ZAČETNI TEČAJ TEKA NA SMUČEH – DRSALNA TEHNIKA

Domov > Forum > ZAČETNI TEČAJ TEKA NA SMUČEH – DRSALNA TEHNIKA

ZAČETNI TEČAJ TEKA NA SMUČEH – DRSALNA TEHNIKA

SORTIRAJ PO:
TomazK 13.12.2012 13:28

ZAČETNI TEČAJ TEKA NA SMUČEH – DRSALNA TEHNIKA

 

Tek na smučeh velja za najbolj vsestransko športno vadbo, ki ima izjemne telesne in mentalne učinke na celotno telo. Med tekom porabimo približno 30% več kalorij kot na kolesu, saj aktiviramo praktično vse večje mišične skupine. Med vlečenjem in potiskanjem izmenično delajo mišice tako spodnjega kot zgornjega dela telesa. Poleg tega pri gibanju, vzpostavljanju ravnotežja in koordinaciji sodelujejo mišice, za katere morda sploh nismo vedeli, da jih imamo.

 

Enakomerna porazdelitev bremena nam omogoča vzdrževanje višjega srčnega utripa skozi daljše obdobje. Predvsem zgornji del trupa in roke so šibka točka večine kolesarjev. Omenjene mišice sodelujejo pri t.i. ventilaciji oziroma izmenjavi zraka med zunanjim okoljem in pljuči. Večja kot je sposobnost ventilacije, bolje bomo lahko tekli ali kolesarili. Med aktivnimi športniki glede na vrednost Vo2max-a in kapaciteto pljuč izstopajo ravno smučarji tekači. Pljuča morajo namreč neprestano zagotavljati mišicam zadostno količino kisika in istočasno odvajati odvečen CO2, ki nastaja kot stranski produkt. Srčna mišica se zato izjemno okrepi.

 

Smučarski tek je do naših vezi in sklepov zelo prijazen šport, saj ne prihaja do velikih obremenitev, ker večino časa drsimo. Tudi v primeru padca so težje poškodbe zelo redke, saj zaradi proste pete ne prihaja do nenadnih velikih sil na sklepe spodnjih ekstremitet.

 

Marsikomu se zdi ta šport tehnično in koordinacijsko precej zahteven, z uporabnimi nasveti pa nam bo precej lažje. Po krajšem tečaju bo naše znanje že dovolj dobro, da se bomo lahko samostojno podali na vabljive urejene proge. Napor nas bo sčasoma prisilil v izboljšanje tehnike, za iste razdalje bomo porabljali vedno manj moči in smučarski tek bo kmalu postal en sam velik užitek. Kombinacija obsijanih zasneženih poljan in velika količina sproščenih endorfinov pa nas lahko popolnoma zasvoji s tem prekrasnim športom, zato ne oklevajte!

 

Vsi zainteresirani kandidati pišite na ZS, kjer boste dobili tudi več informacij. Glede na interes in časovne možnosti se bo izbral najboljši termin.

 

TomazK 15.12.2012 11:50

mežik

piksna 15.12.2012 12:28

Priporočam Tomaža, nikoli prej nisem tekel na smučkah in me je kot čistega amaterja naučil resnično veliko, da sedaj brez problema tečem in se "zgonim" :)

TomazK 17.12.2012 10:07

Na voljo je še nekaj prostih mest.

TomazK 25.12.2012 12:07

Vsi zainteresirani vabljeni na Pokljuko to nedeljo ob. 10.00

1
Zadnji komentarji v kategoriji "DRUGI ŠPORTI"
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI