Mavic race mogoče ... www.freerider.si/index.php?go =menu &s_id=290
- relativno lahki in relativno poceni v primerjavi s konkurenco,
- delajo bp - imam jih ca. 1 leto in ca. 10.000 prevoženih km.
+1 za Mavic Race!
to je to al kaj :-) Hvala vseeno.
Vem da je bilo že velik napisanega o cestnih pedalih. Namreč sedaj kupujme cestna pedala in me zanimajo vaše izkušnje nekako gledam Ultegra 6700 al pa LOOK MAX.
Hvala za informacije.
Garmin Vector!
Da ne odpiram nove teme. Sedaj uporabljam pedala Look Keo2 Max, pa me zanima primerjava z Shimano Ultegra PD-6800. Opremo imam Shimano Ultegra, zato se odločam ali bi šel v zamenjavo?
če hočeš top pedala ki jih ne bo treba vzdrževat preveč in bodo še nekja časa aktualna potem Keo Blade Carbon.
Poizkusil sem tudi Speedplay, in so točno tako kot si že sam ugotovil... pedala s katerimi se ukvarjaš več kot jih voziš. To je za profiče, ki imajo svoje mehankarje, ki se imajo cajt vsak dan igrat z njimi. Drugače super pedala ki jih lahko z lahkoto nastaviš optimalno.
Danes sem srečal možaka na (endurance) cestnem kolesu s temi spd pedali www.shimano-lifestylegear.com /gl/pd/products/tour/007pd_a60 0.php?pSccontentsPro . Rekel mi je, da je izredno zadovoljen in da ne gre več nazaj na klasična cestna pedala.
Pa me zanima, če uporablja še kdo takšna oziroma podobna pedala za cestno kolo in predvsem tudi izkušnje, če je tudi tako zadovoljen z njimi ?
Jaz imam na enem kolesu taka pedala. Sem izredno zadovoljen, izredno trpezna pedala, tudi nobenega pokanja, skripanja itd. kot je to obicajno za cestna pedala. Mogoce v opomin to, da so primerna za SPD, torej bolj za mtb, touring (npr Mavic touring modeli) cevlje...z njimi lahko zato bolj udobno hodis naokoli.
Tudi jaz imam taka pedala na obeh specialkah. Oziroma bolje rečeno sem imel na obeh. Dosedaj sem bil na SPD sistemu. Na letni specialki sem sedaj šel na KeoLook sistem.
Pedala PD-A600 so super in za tiste ki bi radi normalno hodili v kolesarskih čevljih je pač SPD sistem pravi. Ta pedala pa so ena redkih ki potem tudi pašejo oz. normalno zgledajo na specialki. Tudi teža se pedalov se lahko primerja z normalnim/osnovnim razredom v SPD-SL.
Edini razlog zakaj sem sedaj šel na "normalne" cestne čevlje je, ker sumim, da so se mi med drugim tudi zaradi ozkega težišča blokejev na podplat delali hotspoti in posledično imam probleme z mečno mišico/živci. Velik del problema pri tem pa so tudi neki osnovni čevlji z netogim podplatom.
Če oba prav razumem, je edina prednost, da se v SPD čevljih hodi normalno in da so čevlji kompatibilni tudi s klasičnimi MTB pedali, drugih večjih prednosti pa ni. Slabost pa je, da čevlji nimajo trd(ne) ga podplata, pritisk na pedalo je bolj točkoven in zato pride lahko pride do težav ?
Meni se je zdelo zanimivo predvsem zaradi možnosti "normalne" hoje, vendar če je kljub vsemu bolje imeti cestna pedala, potem bom ostal kar pri teh.
mtb blokeji so jekleni in se ne obrabijo
mtb blokeji so skriti v čevelj, čevlji imajo več profila, ko hodiš ne hodiš po blokejih
na mtb čevljih lahko blokeje zmontiraš bližje sredini stopala
mtb čevlji lahko imajo trši podplat, odvisno kakšne kupiš
če poleg cestnega kolesa voziš tudi mtb rabiš samo 1 par čevljev
Se strinjam s tabo @airex, res čisto vse predbosti takih pedal si naštel. Edino glede čevljev ne vem, če se najde kaj primernega z dokaj togim podlatom, pa ni ravno "gojzar", ki bi bil primeren tudi za cestno kolo ?
@airex:mtb blokeji so jekleni in se ne obrabijo
Meni se še nobeni cestni pedali niso obrabili, obrabijo se blokeji.
mtb blokeji so skriti v čevelj, čevlji imajo več profila, ko hodiš ne hodiš po blokejih
To je res, samo se zna pa blato lepo "zasidrati" pri SPD nastavku in tudi v profilu čevlja.
na mtb čevljih lahko blokeje zmontiraš bližje sredini stopala
Imaš možnost nastavitve tudi pri cestnih.
mtb čevlji lahko imajo trši podplat, odvisno kakšne kupiš
Enako cestni.
če poleg cestnega kolesa voziš tudi mtb rabiš samo 1 par čevljev
True.
Pa tudi škripala mi niso nobena cestna pedala, pomoje če škripajo je nekaj narobe.
Obstaja pa še ena rešitev, ki jo sam trenutno uporabljam:
adatper, ki ga montiraš na čevelj in omogoča povsem normalno hojo tudi v cestnih čevljih. Tudi vpenjanje in izpenjanje teče čisto gladko. Seveda morajo imeti čevlji možnost montaže SPD zapenjalcev. Jih je pa bolj malo takih čevljev v glavnem Shimano pa NW. Prilagam povezavo:
www.bike-discount.de/en/buy/s himano-adapter-sm-sh40-for-spd -cleats-38949/wg_id-1287
Jaz sem jih šel naročit v WEB company na Litijsko in so mijih zrihtali v pari dneh (niso jih imeli na zalogi.
Priporočam.
V mojem primeru bi rekel, da mi je pripomoglo k poškodbi in ne povzročilo. Če bi imel čevlje s tršim podplatom tega verjetno nebi bilo. Nevem kako slabih pa tudi nisem imel.
www.bike-discount.de/en/buy/s himano-sh-rt82-road-touring-sh oe-8333
Ko sem abzical, sem čutil v podplatu blokeje, kar predpostavljam da nebi smel. Pri cestnih je ta površina bolj razdeljena. Je pa seveda odvisno kako kdo kolesari oz. koliko sile daje skozi. Prej nikoli nisem dosti abzical, ko sem se odločil, da to malo spremenim, mi je na prvi turi takoj fasala omenjena poškodba.
Sem pa pri SPD blokejih in teh pedalih zasledil škripanje med blokeji in pedali. To sem odpravil brez problemov tako da sem malo z mastjo podmazal notranjo stran blokejev (se tla ne morejo umazati) in pedal.
Še jaz bi prosil za nasvet.
Prihajam iz cestnega kolesarstva zato nimam pojma kaj je najbolje izbrati.
MTB bom sicer uporabljal za nabiranje kondicije pozimi ter poleti za kak družinski izlet.
Sprva sem mislil kupiti neka kombinirana SPD pedala z enostranskim zaklepom (za pozimi), na drugi strani pa bi bile flat (za družinske izlete). Sedaj študiram ali je sploh pametno kupiti taka pedala ali je bolje kakšna "običajna" z dobrimi pini? SPD čevljev še nisem kupil in če je boljša varianta z pini jih niti ne bi, bi potem raje uporabljal kake treking čevlje.
Edino ne vem kako se obnesejo pedala s pini pri klancih, je bolje vseeno SPD?
Jaz se občasne vem poleti peljati v službo tudi s specialko (ki ima SPD sistem). Takrat imam obute čevlje z res zelo mehkim podplatom, da se čisto narmalno lahko hodi, imajo pa vseeno SPD blokeje. Nekaj podobnega kot to (jaz imam še starejši model)
www.bike-discount.de/de/kaufe n/shimano-sh-mt34b-mtb-multi-s port-touringschuhe-21949/wg_id -89
Na trekingu pa imam kombinirana pedala. Na eni strani je brez, na eni pa za SPD. Večina uporabljam za prevoz v službo (commute) in ne uporabljam sistema za zapenjanje. Vsekakor pa ti priporočam kombinirana pedala. Tako imaš na voljo več opcij. Se boš hitro navadil. Verjetno neboš sestopal s kolesa vsakih nekaj minut, da bi te jezilo, da si nastaviš pravo stran pedal za pedaliranje.
Težko zares svetovat - bolj odvisno od osebnih preferenc. Pri kombiniranih bodi pozoren, kakšna je stran z zapenjanjem - pri mojih je bila opazno slabša, kot pri spd pedalih za specilko - a ne morem posploševati izkušnje samo s po enim primerkom.
Druga stran pa definitivno slabša, kot pri flatih s pini.
Dobri podplati držijo na pinih skoraj kot prilimani - no čisto navzgor se ne da vleči, koliko je pa to potrebno/koristno pa so mnenja tudi deljena.
Med uporabniki "table" je stealth podplat 5.10 visoko, jaz sem zadovoljna z nizkimi gojzarji. Pa s kakšnimi hudimi pini tudi ni za pretiravat - fajn pa je da so zamenljivi - ko pine menjaš, se po nove odpravi v Kamm ali podobno, poznajo jih pod navojni zatiči.
Imajo pa flat pedala pozimi, poleg nenabiranja svinjarije/ledu še eno prednost - uporabljaš jih lahko z drugimi čevlji - manj zebe.
Hvala za odgovore. Skratka, kombinirana pedala niso najboljša rešitev...
Lahko pa gledam na ta način - SPD bi uporabljal le pozimi, torej kot pripravo na cestno kolo, takrat družinskih izletov ne bo.
Po moje bi bila potem najboljša opcija, da 2x letno premontiram pedala. Za pozimi nastavim SPD, pozno spomladi, ko bo čas za družinske izlete pa dam gor navadne pedale...
Gorenjska kri v meni bi ti svetovala - flate daš sedaj in do pozne jeseni vidiš, če je to OK, če ni, pač SPD.
Ima kdo kakšen pameten nasvet glede cestnih pedal... rad bi poskusil kaj drugega kot Keo 2 Max. gledam Speedplay in me zanima če ima kdo kaj izkušenj z njimi? Glede na to kar sem našel na internetu so sicer super pedala amapk se moraš potem več ukvarjati s pedali kot s kolesarjenjem, kar pa mi ni ravno prednost.
Kaj pa Time i-clic?