Kolesarjenje po operaciji kile

Domov > Forum > Kolesarjenje po operaciji kile

Kolesarjenje po operaciji kile

SORTIRAJ PO:
Snicl 02.03.2013 06:38

Pozdravljeni,

Ker na to temo nisem našel nekih pogovorov, me zanima če je kdo imel operacijo dimeljske kile in kako se je spopadel z okrevanjem.
Zanima me kdaj ste ponovno pričeli s kolesarjenjem po operaciji. Sam okrevam(14 dni), po operaciji desnostranske ingvinalne dimeljske kile( cca 7 cm pod popkom desno proti stegnu na mestu glavne aorte). Ker sem od operaterja dobil bolj površinske odgovore (težja obremenitev šele čez 3 mesece, športne aktivnosti le do bolečine šele po cca 2 mesecih), me zanima če se je kdo že spopadel s tako poškodbo in kdaj ter kako je začel z kolesarjenjem?
Med operacijo so mi vstavili mrežico in čep ki naj bi preprečevala ponoven nastanek kile.Sam sem šel  v službo po 10 dneh okrevanja(nimam fizičnega dela) , vendar je vseeno še vedno muka za določene gibe. Glede na to, da ne smem nadaljnih nekaj mesecev dvigovati težjih stvari me vseeno zanima če je imel kdo takšno poškodbo in kako je okreval. Kje in zakaj sem staknil kilo se sploh ne spomnim in sem šel na operacijo 1 leto po tem ko sem opazil izboklino, ker me je zelo motila na kolesu in pri hoji.

Hvala za odgovore.

mandatar 02.03.2013 07:20

helo ejga
jaz sem sedaj 1 mesesec po operaciji, ravno sem bil na kontrolnem pregledu pri kirurgu, ki me je operiral
v izvid mi je napisal postopno do polne obremenitve --- kaj pa to pomeni pa ne vem
sem ga pa vprašal za kolo, je bil pa njegov odgovor da lahko pričnem takoj ko se počutim, da lahko --- se pravi praktično takoj
ta vikend bom probal na spinnerju, pa da vidim kako bo šlo
drugače sem pa imel 1 mesec bolniške ( v ponedeljek imam prvi dan šiht :-() in še sedaj me celoten predel kar dobro boli, kožo imam pa na celotnem predelu precej mravljinčasto 
lp

mandatar 02.03.2013 07:26

so si pa zdravniki precej različni med seboj z nasveti, kaj delati po operaciji npr
- kirurg, ki me je seznanjal z operacijo je rekej, da prvi mesec do 10 kg, drugi do 20kg, potem pa naprej kot pač lahko
- kirurg, ki me je operiral je napisal na odpustnico, da prvi mesec do 20kg, potem pa dalje
- moja dr. je pa rekla, da prvi mesec do 5kg, drugega do 10kg in tako naprej

ampak decembra jaz ne bom dvignil 100 kg :-) , no hec, ampak vidiš lahko, da niso kaj dosti usklajeni

jaz bom probal ne dvigovati pretežkih bremen, kar se tiče kolesa bom pa kar pričel, upam da bo šlo

sem pa probal zadnjič pa trebušnjakov naredit, pa je bla bl jeba; tm do ene 1/3 gre poj pa boli

počutje je pa tko, nič kaj prijetno, celoten predel občutim kot eno veliko nalepko, ki gre kr malo po svoje 

anubis 02.03.2013 07:48

Fantje ne se hecat. Sam nisem imel to operacijo, poznam pa kar nekaj sotrpinov,ki jo je imelo. Zadeva ni nič problematična, če se držite navodil. Zato upoštevajte moratorij treh mesecev brez kolesa in kakršnekoli obremenitve. Po treh mesecih začnete počasi in hitro ste noter brez kakšnih posledic, kolesarite kot pred operacijo. Samo res ne pretiravat prve tri mesece, ker če se tam zdelate potem se stvar zelo zakomplicira. Upam, da sem pomagal...

kv_mozart 02.03.2013 08:37

Če so vam pri operaciji vstavili mrežico, lahko že po enem tednu začnete s fizično aktivnostjo. Ampak potrebno je postopno: se pravi bazični trening, do polne obremenitve lahko pridete v 1 mesecu. Zaradi kolesa se vam ingvinalna kila zagotovo ne bo ponovila.

Snicl 02.03.2013 09:45
@mandatar:

helo ejga
jaz sem sedaj 1 mesesec po operaciji, ravno sem bil na kontrolnem pregledu pri kirurgu, ki me je operiral
v izvid mi je napisal postopno do polne obremenitve --- kaj pa to pomeni pa ne vem
sem ga pa vprašal za kolo, je bil pa njegov odgovor da lahko pričnem takoj ko se počutim, da lahko --- se pravi praktično takoj
ta vikend bom probal na spinnerju, pa da vidim kako bo šlo
drugače sem pa imel 1 mesec bolniške ( v ponedeljek imam prvi dan šiht :-() in še sedaj me celoten predel kar dobro boli, kožo imam pa na celotnem predelu precej mravljinčasto 
lp

Živjo,
No mene še zelo j... med hojo tako da še kar šepam zraven, pa še hlače me tiščijo zmeri na tismu delu kjer sem bil rezan tko d je za popizdt. Na postli se še zmeri obračam k orka z enga boka na drug bok. Zamenjal so mi šive s plastičnimi, rana sicer zgleda ok sam občutek je pa še vedno boleč. No vidim po tvojih besedah, da je še po 1 mesecu kriza. čeprov zunaj že sonce ogreva tko d me mika, da bi šel en krog, glede na stanje grem sam en krog okol kolesa v sobi:)
Kar se tiče operaterjev, so pa res nejasni s svojimi odgovori,sej najbrž je težko dat en pameten odgovor glede na to, da vsi drugače prenašamo to zadevo, vedar ko sem ga jaz vprašal za kolo je kar preslišal, na natu pa tko nism našel kaj bolj točno dorečenega.
No ja upam d bo š okreval čimprej tudi ti, pa da boš poročal kdaj si pričel z vrtenjem pedal:)
hvala za odg.
lp

Snicl 02.03.2013 09:50
@anubis:

Fantje ne se hecat. Sam nisem imel to operacijo, poznam pa kar nekaj sotrpinov,ki jo je imelo. Zadeva ni nič problematična, če se držite navodil. Zato upoštevajte moratorij treh mesecev brez kolesa in kakršnekoli obremenitve. Po treh mesecih začnete počasi in hitro ste noter brez kakšnih posledic, kolesarite kot pred operacijo. Samo res ne pretiravat prve tri mesece, ker če se tam zdelate potem se stvar zelo zakomplicira. Upam, da sem pomagal...

Živjo, si pomagal:)Žal mi je ker sem se premalo pozanimal pred operacijo kolko časa okrevaš, pa bi mogoče stisnu zobe še za kako sezono:P No zdaj smo pa tam kjer smo, pa se bom probal držat 3mesece brez vrtenja. Hvala za odg.
Lp
JM 06.03.2013 10:55

Zanima me, če se mogoče kdo ni odločil za operacijo in fura s kilo? Kako dolgo že in če se mu situacija s časom slabša?

LP,

JM 

Snicl 06.03.2013 11:53
@JM:

Zanima me, če se mogoče kdo ni odločil za operacijo in fura s kilo? Kako dolgo že in če se mu situacija s časom slabša?

LP,

JM 

Pozdravljen,
Sam sem kolesaril eno leto s kilo pa kot sem že v uvodu napisal me je motilo, ker sem imel občutek, da imam balon na desni strani trebuha in povzročal je bolečino. Glede na situacijo, ki jo opažam sedaj po operaciji-od moje operativne brazgotine na zunanji strani kože(8cm) imam pod kožo šive (oziroma zatrdlino) vse od brazgotine do popka,
cca 13 cm(in mi ni nič jasno kaj so šivali tako visoko pod kožo in kako so prišli tako visoko skozi 8 cm odprtino)). Očitno bi moral iti že prej na operacijo
ker glede na "bulico" ki je bila vidna je bil poseg veliko večji. Operater mi je dejal, da dokler te ne moti in ni bolečine ni potrebe, da se gre na operacijo, vsekakor pa je nekoč treba iti, ker se drugače tega ne da popraviti.
V primeru, da te začne boleti oz., je neprijeten občutek je potrebno čimrej oz. takoj na operacijo, ker se ti lahko črevesje zaklini v odprtini, ki je nastala v trebušni steni in ti odmre zaradi neprekrvavite-kar pa posledično prinese zelo velike težave.
Lahko si pogledaš tudi na youtubu prispevke za INGVINALNO Hernijo, ker je kar nekaj materiala in operacij če imaš dober želodec:)
Lep pozdrav

Endura 14.01.2014 16:03

Tudi jaz sem bil operiran za desnostransko dimeljsko kilo pred dobrim mesecem.

Kirurg mi je svetoval podobno.Ker delam bolj fizično,naj se dva meseca po operaciji izogibam dvigovanju,prenašanju več kot 20 kg.Na sobnem kolesu pa lahko že kolesarim na kratke razdalje.

Lp

-sulc- 14.04.2016 16:15

Pozdrav

Jaz sem zdaj 3 tedne po opreaciji.

Zdravnica pravi 3 mesce brez kolesa ,noro vreme pa idealno.

Seveda me se vse pece in boli samo po 1 mesecu bi mogoce lahko zacel ravninsko?

scott-kropa 14.04.2016 16:51
Jaz dva tedna od operacije, včeraj prvi sprehod v klanec....starček. Meni so rekii nič kolesa od 4 do 6 tednov...
-sulc- 14.04.2016 16:59
A je bla navadna operacija z mrežico ali laparoskopsko..
scott-kropa 15.04.2016 08:08
Z mrežico.
Nejc1986 18.06.2017 23:42
Pozdravljeni, sem nov na forumu. Obujam staro temo.

Torej, 5.6.sem bil operiran dimeljsko kilo na desni strani, z mrezico in cepom.

Ker sem od zdravnikov dobil zelo ohlapna navodila kar se tice kolesa,teka, se obracam na vas. Ali je imel kdo v zadnjem casu tako operacijo,po koliksnem casu je zacel pocasi kolesarit?

Mene nic ne boli, pa me zanima s cim zaceti? Hoja ali kolo?
Namrec, mesa se mi biti doma v takem vremenu...

Sicer sem star 30let, 173cm,68kg,soliden do dober rekreativec, tako mtb kot specialka. Na leto 4t do 6t km, turce po 50-80km. Ce zacnem z 15km bo prevec?

Kakrsnekoli info ali izkusnje zelo dobrodosle.

Hvala,lep pozdrav
rekreativec666 19.06.2017 05:58

Zdravniki so ti skoraj sigurno rekli, da tri mesece ne smeš imeti nobenega napora (niti najmanjšega) ne glede na to ali te kaj boli ali ne. Če se boš tega držal in po treh mesecih začel počasi z občutkom bo vse ok in kmaku boš ta stari kot si bil pred operacijo.

Če kaj zajebeš v teh treh mesecih si boš zelo podaljšal trpljenje ker se potem lahko zelo zakomplicira.

Potrpežljivost in srečno...

P.D. 19.06.2017 07:59
@Nejc1986: Pozdravljeni, sem nov na forumu. Obujam staro temo.

Torej, 5.6.sem bil operiran dimeljsko kilo na desni strani, z mrezico in cepom.

Ker sem od zdravnikov dobil zelo ohlapna navodila kar se tice kolesa,teka, se obracam na vas. Ali je imel kdo v zadnjem casu tako operacijo,po koliksnem casu je zacel pocasi kolesarit?

Mene nic ne boli, pa me zanima s cim zaceti? Hoja ali kolo?
Namrec, mesa se mi biti doma v takem vremenu...

Sicer sem star 30let, 173cm,68kg,soliden do dober rekreativec, tako mtb kot specialka. Na leto 4t do 6t km, turce po 50-80km. Ce zacnem z 15km bo prevec?

Kakrsnekoli info ali izkusnje zelo dobrodosle.

Hvala,lep pozdrav

Po mojih izkušnjah je bolje, da potrpiš - torej počakaš. Sam žal nisem imel tega potrpljenja :-/. lp

KAVITATOR+ 19.06.2017 08:13

pauziranje je lahko muka ali pa nova priložnost
odvisn kako boš vzel stvari
migat ne smeš (bolje zate) - al boš jamral ali pa našel še kaj drugega poleg kolesarjenja

Zidi 19.06.2017 08:20

Imel operacijo januarja letos. Zdravnik mi je rekel, da lahko po 14dneh delam krajše sprehode, če ne boli....po treh tednih rahlo kolesarjenje...nič klancov. Po enem mesecu sem že vozil trenažer 3x na teden 30-45min. Konec marca je bilo že vse vredu edino v klance nisem pritiskal...So pa dejali, da je zelo odvisno od posmeznika, (kakšna je telesna pripravljenost) kako hitro okreva po operaciji... načeloma se po 6ih mesecih čisto zaceli.
l.p.

Nejc1986 19.06.2017 08:41
Meni so rekli tako: prvi teden pocitek(in itak tako boli, da kaj drugega niti ne mores), potem pa pocasi na noge,izogibanje teku, izogibanje padcem. In predvsem izogibanje dvigovanju bremen, cepenju, sklanjanju. Skratka, biti v polozaju, kjer si najbolj sproscen.

Velik povdarek na spremljanje lastnega pocutja; ko zaboli-STOP. Tako da tisto o treeph mesecih strogega pocitka, kljub temu da nebi bolelo.... iskreno, slisim prvic....

Mrezica naj bi po dveh tednih dosegla 70% trdnosti...

Tako pravi knjiga, vem da je potrebno upostevati zdravnike, vem pa tudi da smo si razlicni in da imajo pri napovedih neko rezervo...

Zato raje vprasam tudi vas, ce je ze kdo imel tako OP, pač da si povemo iz prve roke....

Sam sem sicer bil sesti dan sposoben narediti kratek sprehod okoli bloka, iz klinike pa odpuscen 3h po posegu, 5h po posegu sel peš v cetrto nadstropje. 2dni na analgetikih, muka vstajat iz postelje, muka kašelj, kihanje, smejanje (sem se raje izogibal).

@ P.D.... smem vprasati, se ti je kaj zakompliciralo, al kaj , k si napisal, da sam na zalost nisi imel tega potrpljenja? Si šel (pre)kmalu na kolo?

Hvala za vse odgovore, lep pozdrav
StaraKost 19.06.2017 09:24

Jaz sem imel takšno operacijo pred 6-7 leti. Po 14 dneh začel vozit 20-25 ravninskih km, počasi na lahkih prestavah. Tudi kirurg, ki me je operiral je priporočal lažje aktivnosti, do meje bolečine po dveh tednih po operaciji, ker rahla aktivnost pomaga, da se rana hitreje zaceli. Svoji zdravnici sem 3 mesece pritrjeval, da se samo sprehajam v resnici sem po treh mesecih vozil tudi daljše klance(brez skokov) skoraj povsem normalno. In kot je že prej rečeno lahko je različno od posameznika do posameznika. Do sedaj nikoli nobenih problemov.

Nejc1986 29.06.2017 12:12
V pon bo 4tedne od op.

danes prvič na kolesu. 10km ravnine,kava,nazaj 10km ravnine. Brez poganjanja v stoje. Hitrost 25kmh z mtb.

Imam občutek,da bi šlo dlje,hitreje,ampak ne upam... Sicer pa precej hodim s palicami,ta teden ze trikrat po 1,5h do 2h z vmesnim pocitkom.

Zanimivo,največja težava je napumpati gume(sem raje sel na petrol,ze pred op so bile najhujse bolečine pri uporabi pumpe).
sixsl 28.05.2021 19:02

Da mal obudimo temo, ker je od zadnjega komentarja že 4 leta...

Čez nekaj dni me čaka operacija dimeljske kile na desni strani. Kirurg je rekel 6 tednov po operaciji nobene aktivnosti.  Ker mnenja oz. priporočila so res zelo različna. 

Se je komu ta zadeva slučajno ponovila, ker sam sem se pripravljen navodil držati tako, kot jih bom dobil po operaciji. če je bil kdo pred kratkim operiran lahko malce opiše, da ne bo tema zamrla😋

Oldcoyote 28.05.2021 19:21

Mimogrede, meni so odstranili ledvico, pa sem po mesecu in pol normalno kolesaril zahtevne ture...tako, da je vse odvisno od primera do primera.

Maratonac 28.05.2021 22:33

Jaz imam zgornjo kilo , čega sploh nimam , pa me moti le vizualno , ko delam trebušnjake , oz. ko  se dvigujem -vstajam  iz hrbtnega položaja . 

bog 29.05.2021 16:32

https://www.youtube.com/watch?v=Mlr7iqVVnBk&list=RDmeriPdXK12A&start_radio=1&rv=meriPdXK12A

Nejc1986 31.05.2021 22:04
@sixsl

Da mal obudimo temo, ker je od zadnjega komentarja že 4 leta...

Čez nekaj dni me čaka operacija dimeljske kile na desni strani. Kirurg je rekel 6 tednov po operaciji nobene aktivnosti.  Ker mnenja oz. priporočila so res zelo različna. 

Se je komu ta zadeva slučajno ponovila, ker sam sem se pripravljen navodil držati tako, kot jih bom dobil po operaciji. če je bil kdo pred kratkim operiran lahko malce opiše, da ne bo tema zamrla😋

Problem je dvigovanje. Tudi sunkovito napenjanje trebušnih mišic se zelo odsvetuje. Jaz sem 7dni pocival, potem pa začel s hojo.... 

alesb 01.06.2021 09:53

Jaz sem imel operacijo kile Oktobra 2017 in glede na to, da so mi vsi govorili, da je to rutinska zadeva in , da bom hitro lahko začel kolesarit , lahko povem , da temu ni bilo tako.  Imel sem res nenormalne bolečine prvi mesec po operaciji. Hodit sem počasi začel šele 14 dni po operaciji, kolesarit sem začel po 3 tednih ampak tisto ni bilo kolesarjenje ampak zgolj neko počasno premikanje. Tako je bilo še naslednja 2 meseca, ko sem morda malo bolj lahko pritisnil, ampak niti približno tako kot pred operacijo. Po enem letu sem nekako spet bolj normalno lahko gonil ampak daleč od tistega kar je bilo prej. Zadeva se je nekako po 2 letih normalizirala v normalno ampak s stalno malo bolečino , ki je bila prisotna še tretje leto. Sedaj bo kmalu 4 leta in zadeva je kar ok ampak recimo v kronometr poziciji, ki sem jo imel najraje pa ne morem več biti. Tako, da vsako telo drugače odreagira. Poznam pa ljudi , ki so 14 dni po operaciji normalno funkcionirali.

JeBelaCesta 07.06.2021 17:24

Jaz sem tudi imel op. dim. kile (leva in desna stran hkrati) leta 2016, se pazil po navodilih zdravnika. 3 mesece sem samo hodil, namerno "trpel" in se izogibal kolesarjenju.Zatem sem začel lepo postopno po Barju, brez  gledanja na povpr. hitrost. Po pol leta sem začel bolj na polno kolesarit, res pa ne delam veliko km (3k, 50:50 mtb/cestno).

No potem pa leta 2019  zopet bulica na desni strani in ponovna operacija kile, tokrat so mi dali mrežico. Kaj je bil vzrok za drug poseg mi ni znal nihče pojasniti, naj pa kolesarjenje ne bi bil možen vzrok. Zopet sem počival 3 mesece in potem postopoma začel kolesarit. Sedaj čutim "nekaj tm dol" samo pri MTB spustih, ko moram stati na pedalih, hitro me začne "pečt" kjer je mrežica. Zato grem npr na Nanos/Slivnico/Krim gor/do po cesti in uživam bolj na makadamu (s fully-jem se pelje zelo udobno :-) )

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI