blagi šum na srcu

Domov > Forum > blagi šum na srcu

blagi šum na srcu

SORTIRAJ PO:
roko1982 25.03.2013 17:07

Pozdravljeni!
Danes sem bil na sistematičnemu pregledu in  mi je ugotovila blagi šum na srcu.Baje ima to veliko rekreativcev , ki se ukvarjajo z vzdržljivostnimi športi..Malo me je prestrašila..
Sam sem mnenja, če bi bilo z mojim srcem res kaj narobe ne bi moral zdržati 10000 km na sezono in npr voziti maraton Alpe pri 42 stopinjah pri povprečnem pulzu 170...Ima kdo kakšno podobno izkušnjo podkrepljeno z malo več znanja kot jest?
Najlepša hvala

miha- 25.03.2013 17:13

@roko1982 so ti dali napotnico za kardiologa? On bo tisti, ki bo lahko preko ultrazvoka podal kakšno konkretno mnenje.

Če si do sedaj normalno športal in nisi opazil nobenih problemov športanj naprej in se ne sekiraj. Šport ti bo kvečem koristil kot pa škodil...

To, da ima veliko rekretivcev blage šume pa prvič slišim.

pacnekdo 25.03.2013 17:25

Če si nekaj do sedaj počel brez težav, še ne pomeni da bo tako tudi v bodoče. Podobno slišim včasih po televiziji v smislu: "50 let je ta hiša stala tukaj, sedaj jo je pa v 2 minutah odnesel plaz."  In potem so vsi začudeni kako je to mogoče. Da je pa prej nevem koliko let sekal gozd nad hišo, pa vsak pozabi.

Res je, da so na sistematičnem pregledu včasih malo preveč natančni za ene reči, ampak vseeno lahko greš do osebnega zdravnika po napotnico za kardiologa, da boš ziher da ni nič.

roko1982 25.03.2013 17:31

rekla mi je da ni nič pretresljivega..Vendar , da bi sel lahko delati vzdrzljivostni test...to je to...Glede vzdrzljivostnega testa je pa tako..Vsak dan gonim kolo na trenezerju in mislim, da bi se tam pri pulzu 185 gotov kazale kaksne tezave..Pa se hvala bogu ne..No sam sem mnenja oz upam da ni nič narobe...Mislim, da bi gotovo kje cutil kake tezave...

miha- 25.03.2013 17:31

@pacnekdo ce bi imel neke resne srčne težave, verjemi da bi to pri športu občutil. Če bi bilo resno, bi mu že na sestematičnem rekla, da naj gre h kardiologo.

cunego 25.03.2013 17:52

ves kaj bi jst naredil?  

 

Sel se k drugem kardiologu. Mu prej nic ne bi povedal, zakaj si tam.

 

In pole bi videl, če je diagnoza ista. In šele takrat bi doktorju povedal, zakaj si prišel.   Poznam več primerov, k so zgrešili .

 

Vsekakor pa ni problema za zanemarit!

tomyboy2 25.03.2013 17:52

Jaz sem opravil test v Topolščici pred leti. Kot se je izkazalo težave niso bile povezane z srcem, ampak škodilo pa tudi ni, zveš marsikaj.

www.vasacor.si/

So kar strokovnjaki na tem področju.

Preventivno greš na osnovni kardiološki pregled. Tudi, če ni težav ni slabo, da bi vsak šel recimo na kaj podobnega.

Samoplačniški cenik, kako je z napotnico pa treba vprašat.

ss1.spletnik.si/4_4/000/000/2 c3/c96/cenik_storitev_srcno-z i lne_ambulante.pdf

To ni noben bav bav, normalen obremenitveni test, EK, UV..., pogovor in imaš potem vse črno na belem. Pa še zelo simpatična medicinska sestra je tam....v zadregimežik

aitiolog 26.03.2013 01:12

@roko1982 Predvidevam, da si imel ta zdravniški pregled v okviru rednih sistematičnih zdravstvenih pregledov za službo. Zakaj pa ne greš s tem mnenjem k svojemu osebnemu zdravniku? Tvoj osebni zdravnik te je, predvidevam, že kdaj klinično pregledal, kamor spada tudi poslušanje srca. Bo tako še najbolje vedel, če je kakšna sprememba v stanju srca od prejšnjič pa do sedaj, in če je ta "najdba" funkcionalno pomembna. Se lahko potem skupaj odločita, ali je potrebna morebitna dodatna obravnava (pregled pri specialistu kardiologu, UZ srca) ali pač ne.

Perhan 26.03.2013 08:56

Čao,

ne se sekirat, to je dokaj pogosta stvar pri športnikih.
Meni je pred cca. 15 leti tudi ena splošna zdravnica zaznala rahel šum na srcu, med tem ko ga druga ni. Šel sem še na običajen EKG, nato še na EKG pod obremenitvijo. Vse je blo OK.
Zato sem se odločil še za ultrazvok pri enem najbolj priznanih kardiologov pri nas - dr. Kolšku.
On je zaznal rahel šum. Rekel je da je to totalno nenevarno in dokaj običajno in da lahko treniram kot da se pripravljam za OI. Od takrat že 15 let delam od 13-15k km na sezono in oddikram 20-30 dirk na sezono.

nikon 26.03.2013 10:02

Na tvojem mestu bi naredil ultrazvok, kjer bodo ugotovili ali gre za fiziološki šum ali ne.
Če gre za fiziološkega, ni nič narobe (šum se sliši zaradi pretoka skozi ventrikel v aorto), v nasprotnem primeru gre za popuščanje zaklopk.

Veliko športnikov ima fiziološki šum, kar je tudi verjetno pri tebi, a pregled ti ne bo škodil.
Včasih tudi ni nujno, da bi čutil kakšne posledice pri obremenitvi (če nimaš fiz. šuma), zato je najboljše da greš na pregled.

Glede EKG; tukaj nima velike pomembnosti, ker z njim pregledujejo stanje srca, npr. hipertrofija, znaki srčnega infarkta,...

Upam, da sem ti s tem kaj pomagal.
 

nikon 26.03.2013 10:04

Ponavadi, če gre za fiziološki šum, se ga ne sliši s stetoskopom v ležečem položaju. mežik

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI