Fully ali hardtail

Domov > Forum > Fully ali hardtail

Fully ali hardtail

SORTIRAJ PO:
perac76 27.07.2013 08:45

Pozdravljeni,

menim, da je to edini pravi naslov, ko mi lahko pomagate, saj v trgovinah ne morem preveč verjeti trgovcem, ki se nekako trudijo prodati zalogo. Sem pred nakupom kolesa (lahko tudi letnik 11 ali 12), a problem je katerega, ali fully-a ali hardtaila.

Trenutno vozim Treka 6000 z davnega leta 2000 in je blaženje že malo zanič. Sam vozim po vsem, tudi po asvaltu, večina pa je urejen makadam, spust imam rad, vendar po pameti, saj več nisem rosno mlad:) Tudi spust mi je prijetnejši po urejenem makadamu in nič ne rečem bi pasalo mehko zadnje vzmetenje:)

Vprašal sem tri trgovce, a so deljeni. Kaj menite vi, ker ste verjetno probali že oboje in je to najboljša obrazložitev. Izbiral bi kolesa v rangu 1.200 - 1.500€, tako ena kot druga.

Kdaj se a odločiti za gume 29" oz. se sploh odlčiti zanje?

Lepa hvala za odgovore in pomoč. Peter

mastif 27.07.2013 11:54

Glede na opisano, bi zadostoval dober hardtail. Prišparal boš na financah in na teži. V rangu 1500€, dobiš zelo soliden HT gorca, ki ti bo odlično služil.

perac76 27.07.2013 12:44

Ne bom pogrešal mehkobe pri spustu po makadamu navzdol? Še nikoli nisem probal full suspensna, zato tako "smešna" vprašanja.

kenz76 27.07.2013 13:16

glede na to, da si napisal, da nisi več rosno mlad, ti bo hrbtenica hvaležna, če vzameš fully-ja z malo hoda. vsekakor tudi 29" je dobrodošel, pripomore k mehkobi vožnje. in prav nič te velika kolesa ne bodo ovirala pri makadamskih spustih... mežik 

par predlogov:
funsports.si/products.php?cat Id=161 &productId=1519
funsports.si/products.php?cat Id=161 &productId=1569
www.factorystore.si/specializ ed-kolo-camber-29-2013

glede na to, da je sezona že v drugi polovici, se s trgovcem verjetno lahko zmeniš še za kak popust. da boš na svoji ceni... nasmeh 

perac76 27.07.2013 15:57

U madonca... ne samo fuli-ja, še 29 na njem priporočate... Pa bom znal to vozit? kaže jezik

Samo še ceno je potrebno uredit na nekih 1.500:), ker predlagane mašine so pri dveh jurčkih... Verjetno so Trek, Specialized in Cannondale tudi edini verodostojni grušti, a ne? Obstaja kaka preverjena trgovina zunaj, ki ji je moč 100% zaupati?

Mlinar 27.07.2013 19:12

Mrbit ne bi blo slabo, da reskiraš nekej evrov in si za 1 dan sposodš oba tipa kolesa in nardiš konkretn test. Mislm, da ti bojo za enga sigurn odštel od nakupa, če se odločš zanj.

Sam mam enga starga trdaka in se ubadam s podobnim vprašanjem kot ti. Letos sm si sposodu 29 fuli-ja, pa sm ugotovu, da je to kot fotelj - na standardnem spustu sm mogu iskt najslabšo linijo, da je blo sploh kej adrenalina... Za spuste po makedamu mislm da sta tko 26, kot 29 fuli-ja, mal preveč vzmetena. pa še pr vzponih se ti pozna togost. sam se nagibam k trdaku 29.

sam vsakmu paše nekej, zato res probej sprobat, če ma kšn kolega, pros njega, drgač pa magar v trgovin.

gekobla 27.07.2013 20:15

V prihajajoči številki revije Bicikel smo naredili intervju s Tomom Ritcheyjem. Poleg kopice stvari, ki so nas zanimale (recimo, kako komentira, da je Specialized povzel Stumpjumper design), smo ga vprašali, kaj misli o 26, 650b in 29 prerekanjih. Takole je odgovoril:

image

"
Ne gre za to, da ne bi cenil tventinajnerjev, a vsaj osebno so mi pomembnejši drugi dejavniki. V primeru trdakov, ko imate na voljo samo prednje ali pa sploh nobenega vzmetenja, večji obroči seveda pomenijo boljše kolo. Za nevzmeteno kolo je po mojem mnenju tventinajner super izbira, za vzmeteno pa 650B. Kar se mene tiče, je odločitev odvisna od velikosti kolesarja in od tega, kakšno vzmetenje – če sploh kakšnega – bomo uporabljali. "

Tako razmišlja gorsko-kolesarska legenda, vsak pa se mora odločiti jasno sam. Več Ritcheyjevih  pogledov na svet v avgustovski številki revije Bicikel! 

PODGURC 27.07.2013 20:52

Zdravo,

evo ti nekaj ponudb, preverjeno dober prodajalec, ki ne prodaja iz zaloge, me pa lahko kontaktiraš na ZS, pa se slišimo tud po telefonu.

GHOST 1:

stangelj.si/sl-SI/a-2950/ghos t-htx-actinum-2972-cena-1-699- eur

GHOST 2:

stangelj.si/sl-SI/a-2949/ghos t-se-2990-cena-1-499-eur

GHOST 3:

stangelj.si/sl-SI/a-2953/ghos t-htx-actinum-2975-2-099-eur

je pa tazaden model celotno XT oprema, pa še nekaj popusta, pa si tam tam, jaz vozim sicer karbonca, ki je še mao dražji sm je zakon:

stangelj.si/sl-SI/a-2955/ghos t-htx-lector-2977-2-699-eur

odločitev je pa tvojamežik

kenz76 27.07.2013 21:58
Soliden XC fully ne bo prav nič pozibaval na klanec, pa tud dost težji ni od trdaka. Hrbtenica ti bo pa zelo hvaležna. ;-)
Izbire je pa dovolj... Da se pa tudi testna kolesa dobit, da vidiš, kaj ti odgovarja. Sigurno pa za asfalt - makadam vzemi 29-ko.

perac76 27.07.2013 23:33

O kako sem vesel vseh teh namigov...

Bi pa samo še razčistil kakšna kolesa pa so te "duhci", če malo črke menjuješ - prvič slišim za firmo Ghost.

Sem za luno ali je to neka nova zadeva. Scott pa je res ugoden, vendar ne vem - je to tapravo kolo, se mu da zaupati?

Hvala, Peter

tomz3 28.07.2013 00:25

Če bi sam bil na tvojem mestu;)

www.canyon.com/_en/mountainbi kes/bike.html?b=3014

martink 28.07.2013 09:22
@tomz3:

˝sold out˝

PODGURC 28.07.2013 09:44
@perac76:

O kako sem vesel vseh teh namigov...

Bi pa samo še razčistil kakšna kolesa pa so te "duhci", če malo črke menjuješ - prvič slišim za firmo Ghost.

Sem za luno ali je to neka nova zadeva. Scott pa je res ugoden, vendar ne vem - je to tapravo kolo, se mu da zaupati?

Hvala, Peter

ghost JE NEMŠKA FIRMA, JST SM RES ZADOVOLJEN Z NJIM, DELA VSE UREDU, TAKO DA FINO, SM ZADEVA JE JE NA NOVO NA TRŽIŠČU, PA JE ŠE FOLK NE POZNA, . . .ČE TE ZANIMA MI PIŠI NA ZASEBNO PA SE SLIŠMO.

LP 

tomz3 30.07.2013 10:49
@martink:
@tomz3:

˝sold out˝

A jebi ga:)

mtj 30.07.2013 14:17
29 trdak, gume 2,25, tubeless, napumpane na 1,3. Za to, kar voziš je tudi to fotelj. Za jurjainpol ne boš dobil solidnega fulija
hooger 30.07.2013 14:43

2 leti sem vozil 26 fully (scott spark), letos pa sem presedlal na 29hardtail. Občutki v vožnji dost podobni. V klanec 29ka fajn leti, iz klanca pa morš malo hitreje čez kucle, ker je za odtenek manj vodljiv.

young 30.07.2013 15:46
@PODGURC:

Zdravo,

evo ti nekaj ponudb, preverjeno dober prodajalec, ki ne prodaja iz zaloge, me pa lahko kontaktiraš na ZS, pa se slišimo tud po telefonu.

GHOST 1:

stangelj.si/sl-SI/a-2950/ghos t-htx-actinum-2972-cena-1-699 - eur

GHOST 2:

GHOST 3:

je pa tazaden model celotno XT oprema, pa še nekaj popusta, pa si tam tam, jaz vozim sicer karbonca, ki je še mao dražji sm je zakon:

Všeč mi brado mežik

laksikon 31.07.2013 16:20
@hooger:

2 leti sem vozil 26 fully (scott spark), letos pa sem presedlal na 29hardtail. Občutki v vožnji dost podobni. V klanec 29ka fajn leti, iz klanca pa morš malo hitreje čez kucle, ker je za odtenek manj vodljiv.

26" fully s 120mm hoda od zadaj boš primerjal s trdakom 29"? 
Kakšno vožnjo primerjaš? Ker to je NO GO.

Dave 31.07.2013 16:31

Vzemi fullya s 140 hoda. Neprimerno večji fun faktor kot trdak.

misko 31.07.2013 17:15

A ste modeli..Tipu ki bo vozil po makadamu bi prodal fullya s 140 hoda. Zakaj ne kar DH bicikel??

Maillot_Jaune 31.07.2013 20:04
@young:
@PODGURC:

Zdravo,

GHOST 1:

stangelj.si/sl-SI/a-2950/ghos t-htx-actinum-2972-cena-1-699 - eur

GHOST 2:

GHOST 3:

Všeč mi brado mežik

Če pa dobiš EBS serijo carbon okvir si pa sploh zmagal. :)

gekobla 31.07.2013 23:19
@perac76:

Pozdravljeni,

Trenutno vozim Treka 6000 z davnega leta 2000 in je blaženje že malo zanič. 

Ali si dal kdaj vilico poservisirati? Upoštevaj, da fully terja redne servise, ki pridejo za oba amortizerja (odvisno, ali je redni ali generalni) od 100 - 300 evrov.

@misko:

A ste modeli..Tipu ki bo vozil po makadamu bi prodal fullya s 140 hoda. Zakaj ne kar DH bicikel??

Če boš res vozil po utrjenih potkah in makadamu, razmišljaj o trdaku. Je pa tako, da moraš biti o tem prepričan. Če še nisi imel polnovzmetenca pod seboj, ne veš v resnici, ali se ti je res bolj prijetno spuščati po urejenem makadamu. A ti lahko kakšen kolega posodi fullyja, če ga ima? Kolega je zadnjič vprašal, zakaj bi imel trdaka? Ampak res, zakaj bi ob današnjih propedal, brain logic za lažje poganjanje itd. itn. zadevah vozil trdaka? Fullyjev je več vrst in lahko vzameš bolj asketskega, se pravi XC fullyja, do čist predimenzioniranih polnovzmetencev.

@perac76:

Kdaj se odločiti za gume 29" oz. se sploh odločiti zanje?

Tukaj boš slišal svašta. Raje se sam prepričaj, ker večina ni nikoli niti sedela na 29erju. Tale človek je, kar se gorskega kolesa tiče, doktor znanosti in se ga splača poslušati:

@kenz76: Soliden XC fully ne bo prav nič pozibaval na klanec, pa tud dost težji ni od trdaka. Hrbtenica ti bo pa zelo hvaležna. ;-)
Izbire je pa dovolj... Da se pa tudi testna kolesa dobit, da vidiš, kaj ti odgovarja. Sigurno pa za asfalt - makadam vzemi 29-ko. 
hooger 01.08.2013 07:59
@laksikon:
@hooger:

Saj sem napisal da je "dost podobno".  Zakaj pa bi blo NO GO? Ker tako pravijo številke? Sam pač ne vrjamem vedno v mm hoda in kote. Se vsedem na kolo in odpeljem. In če letos odpeljem isto turo kot lansko leto v istem času (ali celo hitreje), potem je zame kolo "dost podobno".

perac76 02.08.2013 00:03

Vidim, da se tudi tu mnenja delijo na pol:)

Jaz sem nekako odločitev potegnil. Grem na trdaka 29.

V igri sta dva - Cannondelov Trail SL 2 ali pa Trekov X-Caliber. Kaj svetujete pa tu, da bo res optimalno zame?

Hvala vsem za vsa mnenja. Meni so res pomagala in nikoli ne bom na off roudu spustil na polno, ker se enostavno bojim:)

hooger 02.08.2013 07:02

Če sta v ožjem izboru res samo ta dva, potem jest rajši vzamem Treka. Ima en razred boljšo opremo.

laksikon 02.08.2013 22:05
@hooger:
@laksikon:
@hooger:

Saj sem napisal da je "dost podobno".  Zakaj pa bi blo NO GO? Ker tako pravijo številke? Sam pač ne vrjamem vedno v mm hoda in kote. Se vsedem na kolo in odpeljem. In če letos odpeljem isto turo kot lansko leto v istem času (ali celo hitreje), potem je zame kolo "dost podobno".

dost podobno? Imam trenutno fulija in dva trdaka in zamenjal sem že kar nekaj biciklov. Meni je ogromna razlika med trdakom in fulijem, na sedanjem fuliju je hoda 120/120mmm. Tudi na makadamu se najraje furam s fulijem. Mogoče sem se pač razvadil. Govora jer seveda o XC fulijih, ne me zdaj napadat, da priporčam AM,DH za omenjene zahteve...Pa na trdaku imam kolikor toliko široke gume -2.25, nizek tlak. Trdak je še vedno trdak in pika. Pa skoraj na vsakem fuliju lahko zakleneš amortizerje za asfalt ipd. Pa tudi ti novodobni amortizerji se ne "guncajo" več oz. minimalno. No, v glavnem odkar je tehnika tako napredovala so fuliji zakon. 

hooger 03.08.2013 08:08

sigurno med kolesi ni takih razlik. Če bi bili fullyi tako noro drugačni, bi res vsi vozili to. Sem sem prav preverit prvih 10 kolesarjev v XC svetovnem pokalu. kar 7 jih vozi HT 29, 2 vozita fully 29, vodilni pa ima HT 27,5. Tako da zgleda se da tudi z trdaki dobro peljat.

tomaz.pirnat 03.08.2013 08:15

pa če še bolj natačno pogledaš ma fully večina tistih ko imajo brain sistem vzmetenja(da se amotizerji sami zaklepajo in odklepajo)... Kljub temo pa mislim da je še vseeno v igri teža saj js fully malo manj kot 1kg v povprečju težje kot HT

1 2
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI