5000km, kakšno kolo, do 1000€

Domov > Forum > 5000km, kakšno kolo, do 1000€

5000km, kakšno kolo, do 1000€

SORTIRAJ PO:
cuba15 21.04.2012 21:26

Prvič v življenju (pri 30 letih) se spravljam v vode kolesarjenja, tako da se šele soočam z raznimi izrazi, velikostmi okvirjev, imeni oprem, vrtami materialov, ipd.

Potrebujem primerno kolo za daljše razdalje in za večtedenske poti. Prva pot bo cca 5000km (Muxia, Španija in nazaj). 

Kje začnem? Kakšno kolo potrebujem? Dvomim, da mi bodo običajni prodajalci znali svetovati o teh rečeh, ker kolo je na taki poti zgolj eden od faktorjev. Bikefitting je potreben, to je jasno.

Je kak specifičen forum o teh rečeh z osebnimi izkušnjami?

Na pot bi šel sicer rad že letos, toda lahko grem tudi naslednje leto.

Hvala za pomoč, pomenilo mi bo veliko! 

TEX 21.04.2012 21:33

Poglej na udobnoposvetu.

Jaz bi vzel približno kot Dejan Glavnik ki je obkolesaril planet , torej nekako v stilu MTB kolesa.

lp

bluesky 21.04.2012 22:06

Prvič v življenju, pa taka odprava?

Ich 21.04.2012 23:31

Sicer nimam izkušenj s tako dolgimi popotovanji, samo vseno se mi zi, da bi rabil neko "ogrevanje", mogoče okoli Slovenije cca. 1300km

cuba15 22.04.2012 06:50

Racionalno mnenje, zato bom glede na nasvete in priporočila zadevo najverjetneje prestavil na prihodnje leto in ta čas uporabil za ogrevanje.

Morda kak nasvet glede nakupa in ostalega, da se vrnemo k bistvu? 

Scalatore 22.04.2012 08:41

hmm... eni ste pa pogumni! svaka čast!

andrej74 22.04.2012 08:49

Vse je odvisno od tega kako nameravaš potovati. V primeru, da boš tovoril samo mali nahrbtniček in bančno kartico je vsaka specialka v redu. Obratno pa če boš tovoril kot Martin Krpan potrebuješ "tovornjak"smeh

Junior 22.04.2012 09:01

Poleg udobnega kolesa daj pozornost tudi sedežu in čevljem. Poleg tega da pri Specializedu delajo BG-fit bi sam izbral tudi opremo Specialized in kolo Roubaix-Carbon ali Secteur-ALU za manj udobja kakor tudi denarja. :D

UF 22.04.2012 09:29

nasmehA je nastopila kaka kriza pri 30 ?nasmehMoj plan takrat je bil Nordkapp - Slovenija. Konec ga je bilo po manj kot 1000 km predvsem zaradi oguljene tazadnje (beri: brez izkušenj spljoh).

Šel sem z alu cestnim, danes bi šel (in grem) s cenejšim trekingom. Takrat sem pogrešal udobnejše pozicije (bolj pokonci), široko krmilo, blatnike (imel dež, dež, dež...), lažja prestavna razmerja za v klance in robustnejše obroče, da bi bolj mirne vesti naložil kako kilo več robe. Pa fajn je imeti dovolj časa, ne naračunaj si kupa kilometrov/dan, da ne boš potem izpustil bistva na ta račun. Srečno!

Sergej_Pomurje 22.04.2012 10:39

@cuba15:

Pametno, da si prestavil na drugo leto. Španija je lahko zelo naporna zaradi vročine in vetra iz Atlantika. Za letos raje izberi nekaj krajšega. Pred mnogimi leti sem kolesaril: Oslo - Nordkapp - vzhodna Evropa in domov pa je bilo 6.500 km. To niso heci, še posebej, če kolesariš dnevno ca. 100 km v vseh vremenskih pogojih.

Gorsko kolo je dobra izbira, sploh zaradi prenosov, ampak če boš večinoma na cesti, kot sem bil jaz bo treking boljši.

Glavnik je izjema, saj je šel okoli sveta in vozil vse mogoče terene, zato je logično izbral gorsko kolo.

Glede trase se mi zdi bistveno bolje kolesariti samo v eno stran, nazaj pa z vlakom in podobno. Vidiš veliko več. Tako sem pred leti naredil tudi jaz, ko sem iz Slovenije kolesaril preko Gibraltarja do Maroka.

Moja prva večja tura pri ca. 20 letih je bila čez Alpe, ca. 2.000 km in tam že vidiš, če si pravi, oz. kaj manjka. Dolga potovanja so lahko tudi precej stresna in priložnost za hitro učenje in konstantno improvizacijo, sploh če je proračun omejen.

Svetujem ti, da doma za pokušino 7 dni zaporedoma delaš 100 km ne glede na vreme. Če ti to znese, bo šlo tudi dlje.

Bistven ni nakup kolesa, ampak priprava na turonasmehSkoraj vse svoje ture sem naredil na železnem Rogu, v MTB izvedbi in 20-30 kg prtljage. Če bi danes ponavljal, bi vzel treking kolo z najmanj Deore, res dobre torbe z manj opreme in več denarjakaže jezik

Bolj kot "bike fitting", rabiš "mind fitting" in fizični "fitting".

peloton 23.04.2012 06:56

Treking brez vzmetenja, mogoče elektro kolo?

Prince 23.04.2012 07:42
@peloton:

Treking brez vzmetenja, mogoče elektro kolo?

jaja... elektro koles je pa kar jih češ za jurja... ;-)

macscott 23.04.2012 08:10

...popolnoma jasno, v poštev pride treking kolo (oprema deore naprej), lahko dodaš zadnji prtljažnik za torbo,....saj bi šlo tudi s specijalko, vendar mal je treba gledat na udobje....ker boš potoval, je treking edina prava izbira za asfalt in mal boljšega makadama....!

brainless 23.04.2012 09:07

@cuba: v kolkem času imaš pa namen tole prevozit? in kdaj bo štart? :-)

Berlingo 23.04.2012 09:34

Treking bicikel, potem pa tako kot je napisal že Sergej_Pomurje, vsak dan, ob vsakem vremenu 100 km. Te bo že minilo. Pa kako babnico si za zvečer zrihtaj.nasmeh
In če te ne mine, potem boš drugo leto dober za 5000 km.

cuba15 24.04.2012 13:05

Imam precej obremenitev zadnje dni in posledično pomanjkanje časa, ker pa vem, da je tema, ki sem jo odprl še sveža in vaš čas in informacije dragocene, si bom le vzel nekaj časa, da napišem nekaj stvari. Odpisal bom vsakemu po malo in skupaj bo zgledalo dobro:)


TEX:
Tako specifičnih potreb in želj nimam. Bom ostal pri običajnem kolesu, ker ga bom uporabljal tudi kot glavno prevozno sredstvo vsak dan. Trenutno sem bom čez poletje vsak dan vozil iz Izole v Ankaran v službo.

BLUESKY:
No, že res da kolesarim s premajhnim gorcem po nekaj deset kilometrov na teden, grem sem in tja iz Izole v Umag, ipd, toda več si s takim kolesom ne upam. Tako zaradi zdravja kot zanesljivosti kolesa. Kar pa se tiče konjskih in psihičnih moči, pa imam tega več kot dovolj. Saj veste kaj pravijo: Moč posameznika se kaže ne v tem kako močno udari, temveč v tem koliko udarcev lahko prenese in še vedno hodi naprej po svoji poti. Lepa, res.

ICH:
Kot že omenjeno, se strinjam. Tudi z ostalimi, ki ste istega mnenja. Se zavedam, da je vožnja le en del. Oprema, situacije, vreme, notranje preizkušnje ipd pa drug del. Trenutno je zadeva prestavljena na drugo leto in se v tem času pripravljal.

SCALATORE:
V bistvu je precej preprosto. Ali si v "varnem okolju" ali pa moraš "iti čez sebe" dnevno/tedensko/letno. Nekateri vidijo v temi nesigurnost in strah, drugi pa nekaj novega, drugačnega od tega kar trenutno poznajo. Da pa ne bo slišati, kot da mečem ene sem in druge tja, naj rečem, da so v življenju še mnogo močnejše (višje) sile (narava npr), ki nam tkujejo življenje in je bolj malo naše osebne volje. Ampak, to je že filozofiranje...

ANDREJ74:
P otovalna verzija bo prava. 30kg na kolo in gas. 

JUNIOR:
Bom raziskal te zadeve. Če pa se ti da prilimat kak link in kako informacijo več o sedežu in čevljih, pa bom hvaležen.

UF:
Kriza, hm. Življenje pač. V bistvu sem se navdušil nad kolesarjenjem 2 leti nazaj, ko mi je v Ljubljani dopizdilo, ko sem z avtom potreboval 40min iz Viča do Žal. Sicer sem si kupil scooterja, ker še nisem imel namenov, da bi bilo kolo del moje življenja. Lansko leto sem se preselil na obalo in tukaj sem na novo zaživel in s sposojenim kolesom začel raziskovat Slovenijo, Italijo in Hrvaško. Pred 2 mesecema pa sem pogledal film The Way in bil navdušen. Ko pa sem zvedel, da je vlak do tja cca 300€ v eno smer, sem začel razmišljati, da bi bilo bolje, da za ta denar kupim kolo, ga vozim čez celo leto, in takšen roadtrip opravim na kolesu.
Hvala za nasvete, zelo insiderske informacije, na katere težko pomisliš, dokler jih ne izkusiš.

SERGEJ_POMURJE:
Hv ala ti za obsežne informacije. Dragoceni nasveti, ni kaj. Glede poti nazaj z vlakom se bom odločil na poti. Ko kupim kolo, bom opravil tvojo domačo nalogo:) Sicer pa se bom vsak dan od maja do oktobra vozil iz Izole v Ankaran v službo, tako da 30km/dan 5 mesecev tudi ni zanemarljivo. Priprave na turo, to ja. Na tem bom delal do naslednje pomladi, tako z zbiranjem informacij kot s krajšimi turami. Mind fitting je od vseh treh trenutno najboljši:)

PELOTON:
Elektr ično mi ne daje nekega izziva, ki ga želim. Lahko bi šel tudi s scooterjem načeloma:)

MACSCOTT:
Vidim, da vas je večina za trekinga. Torej treking naj bo!

BRAINLESS:
V eno smer je cca 2500km. Ker nočem, da bi me finance in čas omejeval, si nameravam vzet celo poletje 2013 za ta izlet. Sicer so finance skromne, ampak toliko bom dal na stran, da bom miren, tudi če se vrnem čez 3 mesece. Štart bi bil torej okvirno maja 2013, vožnja v eno smer pa okvirno 30 dni. Sicer pa gre v kratkem, 17. maja nekdo točno na to pot. Sem hotel z njim, pa se ne izzide, tako ali drugače. Na tem forumu je registriran kot oli64. Za pdorobnosti bo on vedel več.

BERLINGO:
Prvi del domače naloge bom opravil, za drugo ne obljubim. Če me ne mine, bom najverjetneje tudi postavil kak blog/fb, da bom v kontaktu z bližnjimi in prijatelji.  

Vem, dolga čreva. Ampak prihaja še en post: 

cuba15 24.04.2012 13:30

Od nekoga, ki prodaja potovalnega trekinga na bolhi (žal premajhen zame), sem dobil nekaj informacij o izbiri primernega kolesa zame, pa bi vas prosil za komentarje:

Pri potovalnem kolesu paziš najprej na velikost in težo okvirja. Okvir naj ima vsaj 1900g tako da je dovolj močan in tog ter tako sposoben prenašati obremenitve kolesarskih potovanj. Priporočam ALU ali jeklen okvir! Oprema pa po želji. Nekje srednji rang bi moral zadostovati npr. DEORE! Jaz imam LX ki je višji srednji rang pa sem zelo zadovoljen. Pomembni so tudi obroči! Glej da vzameš obroče z dvojnim profilom in vsaj na 32 lukenj ter napere iz jekla vsaj 2,0mm. Spet je vse povezano z vzdržljivostjo! Jaz sem prevažal tudi do 30kg prtljage tako da ti to še kako prav pride. Vilica je lahko jeklena navadna ali pa vzmetena z zaklepanjem, še bolje je navadna, ker je najbolj robustna!
Kolo sem sestavil sam po delih. Nabavil sem pri:
http://www.bike24.de in http://www.rose.de imajo kar pestro ponudbo pa izbiraš lahko kaj želiš!


In za konec še nekaj mojih vprašanj. Res se ne spoznam na vse to in če se bom izobraževal in čakal, bo poletja konec, ko bom kupil kolo. Zato bi res prosil za pomoč pri izbiri.Sem pripravljen tudi denarno nagraditi koga! Ni problem it po trgovinah, klikat po netu, gledat akcije, če pa je toliko bolj pomembnih stvari, za katere ne vem in se ne spoznam. Bi bil kdo od vas pripravljen mi osebno pomagati pri tej zadevi ali pa me napotiti k primerni osebi?

Sicer pa sem gledal sledeča kolesa, če se vam zdi kaj primernega. Nekateri so v akciji, nekateri z bolhe, nekateri novi. Glede na opremo res ne vem kaj je primerno niti če je cena dobra. Če so linki prepovedani, se iskreno opravičujem administratorju:
cult-naviga tor-58

felt-11-qx-90-disc
>ghost_2012_cross_5500

tre king-kolo-corratec-x-vert-x-co untry-gent-2012

http://www .eurobike.si/index.php?page=sh op.product_details&flypage =flypage_new.tpl&product_i d=2424&category_id=212& ;option=com_virtuemart&Ite mid=98&lang=sl

http:/ /www.eurobike.si/index.php?pag e=shop.product_details&fly page=flypage_new.tpl&produ ct_id=2639&category_id=446 &option=com_virtuemart& ;Itemid=98&lang=sl

fre ra-30-prestav

http://www .eurobike.si/index.php?page=sh op.product_details&flypage =flypage_new_brez.tpl&prod uct_id=2566&category_id=21 4&option=com_virtuemart&am p;Itemid=100&lang=sl

>centurion-cross

wilier-m ortirolo

wilier-bassano-n ovo

felt-11-qx-70

h ttp://www.eurobike.si/index.ph p?page=shop.product_details&am p;flypage=flypage_new.tpl& product_id=2521&category_i d=212&option=com_virtuemar t&Itemid=98&lang=sl >
trek-7-5-fx-2011

Vsem, ki ste se prebili do sem in mi boste pomagali pri izbiri, večkrat plačam pijačo na Sv. Katarini pri Ankaranu, kjer bom celo poletje delal (odbojka na mivki, sonce, glasba, morje, pikniki, italijanke, reflektorji, žur do jutra, ipd). Na šanku reci za Brezo:)

krisb 24.04.2012 13:39

Si pa res odštekan (v pozitivnem smislu) in zagnan. Maš jajca.

Upam, da ti uspe.

matrica 24.04.2012 13:43

Iz lastnih izkušenj se boš največ naučil.
Za začetek probaj kaj manj ambicioznega. Recimo 1000 km v enem mesecu.
Ti povem, da ni mačji kašelj ... 

Berlingo 24.04.2012 14:04

Ne zaradi pijače ampak ker si se resno lotil posla.
Takole, jaz imam GHOST model Cross 5700, letnik 2010. Mislim da ga lahko vzamem kot primerjavo z Cross 5500 kot si ga sam dal med možno izbiro. 5500 je novejši model saj je letnik 2012, sicer podobnih karakteristik. Večja razlika je v designu okvira in zavorah. Moj 5700 ima namreč Magura HS33 zavore ki zavirajo na feltno ampak so hidravlične in so odlične. Verjamem da so Shimano disk zavore tudi odlične.
Z biciklom sem prevozil več nekajdnevnih potovanj, obložen s torbami zadaj. Za moje pojme in potrebe je to odlično kolo.

Berlingo 24.04.2012 14:05

Drugih, ki si jih predlagal ne poznam, ker jih nisem vozil, verjamem pa da so tudi odlični. Morda bi pogledal še kaj od firme Stevens.

Bi pa jaz ob odločanju o nakupu, za potrebe kot jih opisuješ, takoj izločil tako imenovana fitnes kolesa, kot je (Wilier Basano, Trek 7.5 FX - oba si omenil) in podobne. Razlog izločitve: ni vzmetenja spredaj (komfort) in oprema (prestave, zavore, ...) ki so v osnovi namenjene cestaku.

Občasno pridem v SLO primorje kolesarit, tako da če te resno zanima, si lahko v živo ogledaš in poizkusiš mojega 5700.

bluesky 24.04.2012 15:23

Bo treba začet malo bolj trenirat in ne bo dosti Izola - Ankaran, če hočeš da pot ne bo peklenska muka. Moje mnenje.

gambrinus 24.04.2012 16:11

Sam imam nekaj izkušenj z večdnevnimi potovanji, na njih delam tudi po 200 km dnevno. In kolo vsanjmeni se tako zdi tu ne igra neke bistvene vloge. Jaz uporabljam kar svojega starega  gorca Scott Purgatory kolo je letnik tam okoli 2000. Kupil sem ga za manj kot 200 eu (takrat še v tolarjih). In vseskozi mi služi odlično, letos bil z njim v Budimpešti, pa občasno se vozim z njim v službo 20 km v eno smer.

 

Prvo kar sem se naučil je, da je za takšna potovanja dober sedež zlata vreden. Gorc, če imaš nameščene gume s bolj cestnim profilom ni nič počasnejši od trekinga. edino kar me včasih mogoče malo moti je sklonjena drža v primerjavi s trekingom. Gre pa zato hitreje po ravnem in lažje v klanec, poleg tega je robusten in zanesljiv. V vseh teh letih mi ni bili treba niti obročev centrirati, pa jim nikdar nisem prizanašal, kaj šele, da bi imel probleme z okvirjem. Menjal sem edino verigo, gonilko, gonilni ležaj pa par pletenic.

 

Skratka kolo je bolj ali manj vsako dovolj dobro, bolj je važno kakšen je kolesar. Kajti na takšnih poteh je važna vstrajnost, kondicija niti ni tak problem, vsak ki naredi letno nekaj tisoč km je sposoben delati 200 km dnevno. Treba pa je seveda zgodaj vstati in 10 ur poganjati pedala.

 

Tudi sam ti najprej priporočam kakšno krajšo turo npr. v Budimpešto se mi zdi idealno. Nazaj pa greš lepo na vlak. Sam sem prevozil tudi precej Balkana, vendar tam so klanci in za nekatere zna biti to problem.

 

gambrinus 24.04.2012 16:36

 

Še slika, če mogoče koga zanima, tako zgleda bolj "potovalna" verzija gorcanasmeh



uploaded



skadolebiker 24.04.2012 19:46

To je to. Ampak pred daljšo turo je treba naredit čimveč malo krajših in stopnjevat, da sam sebe spoznaš in svoje limite preden se zapodiš predaleč.

JamesQ 25.04.2012 11:17

Živjo.

 

Poglej si še Stevens X7-Disc.  Sam imam lanski model in sem zamenjal zavore za Shimano M596(aktualna Deore oprema) in sem prav navdušen nad njimi.

 

LDŽ

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI