Prvi link je cena samo za okvir, nobenega od naštetih nisem nikoli pomeril, najbrž pa jih lahko naročiš preko ChainReactionCycles.
Ko ravno tako milo prosiš sem poiskal izmed starih prispevkov par napotkov:
Kolesa ne ocenjuj po opremi (XT zadnji menjalnik čisto nič ne pove o kolesu).
Najprej se osredotoči na vilice, okvir, gume in obroče in gonilke (v tem vrstnem redu).
Za fedre ne vem, kateri so dobri v tem cenovnem razredu.
Pri okvirju naj ti v prvi vrsti odgovarja geometrija, položaj telesa, vodljivost, ravnotežje, itd (v tem se med seboj razlikujemo), vseeno je iz česa je okvir narejen. Tisto o vzmetnih delovanjih jekla je s trte zvito / opaziš samo če te nekdo o tem preprepriča.
Ker sem že zvijal gonilke (ponavadi pri padcih), dobil luft v oni 4-kant in podobno, sem razvil neko občutjivost na ta artikel... zato vzamem premočne, kar ni nujno drago, če sprejmeš višjo težo.
Gum in obročev pa res nočeš pretežkih. Obroči naj bodo široki in imajo vsaj 32 špic (za več skokov raje 36).
Gume so izrednega pomena: izbereš glede na običajne pogoje:
a) blato, korenine, skale, strmi vzponi in spusti - debele >2.2 z redkimi velikimi čepi (velik kotalni upor, večja teža, asfalt jih hitro zradira, lahko jih voziš pri nižjem tlaku in dobro blažijo, oprijem je dober tudi v mokrem)
b) makadam, asfalt, suha podlaga, hitre proge - ožje <2.1 z veliko gostimi in malimi čepi (hitre, majhen kotalni upor, nizka teža, slab oprijem na neravni in mokri podlagi...)
c) in vmesne variante.
Prestave nad Deore se razlikujejo predvsem po teži in dražja kaseta se pri teži bolj pozna od dražjega zadnjega menjalnika, občutek in natančnost menjalnika pa večinoma izhaja iz prestavnih ročic.
Razmisli tudi o pedalih, na hardtailu boš včasih težko obdržal noge na njih.
Še o geometriji kolesa, če boš naročal preko interneta, ampak nič se ne more primerjati s testom:
Kot krmilne cevi naprimer pove ali je becikel bolj nervozen (71stopinj) ali pa bolj drži smer (69stopinj in manj), slednji so torej za spust boljši. Dolžina toptubea (in fjafe) ti nekako pove kje imaš težišče, daljša pomeni manj udobno, športno pozo, bolj za vzpone in XC...
Tudi skupna dolžina kolesa se odraža v okretnosti, daljše kolo bolj drži smer, krajše pa bolj živahno vijuga med drevesi.
Pri vzponih šteje tudi kot seat tubea, za katerga je fino, da je večji (73 stopinj) iz že omenjenega razloga, da je težišče bolj spredaj in zato se becikel v klancih ne postavlja na zadnjo. Pri spustih pa je boljši manjši kot zicštange, zgolj v primeru, da med spustom sediš...
Dolžina Chainstayev in višine BB-ja je bolj detajl, pomemben pri trialu in drugih poskakujočih disciplinah. Kolesa z manjso oddaljenostjo gonilnega lezaja od tal naj bi bila bolj stabilna, ker imajo nizje tezisce čeprav, zaradi tega lahko z verižniki in pedali pogosteje nasedeš. Kolo s kratkimi chainstayi (razdalja med centrom gonilnega lezaja in zadnjo osjo) je bolj "skocno", ker ga je lazje spravit na zadnje kolo in posledicno so tudi zajcji poskoki lazje izvedljivi (je pa zaradi istega razloga kolo s kratkimi chainstayi zahtevnejse za strmo vzpenjanje, ker ti navpicnica tezisca prej pride do zadnje osi, ko se pricne dvigovanje prednjega kolesa).
Čeprav ti osnovno znanje fizike pokaže neko logiko zadeve, je hudir še vedno v detajlih in je najbolje, da prosiš pordajalce za kak krog ter probaš čim bolje ugotoviti ali ti komplet mer, ki jih kupuješ, odgovarja ali pa ne.
Pomerjanje je še posebej pomembno, če pred tem nisi posedoval že veliko koles. Je pa tudi res, da se s časom vsega navadiš.
@hrabroslav:Prvi link je cena samo za okvir, nobenega od naštetih nisem nikoli pomeril, najbrž pa jih lahko naročiš preko ChainReactionCycles.
Ko ravno tako milo prosiš sem poiskal izmed starih prispevkov par napotkov:
Kolesa ne ocenjuj po opremi (XT zadnji menjalnik čisto nič ne pove o kolesu).
Najprej se osredotoči na vilice, okvir, gume in obroče in gonilke (v tem vrstnem redu).Za fedre ne vem, kateri so dobri v tem cenovnem razredu.
Pri okvirju naj ti v prvi vrsti odgovarja geometrija, položaj telesa, vodljivost, ravnotežje, itd (v tem se med seboj razlikujemo), vseeno je iz česa je okvir narejen. Tisto o vzmetnih delovanjih jekla je s trte zvito / opaziš samo če te nekdo o tem preprepriča.
Ker sem že zvijal gonilke (ponavadi pri padcih), dobil luft v oni 4-kant in podobno, sem razvil neko občutjivost na ta artikel... zato vzamem premočne, kar ni nujno drago, če sprejmeš višjo težo.
Gum in obročev pa res nočeš pretežkih. Obroči naj bodo široki in imajo vsaj 32 špic (za več skokov raje 36).Gume so izrednega pomena: izbereš glede na običajne pogoje:
a) blato, korenine, skale, strmi vzponi in spusti - debele >2.2 z redkimi velikimi čepi (velik kotalni upor, večja teža, asfalt jih hitro zradira, lahko jih voziš pri nižjem tlaku in dobro blažijo, oprijem je dober tudi v mokrem)
b) makadam, asfalt, suha podlaga, hitre proge - ožje <2.1 z veliko gostimi in malimi čepi (hitre, majhen kotalni upor, nizka teža, slab oprijem na neravni in mokri podlagi...)
c) in vmesne variante.
Prestave nad Deore se razlikujejo predvsem po teži in dražja kaseta se pri teži bolj pozna od dražjega zadnjega menjalnika, občutek in natančnost menjalnika pa večinoma izhaja iz prestavnih ročic.
Razmisli tudi o pedalih, na hardtailu boš včasih težko obdržal noge na njih.
Še o geometriji kolesa, če boš naročal preko interneta, ampak nič se ne more primerjati s testom:
Kot krmilne cevi naprimer pove ali je becikel bolj nervozen (71stopinj) ali pa bolj drži smer (69stopinj in manj), slednji so torej za spust boljši. Dolžina toptubea (in fjafe) ti nekako pove kje imaš težišče, daljša pomeni manj udobno, športno pozo, bolj za vzpone in XC...
Tudi skupna dolžina kolesa se odraža v okretnosti, daljše kolo bolj drži smer, krajše pa bolj živahno vijuga med drevesi.
Pri vzponih šteje tudi kot seat tubea, za katerga je fino, da je večji (73 stopinj) iz že omenjenega razloga, da je težišče bolj spredaj in zato se becikel v klancih ne postavlja na zadnjo. Pri spustih pa je boljši manjši kot zicštange, zgolj v primeru, da med spustom sediš...
Dolžina Chainstayev in višine BB-ja je bolj detajl, pomemben pri trialu in drugih poskakujočih disciplinah. Kolesa z manjso oddaljenostjo gonilnega lezaja od tal naj bi bila bolj stabilna, ker imajo nizje tezisce čeprav, zaradi tega lahko z verižniki in pedali pogosteje nasedeš. Kolo s kratkimi chainstayi (razdalja med centrom gonilnega lezaja in zadnjo osjo) je bolj "skocno", ker ga je lazje spravit na zadnje kolo in posledicno so tudi zajcji poskoki lazje izvedljivi (je pa zaradi istega razloga kolo s kratkimi chainstayi zahtevnejse za strmo vzpenjanje, ker ti navpicnica tezisca prej pride do zadnje osi, ko se pricne dvigovanje prednjega kolesa).
Čeprav ti osnovno znanje fizike pokaže neko logiko zadeve, je hudir še vedno v detajlih in je najbolje, da prosiš pordajalce za kak krog ter probaš čim bolje ugotoviti ali ti komplet mer, ki jih kupuješ, odgovarja ali pa ne.
Pomerjanje je še posebej pomembno, če pred tem nisi posedoval že veliko koles. Je pa tudi res, da se s časom vsega navadiš.
Hrabroslav, hvala ti za tvoj čas in izčrpne informacije. Gledanje in izbiranje bo sedaj sigurno lažje.
Lp, Miha.
Meni je znanstven pristop k nakupu kolesa vedno smešen. Prvič, geometrije so si zelo podobne, enkrat sem tudi objavil primerjave in so odstopanja med firmami zelo majhna.
Važno je, da kupiš kolo za pravi namen (ti verjetno kupuješ XC kolo) in da kupiš pravo velikost.
Za mene so v sloveniji absolutni favorit kolesa Cube (Veb company), pa ne zaradi prodajalcev, s katerimi nimam najboljših izkušenj, temveč zaradi razmerja med ceno in kvaliteto. Med tujimi pa Radon (H&S Bike-discount).
Med tvojo izbiro pa bi izbral edino Fuji, Češki Author je pa nizkocenovni krš.
Zdravo,
www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-carrera-vulcan-12-45673 www.bikeradar.com/mtb/gear/category/bikes/mountain/product/review-voodoo-hoodoo-12-46194 www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-decathlon-rockrider-81-10-39599ker kupujem gorsko kolo do max. 500 eurov in normalno, kot vsak, želim za to ceno dobiti čim več. Sem gledal ocene na angleški bike strani za sledeča kolesa in jih v Sloveniji (na netu) ne najdem. Mogoče kdo pozna kakšno trgovino s temi kolesi?
www.bikeradar.com/gear/category/bikes/mountain/product/review-ragley--blue-pig-x-11-41649
Sem pa še gledal te štiri kolesa pri nas, pa me samo zanima preden grem v živo pogledat ali ima kdo izkušnje s temi modeli/znamkami?
www.bokal-sport.si/Products/3993/gorsko_kolo_author_mystic_12
www.bokal-sport.si/Products/70/gorsko_kolo_author_traction_09
www.bikebrothers.si/izdelek/kolesa/gorska/info/KOG3700-11&str=KOG
www.bolha.com/gorska-kolesa/mtb-kolo-fuji-nevada-40-19-col-oglas1279135346
Če bo kakšna dobra duša si vzela čas in svetovala :)
Hvala že vnaprej.
Miha