meritev že kaj povedo kako in kaj delati, da bi dosegel svoje cilje?

Lp

Ker jacson morda še spi ti bom jaz med tem napisal to, da boš z obiski pri njih najbolje videl, če pravilno delaš na treningu, kar je pa še daleč od tega da boš kar letel v klanec. Ko ti nekdo reče, da lahko za deset minut popraviš čas na Vršič bi moral pred tem vsaj vedeti v kakšnem tempu in s koliko muke si vozil svoj dosedanji rekord. Z malo smole boš vsakič narobe odpeljal in ne bo nekega velikega napredka. Tekma je le enkrat letno. Vršič je potrebno trenirati na klancu samem in sicer najbolje bi bilo, če bi imel sparing partnerja močnejšega od sebe. Nočem ti jemati volje toda, če si s težavo vozil cca. 53 min. boš kar car v primeru, da ti uspe to spustiti na 43min. v enem letu. Lahko pa da imaš še kaj rezerve v kg ?
Ne dvomim, da bomo vsi vedeli, če ti bo uspelo. To kar ti je napisal alesb pa je tako kot bi njemu rekli naj čas popravi za 3min. Tudi, če sta enako stara in težka, ter trenirata skupaj celo leto ne bosta odpeljala tako kot sem prej napisal. Jaz tega ne verjamem. ;)
P.S.
Pa sploh ne bi bilo slabo, ker bi tako dobili novega zmagovalca Vršiča
Primus 04.02.2012 10:03
ANQUETIL je napisal:

Če je šlo men v enem letu iz 1:02 na 46,pol je tudi ta preskok mogoč.
alesb 04.02.2012 10:11
andrej74 je napisal:
Mlinar je napisal:

Lp

Ker jacson morda še spi ti bom jaz med tem napisal to, da boš z obiski pri njih najbolje videl, če pravilno delaš na treningu, kar je pa še daleč od tega da boš kar letel v klanec. Ko ti nekdo reče, da lahko za deset minut popraviš čas na Vršič bi moral pred tem vsaj vedeti v kakšnem tempu in s koliko muke si vozil svoj dosedanji rekord. Z malo smole boš vsakič narobe odpeljal in ne bo nekega velikega napredka. Tekma je le enkrat letno. Vršič je potrebno trenirati na klancu samem in sicer najbolje bi bilo, če bi imel sparing partnerja močnejšega od sebe. Nočem ti jemati volje toda, če si s težavo vozil cca. 53 min. boš kar car v primeru, da ti uspe to spustiti na 43min. v enem letu. Lahko pa da imaš še kaj rezerve v kg ?
Ne dvomim, da bomo vsi vedeli, če ti bo uspelo. To kar ti je napisal alesb pa je tako kot bi njemu rekli naj čas popravi za 3min. Tudi, če sta enako stara in težka, ter trenirata skupaj celo leto ne bosta odpeljala tako kot sem prej napisal. Jaz tega ne verjamem. ;)
P.S.
Pa sploh ne bi bilo slabo, ker bi tako dobili novega zmagovalca Vršiča

No ja Andrej to si pa na polno falil. Ne govori, bedarij, da so napredki pri različnih časih enaki. Čas 43 minut je dejansko čas , ki se ga da brez pretiranega pretiravanja v treningu odpeljati. Seveda pa je pomebna starost. Med 30 in 40 let je to sugurno izvedljivo. Glede na to, da je bil moj čas ko sem prvič peljal Vršič 1 ura in 20 minut, čez eno leto je bil pa čas 40,28, sedaj pa veš koliko je moj čas. Od tukaj dalje je pa še kaj drugega kot pa pravilen trening. Veš, da nisem najlažji in da je čas povezan tudi s težo. Sem se pa že dolgo nazaj sprijaznil, da zmagal ne bom nikoli, sploh pa ne dokler bo vozil Tekavec :D
andrej74 04.02.2012 10:13
Primus je napisal:
ANQUETIL je napisal:

Če je šlo men v enem letu iz 1:02 na 46,pol je tudi ta preskok mogoč.

Ja to pa je primerjava.
Če bi takrat ko si vozil 62min. še enega v miru pokadil ( v primeru, da ne kadiš pa pač malo pretegnil noge) na klopci med potjo bi bil napredek še večji. :idea:
andrej74 04.02.2012 10:27
@alesb
No ja Andrej to si pa na polno falil. Ne govori, bedarij, da so napredki pri različnih časih enaki. Čas 43 minut je dejansko čas , ki se ga da brez pretiranega pretiravanja v treningu odpeljati. Seveda pa je pomebna starost. Med 30 in 40 let je to sugurno izvedljivo. Glede na to, da je bil moj čas ko sem prvič peljal Vršič 1 ura in 20 minut, čez eno leto je bil pa čas 40,28, sedaj pa veš koliko je moj čas. Od tukaj dalje je pa še kaj drugega kot pa pravilen trening. Veš, da nisem najlažji in da je čas povezan tudi s težo. Sem se pa že dolgo nazaj sprijaznil, da zmagal ne bom nikoli, sploh pa ne dokler bo vozil Tekavec :D[/quote]

alesb
prvi izmerjeni čas na tekmi na Vršič je bil 42.5
najboljši čas do sedaj 35.3
razlika je cca. 7min. in to v šestih letih če se ne motim.
Ker o kolesarju, ki sprašuje za mnenje ne vem nič, predvidevam pa da ni tak talent kot alesb, sploh pa ne tako zagrizen je moj dvom toliko večji. Morda je njegova prednost v tem, da se bo manj bal uspeha kot alesb, ki misli, da se favoriti za zmago vozijo na atomski pogon in pri vsem skupaj še neizmerno uživajo.
Ne vem, če bi ne bilo dobro poleg raznoraznih trenerjev si omisliti še kakšno pomoč na področju motivacije (namenoma ne napišem drugače) ?!
jeti 04.02.2012 10:51
glej andrej napredek glede časov v začetni fazi je veliko večji kot pa kasneje k si že dober kolesar. vem da si sam znaš predstavljati krivuljo napredka.
andrej74 04.02.2012 11:22
jeti je napisal:
glej andrej napredek glede časov v začetni fazi je veliko večji kot pa kasneje k si že dober kolesar. vem da si sam znaš predstavljati krivuljo napredka.

Absolutno se strinjam!
Neznanka je samo koliko je dotični kolesar star, težek, močen, trmast, vstrajen in nenazadnje tehnično podkovan (v mislih imam tehniko vožnje na klanec). Razen na starost se na vse ostalo seveda lahko vpliva in izboljšuje. Te meritve, ki jih omenja so samo del procesa.
swaak 04.02.2012 12:24
alesb je napisal:
Če pa imaš viška denrja je pa že zaradi tvojega dobrega občutka bolje , da imaš trenerja.

Nimam viška denarja, kvečjemu... kot vsi. Vendar moje mnenje je da 50€ na mesec, od nov.- do maja ni pretiran strošek, če ti nekdo razloži stvari tako kot je treba.

Mlinar je napisal:

Naj ti jaz odgovorim, doktor Milič je izredno podkovan v svoji stroki, pa tudi gospodična ki je zraven (sem pozabu ime) je polna informacij, vendar, če kot amater ne veš niti kaj vprašat, ti ne bodo razložili čisto nič. Oni so ti na voljo za vsa vprašanja, na splošno ti povedo, kaj je narobe s teboj. Meni osebno so povedali da imam noge prešvoh, drugače pa imam izredno dober Vomax, mislim da se tako reče. Potencial imam, in ga bom izrabil ob primernem treningu. Kako pridem do primernega treninga, pa nisem vedel. Sicer če bi ponovil testiranje, in ga bom, bom imel veliko več vprašanj, ker sedaj več vem o tej stvari. Tako da pred testiranjem se je treba pripravit tudi na tej plati.

andrej74 je napisal:
Absolutno se strinjam!
Neznanka je samo koliko je dotični kolesar star, težek, močen, trmast, vstrajen in nenazadnje tehnično podkovan (v mislih imam tehniko vožnje na klanec). Razen na starost se na vse ostalo seveda lahko vpliva in izboljšuje. Te meritve, ki jih omenja so samo del procesa.

Naj odgovorim še na to; imam 46let, 75kg, športne postave, sem vedno kaj migal. Sedem let kolesar, lani prvič na specijalki. Imam po moje še nekje 5kg viška. Moj glavni problem pri vzponih je ta da me na začetku zabije, potem pa se peljem bolj turistično. Nimam neke tekmovalnosti v sebi, ki bi me med dirko gnala da bi dal vse od sebe. Morda bi pa res rabu bolj psihologa, kot trenerja. Na vrh sem prišel spočit in če bi bil klanec še enkrat toliko, bi pa še enkrat toliko gonil.
Samo lani sem bil dvakrat na Vršiču, in dvakrat na Mangartu. Celo leto sem vozil v glavnem v klanc, največ na Nanos, kjer mi dopade. Ampak morda mi pa ne ležijo klanci. Na Franji, kjer je samo en majhen klanček, in potem je pretežno vožnja v grupi, sem bil pa dober. Vsaj jaz tako mislim, 38. v moji skupini.
Vem da ne morem biti nov Contador, niti Tekavc. Vendar hočem več iztisnit ven iz sebe. Kajti kolesarjenje mi je še vedno v užitek.
Ruzanc 04.02.2012 12:27
Kaj pa z MSI LAB-om, ima kdo izkušnje?
StaraKost 04.02.2012 13:55
..... lahko je govoriti tistemu, ki misli, da ve vse o načinih vadbe in odzivu organizma na različne vrste obremenitev. Da je prišel do tega znanja je najbrž potreboval, kar nekaj let experimentiranja in samo izobraževanja. Vsi tega niso sposobni.
Tistemu, ki nima tega časa in te sposobnosti, se najbolj izplača investirati v trenerja, kot je naredil swaak.
Kot je rekel, 50€ x 6 mesecev, pa dobiš znanje, za katerega bi sam potreval nekaj let. Tudi takrat je vprašanje, če bi vsak dobil pravo znanje.

Mislim, da se investicija od na primer 300€ v trenerja nekajkrat bolj izplača, kot investija od 300€ v boljšo opremo :D .
andrej74 04.02.2012 14:27
In, če smo že pri tem, da je bolje investirati v znanje kot "imanje". pa dajmo možu svetovati še eno investicijo in sicer udeležbo na kolikor je le mogoče tekmah ali maratonih in naj tam trenira. Tako ali tako ne bo edini, ki bo na tekmi treniral namesto tekmoval. Razlika bo le v tem, da bo on vedel, da trenira.
StaraKost 04.02.2012 14:43
..... samo deloma se strinjam. Res je, da so "tekme" zelo pomembne za napredovanje, tudi če jih vozimo samo za trening.
Sam trening je pa nekaj drugega.
Da bi znali pravilno trenirati, moramo vedeti kako se odziva naše telo na določeno vrsto obremenitve. Z ozirom na naše cilje, slabe in dobre lasnosti/zmožnosti moramo znati dozirati pravo dozo, pravih vrst obremenitev, ki bodo izboljšale naše slabosti ......

..vačina najrajše trenira prav tisto lasnost/sposobnost v kateri so dobri, namesto tisto v kateri so slabi in zaradi katere ne morejo biti dobri.....

..malo smo zašli z teme testitanje :mrgreen:
andrej74 04.02.2012 15:02
StaraKost je napisal:
..... samo deloma se strinjam. Res je, da so "tekme" zelo pomembne za napredovanje, tudi če jih vozimo samo za trening.
Sam trening je pa nekaj drugega.
Da bi znali pravilno trenirati, moramo vedeti kako se odziva naše telo na določeno vrsto obremenitve. Z ozirom na naše cilje, slabe in dobre lasnosti/zmožnosti moramo znati dozirati pravo dozo, pravih vrst obremenitev, ki bodo izboljšale naše slabosti ......

..vačina najrajše trenira prav tisto lasnost/sposobnost v kateri so dobri, namesto tisto v kateri so slabi in zaradi katere ne morejo biti dobri.....

..malo smo zašli z teme testitanje :mrgreen:

Mislim, da ne. Prav si napisal in testiranja so poleg rezultatov na "tekmah" pokazatelj ali je kolesar s pomočjo vsega naštetega napredoval.
Mlinar 04.02.2012 15:04
Tacgale odziva pa nikakor nism prcakvov. Hvala!

Vprašu sm vs predvsem zato ker me meritve resno mikajo. Prvo zarad zdravja, da nebi prevec pretiravu, kot sm to vcasih, drugo pa zarad tega, ker mi je dobr poznt sebe in svoje zmoglivosti in to preko nekih meritev, ki jih komentira nekdo z iskušnjam in ki to res obvlada. Trening bi vključu v svoje vožnje tko normalno, mi pa bistvo kolesarstva niso sekunde. Lepo je vidt ko napredujes, lepo se je videt na pusy franji bliz 100 mesta, sploh ce ves, da ne treniraš načrtno, lepo se mi je matrat na 190 pulza. Ampak ko mi to pase, občasno, ne pa vsak dan in striktno po trening planu.

Vem da mam rezerve pr kilazi, ker ko sm mel pri svojih 180 cm, 72 kil je letel v klanc dost bolj kot zdej, ko jih mam 81. In pr 25 letih mislm, da lahko telo se dost dobr matram za ksn vecji napredek:)

Me pa ob prebiranju vasih mnenj o moznem napredovanju kr mal zamika, da bi se tega zlo resno lotu, in se več vložu v to.. da bi vidu kok se res da... mogoče pa res cez ksn let pade se ksn osebn trener in disciplina, k jo to zahteva.
1 2 3
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI