Mrtvenje prsta

Domov > Forum > Mrtvenje prsta

Mrtvenje prsta

SORTIRAJ PO:
k.r.e.g.l 24.07.2012 21:41

Med maratonom mi je po uri, dveh začel mrtveti kazalec leve roke od blazinice navzdol. Prekrvavitev je bila ok, saj sem prst skoz čutil, tudi temperatura je bila ok. Bolj skrbi me, če je to kaj povezano z stiskanjem živcev v vratni hrbtenici. Ima kdo kaj podobnih izkušenj?

andrej74 24.07.2012 22:59
@k.r.e.g.l:

Med maratonom mi je po uri, dveh začel mrtveti kazalec leve roke od blazinice navzdol. Prekrvavitev je bila ok, saj sem prst skoz čutil, tudi temperatura je bila ok. Bolj skrbi me, če je to kaj povezano z stiskanjem živcev v vratni hrbtenici. Ima kdo kaj podobnih izkušenj?

www.rogaska-medical.com/sindrom-karpalnega-kanala

Morda je tukaj vsaj del ogovora.

Truplo 25.07.2012 07:36

Hm... nekaj podobnega oz. da se mi pojavljajo mravljinčasti prsti oz. skoraj cela roke, se začne tudi pri meni. Predvsem na levi roki (v bistvu sem levičar, čeprav pišem, jem in še marsikaj delam z desno oz. obema) in se sprašujem, kaj je vzrok. Kolegi na kopališču so mi enostavno povedali, da je v mojih letih normalno,da se "nekje nekaj začne"!

quest 25.07.2012 07:46

Ravno opravil emg. Kontrola živcev rok od vratu navzdol. Mrtvenje prstov levo prstanec mezinec.Na kolesu desne roke mrtvenje dlani. Utesnjen živec levi komolec bolj leva dlan srednje, desni komolec bolj(še brez problemov) desna dlan manj.

Še enkrat emg potem pa verjetno rezanje v komolcu ter sprostitev živca.

 

Preglej kakšne rokavice imaš mogoče zamenjaj, če ni drugače problemov kot samo na kolesu preglej nastavitve balance in ostalega. Drugač pa emg je začetek( www.kclj.si/ikn/ZAPR/EMG.htm)

mrtvenje kazalec sredinec ponavadi ukleščen živec v dlani

mrtvenje prstanec, mezinec ukleščenje živca v komolcu

 

Se splača potrudit mogoče samo rokavice-nastavitev kolesa.

Če ne EMG. Sčasoma zaradi ukleščenja ošvohnijo mišice in problemi so tu. Ukrepaj takoj vrste so dolge.

 

 

Truplo 25.07.2012 08:08

Nobenih nastavitev ne bom probal, tudi zamenjal rokavic. Več ali manj vozim tekom leta tri kolesa in do pred eno dvema letoma ni bilo težav. Rokavic imam nekaj in po mojem tudi to ni vzrok.

 

Kaj pa starost?

vladoV 25.07.2012 09:10

Po mojem je vzrok kaka preutrujena mišica v vratu-hrbtu. Posledico pa lahko  čutiš na roki ali pa lahko tudi na stopalu-mravljinci. Kaka dobra masaša bi zagotovo zadevo sanirala. Veliko bolje kot kake rokavice, zdici,nove nastavitve.  Splošni problem rekreativnega kolesarjenja  vsaj malo bolj resnega je ker se ne vključuje masaž. Sam delam iste napake, potem sem pa ves povožen. Samo poglejte profije. Ko pridejo v cilj jih isto sekundo in ne minuto pričnejo masirati.Malo bolj resen rekreativec se na treningu zelo utrudi in če to počne iz dneva v dan se to mora nekje poznati. Problem je ker ti vsako masažo zaračunajo cca 50 eur. Če bi bila cena 20 eur bi marsikdo šel in to večkrat na sezono , tako pa še enkrat ne gremo .

deyvid 25.07.2012 09:21

Kolesarjenje brez rokavičk pomaga. Izprobano.

Sicer pa dokler ne mravljinči ta sredji je vse v mejah normale haha

morostar 25.07.2012 12:19

Trije različni sindromi mravljinčenja v dlaneh-prstih so dobro opisani v seminarski nalogi plezalke Martine Čufar.
Preberi si poglavje 2.5 Sindromi pritiska na živce

atv.hamradio.si/photo_album/Climbing_and_Mountaineering/pdf_climbing/ALPINIZEM_plezanje/Kronicne_posk_zgor_okoncin_SP_Martina_Cufar.pdf

lp, M

Martasan 29.07.2012 22:49

Podobno se meni dogaja, ravno ta teden testiram ravne triatlonske nastavke, vendar me boli zapestje tako, da ga moram vmes razmigati. Klub razmigavanju sem imela danes ( še vedno imam malo) omrtvičeno konico enga prsta :P...bo treba druge nastavke kupit....

 

Zgleda da pride do ukleščenja kakega živca v določeni pozi, zaradi česar pride do mrtvičenja,...

bopaci 01.08.2012 14:04

Tudi meni se je to zgodilo ravno zdaj v poletnih mesecih.

Čutim bolečino ,ki izhaja iz hrbta za lopatico in gre proti komolcu leve roke ter mi mravljinči kazalec in sredinec leve roke.

Bolečina v hrbtu je že rahlo pojenjala mravljinčenje v prstih pa ne .(sicer traja že približno 14 dni)

 

Ko sem zadnjič poskušal na kolo nisem bil zmožen peljati več kot 2 km ,pa še to samo z desno roko.

Pomagam si z masažami hrbta ter s plavanjem v bazenu kar mi očitno še najbolje pomaga.

 

Kratkotrajno mi pomagajo tudi razne kreme (peskindol in voltaren)

EasyMucy 15.11.2017 11:42

Sicer je to stara debata - a vseeno. Točno to, kar opisujete, se zdaj dogaja tudi meni. Dobesedno isto: sredina lopatice, desni kazalec in sredinec. Danes grem k dohtarju, bomo videli, s čim bo prišel ven. Bom pa tole debato sprintal in nesel s sabo, da delim tudi vaše izkušnje z zdravnico.

Zidi 15.11.2017 14:34
@EasyMucy:

Sicer je to stara debata - a vseeno. Točno to, kar opisujete, se zdaj dogaja tudi meni. Dobesedno isto: sredina lopatice, desni kazalec in sredinec. Danes grem k dohtarju, bomo videli, s čim bo prišel ven. Bom pa tole debato sprintal in nesel s sabo, da delim tudi vaše izkušnje z zdravnico.

Tude mene zanima tvoja diagnoza....imam namreč podobno težavo...lopatica-komolec... mravljinčenja v prstih nisem zaznal...je pa zanimivo, da sem se nekega jutra zbudil s težavo, ki se ne pozdravi že kakšen mesec...
crni2 15.11.2017 14:49

Meni so to dogaja pri daljši brevetih, tj. pri 600 km ali več. Po prvem 1200 km so bili potrebni ca 4 meseci, da sem bil zopet 100%. Seveda sem takrat takoj po brevetu nabavil nove rokavice z gelom. Razlika je bila zelo očitna, samo da sem navlekel ta stare, sem bil že sredi sobe takoj "bogi".

Seveda samo noveliranje rokavic ne zagotavlja rešitve. Poleg zdravniškega posega je za razmisliti tudi o povečanju deleža drugačne fizkulture. Vsak mora pri sebi ugotoviti kako in kaj, Pa srečno!

Milc 16.11.2017 07:17

Meni so pomagale ustrezne raztezne vaje in plavalne ure, da sem saniral posledice poškodbe. Občasno se še pojavljajo, a zelo redko.

max164 16.11.2017 09:23

EasyMucy , Meni se je to dogajalo nekaj let, dokler nisem imel vsega dovolj, zdravnica me je dala na magnetno resonanco, kjer mi je dohtar ugotovil neprehodnost/utesnjenost-stis njenost živca v karpalnem kanalu v zapestju/dlani. Po operaciji obeh dlani je sedaj že tri štiri leta mir smeh

Peri 16.11.2017 09:24

Naj še jaz povem svoje izkušnje. Dokler sem uporabljal rokavice z gelom sem imel na vsaki turi mravljince v rokah - prstih, zdaj se mi pa to dogaja v glavnem pri turah 200+. 
Ko sem ugotovil kje je problem, se je pojavil novi problem. Kje rokavice brez gela dobit :)
Med iskanjem takih rokavic sem ugotovil tudi, da nisem edini, ki je problem mravljincev odpravil na ta način. Te informacije sem dobil tudi v nekaterih kolesarskih trgovinah.

KAVITATOR+ 16.11.2017 10:31
Plezalske iz usnja so top - Mamut
Janja 16.11.2017 11:08

z dolgimi prsti pa glejte med tekaškimi -  za tek na smučeh

Pinocio 16.11.2017 14:13

Kaj pa za oneta tam spodaj,a se zanj tud dobijo kaki nogavčki,ker ga po vsaki malo daljši turi lep čas jebe mrtvenje.nagubano čelo

SlowEddy 16.11.2017 14:49
@Pinocio:

Kaj pa za oneta tam spodaj,a se zanj tud dobijo kaki nogavčki,ker ga po vsaki malo daljši turi lep čas jebe mrtvenje.nagubano čelo

Ejga kulesarsk kulega, morš na rit zdet ne pa na ONET, madona sej ti bo še zameru,.. One mislm,...
Anquetil.J 16.11.2017 15:35

Men se isto dogaja tam do 500 km ok, potem pa težave.

KAVITATOR+ 16.11.2017 16:44
@Pinocio:

Kaj pa za oneta tam spodaj,a se zanj tud dobijo kaki nogavčki,ker ga po vsaki malo daljši turi lep čas jebe mrtvenje.nagubano čelo

Sedež zamenjaj al pa hlače (podloga)
Lahko je tudi samo pozicija 

EasyMucy 17.11.2017 12:17

Pravkar od zdravnika. Z napotnicami na rentgen, MRI, nevrologa in terapijo. Verjetno živec v okolici C7 vretenca. Veseli december pred vrati, a?

Vse to se je z godilo zaradi slabo umerjenega kolesa. Na specijalki sem preveč na belanci visel, vsa teža in vibracija je šla v roke. Profesionalci kasirajo tudi 100 in več evrov za umerjanje kolesa. Poleti sem se še nekaj zmrdoval, danes pa ...

Prejšnji vikend sem naredil test z različnimi peciklami okoli vasi. Seveda sem s tahitro specijalko bil najhitrejši, a po 8 km prstov nisem več čutil. Drugo kolo, stara specijalka, ki jo imam za potovanja, je težja, višja, a manj okretna in počasnejša. Predvsem pa bolj udobna. Prsti so vseeno dreveneli. Potem sem vzel še svoj heavy duty treking bajk, s katerim se vozim vsak dan v službo, tudi pozimi, če je le manj kot 20 cm snega - ta je bil najpočasnejši, a edini, pri katerem ni bilo nobenih problemov. Predvsem na račun pokončne drže in vzmetenja spredaj.

Epilog: specijalki sem premaknil belanco gor. Obenem, ko sem imel že podrto, sem še odvil trakove, podložil na najbolj obremenjena mesta 2 cm široke pasove, odrezane od armaflexa, in povil nazaj. Zdaj je belanca mehka na mestih, kjer so najmočnejši udarci v dlani, trd(n)a pa tam, kjer jo držijo prsti. Specijalka je zdaj mehka kot da bi bila vzmetena. Čez vikend, če bo vreme, bom še kak krog testiral, pa vam bom poročal.

Dobro vozite, pa hvala za vaše izkušnje. Ste res pomagali.

P.S.

Ajga Gurenc, čet tamauga hudič jemle, dej vaš reč nejt naštrika en tak štnf dagauš meu skos na toplem. Al pas zic spred bl na dol nagn. Ajga.

kineziolog 17.11.2017 12:44

Velikokrat je izvor težav neprimerna nastavitev kolesa, kar se da odpraviti z ustreznim Bike Fittingom. Recimo: cycling-science.si . Res je, da nastavitev kolesa ni ravno poceni, a zdravje in užitek morata biti na prvem mestu!

Zidi 17.11.2017 14:14
No, jaz mislim, da ni samo nastavitev kolesa pomembna ampak tudi splošna gibljivost in drža, ki se jo da z določenimi vajami izboljšati...naprimer, ko sem pričel izvajati to vajo youtu.be/TffT8b3Ych4 sem po nekaj dneh občutil izboljšanje...priporočam!
EasyMucy 17.11.2017 14:17
@kineziolog:

Velikokrat je izvor težav neprimerna nastavitev kolesa, kar se da odpraviti z ustreznim Bike Fittingom. Recimo: cycling-science.si . Res je, da nastavitev kolesa ni ravno poceni, a zdravje in užitek morata biti na prvem mestu!

V imenu ti vidim, da si od prave stroke - lahko predlagaš kakšno dobro vajo za utrditev ramenskega sklepa, ki bi pomagala pri bolečinah v lopatici in ob vretencu zarad stisnjenega živca?

Vnaprej hvala.

EasyMucy 17.11.2017 19:18
@Zidi: No, jaz mislim, da ni samo nastavitev kolesa pomembna ampak tudi splošna gibljivost in drža, ki se jo da z določenimi vajami izboljšati...naprimer, ko sem pričel izvajati to vajo youtu.be/TffT8b3Ych4 sem po nekaj dneh občutil izboljšanje...priporočam!

Điiiizs! Samo probal sem postavit glavo v pravilno držo, kot je v videu rekel, pa je bilo kot da bi mi en operiral ramo brez anestezije!!! Direkt u živec! Takoj za tem mi je zmrazilo prsta.

To je to. Hvala za tole. Bom delal na tem.

 

Zidi 17.11.2017 19:30
@EasyMucy:
@Zidi: No, jaz mislim, da ni samo nastavitev kolesa pomembna ampak tudi splošna gibljivost in drža, ki se jo da z določenimi vajami izboljšati...naprimer, ko sem pričel izvajati to vajo youtu.be/TffT8b3Ych4 sem po nekaj dneh občutil izboljšanje...priporočam!

Điiiizs! Samo probal sem postavit glavo v pravilno držo, kot je v videu rekel, pa je bilo kot da bi mi en operiral ramo brez anestezije!!! Direkt u živec! Takoj za tem mi je zmrazilo prsta.

To je to. Hvala za tole. Bom delal na tem.

 

nasmeh ŠE TOLE NAREDI..... www.youtube.com/watch?v=HRxq7 DPGwNM POL SI PA ŠE TOLE POGLEJ! www.youtube.com/watch?v=NRoA1 Qd8l-4
Jest sem po dveh dneh že 50% boljši!
l.p.

EasyMucy 18.11.2017 22:13

Hvala za nasvet. Že gledam.

Dopoldan sem se še malo igral z višino belance in še oblazinil sem jo. Da bi bila idealna, mi manjka še kakih 3 cm dvignit, a nimam dovolj dolge fajfe, tako da že počasi sestavljam spisek za shopping.

Danes sem dosegel precej izboljšano držo in nisem imel večjih problemov. Žal pa je dovolj, da samo pomigam v tisto smer, ki sproži živec, pa smo že tam. Za zdaj bom vaje zelo previdno delal, da ne naredim še večje škode, januarja pa imam itak že določen datum za fizioterapijo.

 

KAVITATOR+ 18.11.2017 23:06

če bi sproti "razbijal vozle" (tenis žogica ali kaj tršega , masaža športna)
delal vaje za sproščanje mišič in raztezanje

po skorj ni teh tezav :)

1 2
Zadnji komentarji v kategoriji "ZDRAVJE IN TRENINGI"
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI