Zdravje in treningi
09.12.2024
Bolečine v prednjih stegenskih mišicah
Ob 17:07, SODROVC
swaak je napisal: |
Se pridružujem mnenju jacson-a. Sam sem bil tudi predlani tam in moram povedat samo pozitivno o njih. Vendar dobiš samo neke bazične podatke, s katerimi kot amater ne veš kaj delat. Potem sem si pa letos zrihtal osebnega trenerja, kateri je te podatke pregledal, in mi na podlagi teh napisal treninge za vsak mesec posebej. In ko sem tako začel trenirat, sem prišel do spoznanja, da sem se prej samo vozil s kolesom, napredoval pa nisem nič. Tako da jaz osebno priporočam oboje. |
swaak je napisal: |
Tolk kolikor bom upal. |
AD je napisal: |
Tukajle bo potreben prevod. Ko Ajdovci rečejo "upal" s tem mislijo "zmogel". ![]() |
andrej74 je napisal: | ||
Ne razumem. Kje se boš šparal, navzgor, navzdol morda na ravninah ali na ciljnem šprintu? Ti, vse tako kaže, potrebuješ še nekoga, ki te bo osvobodil strahu ali strahospoštovanja. |
swaak je napisal: | ||
Thanks. Hvala bogu da vsaj kdo zastopi primorščino. ![]() ![]() ![]() |
Kaj predvideva tvoj trener, koliko boš vozil Franjo letos ?? |
StaraKost je napisal: | ||||
To vprašanje je popolnoma zgrešeno, ker odgovor na njega ti ne bo povedal nič o napredku nekoga. Nekdo, ki pride pol ure za teboj, je lahko vseeno veliko napredoval. Strinjam se z zgoraj napisanim. Večina misli, da trenirajo, pa se v resnici samo vozijo ![]() |
Mlinar je napisal: |
Hvala za vse vaše izkušnje! jacson, kako pa to pol v praksi zgleda? Ali ti tam na podlagi meritev že kaj povedo kako in kaj delati, da bi dosegel svoje cilje? Lp |
ANQUETIL je napisal: |
Iz 53 na 43 ne bo šlo letos. |
Ker jacson morda še spi ti bom jaz med tem napisal to, da boš z obiski pri njih najbolje videl, če pravilno delaš na treningu, kar je pa še daleč od tega da boš kar letel v klanec. Ko ti nekdo reče, da lahko za deset minut popraviš čas na Vršič bi moral pred tem vsaj vedeti v kakšnem tempu in s koliko muke si vozil svoj dosedanji rekord. Z malo smole boš vsakič narobe odpeljal in ne bo nekega velikega napredka. Tekma je le enkrat letno. Vršič je potrebno trenirati na klancu samem in sicer najbolje bi bilo, če bi imel sparing partnerja močnejšega od sebe. Nočem ti jemati volje toda, če si s težavo vozil cca. 53 min. boš kar car v primeru, da ti uspe to spustiti na 43min. v enem letu. Lahko pa da imaš še kaj rezerve v kg ? Ne dvomim, da bomo vsi vedeli, če ti bo uspelo. To kar ti je napisal alesb pa je tako kot bi njemu rekli naj čas popravi za 3min. Tudi, če sta enako stara in težka, ter trenirata skupaj celo leto ne bosta odpeljala tako kot sem prej napisal. Jaz tega ne verjamem. ![]() P.S. Pa sploh ne bi bilo slabo, ker bi tako dobili novega zmagovalca Vršiča |
Primus je napisal: | ||
Če je šlo men v enem letu iz 1:02 na 46,pol je tudi ta preskok mogoč. |
jeti je napisal: |
glej andrej napredek glede časov v začetni fazi je veliko večji kot pa kasneje k si že dober kolesar. vem da si sam znaš predstavljati krivuljo napredka. |
alesb je napisal: |
Če pa imaš viška denrja je pa že zaradi tvojega dobrega občutka bolje , da imaš trenerja. |
Mlinar je napisal: |
Hvala za vse vaše izkušnje! jacson, kako pa to pol v praksi zgleda? Ali ti tam na podlagi meritev že kaj povedo kako in kaj delati, da bi dosegel svoje cilje? |
andrej74 je napisal: |
Absolutno se strinjam! Neznanka je samo koliko je dotični kolesar star, težek, močen, trmast, vstrajen in nenazadnje tehnično podkovan (v mislih imam tehniko vožnje na klanec). Razen na starost se na vse ostalo seveda lahko vpliva in izboljšuje. Te meritve, ki jih omenja so samo del procesa. |
StaraKost je napisal: |
..... samo deloma se strinjam. Res je, da so "tekme" zelo pomembne za napredovanje, tudi če jih vozimo samo za trening. Sam trening je pa nekaj drugega. Da bi znali pravilno trenirati, moramo vedeti kako se odziva naše telo na določeno vrsto obremenitve. Z ozirom na naše cilje, slabe in dobre lasnosti/zmožnosti moramo znati dozirati pravo dozo, pravih vrst obremenitev, ki bodo izboljšale naše slabosti ...... ..vačina najrajše trenira prav tisto lasnost/sposobnost v kateri so dobri, namesto tisto v kateri so slabi in zaradi katere ne morejo biti dobri..... ..malo smo zašli z teme testitanje ![]() |
Glede treninga vzdržljivosti je odprtih že kr nekej tem. Nikjer pa še nism zasledil govora o meritvah omenjenih v naslovu. Glede na to, da sem rekreativni kolesar in kolesarim v veliki meri zaradi užitka, sprostitve in zdravja, nekih hudih treningov ne izvajam. Pogledam da vozim pri različnih mejah pulza, kdaj tud vožnje intervalov, tko da med užitkom nardim še kej za napredek. So mi pa omenjene meritve padle v oči predvsem zato ker sm v preteklosti vozu dost brezglavo in se mi že zdej pozna velk napredek, ko delam vsaj mal z glavo. In ker so meritve pod kontrolo zdravnika pa še trenerja so mi še tok bolj zanimive in interesantne. Da bi dobil podatke iz obeh strok. Sej nekej teorije poznam, nekej iz neta, nekej iz literature, nekej iz faxa, glede na to, da sm poslušal tud nekej fiziologije, ampak tole je pa se nekej druzga, bolj strokovnga.
Zanima me, če se je omenjenih ali podobnih meritev že kdo udeležil in kakšne so vaše izkušnje??
Lp
Ales