Vnetja žrela in pravilno dihanje

Domov > Forum > Vnetja žrela in pravilno dihanje

Vnetja žrela in pravilno dihanje

SORTIRAJ PO:
crt 14.08.2012 13:17

Zadnje čase imam pogoste infekcije nosu in žrela, usta imam skozi suha. Že na ORL so mi rekli, da imam kronično vnetje vsega orl področja, razen ušes (hvala Bogu). 

Sumim, da je vzrok kolesarstvo, saj prej težav nisem imel. Zato me zanima, ali vi med kolesarjenjem po ravnem dihate le čez nos? Sam ne morem. Enostavno se mi nos zamaši, poleg tega imam še deviacijo. Poleg tega me pogosto skelijo zboje, ponovno sumim dihanje skozi usta.

Ker se hočem pozdraviti in neopustiti kolesarjenja, me zanima, kakšno je torej pravilno dihanje. Pa tudi vsak drug nasvet bi prišel prav (za med in vitamine vem). Mogoče obsatja kako pokrivalo za čez usta, čeprav nisem videl še nič takega. 

fuego 14.08.2012 13:34

Pa kaj to maš probleme sedaj ali samo zgodaj spomladi oz. pozno jeseni, ko je bolj mrzel zrak?

Pozno jeseni ali pozimi sam diham skozi nos. Pač gledaš, da se pelješ na takšnem pulzu, ki ti še to omogoča. Če imaš pa večkrat zamašen nos pas pomeni, da imaš problem z zasluzenostjo.

To se dogaja predvsem ljudem, ki uživajo preveč mlečnih izdelkov sploh samo mleko. Drugače pa topla limonada dela čudeže. Kljub temu, da je kisla deluje na telo zelo bazično. Ali pa kak sok iz grenivke na tešče.

Drugače pa probaj z kakšno ruto preko ust.

Maratonac 14.08.2012 18:25

Mislim , da imaš probleme z zobmi, ki se prenašajo na ostalo. Ja na kolesu je glih tko k na motorju. Če nimaš urejenih zob, si ga nehabal. Jaz diham stalno na usta z jezikom na nebcu , da ne uleti kakšna žival. Važno je pa piti SAMO mlačno -toplo pijačo in to stalno. Ne moreš se po koncu ture ustavit v gostilni in rukent ledeno pivce al med potjo vzeti v trgovini kaj iz hladilnika.  Tudi ko ne kolesariš moraš pazit na temparaturo pijače! Obstaja pa maska za hladnejše dni za preko ust.

Primož Hočevar 14.08.2012 18:49
Zdaj te dni je zelo suh zrak, ... in, če pretiravaš v globokem dihanju skozi usta, je povsem mogoče, da se ti vname žrelo. Sicer pa, kot je gornji napisal, da ljudje, ki uživajo veliko mlečnih izdelkov(predvsem sira), imajo veliko sluzi v dihalnih votlinah. Drugače pa možnost alergije(če je spomladi), ... ta se pojavi kadarkoli v starosti, lahko pa tudi izgine seveda.
crt 14.08.2012 19:35

Hvala vsem za nasvete.

Bi torej moral na kolesu dihati izključno skozi nos (ob nekih normalnih pulzih)? 

korotan34 14.08.2012 19:57

Pozdrav!

Kako pa kaj splošna odpornost, morda bi si malo okrepil imunski sistem, pogosta vnetja velikokrat pomenijo da telesu najbrž nečesa primanjkuje ! Morda prevelika obremenitev?

Morda kakšni dobri prehranski dodatki, drugače pa odlično naravno zaščito pri zgornjih dihalih nudi islandski lišaj, ki prekosi skoraj vsak antibiotik ! 

Lp, pa čimveč uživancije na kolesu !

 

_darko_ 14.08.2012 20:13

Mišjo mrzlico imaš.

Maratonac 15.08.2012 06:07

Ja pozabil povedat , da ne  pij vodo, ampak samo napitke, ki ti naredijo po žrelu nekakšen film in ti zato ne zlepijo skupaj žrela in ti tudi ne silijo zaradi tega na stalno pitje zaradi izsušenega grla. Izostar ena merca na bidon al pa še malo manj in lepljenja ne bo več , kakor tudi ne preveč pitja zaradi izsušenosti grla. Če boš pa dihal skozi nos in še ob deviaciji le tega , ne boš pa nikamor pršu.

crt 15.08.2012 08:51

Točno tako, ko diham na nos, moram slej ko prej zadihati na usta, ker enostavno ne gre. Razmišljal sem tud že, da bi se 20kmh okol vozu, sam pol nima smisla, da sedim na specialki :/

Hvala vsem za nasvete, dodatni so tudi dobrodošli :) 

Gregaria 15.08.2012 13:41
@crt:

Točno tako, ko diham na nos, moram slej ko prej zadihati na usta, ker enostavno ne gre. Razmišljal sem tud že, da bi se 20kmh okol vozu, sam pol nima smisla, da sedim na specialki :/

Hvala vsem za nasvete, dodatni so tudi dobrodošli :) 

Pozdravljen!

Kar se tiče mlečnih izdelkov - vsi imamo boljše ali slabše izdelane mehanizme, ki potegnejo kar najbolje iz vsega. To, ko je nekdo gor napisal, da bi mlečni izdelki 'zapacali' DIHALNE poti, je popolna bedarija. Gostota mukusa ali sluzi v dihalnih poteh nima skoraj nič opraviti s prehrano človeka. Tukaj pridejo v poštev bolj drugi dejavniki, kot so kajenje, alergije, nagnjenost k prehladom, pogostost vnetij, ne pa sir in limonce ... sicer tukaj ponovno obvelja meni ljubi rek ''Če fajn verjameš, zares pomaga!'' (limonce)
To, kako dihamo na kolesu, sploh ne bi smelo biti predmet razprave pri zdravem. Ovirati vas ne sme niti dihanje skozi nos, niti skozi usta, pri čemer lahko mirno izključite, da bi bilo kolesarstvo kot tako srž problema, ki ga navajate.
Glede na to, da omenjate deviacije nosnih pretinov in tudi sicer pogoste težave z vnetji - zakaj se o teh stvareh ne posvetujete kar s specialistom na ORL-ju? Zagotovo tale forum ni pravi naslov za reševanje teh težav. Ti ljudje (na ORLju) so tam zato, da odgovarjajo na takšne dileme. Zagotovo boste tam dobili najtočnejše podatke v zvezi z vašimi težavami. :-)

Čimprej poštimajte!

LP

crt 15.08.2012 17:34

Na ORL naročen, sem gor pa sem pršu sam, da vidim, če ima še kdo podobne težave in kako jih je rešil. 

Tnx za komentar.

jurjur 16.08.2012 13:48

Dihanje skoz nos ali usta... Na koncu vsa svinjarija pride v pljuča, kjer se naredi največ škode.

Ali je že kdo opazil, da postanejo sprednji zobje kosmati, že po krajši vožnji z kolesom? Očistiš posebej dobro sprednje zobe, pelješ od Ljubljane do Vrhnike (vseeno po kateri cesti), potegneš z jezikom po zobeh, potegneš  z robcem po zobeh in najdeš svinjarijo. Svinjarija se ne nabere, če enak ali precej daljši čas sediš doma in gledaš televizijo. To kar ostane na zobeh je samo del tega, kar gre mimo njih v pljuča.

Maratonac 16.08.2012 16:59

Jaz imam tudi deviacijo-zlomljen nos v eno stran-hebi ga , ni bilo nikol nobenega levičarja na drugi strani in se z dohtarjem glede tega nimam kaj posvetovati. Edine rcnije so operacija,  al pa en dober ravs z levičarjem. Zato diham čez usta , ker se z deviacijo enostavno ne da vdihniti čez nos,  potrebno količino zraka. Poleg tega imam pa še poškodovana pljuča. Sam zobe mam pa OK.

1
Zadnji komentarji v kategoriji "ZDRAVJE IN TRENINGI"
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI