Zanašanje zadnjega kolesa

Domov > Forum > Zanašanje zadnjega kolesa

Zanašanje zadnjega kolesa

SORTIRAJ PO:
Jaromir 16.08.2013 19:07
verjetno se je komu že zgodilo, pa me zanima kaj bi lahko to bilo...
Peljem se po klancu. Hitrost 60-65kmh in kar naenkrat mi začne zadnje kolo metati sem in tja kot pri ponorelem biku. Ni slo za dobesedno poskakovanje, ampak bolj za voznjo po sinusoidi z veliko frekvenco.
Cesta je bila na sreco prazna tako da sem ga nekako stisnil s stegni in pocasi umiril, ampak nekaj casa je bilo pa kar scary.
Imam fulcrum racing quatro felge pa se mi zdi da so zelo obcutljive na bocni veter, pa sem razmisljal ce je bil mogoce razlog nenaden bocni sunek vetra.
Upam da ni kaj narobe s kolesom. Ima ze kdo podobno izkusnjo?
peciklist 16.08.2013 19:13

si gonil ko se ti je to dogajalo?

newc 16.08.2013 20:01

Z iztim setom koles sem imel sem imel enake težave. Vzrok je za njih pa je bil luft v zadnjem pestu. Ko so mi na servisu to rešil nisem več imel problemov. So pa te felge res dokaj občutljive na bočni veter.

Maratonac 16.08.2013 20:46

Ha tole se ti je zgodel , ker si verjetno pretežek za tako majhno število šprikel in se ti v feltno ugrezajo-eni temu pravijo odvijajo - niplni. Kaj ima boćni veter z kolesom. ima , ker se upor  vetra v tebe , odraža na šprikle kolesa in smo zopet tam , da jih imaš premalo. Pa jez sem vozil enkrat v Trst dol po klancu , ko je bila oreng burja, da me je premetaval po 1.5m po cesti , pa ni nič zadnje kolo skakalo sem ter tja. Imel sem pa tudi že oreng luft v ležajih -odvila se je matica ležaja na novih 105 , pa ni nič skakalo, šele doma sem ugotovil , da je ležaj , mislil sem da se je guma spraznila.

Prince 16.08.2013 21:18

Tudi moje kolo je zaradi felten občutljivo na bočni veter in verjemi, da ne pomaga, če ga stisneš.... pa prestavlja te celega, ne samo zadnjega dela.... problem je lahko v tem, kar so ti predhodniki napisali, lahko pa je problem v "čigumi" okvirju.... počakaj še na druge komentarje... zagotovo boš rešil problem... SREČNO!
 

Jaromir 16.08.2013 21:52
@peciklist:

si gonil ko se ti je to dogajalo?

Nisem gonil
Jaromir 16.08.2013 22:01
Feltna nima lufta kolikor sem lahko preveril.
Okvir je Wilier Grantourismo, jaz pa imam cca80kg.

Zakaj sem pomislil na veter: zadeva se mi je zgodila na sorazmerno odprtem klancu, na spustu z Markovca pod izolsko bolnico. Definitivno je bil vetroven dan.
V ljubljani skoraj vsak dan naredim turo kjer na spustu z Javorja proti Selu pri pancah dosezem hitrosti do 70 km pa se mi to ni se nikoli zgodilo.
Maratonac 16.08.2013 22:32
@Jaromir: Feltna nima lufta kolikor sem lahko preveril.
Okvir je Wilier Grantourismo, jaz pa imam cca80kg.

Zakaj sem pomislil na veter: zadeva se mi je zgodila na sorazmerno odprtem klancu, na spustu z Markovca pod izolsko bolnico. Definitivno je bil vetroven dan.
V ljubljani skoraj vsak dan naredim turo kjer na spustu z Javorja proti Selu pri pancah dosezem hitrosti do 70 km pa se mi to ni se nikoli zgodilo.

V vsakem momentu te lahko preseneti veter . Če pride pa še do odboja in pa stiskanja vetra ima lahko udarec dvojno moć , kakor tudi čez 100m povsem kontra smer od prejšnje. A se boš sedaj vozil z rizikom , kajti zadnje kolo , ki nosi večjo težo , se ti lahko tudi enostavno sesede, ko dobi takšen ohter.

Kako lahko kolesar reće da ima cirka 80kg. Jaz jih imam natančno 96.4 +2kg voda in torbica , 1kg čevlji in dres + 10kg bicikel , pa čelada rokavice in očale = 110kg.

Dejstvo pa je kljub vsemu , da imaš za bočni veter premal špic na zadjem kolesu.

Pojdi izmeriti napetost špic zadnjega kolesa, pa boš videl na  čemu si. Če bo rezultat slab , pomeni to to kar sem ti prej rekel- ugrezanje niplnov - ne odvijanje.

Jaromir 16.08.2013 22:50
80kg je mesa in kosti :))
BANANI 16.08.2013 23:28

Feltne niso bohvej kaj , za udobno vožnjo so že, za kaj bolj agresivnega pa ne . R1 , vsaj kar se alu obročev tiče so občutno trše . Preverjeno !

Prince 17.08.2013 06:48
probaj isto odpeljat z drugimi feltnami.... sam se še vedno nagibam k temu, da se ti zvija okvir...
TribesMan 17.08.2013 12:51

Isti problem, kot ga ima moj fotr, sem odprl temo kake 2 meseca nazaj.

Imel je Scirroco feltne, probal je še z mojimi Zondami, in še z enimi starejšimi feltnami s 32 špicami in Mavic obroči, pa še vedno isto. Tko da jest sem siguren da ni problem v feltnah.
Tudi jaz na mojem biciklu z Zondami s tem da sem 10-15kg težji kot fotr, nikoli nisem mel problemov, pa sem prefural preko 15.000km v 6 letih.

Zanimivo je tudi da gre tudi v tvojem primeru za okvir iste znamke... jaz že nekaj časa sumim da je problem v okvirju in ne v feltnah. On ima sicer Izoarda XP...

Zdaj se je vsaj navadil da stisne okvir s koleni, ko začne vibrirat in ga umiri dost hitro. Je blo pa enkrat, da ni dosti manjkalo, ko bi pri 60 na uro zaplužil v asfalt.

Jaromir 17.08.2013 20:45
Danes sem klanec odpeljal se enkrat. Prisel sem do 70kmh in se s tako hitrostjo peljal dalj casa kot vceraj in danes se ni zgodilo nic.
Tudi kolo je BP. vse fiksno in na mestu kot mora biti.
Vedno bolj se mi zdi da je zadeva rezultat vecih dejavnikov... Mehak okvir, potem pa hitrost povezana z bocnim sunkom vetra in mogoce luknjo v cesti ali vibracije zaradi zaviranja.. In zadeva pade iz ravnovesja in zacne vibrirati.
1
DODAJ ODGOVOR
SLEDI OBJAVI