nastavitev kolesa-bolečine v križu

Domov > Forum > nastavitev kolesa-bolečine v križu

nastavitev kolesa-bolečine v križu

SORTIRAJ PO:
Ban 30.04.2012 08:48

Prijatelj si je kupil novo specijalko, velikost 58, velik je 187 in ima razkorak 91 cm. Po kakšni uri vožnje ga začenja boleti v spodnjem predelu hrbta, je premikal sedež že v vse smeri pa ni nič bolje. Kakšni predlogi?

cabrio 30.04.2012 08:55

Ponavadi je potrebno nekaj km prevozit da se križ navadi in utrdi. Ko bo imel vsaj rednih 1000 km za sabo se naj začne spraševati kaj je narobe.

Ban 30.04.2012 09:01

Kolo si je kupil lani poleti, tako da ima za seboj že kar nekaj km.

LukecKukec 30.04.2012 09:05

Naj dvigne bilanco, skrajša fajfo. Lahko pa da mu je kolo preprosto preveliko.

Ban 30.04.2012 09:20

Gre za scotta CR1, ki ima fajfo dolžine 120. Balanco ima pa skoraj do vrha, na vrhu ima še en obroček. Da bi mu bilo pr tej višini kolo preveliko?

Primož Hočevar 30.04.2012 10:03
Naj se malo več posveti vajam za krepitev hrbta, predvsem pa raztegovanju kit, tako da bo brez težav skoraj s celotno dlanjo(ko bo stal na nogah), dotaknil tla, ko se bo sklonil. Za to so potrebni tedni ali meseci in to tudi redno vzdrževat. Nekateri bi vedno radi iskali vzroke zgolj v kolesu. Včasih se tudi "trpi" na kolesu, da prevoziš svoj "extra" trening, nikoli se ne pride v cilj, kot da ne bi bicikliral in se počutil brez bolečin. Tudi križ jih malce prispeva.
skadolebiker 30.04.2012 10:08

Žal je bicikel šport, ki ni brez muk in bolečin. Na še bolje nastavljenem kolesu bo po celem dnevu kaj bolelo. Malo za hec. Zares pa bi rekel tako, da če mu ne uspe samemu nekako pravilno nastavit kolo naj se obrne na strokovnjaka. Pri Čerinu mu bodo relativno poceni in hitro nastvili kolo tako kot naj bi bilo. Pa še precej je takih servisov. Velikost kolesa po moje ne sme biti problem za njegovo višino. Tudi kolo CR1 je načeloma udobneje naravnano in ob pravih nastvitvah primerno tudi za zelo dolge ture.

kostolomc 30.04.2012 10:24

vaje in vaje za hrbet...jaz sem tudi letos začel s tem....pri 43. letih in po reci in piši 25 letnem ukvarjanju s cestnim kolesarjenjem se je tudi pri meni začelo dogajat v predelu križa....zdej že par dni delam vsako jutro posebne vaje za bolečine v križu in ne morem ti povedat kaka razlika je.
Evo tele vaje pa delam

www.hrbtenica.tag.si/vaje-za-hrbtenico.html

z leti pride do tega in kot kaže res lahko največ sam narediš   

LukecKukec 30.04.2012 10:42

Ko je kostolomc omenil vaje za hrbet in podobno... V linku zgoraj so med drugim vaje za pilates. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da so te vaje sprva veliko težje za izedbo kot npr. trebušnjaki, skleci, počepi in različne oblike raztegovanja in tudi boli nekaj dni, predvsem zaradi tega, ker (moški) nismo ravno domači s temi pristopi oz. so mišice navajene zgolj določenih gibov. Sicer pa je, če prebrodimo to prvo obdobje, zadeva res fajn. Priporočam;)

pyer 01.05.2012 12:36

Tudi sam sem imel enake težave, katere sem pa skoraj čisto odstranil.Fajfa krajša,prava višina sedeža in najbolj je pomagala nastavitev sedeža-pomik proti balanci.Pri bolečini v spodnjem delu hrbta pa mi najbolj pomaga,da stopim na pedale med vožnjo in se razstegnem, potem imam sigurno 8 do 10km mir.Brez dodatnih vaj kot omenjajo kolegi zgoraj,pa res ne gre.Posebno če še ti EMŠO nagaja kakor meni.
Lp 

rs1975 20.04.2013 07:17

tudi sam se odkar imam novo kolo ubadam z bolečinami v križu in vratu. bolečine v križu so se mi zdi bolj izrazite ob vožnji v klanec, medtem ko me vrat boli ob vožnji v dolino, ko držim za spodnji del balance.

ob menjavi kolesa sem se igral tudi z nastavitvami. pozicijio na kolesu sem si sam nastavil s pomočjo linkov na netu. lahko rečem, da imam sedaj višino sedeža cca. 2cm nižjo kot prej na starem kolesu.

sprašujem ali so morda bolečine povezane s tem, da je bilo pač prej telo navajeno na drugačno pozicijo in da naj vztrajam pri tej novi (recimo bolj strokovni) poziciji in bodo bolečine pač čez čas izginile, ko se telo navadi?

na starem kolesu kot rečeno teh bolečin ni bilo. še en podatek, razlika med višino krmila in sedeža je zaradi spuščenega sedeža sedaj cca. 5 cm, prej na starem kolesu pa je bila okoli 8cm. človek bi pričakoval, da bo sedaj, ko je ta razlika manjša tudi bolj udobna vožnja, pa temu ni tako... naj odstranim en obroček, da bom na isti razliki kot prej?

alpek151 20.04.2013 08:19
Iz teh tvojih besed se da razumet, da šele začenjaš z letošnjimi vožnjami. V tem primeru (manj kot 500km v nogah) bi jaz počakal, da se telo navadi. Ob predpostavki, da se stanje ne slabša.
nejc100 20.04.2013 18:17
@alpek: Iz teh tvojih besed se da razumet, da šele začenjaš z letošnjimi vožnjami. V tem primeru (manj kot 500km v nogah) bi jaz počakal, da se telo navadi. Ob predpostavki, da se stanje ne slabša.
Se strinjam s tabo @alpek, če ne bo po 500 km bolje pa na Bikefitting. To bo potem strokovna nastavitev!
LP N
djfixme 20.04.2013 19:48

Sam pa imam bolečino v lopaticah in vratu. Sem začetnik na specialki in me zanima ali je to vzrok? 

SODROVC 15.02.2023 10:36

kg 26.02.2023 12:31

Če je le mogoče bi svetoval nastavitev kolesa, Jaz po nastavitvi nimam več problemov.

Kar tudi pomaga je da se večkrat zamenja prijem na balanci med kolesarjenjem. Nekaj časa zgoraj, potem na prestavnih ročkah, pa spodaj itd... tako da hrbet/križ nista vedno enako obremenjena. 

Definitivno pa najprej par 100km v nogah (kot so že omenili zgoraj) in če ne bo bolje potem iskat problem v nastavitvah...

G

SODROVC 28.02.2023 16:47

Jaz sem imel težave na semi endurance kolesu 5 let. Prej sem bil navajen na italjansko jekleno specjalko in TREK 1500SLR, obe kolesi sta bila dirkalca. BF pri dr. Fondi ni prinesel izboljšanj niti po par letih, pa sem vzel meter in dolg zidarski kotnik v roke in nastavil "novo" kolo tako kot sta tastari. In nimam več težav z levo lopatico, levim ramenom in z mišicami, ki potekajo od ušesa do ramena. 

Očitno so stari mojstri že vedeli, kakšna mora biti geometrija za določeno velikost kolesarja in kako mora biti kolo nastavljeno. 

Sem želel že kupiti novo kolo, pa mi je uspelo s starimi nastavitvami, da sem sedaj zadovoljen. 

Seveda je pa prav, da delamo tudi vaje za moč trupa in križa ter vaje za raztezanje in za gibljivost.

sixsl 28.02.2023 20:43

@sodrovc zadnji odstavek, ki si ga napisal je res pomemben. priznam, da vedno odlašam.

Zaenkrat imam srečo, da me nič ne boli, a ko bo enkrat prepozno bo pa tudi joj😝

senseigo 22.03.2023 12:16

Mene pa boli križ, če imam prekratko fajfo in previsoko.....

SODROVC 26.03.2023 10:30

@djfixme

Sam pa imam bolečino v lopaticah in vratu. Sem začetnik na specialki in me zanima ali je to vzrok? 

Upam, da ti bojo te informacije pomagale premagati tvoje težave:

https://www.youtube.com/watch?v=LhXEI4mOwfk

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI