Kakšen ključ potrebujem?

Domov > Forum > Kakšen ključ potrebujem?

Kakšen ključ potrebujem?

SORTIRAJ PO:
mišek 07.05.2012 15:35

S čim naj razdrem tole gonilko? Potrebujem dva ključa ne,en na srdini in en za zunanji obroč?

Kak ključ bi potreboval,več tega obstaja....me zanima,ali je bol pametno ključ kupit pa sam razdrem ali peljem na servis. Mi škrca nekaj notri,da je za znoret. Mislim, da je to to no, pedali niso, zic štanga ni, škripa pa ko poganjaš, sploh ni potrebna sila, samo malo upora in že škripa.

shrani.si/f/d/qT/JJ0XMW6/2012-05-07-145511.jpg

lukapav 07.05.2012 15:44

Imbus 6.

Na vsakem žepnen setu orodja je.

Za čiščenje gonilne osi je ni potrebno demontirati. Če pa bi želel še to, potrebuješ ključ za (de)montažo gonilne osi. 15 eur v vsaki kolesarski trgovini.

LP.

lukapav 07.05.2012 15:46

Evo ga:

www.bike-center.si/dodatna-oprema-1/orodja/pogon1/unior-kljuc-za-os-pogona-zaprt-1609-slo.html

Sam sicer uporabljam BBB, ampak to je to.

mišek 07.05.2012 15:54

ja jaz bi rad prišel do ležajev osi, da bi jih očistil in na novo namazal. Kaj pa tisti notranja matica, ki je na srdini gonilke, tistega ni treba odvit? Samo popustiš tista dva imbusa in gre gonilka dol, nato pa zunanji obroč odtegneš in potegneš prednjo os pogona ven z zobniki vred?

akbuga 07.05.2012 16:01

na ključu za gonilni ležaj imaš tudi ključ za to matico (glej ročaj ključa)

lukapav 07.05.2012 16:01

Tudi tisti plastični "čepek" je prišravfan, ampak ga komot odviješ s prsti - najprej ona 2 imbusa, nato tudi navoj plastičnega vijaka popusti.

Pa preden boš vlačil gonilno roko dol je fino, da imbusa povsem odšravfaš, da boš lahko ono črno plastiko, ki jo držita vmes (neke vrste majhen distančnik) odstranil. Sicer boš pri tisti črni plastiki en tak mali zatič zlomil - nič hudega, ampak ni pa potrebno.

Ko pa boš gonilko nameščal nazaj je postopek obraten, pri zategovanju impbusov pa bodi pozoren na to, da ju boš zategoval izmenično do iste sile. Če boš najprej enega do konca in potem drugega, ne bo najbolje.

Uživaj!

lukapav 07.05.2012 16:01
@akbuga:

na ključu za gonilni ležaj imaš tudi ključ za to matico (glej ročaj ključa)

Ja.

S tistim gre lažje kot s prsti :)

mišek 07.05.2012 16:12

Aha, torej ta ključ pride 14 eur in to lahko naredim.

Bom preštudiral, ali bicikl malo oprat pa v avto in v Celje z njim, ali nekam ključ iskat in to sam doma razdret.

Na drugi strani (na strani zobnikov), se pa potem odvije ne, ko os ven poteneš in dobiš še potem tist ležaj ven? Saj vrjetno to zaradi tega škripa ne? Drugače, ko poskusim, zračnosti nima nobene, ampak poka pa nevrjetno. Od začetka ko sem ga kupil mi ni, zdaj pa stalno bol. Drugega vzroka ne najdem. Sem mislil,če bi v krmilnem ležaju, ampak poka samo ko poganjaš.

stalker 07.05.2012 16:59
@mišek:

ja jaz bi rad prišel do ležajev osi, da bi jih očistil in na novo namazal. Kaj pa tisti notranja matica, ki je na srdini gonilke, tistega ni treba odvit? Samo popustiš tista dva imbusa in gre gonilka dol, nato pa zunanji obroč odtegneš in potegneš prednjo os pogona ven z zobniki vred?

te ležaji so industrisjko "zapakirani" in mazani tako, da če ga boš odprl ga ne boš več mogu zapret oziroma ne bo več tesnil tko kot je treba...tko da če je šel ležaj najboljš da ga dol odšravfaš z unim ključem pa mal zavrtet z roko če škrta...sicer pa dvomim da je šel ležaj...

aja pa preden boš sam razdiral si poglej shimano tech docs 

mišek 07.05.2012 17:30

nekaj mi škrta, ko vrtim. Ko v prazno vrtim, če kolo v zrak dvignem, takrat ne, ko pa je malenkost obremenitve pa škrta. Ni važno, ali stoje poganjam, po gladkem asfaltu...škrta, pa prav glasno. Pedala sem podmazal, je isto.....zdaj bom še probal verigo spucat pa namazat, samo to ne more bit. Se prav sliši iz okvirja. Ko se recimo peljem, na spustu, konkretno čez luknje, ko je res obremenjen, nič ne poka. Ko pa začnem poganjat pa začne, tak da meni je edino logično, da potem to pride zvok iz gonilne osi. Sumil sem krmilni ležaj, samo ne škripa nič ko ne poganjaš, torej to ni.

vambomzepokazu 07.05.2012 17:44

Ležaja ne razdiraj, namaži pa z mastjo stike in navoje. Namaži še stik krmilo-fajfa že zaradi preventive, ker tam tudi rado poka. Prej pa seveda vse do suhega obriši in očisti.

Skalaš 07.05.2012 18:54

Razder in namaž sprednjo vilco, ker lahko tk škripa, kot da se bo okvir zlomil! Poleg tega nič ne košta, če preventivno namažeš še sedežno oporo in drop-oute.

mišek 07.05.2012 20:46

Jao, kak mi najeda živce to škrcanje. Zvok je podobn, kot če zajlo ki gre po okvirju za prestave, napneš in spustiš, da speče po okvirju.

Sem poskušal z zunanje strani z oljem namazat, nič nepomaga, potem sem zaznal škripanje, ko sem bicikl nagnil in vrtel krmilo, razdrem zgorn del krmilnega ležaja, potegnem fajfo dol vse mastno, not ko so ležaji nič suho, sestavim nazaj skupaj, podmažem bovdne, če bi zvok prihajal pri stiku kjer je zapet v utor na okvirju, se peljem, isto škripa. Ni mi jasno od kod to pride. Sedežno sem ven potegnil, zbrisal,našprical s tefloncem, sedež še malo pritegnil...nič ne pomaga. Pa včasih ker šklocne, ko ga sam prestavim. Bicikl cel okrog obrnil, ne vidim, da bi bilo z okvirjem kaj narobe.

Na servis ga bom peljal,ni druge. Vilice ne škripajo, tisto vem kak zaškripa, tak če priletiš da razrit teren, ko vilice nabije. Tisto enkrat zaškripa, to pa tak na gosto, tk tk tk, kot da bi tiktakanje tiste stare budilke poslušal nasmeh

laksikon 07.05.2012 22:07

saj kolikor berem, še sam nisi prepričan od kje si škripa. O tem smo precej debatirali, precej na tabla.mtb.si, svetujem ti da si prebereš topice.  Ponavadi so krivi suhi stiki, vmes prah oz. umazanija ipd. 

To, ko si pisal, da si od zunaj z oljem mazal, to je brezveze.  Razdri, očisti v nulo, podmaži z kvalitetno mastjo in sestavi skupaj. 

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI