kaj obleči za turo po Islandiji?

Domov > Forum > kaj obleči za turo po Islandiji?

kaj obleči za turo po Islandiji?

SORTIRAJ PO:
islandec 13.05.2013 14:05

zdravo kolesarski navdušenci, 
sem se registriral ker sem pred eno dilemo, avgusta se odpravljamo na 2 tedensko krožno tudo po Islandiji, tam pogosto dežuje, temperature pa so takrat okoli 15 stopinj.

Naj omenim, da sem bolj ljubiteljski kolesar, ki kolesari predvsem v lepem vremenu, v kratkih hlačah in majici, za kakšen spust uporabljam vetrovko.

Tukaj se pa moje vedenje o kolesarskih oblačilih zaključi,
na Islandiji se lahko zgodi, da bo par dni skupaj deževalo in bodo temperature okoli 10 stopinj. In tu me zanima če ma kdo izkušnje s temi zadevami, kaj obleči v takih pogojih, palerino?
Oblačila v pardnevnem deževju ob kampiranju v šotoru verjetno tudi ne bodo imela možnosti da se posušijo.
Očitno bo ta take razmere zelo pomembna uzbira ustreznih oblačil in materialov, vem da obstaja kvalitetna znamka Gore, ampak jaz imam nekako limit okoli 200-300€, da se cel oblečem za Islandijo.
Torej je kdo že bil na podobnih turah v podobnih vremenskih razmerah, kaj torej izbrati, katera znamka oblačil ima dobro razmerje cena/kvaliteta?
Koliko kosov oblačil bi potreboval?

Vaterpruf šotor je tako ali tako samoumeven. 

nemelk 13.05.2013 14:23

Slabo si se zorganiziral :) ... termo športno perilo, debelejšo majico - zimsko kolesarsko jakno, hlače, gore-tex vetrovko + dežne hlače, gore-tex galoše, rokavice, podkapo... če te pri 10-15st pere dež cel dan je hudičevo mrzlo tudi pri 15st....pa budget je nekam nizek, če nimaš še nič od naštetega...

islandec 13.05.2013 14:44

Ja zato se pa zdaj počasi organiziram..je še skoraj 3 mesece do odhoda :)

Te gore-tex vetrovke in hlače ..to bi znalo kar navrečt -  palerina ne bi bla OK opcija? lahko se seveda zgodi da 2 tedna tud ne bo dežja..
kolk pa bi rabil budgeta..500€?...je še kaka gore-tex znamka poleg Gore?

Zanimajo me tudi izkušnje z oblačili  če je kdo že dal skozi to ali podobno turo..

jezdec001 13.05.2013 15:13

Čist iz firbca sprašujem: kakšen boš mel pa kolo za to avanturo?

marq 13.05.2013 15:17

Samo dobra vetrovka je 150-250e,polivinila na kolesu pa si ne predstavljam,razen če bi se peljal 10 na uro,pri min.vatih,ker drugače boš moker od znotraj.Najbolje se je pozanimati pri fantih ki so prevozili DOS,jih vsako leto peresmeh in imajo dovolj izkušenj--tel.v roke in pokliči recimo Baloha,mogoče ti pomaga..

islandec 13.05.2013 15:29

@jezdec: treking kolo srednjega cenovnega razreda z ojačanimi zračnicami, seveda obloženo s potovalnimi torbami

marq: poznam sicer enga Marka Baloha, sam ta ni kolesar, no upam da se najde kaki 'Baloh' tukan na forumu;) palerina se sicer zdi OK varianta za kako v nevihto

no če je kdo že dal Islandijo skozi, me zanima tudi kaj storiti ob nenadnem neurju s strelami, ko si nekje 'in the middle of nowhere' in ni nikjer nobenega pametnega zavetja..

Janja 13.05.2013 16:27

Do Islandije še žal nisem prišla - sem upoštevala nasvet naj najprej probam Irsko. Tam zna tudi večkrat deževati, temperature pa so tudi tam tam. Vetra pa je verjetno manj. Torej so izkušnje iz manj "ekstremnih" razmer, pa še razvajena baba sem... Do tega izleta si nisem mislila, da bom avgusta uživala ob knjigi ob prižganem kaminu...

Prvo vprašanje je - bo podpora avta ali samo kolo? Če je avto je vedno lahko nekaj zares na suhem, če ne pa moraš poskrbeti, da bo.
Drugo kje? Če bo bolj na divje - ni nujno, da so mostovi čez potoke in reke - plastične sandale za čez vodo - teva služijo tudi kot rezervna obutev.

Imela sem gorsko kolo (brez podpore avta, 18 dni kolesarjenja) z bolj gladkimi gumami, stranske torbe zadaj, malo torbico, mali nahrbtnik.
Strehce (blatniki) na kolesu pridejo prav - vsaj mali na štangi spredaj, zadaj deljuje tudi na vrhu pokrit prtljažnik.
Torbe - če niso Ortlieb (zares neprepustne), jaz jih nisem imela, vse v vsaj dvojnih plastičnih vrečah - velika za smeti, notri pa več manjših. Šotora ne tlačiš v torbe, ker je večkrat moker. Šotor (in ostalo) posušiš, kadar le moreš. Čuvaj suho splalko (ne jemat puha, ker moker pade skupaj in ne greje, suši se pa...)

V dolgotrajnem dežju se sprijazni, da boš moker. Edina izbira je ali od dežja ali švica. Bistveno je, pa da te ne zebe - od dežja te prej. Če nisi med tistimi, ki se po naravi res malo potijo tudi goreteksi ne zagotavljajo, da si res suh, bolj je važno, da imaš suh občutek.

Obleka v plasteh.
Če si bolj na budgetu, bi jaz investirala prvo v dobro prvo plast in nepremočljive (goretex?) čevlje, potem drugo hitrosušečo plast in nazadnje goretex anorak in hlače (tu se največ prišpara, glede na to kaj od namembnosti se zgubi).

- švic majice in hlače - bolj tanke (hitreje se sušijo polipropilenske ali polietilenske, toplejše pa so in grejejo tudi mokre volnene - sušijo pa se dlje in so dražje) in nogavice. Zlata vredni so nepremočljivi čevlji. 
Splača se zaščitit tudi nogavice (če niso hlače dovolj čez njih) - poceni rešitev so instant gamaše - širši trak polivinila čez nogavice zalepljen tesno nad nogavicami - da ne prodira mokrota po nogavicah v čevlje.- lepiš seveda polivinil med sabo, vsaj če si ne briješ nog. 

Plast za toploto, ki naj bo hkati tudi proti vetru - tu je goreteks že fajn, ni pa nujen, ker se ti ob vsakem rosenju ne da dajat čez anoraka...
Rahlo pršenje - anorak - fajn je če je nekoliko daljši. Čez kratke hlače ponavadi nisem dajaja dežnih hlač, razen v vetru.
Rahel dež - anorak in dežne/veterne hlače
V daljšem dežju in močnejšem dežju - palerina - plastična - če nima dodaj zanke za roke, da je ne dviguje - mogoče tudi pas za zadnji del. Obnese se tudi, ko se res ulije, da je treba vedrit, pa nobene strehe v bližini (če ni podpore avta). Razlika je, če sušiš malo vlažne ali v nulo namočene cunje.

Kar se dežja tiče - imej stvari, ki se jih enostavno obleče in sleče in jih imej na dosegu rok- vsi smo po naravi lenobe - že na Irskem sem se v enem dnevu 12 x preoblekla (večera ne štejem zraven)- od sonca in kratkh rokavov in hlač - do nalivov in dežnih hlač in palerine čez anorak in nazaj... Na Irskem se noben ne more pritoževati čez vreme, le 20 minut počakaš in že je takšno kot si želiš.

Koliko? 2-3 kompleti prve plasti, pa vsaj 2 debelejše (en mora vedno ostati čisto suh, razen, če nisi 100% da se spi v zares na suhem z možnostjo sušenja), jakna-anorak, za dež.
Za preverit je ali imajo kje sušilne stroje (kampi hostli).
Aja razmisli o rokavicah.

Vlažna roba se je na nas neverjetno hitro posušila v pubih (res so pa takrat še v njih kadili - ali ima to veze ali ne pa ne vem). 

Aja pa še nekaj - ni obleka, pa marsikatero naredi spet uporabno - duct/silver tape. 

Neurje na prostem - če se da ne - spremlajte vremensko. Močan naliv  - palerina čez sebe in torbe. Veter - postaviš se proti vetru - da vidiš prihajati sunke - sedež čisto dol ali dol s sedeža, noge narazen in "ležeš" na belanco, čelada na glavi, da gre sunek čez. Toča - čelada in nahrbtnik na hrbet, če je pri roki jakna - čez palerina. Strele - na srečo še nisem doživela - verjetno kot v hribih - noge skupaj in čepiš par metrov proč od kolesa.

andrej74. 13.05.2013 18:04

Kolesarski turisti so tam oblečeni tako:

uploaded

 

 

 

Islandke v narodni noši pa tako:

uploaded 

 

 

Maratonac 13.05.2013 18:09

Dolge gate .

islandec 13.05.2013 18:39

no hvala za smeh smeh

Anja hvala za izčrpno poročilo, pomebno je torej da vzamem več kompletov 1 in 2 plasi, pa za te torbe ortlieb se bom pozanimal..

Seveda ne bo nobene podpore avta, mislim pa da bomo preživeli..treba bo zdaj še obiskat mal te specializirane trgovine z oblačili, mislim da bo šlo tudi brez Gore zimske jakne in hlač

še vedno pa je dobrodošel vsakršen nasvet, sploh pa izkušnja iz podobnega potovanja!

Janja 13.05.2013 18:46

Kakšen pa je načrt poti po Islandiji? Tja in nazaj letalo?

islandec 13.05.2013 19:05

Da seveda letalo iz Lj, kako pa drugače do Islandije, tam pa krožna tura predvsem ob obali v obratni smeri urinega kazalca z začetkom iz Reykjavika, ogleda naravnih in drugih znamenitosti ob poti, čimveč improviziranja in čim manj se držati nekih načrtov;) za 1500km bi morala biti 2 tedna več kot dovolj..
Spanje v šotorih in mogoče na kak moker dan tudi kje drugje, upam samo da bomo meli srečo z vremenom (tj čim manj deževnih dni ;)

guki 13.05.2013 19:48

 

stric google je neki najdo

 

members.ziggo.nl/erens/icecyc le.htm

 

Gogi 13.05.2013 22:10

Ker za sabo že imam kolesarsko turo po Islandiji ti mogoče lahko pomagam z nekaj hitrimi nasveti:

-  Za Islandijo velja, da v treh tednih doživiš tri deževne dni, tri sončne dni, en dan z nevihto, vse ostalo pa mix vsega že naštetega. Temperatura je okrog 15 stopinj v dežju in oblačnosti, v soncu lahko zleze čez 20. Sam sem imel relativno srečo in sem imel mogoče še malo boljšo vremensko statistiko. Najtežji je bil dan, ko sem moral sredi orkanskega vetra postaviti šotor, ga 2 uri oblagati s kamenjem in nato v šotoru držati palice, da veter ni polomil šotora, dokler nisem od utrujenosti preprosto zaspal (šotor je preživel, jaz pa tudi :)).

- Sam sem sicer imel Goretex jakno, vendar verjamem da ni bistveno slabša kakšna najlon zadeva, ki ne prepušča vode. Hlače sem že imal takšne. Ostale dežne opreme nisem imel. Bi ti jo preiporočal? Seveda. Če jo imaš. Drugače boš pa tudi brez tega moral preživeti. Veliko je odvisno od tega kakšno srečo boš imel z vremenom. Ostala oblačila so pač klasična športna oblačila, ki jih uporabljaš pri 15 stopinjah. Flis, dolge in kratke majice, dolge hlače, vetrovka ... Če je dež se zvečer preoblečeš v suho, zjutraj spet v mokro, simple as that. Sam na kolesarskih turah nikoli nisem pretiraval s predrago in preobilno opremo, tudi v ekstremnih krajih ne. Ti pa moraš zase presodit kaj ti najbolj paše.

-  Nepremočljiv šotor. Najraje aluminij palice, ker fiberglas prej poči na vetru.

- Islandija je draga dežela (zdaj v krizi malo manj). Ima pa relativno veliko kampov, ki so, glej ga zlomka, cenejši kakor pri nas (vsaj v času moje ture 2006). Kampi so lepo urejeni in imajo večinoma skupno kuhinjo kjer si lahko kaj skuhaš. Brez trežav boš dobil turistične brošure z označenimi kampi, znamenitostmi, nasveti, informacijami... Kupuješ v verigi diskontov Bonus (že ime pove zakaj :)).   

- Dva tedna se mi zdi precej malo. Okoli boš sicer prišel, vendar boš moral preveč "divjat", da bi se v popolnosti naužil pokrajine, zanemnitosti, narave in dežele kot take. Zahodna obala se mi je zdela relativno nezanimiva zato sem se odločil, da krog sklenem po notranjosti in prečil iz severa prosti slapu Gullfos, Geysirju in Thingsvelirju. Sicer sem vozil v nasprotni smeri urinega kazalca.

- Torbe tudi jaz priporočam nepremočljive. Ortlieb ali Vaude.

- Ne glede na vreme in vse nevšečnosti te bo Islandija popolnoma prevzela, obeta se ti nepozabna dogodivščina ;)

- Priporočam ti, da si prebereš poste o Islandiji na najboljšem potovalnem kolesarskem forumu: www.lonelyplanet.com/thorntre e/forum.jspa?forumID=32
Uporabi iskalnik foruma. Lahko se obrneš na uporabnika iviehoff, ki ima kolesarjenje po Islandiji v mezincu, saj je tam opravil številne ture in obrnil vsak kotiček.  
Pogooglaj tudi ostale zapise o kolesarskih turah po Islandiji. Na netu jih imaš neskončno. 

- Najlepše točke na tvoji poti bodo naslednje:  ledeniki (Vatnajokull, Myrdalsjokull), Jokulsalron, vzhodni fjordi, slapovi (Gulfoss in ostali), jezero Myvatn, Geysir, Thingsvelir, polja lave, Geotermalna kopališča, probi it še kakega kita pogledat. In vse to je samo kapljica v morju vsega kar Islandija ponuja.

iik 14.05.2013 16:42

Na Islandiji lahko pričakuješ da boš nekolikokrat moker do kože, ne glede na to kakšno opremo boš imel. Zato bi jaz priporočil da ne voziš po dežju. Dnevi v avgustu so dolgi, dan je do 23h, relativno svetlo pa celo noč, tako da ti priporočam, da počakaš da dež neha in nadaljuješ z vožnjo magar po noči, v brevet stilu. Za dež je pa po moje najboljši pončo (sicer kako se obnaša v vetru ne vem). Tudi ne bi kompliciral z nakupom kakih goretex in podobnih šmenci-fenci zadev, ker ne bodo veliko pomagale. Vzemi flis, ali pa volnen pulover ki ti ga je spletla stara mama. Pa dobre rokavice in par plastičnih prevlek za njih. Blatniki so tud dobra ideja.

islandec 29.05.2013 21:56

Da zaključimo ta pogovor: torej nekaj športnega perila, kak kos kratkih majic in hlač sem imel že od preh, nabavil sem pa še:
- dežno jakno Vaude Escape Bike Jacket III
- dežne hlače VAUDE Hose Drop 
- palerino VAUDE Valero, lemon
- galoše VAUDE Shoecover Fluid
- dežno prevleko za čelado VAUDE Helmet Raincover
- nogavčke Gonso Uni
- rokavčke Gonso Uni
- kolesarsko kapo VAUDE Bike Cap 
- dolgi triko Protective Nelson
- termo triko Pearl Izumi Elite Thermal LS
- telovnik Pearl Izumi Elite Barrier
- srednji sloj Craft Zip Pullover mit Bodymapping
- kratke hlače Pearl Izumi Elite In-R-Cool Short
- kratke hlače Vaude Contour Pants IV 
- kratki triko Pearl Izumi Attack True Blue
- trak za glavo Pearl Izumi Barrier Headband
- kapo Salomon XT Compact Cap II

skupaj sem presegel začetni limit in zapravil 550€, kar je na koncu koncev zelo malo glede na to kaj vse sem nabavil,
sedaj mislim, da me ni treba biti več strah tude po Islandiji ;)


 

islandec 29.05.2013 21:59

aja hvala vsem za nasvete, še posebej vama Gogi in Janja, sedaj se bom še poglobil na zapise na lonely-ju in ostale strani o kolesarjenju po Islandiji ... 

Gogi 29.05.2013 22:56

Madona, saj si bolje opremljen od profijev na minulem deževnem Giru :)
Uživaj na poti in napiši kaj, ko se vrneš. 

Janja 30.05.2013 08:58

Še kakšne rokavice - pa si na konju, no kolesu... A bo šlo vse v torbe? Zafrkavam, uživaj 100/h, daje me grda foušija... Pa ne zaradi opreme...
Aja en stara kopija lonely vodiča in en osnoven zemljevid, je doma, če ti pride prav sporoči, posodim. Saj vulkani se kdaj pa kdaj malo premaknejo, pa spet ne toliko. 

islandec 30.05.2013 17:59

Ma najprej me prestrašite, zdaj pa sem kao že pretiraval z nakupi ;) No tud Islandec Siggi mi je svetoval v stilu it's always best to be prepared for the worst.

Janja, Lonely in zemljevid bi bila koristna, sem ti poslal ZS
 

Janja 28.08.2013 13:37

Kako je bilo?

1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI