potegne vsaj še dve novi odprti temi, drugega nič.
seveda če govoriš o menjavi kompletne kasete
stroške
komplet kasete. je potrebna daljša veriga? večje zadnje prestave?
Samo zamenjaj in vozi!
@samuel_k:kaj potegne za sabo menjava kasete tiagra 12-28 z 12-30?
V primeru, da obe kaseti stehtaš boš ugotovil, da z menjavo lažje za težjo pridobiš na teži kolesa.
In pa seveda enormno razliko v lahkotnosti poganjaja na strmine.
Vozil boš lahko kot Milky.
@andrej74:@samuel_k:kaj potegne za sabo menjava kasete tiagra 12-28 z 12-30?
V primeru, da obe kaseti stehtaš boš ugotovil, da z menjavo lažje za težjo pridobiš na teži kolesa.
In pa seveda enormno razliko v lahkotnosti poganjaja na strmine.
Vozil boš lahko kot Milky.
Ja! Ampak v tem primeru ti priporočam, da daš gor kaseto 11-32, ki je sicer namenjena za gorska kolesa. Če nimaš prav kratke ketne, bo verjetno dobra stara, če ne pa jo bo poptrebno za dva členka podaljšati. Če ne boš pretirano varčeval in boš dal za kaseto nekaj čez 60€, potem si boš lahko privoščil kaseto XT, ki tehta 29 dkg. Če boš stehtal sedanjo kaseto, boš verjetno ugotovil, da si celo kakšen gram na boljšem.
Pred nakupom pa vseeno priporočam, da stvar prvo preizkusiš. Če nimaš doma na kakem kolesu kasete 11-32, si jo sposodi, da preveriš, če ti jo menjalnik potegne. Večinoma jo, če pa je kratek menjalnik in hkrati tudi kratek nosilec menjalnika, se lahko zgodi, da je ne bo.
Potrebno je nastavit vijak za regulacijo napetosti verige (na zadnjem menjalniku), da bo ravno prav napeta, ko bo na zobniku 30.
Tisto ni vijak za regulacijo kasete kolega, tisto je vijak za bližanje koleščka od verižnika. V primeru da imaš 11-23 ali pa 12-30, treba zg pulley mal oddaljit. Preberi shimano tech. doc ali pa sram...
zanimive informacije. hvala lepa. jst sicer vozim 11-28 in mi je več kot zadosti, gre za nakup novega kolesa za ženo.
Komaj sem čakal, da se bo odprla ta tema. Že v začetku leta sem na novih kolesih preko meje opazil kasete 12-30 (obstaja v verziji tiagra in ultegra). Zadeva je bila pričakovana, saj je po ukinitvi "triple" vseeno rekreativcem nekaj manjkalo. Sicer pa tudi 11-28 še ni dolgo na tržišču. Jaz sem te zadeve že pred leti reševal "po domače". Ker imam v zalogi veliko posamičnih zobnikov različnih serij, sem npr. kaseto 12-25 (ki je bila prej standard) "zložil" v 12-28, tako da sem vmes odstranil zobnik 16 in na začetek dodal 28 (iz kake druge serije). Zadeva je vedno delovala - na kratki kletki in na isti dolžini verige. Ko je prišla ven kombinacija 11-28 sem tudi tu naredil experiment; odstranil 11 zob in na začetek dodal 32 - in imel kaseto 12-32. Treba pa je izbrati ustrezno debelino distančnika med 28 in 32, da ostane cela kaseta enako široka. Pa še nekaj; kombinacija 12-32 je boljša od MTB kasete 11-32, ker so tam preveliki razkoraki med zobmi za cestno vožnjo. Pri meni je torej kombinacija: 12-13-14-15-17-19-21-24-28-32 . Jasno, to je za res hude klance, par krat na leto. Sicer se običajno vozim z 12-28. Nova "pogruntavščina" shimana zdaj prodaja to, kar eni že vozimo nekaj let. Treba je probat...
@jankokocevje:Tisto ni vijak za regulacijo kasete kolega, tisto je vijak za bližanje koleščka od verižnika. V primeru da imaš 11-23 ali pa 12-30, treba zg pulley mal oddaljit. Preberi shimano tech. doc ali pa sram...
Ja, z tem se napenja napetost verige. Po Shimano dokumentaciji.
Hej,
imam Shimano 105-5700 komplet z 11-28 10s kaseto.
Glede na moj rekreativni tip vožnje praktično nikoli ne rabim zobnika 11 celo 12 redko ...spuste v glavnem počivam. Zato gledam kasete brez 11ke oz našel sem celo Miche Primato (Shimano) ki se začnejo z 13: 13-28 in 13-29:
https://www.starbike.com/en/miche-primato-cassette-10-speed/
Dva vprašanja:
1. Glede na to, da sem na netu zasledil, da je 28 zobnik največji možen za mojo kletko, bi bile z 13-29 težave?
2. Kake so izkušnje z Miche? Če uporabim Miche Primato kaseto v 105 kompletu lahko pričakujem slabše performanse?
Hvala in LP!
S kaseto ne bo težav ker je SHI compatibilna razlike ne boš opazil.
Glede menjalnika po izkušnjah mnogih v praksi zadnji menjalnik SS prenese do 30T čepreav je deklarirano do 28T,.... torej bo verjetno delalo BP.
Lahko montiraš tudi 14-29, na voljo v Šenčurju:
https://www.a2u.si/veriznik-miche-primato-10s-sh-14-29
kaj potegne za sabo menjava kasete tiagra 12-28 z 12-30?