Zame osebno je bila najpomembnejša odločitev, da sem vzel očala s fotokromatskimi šipicami (se zatemnijo po potrebi in so prozorne ko ni sonca).
To je bilo zame najpomembnejše, ker mi res najeda vozit v kak hrib v senci potem je pa še tema zaradi sončnih očal. Mi kr motivacijo zbije :D
Vzel sem pa od Selev s7 (cca 70€). Tako, da se tudi za tak denar da dobit dobra očala.
Evo že ena pomembna zadeva pri nakupu - hvala.
Pa kolesarska očala morajo bit brez spodnejga okvirja na šipcah, ker ti tako omogoča boljši pogled nazaj, ker ti ne zmanjša vidnega polja.
@Lizard:Pa kolesarska očala morajo bit brez spodnejga okvirja na šipcah, ker ti tako omogoča boljši pogled nazaj, ker ti ne zmanjša vidnega polja.
To je verjetno stvar vsakega posameznika. V prodaji so kolesarska očala z ali brez spodnjega okvirja. Poglej recimo našega Brajkoviča. On jih vozi z spodnjim okvirjem pa je profesionalec. Sam prisegam na očala brez spodnjega okvirja in strinjam se, da so za kolesarje velika pridobitev fotokromatske šipe...
Kdor nebi preveč zapravil za zelo dobra fotokromatska očala naj pogleda še Endura Guppy
www.kolesarnica.si/Products/D isplayTopic.asp?DisplayTopic=1 714&SPID=352276651
in pa Endura Mullet
www.kolesarnica.si/Products/D isplayTopic.asp?DisplayTopic=1 203&SPID=0
Lp
hm.. moja želja: www.uvex-sports.de/en/eyewear /products/?pNavi=1 &pSub[0]=232 &pSub[1]=389 &pModel=sgl+202+vario
trenutno vozim: www.uvex-sports.de/en/eyewear /products/?pNavi=1 &pSub[0]=232 &pSub[1]=389 &pModel=crow+pro+vario
in sem nadvse zadovoljen...
Jaz imam očala od Alpine s fotokromatskimi stekli in Sunwise s polariziranimi stekli. Obojna več kot zadovoljiva za namen uporabe. Osebno dan veliko na kvaliteto stekel in teži okvirja.
Kako je pa kaj z velikostjo pri teh očalih? Vidim da nikjer ni možna izbira velikosti a to naj bi bilo one size fits all? Ker se mi zdi malo neumno da so očala 100+€ in potem so ti npr preohlapna..
@peciklist:Kako je pa kaj z velikostjo pri teh očalih? Vidim da nikjer ni možna izbira velikosti a to naj bi bilo one size fits all? Ker se mi zdi malo neumno da so očala 100+€ in potem so ti npr preohlapna..
Jaz bi v vsakem primeru očala v trgovini najprej sprobal in s sabo prinesel čelado.
1. da vidiš če lepo sedejo skupaj s paščkom
2. da vidiš če zgledaš ko en pajac al ne :D
@energy: a se da ta antifog na učinkovit način nazaj na očala dat? =) Pa ne mislim na spreje in podobno. Ampak nekaj na takem "nivoju" kot je serijsko - ker je bilo res super, sedaj po dveh letih pa več ni tako učinkovito.
@Poss:@peciklist:Kako je pa kaj z velikostjo pri teh očalih? Vidim da nikjer ni možna izbira velikosti a to naj bi bilo one size fits all? Ker se mi zdi malo neumno da so očala 100+€ in potem so ti npr preohlapna..
Jaz bi v vsakem primeru očala v trgovini najprej sprobal in s sabo prinesel čelado.
1. da vidiš če lepo sedejo skupaj s paščkom
2. da vidiš če zgledaš ko en pajac al ne :D
@energy: a se da ta antifog na učinkovit način nazaj na očala dat? =) Pa ne mislim na spreje in podobno. Ampak nekaj na takem "nivoju" kot je serijsko - ker je bilo res super, sedaj po dveh letih pa več ni tako učinkovito.
Čelado seboj in probat skupaj kot praviš. Že sama očala nekomu ustrezaju drugemu pa ne.
@Prince:hm.. moja želja: www.uvex-sports.de/en/eyewear /products/?pNavi=1 &pSub[0]=232 &pSub[1]=389 &pModel=sgl+202+vario
trenutno vozim: www.uvex-sports.de/en/eyewear /products/?pNavi=1 &pSub[0]=232 &pSub[1]=389 &pModel=crow+pro+vario
in sem nadvse zadovoljen...
Uvex SGL 202 Vario se da dobit za 88eur, barva black red smoke.
Lp
@kolesarnica.si:@Prince:hm.. moja želja: www.uvex-sports.de/en/eyewear /products/?pNavi=1 &pSub[0]=232 &pSub[1]=389 &pModel=sgl+202+vario
in sem nadvse zadovoljen...Uvex SGL 202 Vario se da dobit za 88eur, barva black red smoke.
Lp
ali obstaja varijanta za probat
fotokromatske so za moje pojme uporabne samo za kako delno sončno ali oblačno vreme oz. spomladi in jeseni. Za močno poletno sonce zatemnijo premalo. Sam si za močno poletno sonce dokupil še popolnoma zatemnjena stekla. Moti me tudi, da sedaj v oblečnem vremenu s snegom zunaj temnijo mogo bolj kot poleti v čisto sončnem dnevu.... Popolno zatemnitev pa dosežejo le v sončnem dnevu s snegom zunaj. V tem primeru so pa res popolnoma temna. Poleti so še daleč od tega... Je pa odvisno od posameznika kako mu paše.
enkrat Oakley, vedno Oakley.
A ni bilo govora, da photokromatska niso dobra za oči?
@lizard: saj ne rabiš čisto črnih stekel za sonce? jasno je, da se na snegu še dodatno zatemnijo, saj je tudi svetloba močnejš. pri odbijanju žarkov od snega tudi na oči direktno pade več UV žarkov kot pa poleti, brez snega. Če bi se ulegel z očali na hrbet in bi bila obrnjena proti soncu, verjemi, da bi se čisto zatemnila...
sam osebno nisem v sončnem vremenu nikoli mogel uporabljat čisto temnih stekel, ampak vedno kombinacijo z modro ali oranžno. fotokromatska so pa idealna izbira...
@uros: zakaj ne bi bila dobra za oči? UV zaščita je ne glede na to kako temna so stekla. tako so oči zaščitene, sama svetloba pa je pač prilagodljiva razmeram... mogoče bi si lahko razlagal edino to, da oči ne rabijo same izenačevati razlik v svetlobi, ampak dejansko je to prednosti, ki jo od teh očal iščemo. cel dan pa jih jaz ne bi nosil tako ali tako...
to funkcijo bi lahko opisal tudi kot razvado za oči, ampak takih reči imamo v življenju še mnogo več (npr. gretje, klima itd....) - to bi moral potem biti vse škodljivo...
uporabljam očala selev s7... in jih imam za vse razmere, in tudi za nočne vožnje... edina pomanjkljivost je ta da antifog premaza ko jih enkrat bolj na mokro obrišeš ni več... Drugače pa glede na ceno mislim da tako dobrih očal se ne dobi
Pa še moja izkušnja s foto lečami :) Sam jih uporabljam za navadna očala z dioptrijo že mnogo let. Meni dobro služijo pri celodnevni uporabi in sem zadovoljen z njimi. Je pa res, da mi je malo žal, da sem jih začel vsakodnevno uporabljati, ker mislim, da se oči nekako polenijo in je kar problem na soncu brez teh očal. Problem je tudi pri uporabi za kakšnim drugim steklom (avto), ko ne potemnijo. Čeprav so navadna in ne športna, jih uporabljam tudi na koelsu. Je pa tako kot je bilo že zapisano, da na soncu maksimalno potemnijo. Čeprav optiki predlagajo, da naj ne bi bila dolgo izpostavljena direktnemu soncu.
Si pa želim v prihodnosti nabaviti tudi taka športna očala z dioptrijo. Zaenkrat sem jih zasledil le pri Rudy project, ki pa imajo zaenkrat še malo previsoko ceno. Morda pa v prihodnosti.
@Franci:Pa še moja izkušnja s foto lečami :) Sam jih uporabljam za navadna očala z dioptrijo že mnogo let. Meni dobro služijo pri celodnevni uporabi in sem zadovoljen z njimi. Je pa res, da mi je malo žal, da sem jih začel vsakodnevno uporabljati, ker mislim, da se oči nekako polenijo in je kar problem na soncu brez teh očal. Problem je tudi pri uporabi za kakšnim drugim steklom (avto), ko ne potemnijo. Čeprav so navadna in ne športna, jih uporabljam tudi na koelsu. Je pa tako kot je bilo že zapisano, da na soncu maksimalno potemnijo. Čeprav optiki predlagajo, da naj ne bi bila dolgo izpostavljena direktnemu soncu.
Si pa želim v prihodnosti nabaviti tudi taka športna očala z dioptrijo. Zaenkrat sem jih zasledil le pri Rudy project, ki pa imajo zaenkrat še malo previsoko ceno. Morda pa v prihodnosti.
Jaz nosim očala z dioptrijo zato se sedaj poizkušam navaditi na leče katere bi potem uporabljal na kolesu skupaj z kolesarskimi očali.
@uros:enkrat Oakley, vedno Oakley.
+1
@kolesarnica.si:@Prince:hm.. moja želja: www.uvex-sports.de/en/eyewear /products/?pNavi=1 &pSub[0]=232 &pSub[1]=389 &pModel=sgl+202+vario
in sem nadvse zadovoljen...Uvex SGL 202 Vario se da dobit za 88eur, barva black red smoke.
Lp
Zaenkrat žal ne, ker jih ni na zalogi. Če bo kaj drugače pa sporočim.
Lp
@SRET:Jaz nosim očala z dioptrijo zato se sedaj poizkušam navaditi na leče katere bi potem uporabljal na kolesu skupaj z kolesarskimi očali.
moja osebno izkustvo s kontaktnimi lečami v kombinaciji s fotokromatskimi očali JE ZELO SLABO.
najbolj mi ustrezajo 'smoke' stekla, polarizirana .
svetujem ti, da si najprej priskrbiš leče, nato pa testiraš z očali (sicer pa so leče na kolesu BOMBA - je pa res da moram imeti očala non-stop gor, razen če je cesta v senci)
lp
@SRET:@Franci:Pa še moja izkušnja s foto lečami :) Sam jih uporabljam za navadna očala z dioptrijo že mnogo let. Meni dobro služijo pri celodnevni uporabi in sem zadovoljen z njimi. Je pa res, da mi je malo žal, da sem jih začel vsakodnevno uporabljati, ker mislim, da se oči nekako polenijo in je kar problem na soncu brez teh očal. Problem je tudi pri uporabi za kakšnim drugim steklom (avto), ko ne potemnijo. Čeprav so navadna in ne športna, jih uporabljam tudi na koelsu. Je pa tako kot je bilo že zapisano, da na soncu maksimalno potemnijo. Čeprav optiki predlagajo, da naj ne bi bila dolgo izpostavljena direktnemu soncu.
Jaz nosim očala z dioptrijo zato se sedaj poizkušam navaditi na leče katere bi potem uporabljal na kolesu skupaj z kolesarskimi očali.
To je ena varianta. Ampak sam imam očala že več kot 40 let in nikoli leč. Na "stara leta" pa mi nekako ne diši, da bi se privajal lečam. Zato upam, da bom enkrat tudi uspel nabavit kakšna športna očala z dioptrijo, ker me vse bolj moti veter pri uporabi navadnih očal.
Tudi jaz imam leče, vendar z očali ne morem vozit, ker se mi oči močno solzijo in potem nič ne vidim. Ne vem, mogoče nimam pravih očal, pa pride zrak notri. Tako da že precej let vozim brez očal, vedno.
Franci: malo poglej po forumu . Smo že pisali tudi o očalih, katera imajo nastavek za dioptrijo.
Sam uporabljam SH+ RG-4032 OTG in sem čisto zadovoljen.
www.prolocotrade.si/kolesarst vo/katalog.asp?NazivProduktne G rupe=Dodatna%20oprema &NazivZnamke=Sh%20Plus &StZnamke=03.06 &StSkupine=03.06.01 &NazivSkupine=O%E8ala &Id=05
Sam se navajam na leče in čeprav mi ne gre najbolje upam, da se bom toliko privadil, da jih bom lahko nosil vsaj na kolesu tistih nekaj ur na teden. Če ne bo šlo bom tudi jaz razmišljal o očalih z dodatnim steklom z dioptrijo.
Blagor vam, ki vidite brez dodatkov :-)
@Franci:To je ena varianta. Ampak sam imam očala že več kot 40 let in nikoli leč. Na "stara leta" pa mi nekako ne diši, da bi se privajal lečam. Zato upam, da bom enkrat tudi uspel nabavit kakšna športna očala z dioptrijo, ker me vse bolj moti veter pri uporabi navadnih očal.
Priporocam Adidas.
jaz gledam bolj za Rudy Project... adidasova sem vse že pregledal, pa se mi zdi da pri Rudy dobiš enako za manj denarja.. npr. nove Evil eye od adidasa so 210€, pri Rudy dobiš dokaj podobne za 150€. Ima kdo od vas Rudy project in kako je zadovoljen?
Kupujem očala za kolo pa ne vem kaj je pomembno. Na katere stvari naj bom pozoren pri nakupu "solidnih" očal?
Ali so očala vredna 100 € kaj prida ?